Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 28, 2026 2:02 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt lut 23, 2010 8:54 am 

Witam,

Jak niektórzy z Was wiedzą, a inny słyszeli od listopada 2009 trwały prace w zamkniętej grupie dyskusyjnej na google.pl nad projektem dokumentu, który miał być nowym "otwarciem" środowiska i stanowić niejako podstawę do stworzenia struktury modelarstwa kołowego w Polsce.

Od dnia dzisiejszego grupa dyskusyjna jest otwarta do czytania dla wszystkich zainteresowanych, aby można było sobie wyrobić zdanie nt. różnych prezentowanych w grupie dyskusyjnej stanowisk oraz wynikających z tego wniosków.

Link do strony TUTAJ

KYOSHOblog

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt lut 23, 2010 9:04 am 

Adam dobrze by było podać linka do konkretnych propozycji regulaminów:Twojej,Niedżwieckiego i tej Komandora Bernadego....

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 11:05 am 

Witam,

Kilka słów wyjaśnenia - grupa dyskusyjna powstała aby stworzyć dokument, który stałby się podstawą organizacyjną dla modelarstwa kołowego. W moim rozumieniu, dokument taki i jego zapisy powinny spełniać warunek demokracji i transparentności podejmowania decyzji przez samo środowisko modelarzy oraz zapeniać przejrzystość struktur i otwierać się możliwie szeroko na współpracę z wszystkimi zainteresowanymi uprawianiem modelarstwa kołowego. Przyjęcie takiego dokumentu i realizacja jego zapisów gwarantowałoby też faktyczną samorządność wśród osób, które faktycznie zajmują sie modelarstwem kołowym, wolną od żołnierskich wpływów i ich specyficznie rozumianej i pojmowanej wolności. Mógłby być to też początek końca komunistycznych naleciałości, które w tym środowisku były i są niestety niezwykle zakorzenione (zresztą nie tylko w tym).

W wyniku prac powstał najpierw projekt Regulaminu Federacji, uwzględniający powyższe założenia:

1. REGULAMIN FEDERACJI

, potem kilka osób dogadało się, aby zamienić słowo "FEDERACJA" na "SEKCJA" i wprowadzić zapis o licencjach klubowych (nie wiadomo po co?, ale chyba, aby przypodobać się lokowskim funkcyjnym)

2.REGULAMIN SEKCJI

, powyższy tekst po zmianach został jakoś tam dostarczony do LOK’u ale Ci, po wstępnych ociąganiach i uwagach typu : „muszą to sprawdzić prawnicy” generalnie zamietli temat „pod dywan”.

Po ok. 2 miesiącach przerwy ogłoszony został 3 tekst, tym razem autorstwa T.Bernadego, ukazał się już po wstępnej akceptacji lotowskich funkcjonariuszy (sic!), a teraz właśnie trwa nad nim głosowanie wśród uczestników grupy.

3.REGULAMIN SEKCJI WG. KOMANDORA

… jak na razie głosowanie idzie po myśli grupy żołniersko-biznesowej, tj. wprawdzie niektórzy z oporami, ale są za przyjęciem regulaminu w takiej formie. Wg mnie to po pierwsze „bubel” z prawnego punktu widzenia, a po drugie gwarancja zachowania dotychczasowego status quo i egzystencji w strukturach sportowych ludzi, których tam nigdy nie powinno być. Ale każdy z Was ma prawo do swojego zdania i w tym celu zamieszczam linki.

KYOSHOblog

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 11:21 am 

Znamiennny jest ostatni post Michała Karpińskiegona tamtym forum, wiemy,że sytuacja jest kiepska,ale zrobimy krok naprzód....
Jak u klasyka Gomółki;staliśmy na skraju przepaści,a teraz zrobiliśmy krok naprzód....
Czytając regulamin i obserwując działania co niektórych, już można przewidzieć jak będzie....

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 1:26 pm 
Administrator forum

REGULAMIN SEKCJI :) :) :)

Najważniejsze punkty to:

- opłacanie w terminie licencji
- harowanie aż ci garb urośnie na rzecz sekcji
- i wogóle sekcja górą

Tylko po co jest tam LOK ???

Jest szansa żeby się wyzwolić a DOŚWIADCZENI zawodnicy pchaja się znów do średniowiecza.

Poprostu nie wierzę.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 9:24 pm 

Marek Tobie odpowiem bo szanuje, Panu Zaremba dziękuję
Więc tak, już kilka razy zadawałem konkretne pytania i tu na forum i tam w grupie dyskusyjnej jak było głosowanie nad propozycją Adama i co ? właśnie chodzi o to że nikt nie potrafił odpowiedzieć na moje pytania i nie tylko moje bo nie tylko ja je zadawałem.

Zapytasz czego one dotyczyły? już odpowiadam, głównie finansowania takiej organizacji, jakie dostawałem odpowiedzi że jakoś to będzie, tym się nie przejmujmy, musimy mieć wizję, taki powiem szczerze BEŁKOT!
Jak poprosiłem o liczby, dane, fakty to ktoś policzył po wielkich trudach że z licencji byłoby około 16 000 zł ( zaznaczam ułamek tego co jest potrzebne) z moich obliczeń które kiedyś robiłem (nie tylko ja takie coś robiłem ) wynika że taka federacja to potrzeby około 100 000 zł / rok możne nawet więcej. Oczywiście trzeba tutaj liczyć koszt sprzętu czyli urządzenia AMB, biurowe sprawy laptop, drukarka, opłacenie sędziów (nie każdy ma swoich) dofinansowanie imprez, prowadzenie strony internetowej, prowadzenie konta, opłacenie księgowej, koszty komunikacji (telefony) itd.

Ktoś zaraz powie jak to możliwe? a no tak to, że federacja to inaczej firma która pracuje na wypracowanie min 0 w przychodach vs kosztach. I tu usłyszałem że przecież nikt nie będzie chciał pieniędzy za bycie prezesem czy skarbnikiem czy przedstawicielem klas. I teraz najważniejsze Kochani takie coś było już w Polsce nazywało się PKMS i nie trzeba tworzyć nowego PKMS-u tylko odnowić stary jak ktoś chce.

Teraz najważniejsze zapytasz Marek dlaczego nie ma PKMS-u nie wiesz bo wtedy nie jeździłeś a ja jeździłem, a no dlatego że podobnie jak Adam twierdzi że każdy będzie pracował za free w takiej organizacji, oni też tak twierdzili. Rafał Sypowicz prowadził PKMS , nie wyszło, dlaczego ? a no dlatego, że koszty były jakie były, a przychody kiepskie, nie było za co opłacić konta itd. Zobacz jak wygląda IFMAR lub EFRA tam każdy musi opłacić składki i działa to jak normalna firma bez składek oraz sponsorów te organizacje nie istniałyby.

Jak ktoś przedstawi mechanizm finansowy funkcjonowania takiej organizacji podpisuje sie dwoma rękoma pod tą propozycją. Do tej pory nikt czegoś takiego nie zrobił. Dlatego jako doświadczony modelarz mogę powiedzieć że nie jest to super rozwiązanie ale innego nie widzę. Tyle co ma do powiedzenia jeśli chodzi o Twoje pytanie Marku dlaczego doświadczeni zawodnicy pchają się tam gdzie się pchają.

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 10:46 pm 

Marek odpisz Panu Karpinskiemu ,działaczowi Komisji Modelarstwa Kołowego,gdzie doczytał się cyfr i ilości kasy w regulaminie zaproponowanym przez T.Bernadego.
Pan Karpiński to ewidentny przykład postawy nastawionej na brać.Ja nic nie robić,ale brać.Zobaczymy po tych zmianach bez zmian ile kasy zapewni Panu Karpińskiemu OSM,prawe ramie LOK. Ile da Ministerstwo po zmianie ustawy. No chyba ,że dalej będą takie przekręty,że pieniądze będą brane na konkursy dla dzieci,a wydawane na zawody....
Ps.1Marek napisz Panu Karpinskiemu;szkoda,że nie wiedziałem,że służbowy laptop to podstawa pracy na rzecz środowiska.Ponieważ rodzina Karpińskich ma dwóch członków w Komisji to jednym laptopem można było uaktywnić dwie osoby.Trzeba było się zrzucić....
Ps.2 Marek napisz Panu Karpińskiemu,że wzorem nie jest dla Nas EFRA bo to organizacja międzynarodowa,a raczej DMC

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 7:27 am 

Panie i Panowie
Leszku nie wywieraj nacisków, Marek chyba wie co ma robić i pisać i nie potrzebna mu instrukcja?
Pozdrawiam
Rysiek

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 10:49 am 
Administrator forum

Michale,

Zarówno LOK jak i OSM nie nadają sie do zarządzania modelarstwem kołowym RC w naszym kraju.

Ta pierwsza instytucja z racji swojego militarnego stylu, załatwiania pod stołem, zamiatania spraw pod dywan, oszukiwania modelarzy (patrz sławetna komisja modelarstwa kołowego).
Ta druga z racji jej zależności od firmy i prezesa ATA. Zawsze bedzie podejżenie o matactwo, granie przepisami pod siebi itp.

Michał,

Słowo FEDERACJA to tylko słowo. Nie muszą iśc za nią kolosalne pieniądze a na pewno nie aż takie o których piszesz.
Czy myślisz że - z chwila powstania niezależnej federacji - organizatorzy wypna 4 litery na nią? Przestana robić zawody?
Mysle że nie.

Są organizatorzy który dostaja hale sportową za darmo - w ramach promocji regionu.

Sam system rozgrywania zawodów tez musi byc inny -z chwila powstania federacji.

Dam Ci przykład - chyba juz co niektórych obrzydzenie weźmie - z Czech. Na hali rozgrywane są 3 eliminacje z czego 2 sa liczone. Nie ma żadnego super finału i takich tam innych *****. Eliminacje mistrzostw czech rozgrywane są przy okazji innych zawodów. tak, dokładnie przy okazji. Na zawodach staruja najpierw klasy organizatora (zazwyczaj zgodne z tym co jest na mistrzostwach), startuja w nich zawodnicy bez licencji, potem startuja klasy mistrzowskie z zawodnikami z licencją. Licencja na rok kosztuje w czechach ok. 100zł. I tak jest z wszystkimi klasami.

Ty od razu chcesz mieć X urządzeń AMB RC, opłacanych sędziów, a najlepiej żeby jeszcze organizator zarobił - i to wszystko na samym początku.
Spokojnie. Najpierw zróbmy ten 100-milowy krok. Pacnijmy LOK i innych po łapach. LOK niech sie skupi na swoim marnowanym majatku (ośrodki, łódki, szkolenia kierowców).

Składka do EFRA: mysle że licencje starczą. Opłata za konto: Michał, w dzisiejszych czasach prowadzenie konta kosztuje ok. 10zł lub jest całkowicie darmowe. AMB RC - o ile mnie pamięć nie myli część kasy na nie pochodzi z tzw. ściepy, część z opłat startowych itp. Więc mamy prawo je użytkować.

Jak widzisz fianse to nie wszystko.

Problem jest innej natury. Michał, tobie sie juz chyba nie chce walczyć :) Tak samo jak i innym. Ale albo coś robimy albo dajemy sie dalej po dupie kopać. Patrz projekt regulaminu sprzed ery Gierka. Juz nie wspomnę o osobach które go tworzyły - w wiekszości z małym lub zerowym doświadczeniem jeżeli chodzi o znajomośc naszego środowiska (nie obrażając np. Jurka Oleńczaka czy tez Andrzeja Zaremby)

Na zakończenie. Myśle że doczekam czasu kiedy to władza przez Was wybrana przyjdzie do Organizatorów z prośbą o możliwość właczenia zawodów rangi EMP do zawodów lokalnych robionych przez Organizatora.
Uważam że pchanie sie w łapy LOK-u od nowa - pod zmienioną nazwą to duzy bład który juz od nowego sezonu odbije sie nam duuuużą czkawką.

Tyle z mojej strony.

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 11:55 am 

Panie i Panowie
Marku nie posługuj się przypuszczeniami i domniemaniami. Podzielam Twoje zdanie co do OSM, że nie powinien zarządzać modelarstwem kołowym RC w Polsce. I straszenie całego środowiska dyktaturą OSM lub prezesem ATY, Niedżwiedzkim, jest wytworem wyobraźni, albo manni prześladowczej. OSM chce uczesniczyć na takich samych prawach jak każdy inny klub w Polsce. Już pisałem wiele razy i piszę jeszcze raz dla tych, co nie czytali OSM NIE CHCE BYĆ FEDERACJĄ MODELARZY W POLSCE. Proszę się nie tworzyć fikcji, bo takie insynłacje wprowadzają w błąd. Tak samo można by pisać np. o klubie RC Wrocław lub każdym innym.
Pozdrawiam
Rysiek

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 12:15 pm 

Rysiu ,ale czy Ty obserwujesz rzeczywistość.Czy czytasz co pisze,mówi i robi P.Niedżwiecki.Chłodnym okiem można ocenić jakie są intencje Pana N.Przecież to On był hamulcowym,a na końcu wyrocznią przy tworzeniu społecznej wersji Regulaminu.Regulamin Adama zakładał wstępne ustalenia i zorganizowanie się.W dalszym etapie wspólne tworzenie przepisów i to nie tych sportowych tylko tych związanych z sekcją.To się nie podobało,bo mogło się wyrwać z pod kontroli.Zapewniam cię,że nic się nie zmieni no może poza jednym miejsce Janka zajmie Piotrek,a inne stare będzie kwitło na miejscu....

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 12:20 pm 
Administrator forum

Rysiek,

Czy Ty wiesz kto rządzi w OSm a kto jest właścicielem ATA?
Bo chyba nie do końca :)

Zarząd Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Modelarzy
Niko Triandafilidis Prezes Zarządu
Jacek Żurek Wiceprezes ds. Sportowych
Piotr Niedźwiecki Wiceprezes ds. Organizacyjnych
Urszula Pyzel Wiceprezes ds. Finansowych
Rafał Fogiel Członek Zarządu
Jacek Bartochowski Członek Zarządu

To tak dla przypomnienia. A i jeszcze: Niko Triandafilidis Prezes Zarządu OSM to ta sama osoba co właściciel firmy ATA.

Nic nie insynuuje. Ale dotąd aż OSM nie będzie powiązany bezpośrednio poprzez prezesa/właściciela z jakakolwiek firmą, nie uwierze że nie ma w tym jakiegokolwiek interesu. Nie mówię tutaj tego z zazdrości że tak jest :)

Nie ma mozliwości i zdrowej współpracy przy czyms takim.

Rysiek,

samo OGÓLNOPOLSKIE w nazwie daje wiele do myslenia. Tworzenie jednostek terenowych tez daje do myślenia. Wiesz doskonale (chyba) jakie trzeba spełnic warunki żeby stac sie związkiem sportowym i móc dostac dofinansowanie z Ministerstwa na działaność statutową :)

A sam Piotr Niedźwiedzki - cóż, to tylko osoba wystawiona na ostrzał innych :) Nie sądze aby wiekszość wypowiedzi i działań była TYLKO jego pomysłem nie konsultowanym z szefem :)

Ale jak widzisz to nie mój (nasz) problem :) Robimy co robimy. Początek Polskich Mistrzostw Modeli Samochodów RC coraz bliżej :)

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 12:49 pm 

Panie i Panowie
Leszku rozmawiałem wczoraj wieczorem z Piotrem i pragnę Cię zapewnić że Piotrek nie zastąpi Janka, a Niko Zbyszka czy kogoś innego, bo nie oto wtym wszystkim chodzi. W końcówce roku 2009, miałem pryjemność rozmowy na ten temat z Adamem, w miłej i z wzajemnym szacunkiem rozmowie doszliśmy do konkluzji że mamy różne koncepcje drogi zmian, wygra ta która będzie miała większość w śród modelarzy. Nie mam nic przeciwko przedstawianiu własnych argumentów za i preciw ale konkretnych i prawdziwych. A tak to wygląda jak czarny pijar. Jak środowisko nie zagłosuje tak jak MY mówimy to będzie Białoruś tylko wódź się zmieni i zamiast Lukaszenki będzie Niedźwiecki, Pyrka, czy OSM. Tylko tyle.
Pozdrawiam
Rysiek

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 1:07 pm 
Administrator forum

Rysiek,

Mam w nosie głosowania nad tym czy innym.

Chce tylko uzmysłowić że historia zatacza koło w ten sposób:

LOK -> OSM -> LOK

Dalej to LOK trzyma bat. I nic się nie zmieni. Bedą CKM-y (nie mylić ze strzelaniem), wypinanie piersi do przdu po order, Pan Jarząbek który o temacie wie tyle co usłyszy i to po okrojeniu niewygodnych rzeczy czyli NIC.

Rysiek,

Zauważ że skostniałe struktury LOK-u nie nadają sie do niczego. Trwa w LOK-u walka o NASZĄ - MODELARSKĄ kasę żeby tyłki na stołkach posiedziały jeszcze trochę.

Powiedz mi czy ktokolwiek w LOK-u będzie się bił o kase na wyjazdy na ME dla kadry?
Z podejściem takim jak to zakładające super miejsca na ME? Gdzie Ci ludzie mieli oczy i mózg myśląc że jestesmy aż tak dobrzy żeby zrealizowac te założenia?
I co teraz będzie? Pan z ministerstwa stwerdził że kasy szkoda na takie wyjazdy - kolejny mądry.
Myślisz że LOK będzie sie starał w myśl tego że jest przewodnia organizacją. Juz to widze.

Zamiast iśc do przodu to sie cofamy.

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 1:26 pm 

Panie i Panowie
Marku o tym też pisałem wcześniej że KRS od dłuższego czasu w trakcie zmian i ten co napisałeś mam nadzieję niedługo będzie zmieniony.
Jeśli chodzi o nazwę to istnieje od conajmniej dwóch lat i do tej pory nic mi nie wiadomo żeby ktoś protestował i robił z tego jaki kolwiek problem ale jeśli kto kolwiek ma kompleks z powodu naszej nazwy niech przedstawi racjonalne powody i porozmawiamy, wczorej uzyskałem pełną informacje na temat tego co się dzieje i jakie są plany i cele OSM na najbliższy i dalszy czas i zapewniam Ciebie i Innych że Tylko z innymi klubami i zawodnikami zamierzamy wprowadzać zmiany i nie uważamy że Tylko OSM ma monopol i wie co jest lub będzie najlepsze dla modelarzy kołowych. A Prezesa to przepraszam, pozwól że sami będziemy sobie wybierać jakiego będziemy chcieli.Myślę że za Jego dotychczasowe działania i zaangażowanie nie musimy się nigdzie wstydzić, wprost przeciwnie. Czego i wszystkim życzę.
Pozdrawiam
Rysiek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona