Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 28, 2026 1:02 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz lut 25, 2010 1:45 pm 

Marek ja nie mówię że nie masz racji, tylko próbuję Tobie przedstawić zagrożenia
Konto darmowe to tylko w era ;-) chyba że ktoś jest studentem ;-)
Swoją drogą po co kolejna federacja skoro jest nadal PKMS, jaki jest sens tworzenia tego samego ?
Jeśli chodzi o sprzęt czyli np AMB - taka federacja musi posiadać co najmniej 2 takie urządzenia bo zdarza się że zawody płaskie i terenowe są w tym samym terminie ( oczywiście można ograniczyć ilość imprez ale nie po to wkładamy w to takie pieniądze aby pojeździć 3 razy do roku) koszt jednego to około 4000-5000 Funtów
http://www.bbksoftware.com/pricelists/a ... -sales.htm

Sprawa słynnego laptopa ;-) a nawet dwóch, oczywiście że musi być chyba ze ktoś chce przynieść swojego prywatnego ;-) polecam zwłaszcza na imprezie off road, będzie to pierwszy i ostatni raz jak go przyniósł ;-)
Nie chodzi o to że jestem na nie, ale jak sobie to policzysz skrupulatnie to ni jak nie wyjdzie na 0.
Jak dla mnie jest jeszcze jeden problem, ważniejszy niż cała kasa, mianowicie iż cały nasz świat modelarzy jest mocno skłócony, denerwują mnie ludzie którzy latają wokół z gównem na ręku i krzyczą że śmierdzi. Chcą wprowadzić zmiany nie mając żadnego doświadczenia ani nie poproszą o informacji osób które takie doświadczenia mają z przed 10-15 lat i wiedzą jak to się skończyło. A jak prosisz żeby zadzwonili i pogadali zapadaja w milczenie. Także Marek nie jest tak super jakby się mogło wydawać.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 1:49 pm 
Administrator forum

Rysiek,

Nikt Wam nie broni wybierac sobie prezesa :) Spokojnie :)

Powiem Ci tak:

stowarzyszenie + biznes to tak jak LOK + stowarzyszenie + zarządzanie modelarstwem w Polsce :)

Ale to moje zdanie :)

Generalnie czy tak jest czy nie jest będą podejrzenia o granie przepisami pod biznes.

Oczywiście bez obrazy :)

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 1:57 pm 
Administrator forum

Michale,

Na e-bay mozna trafić AMBrc za kwotę 2000-2500$ - więc trzeba tylko cierpliwie czekać :)
Konta darmowe lub prawie darmowe w bankach istnieją :)

Michał, trzeba zacząć od tego że to kluby maja organizować zawody lokalnie. Eliminacje MP to tylko dodatek. A z tego co widze to wszyscy chcą mieć imprez eliminacyjnych nakichane co tydzień - z czego na 3/4 nie pojadą. 3-4 imprezy EMP to góra i tyle powinno starczyć.

Podstawą jest klub który szkoli zawodnika - organizuje lokalne zawody. I wiem o czym mówię :)

Kalendarz mozna tak ułozyć żeby sie imprezy nie pokrywały terminami.

Michał,

Odświeżenie PKMS-u nic Ci nie daje. Lepiej budowac od podstaw niż stawiać budowle na fundamencie który tak naprawde nie jest do końa pewny :(

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 2:07 pm 

I myślę że powoli dochodzimy do sedna sprawy, modelarzy w Polsce nie ma na tyle dużo aby organizować zawody okręgowe czy też klubowe, a rywalizacja z 5 zawodnikami w klasie to żadna satysfakcja, przynajmniej dla mnie ;-)

Myślę że dobrym pomysłem byłoby podzielenie Polski np na dwie części to co chcieliśmy zrobić w tym roku w offroad, obniżyłoby to koszty podróżny i zabawa byłaby jeszcze na określonym poziomie.
Również byłbym za zrobieniem jednej imprezy MP na której mogli by wystartować najlepsi zawodnicy z tych 2 części Polski (tak kiedyś też było)

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 2:19 pm 

No zobaczymy jak z tym Off-road będzie....No chyba,że P.Książek równolegle do OSM....
Rysiu piszesz o zmianach w KRS OSM-u.No tak przed "zmianami"robi się gorąco.....Trzeba przemeblować ,żeby nie było wtopy.Co do P.Niedżwieckiego to się przekonamy chociaż będzie musiał zmienić pracę.No zmiany już blisko
A jeszcze przekażcie P.Karpińskiemu,że jest coś takiego jak społeczne zaangażowanie ,uczestnictwo finansowe w inicjatywach społecznych.Nie wszyscy garną pyry pod siebie.Więcej wiary w bezinteresowne zaangażowanie.Jeśli licencja kosztuje 40 zł,jeśli teraz dodatkowo klub zapłaci licencję klubową,a jeszcze są pobierane opłaty za pchełki i wpisowe na poziomie 30-40 zł to już jest coś.Czy LOK działa tak,że dokłada?To po co działa?

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 2:42 pm 

Panie i Panowie
Marku stowarzyszenie lub klub + biznes ( dobry pewny mocny sponsor ) to jest to co nam się udało, a pozytywne skutki są niezaprzeczalne, widoczne dla każdego. federacja jaka by nie była + biznes to co innego. To wymaga kontroli i transparentności i demokratycznych decyzji całego środowiska przez swoich delegatów klubowych we władzach związku. Taka jest idea tak mi się przynaj wydaje.
Pozdrawiam
Rysiek

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 2:51 pm 
Administrator forum

Rysiek,

Za dużo do pisania. Jak sie spotkamy to wyjasnię Ci o co mi chodzi :) I dlaczego pisałem tak a nie inaczej :)

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 3:31 pm 

Panie i Panowie
Leszku w 2009r OSM wydał ok. 200tyś.zł na organizacje zawodów, wyjazdy na zawody ,sprzęt dla modelarzy, inwestycje ( wykładzina, AMB. kontowniki itd. ) i jest to kropla w morzu potrzeb. Jeśli ktoś myśli i mówi że bez dużych pieniędzy można rozwijać modelarstwo w Polsce, to jest cudotwórcą, albo wariatem. Bez zaplecza pieniędzy i konsolidacji całego środowiska jako wolontariuszy NIE DA SIĘ.
Leszku LOK ma różne źródła dochodu i jak Ministerstwo nic nie da to i tak jak będzie chciał to może wesprzeć modelarstwo kołowe lub pływające. A co do zmian w OSM to nikt nie musi chować rąk pod stół dlatego żę są lepkie, czy brudne. Na wpis w KRS czekamy od września 2009r. Chętnie będę się chwalił OSM i udzielał odpowiedzi, ale nie chcę rozmydlać temtu o istocie dyskusji.
Pozdrawiam
Rysiek

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 5:47 pm 

Ryszard Pyrka napisał(a):
Panie i Panowie
Leszku w 2009r OSM wydał ok. 200tyś.zł na organizacje zawodów, wyjazdy na zawody ,sprzęt dla modelarzy, inwestycje ( wykładzina, AMB. kontowniki itd. ) i jest to kropla w morzu potrzeb. Jeśli ktoś myśli i mówi że bez dużych pieniędzy można rozwijać modelarstwo w Polsce, to jest cudotwórcą, albo wariatem. Bez zaplecza pieniędzy i konsolidacji całego środowiska jako wolontariuszy NIE DA SIĘ.

Rysiek

Mam dokładnie takie samo zdanie, znajdźcie inwestora a jestem za, tylko gdzie takiego idiotę poszukać ;-)

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 10:25 pm 

Do Rysia...
Rysiu piszesz,że pogadałeś z Misiem i Misiu nie ma parcia do władzy.To wytłumacz mi jedno.Skoro misja na forum dyskusyjnym zakonczona .Regulamin zatwierdzony.To teraz chyba stara władza jeszcze funkcjonująca powinna wziąć sprawy w Swoje ręce.Czy Komandor to taka niemota,że sam nie potrafi zakończyć Swojej kadencji.Jeśli rola moderatora Niedżwieckiego zakończyła się,to co on Ku....wa jeszcze tam robi.Jest jeszcze stara władza,niech pozamiata po sobie i przygotuje miejsce na nowe.Ale to nie po myśli OSM.Trzeba się pchać do koryta.Piszesz o ruchach w OSM i zmianach w KRS.Ktoś chyba sobie uświadomił,że OSM z takim prezesem nie wygląda medialnie.Trzeba wybrać figuranta.Kto nim będzie...Tak żeby nowe nie wiele różniło się od starego.Różnica będzie tylko taka ,że macie świadomość,że taki wał jak w Nowym Sączu nie przejdzie,ale tajne głosowanie da szansę.
Piszesz o pieniądzach 200 tys.zł.W tym roku z pierwszej transzy jaką LOK otrzymał na konkursy dla młodzieży,OSM dostał 16 tys.zł na dwie imprezy.Z wpisowego też jest jakiś grosz i to nie sierocy.....
Teraz jest "hala" i doi się z LOK ile się da.To,że nikt nie jedzie na ME elektryków na hali to pół biedy,ale za dwa miesiące są ME IC-10 .Akurat w tej klasie najlepiej wypadliśmy za sprawą Artura Dzierzęckiego.Czy ktoś podjął tę sprawę? Nie. LOK dla świętego spokoju przekazał organizację zawodów OSM-owi,a OSM klasy w których nic się nie sprzeda nie interesuje.Ciekawe jak to będzie dalej.
Zawody w Kłodzku odbywały się jeszcze za czasów chyba jak ATA nie istniała,a jej prezes pobierał wynagrodzenie w innej walucie.Tak więc na temat kosztów co nieco wiemy.Rysiu jak się wydaje Swoje to jest tanio,ale jak się wydaje cudze to jak Miś na miarę....
Piszesz o wydanych pieniądzach na sprzęt dla zawodników ...to akurat nikogo nie obchodzi zwłaszcza z poza Waszego obozu.
Jeśli pożyjemy to zobaczymy co zgotuje nam nowe.
PS.Komandor T.Bernady przedtem miał P.Janka Matukina z frontu,teraz jak to mówicie ma Misia.Ten gość to mistrz zaplecka....
Ps.2 a już ewenementem jest w głosowaniu ,głos jednoosobowego twórcy regulaminu ,cyt.Jestem za...Tadeusz Bernady
Cieszymy się wszyscy,że Komandor Bernady zaakceptował Swoje dzieło...Musi być dobre...

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 2:04 pm 

Panie i Panowie
Leszku bardzo przepraszam za zwłokę, koniec miesiąca i dużo pracy wybacz, już Ci odpowiadam.
Piotrek będzie się zajmował sprawami które rozpoczął do końca, do wyborów władz nowej sekcji modelarstwa kołowego takie ma zadanie, a kiedy ona powstanie to zależy od przedstawicieli klubów w Polsce, oby jak najszybciej ! Co do Komandora sekcji p. Tadeusza to zapewniam Cię że niczego nie odwleka w czasie, też stara się nadrobić stracony czas. Napisałeś o dofinansowaniu dwóch imprez przez Ministerstwo tak, tylko zrobiliśmy już wtym sezonie osiem imprez, wszystko zastało szczegółowo rozliczone, Ty też dostałeś pieniądze na Oborniki które rozliczałeś to wiesz że rozliczenia są do sprawdzenia w LOKu. A na każdych eliminacjach LOK osobno na każdej eliminacji z własnych funduszy opłacał sędziów. Każda złotówka jest rozliczona do sprawdzenia i sugestie że się lekko czy ciężko wydaje są radosną twórczością autora. Co do władz OSM pisałem wcześniej, to sprawa tylko nasza, co komu do tego. Aha Piotrek pozyskuje pieniądze dla OSM a wydaje skarbnik za zgodą Zarządu. Teraz naprawde WAŻNE trzeba jak naszybciej wybrać nowe władze żeby wyrwać się z marazmu. Czekają sprawy ; kalendarza, kadry, przepisów, organizacji zawodów itd... .OSM nie chce zajmować się spalinami bo niezna się, nie ma czasu, powinien się zmierzyć ktoś z tego środowiska kto się najlepiej zna, tłumu chętnych nie widziałem. Chyba że poprosimy p. Janka M żeby coś się działo. Spaliny to sprawa spalin. Moim zdaniem czym szybciej reprezentanci poszczególnych klubów z Polski wybiorą nowe władze tym szybciej będą bieżące sprawy załatwione mniej gadania i do pracy. Jeśli w czymś bym mógł pomóc czekam.
Pozdrawiam
Rysiek

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 2:10 pm 
Administrator forum

Pytanie:

Czy komandora też wybieramy czy jest z nadania LOK?

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 2:24 pm 

Panie i Panowie
Marku z tego co myślę, to władze sekcji mają być wybierane od nowa. Ja nie wybieram, ale przedstawiciele klubów mają wolną rękę, od ich głosów ma zależeć kto zostanie wybrany, na to nikt nie ma wpływu.
Ale jak by co to zwalimy wszystko na Niedźwiedzia. Będzie dobrze.
Pozdrawiam
Rysiek

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 2:32 pm 

A kto upoważnił Pana Piotra do prowadzenia spraw do wyborów.Jest Komandor i cała świta stojących za nim działaczy.Niech to oni prowadzą.A nie samozwańczy P.Niedżwiecki.Zgłosił się do społecznego gremium na rzecz pracy nad regulaminem.Został przez aklamację moderatorem.Ta sprawa upadła.Przyjęto Regulamin Komandora działającej jeszcze sekcji i niech on pilotuje dalsze prace nad Swoim projektem.Co ma do tego P.Niedżwiecki

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 2:34 pm 
Administrator forum

Sytuacja lubi sie powtarzać.

I tym razem raczej też tak będzie.

Zrobiliśmy kółko i jesteśmy w punkcie wyjścia. LOK albo przepaść :)

Czasem skok na główkę jest najlepszym wyjściem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona