Jarosław Affelt napisał(a):
Nie mam ochoty na dyskutowanie na temat czy ruch samochodowy prawostronny jest lepszy od lewostronnego. Żyję w Polsce i poruszam się w realiach, które mi narzucił ustawodawca.
Modelarstwo jest sportem kwalifikowanym, koniec kropka. To jest fundament dla dalszych dokumentów.
Czy zatem uprawniony jest wniosek, że to co Pan napisał w pierwszym swoim poście, czyli idealny (w kwestii dofinansowania oczywiście, bo to było chyba najważniejsze w Pana zapiskach) świat zorganizowanej dyscypliny sportowej z "organizacją" wiodącą i sponsorowanymi kadrowiczami to jest coś co narzuca ustawodawca ??? Ja też nie mam ochoty na dyskusję o ruchu samochodowym ale to co Pan napisał nie ma z modelarską rzeczywistością nic wspólnego - czy ustawodawca tak chce czy też nie. Poza tym ustawodawstwo zmienia się w Polsce dość szybko i skoro doszukał się Pan obowiązujących rozporządzeń to na pewno nie sprawi Panu trudności znalezienie projektu nowej ustawy o sporcie i jej interpretacji wygłoszonej na posiedzeniu sejmowym podczas pierwszego czytania przez Ministra Sportu i autora nowej ustawy, Min. Adama Giersza (w razie problemów mogę pomóc).
Jarosław Affelt napisał(a):
Adam Różycki napisał(a):
No właśnie, może po prostu przestaniemy się "pompować" reprezentacją kraju, zacznjmy pracę od podstaw ale bez pomysłów typu - dajcie pieniądze ???
To nie ja ani Pan będziemy o tym decydować. Zadecydują sami modelarze i określą czy chcą jeździć na podwórku, w klubach czy reprezentować kraj. Muszą posiadać tylko prawo wyboru a nie odgórnie narzuconą decyzję przez „radę mędrców”!
Czy nie ja i czy nie Pan to nie byłbym taki pewny ale co do tego, że o tym powinni i będą decydować modelarze, w tym być może i ja i Pan i kilkadziesiąt innych zainteresowanych osób nie mam żadnych wątpliwości. Problem tkwi tylko w słabym zorganizowaniu środowiska i niechęci wielu osób do działania na rzecz ogółu i mieszaniu się w sprawy modelarstwa organizacji typu LOK lub ich partnerów biznesowych, zainteresowanych po prostu zarabianiem pieniędzy na modelarzach.