Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 11:00 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 304 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 21  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt sty 26, 2010 1:13 pm 

Tak pomyliłem imiona, przepraszam.

Nie zamierzam przerzucać się cytatami. Dotychczasowe doświadczenie pokazało, że to ślepy zaułek i niezawodna metoda zaostrzenia polemiki, a tego chcę uniknąć. Jeśli podane prze ze mnie konkluzje są błędne, dla śledzących wątek będzie to jasne, jeśli prawidłowe też. Jeśli niejasne w ocenie, pewnie oznacza, że są rezultatem zbyt osobistego punktu widzenia w danej sprawie. Cytat niepotrzebnie wywoła reakcję i wojnę na cytaty. Przerabiałem i nie dziękuję.

Co do mnie. Nie mam 12 lat raczej sporą tego wielokrotność.
Z tego co widzę w lustrze nie jestem blondynką bliżej mi do szatyna.
Poznamy się osobiście na jakiejś imprezie to chętnie osobiście się przedstawię. Publiczne fora internetowe nie służą moim zdaniem temu celowi. Znajomość czyjego nazwiska w necie raczej nie powinno zmieniać merytorycznej oceny tego co pisze, nawet jeśli miałbym dwanaście lat.
Natomiast nie ukrywam, dużą radość od jakiegoś czasu, sprawia mi czytanie aluzyjnych odmian mojego nick'a w chwilach kiedy brakuje rzeczowych argumentów.

Nigdzie nie sugerowałem by z klasy 540 zrobić klasę bez ograniczeń, albo open. Nie jest też intencją przyspieszenie tej klasy.

Ad koszty zestawienie Bl vs BR:
Bezszczotka
Można kupić SP 3.0 13.5T za 350zł a do tego regulator za 200Euro
można kupić za 345zł zestaw Nosram'a:
http://modele.sklep.pl/product_info.php ... ts_id=9504
Szczotki
Można kupić regulator Novaka GTX za 450zł
http://www.defena.pl/sklep/product_info ... e0ea68c258
Do tego garść silników Saturn i hamownie i robić selekcję.
Można trzy Saturny za 130zł i używanego Novaka nie koniecznie GTX za 150zł.

Wnioski
(-) Pewnie różnica w cenie i osiągach będzie adekwatna do wyłożonych kwot, niezależnie od stosowanej technologii.
(N) Ograniczenie klasy do jednej technologi nie ogranicza wydatków
(-) Ograniczenie klasy do jednej technologi nie spowoduje, że pieniądze nie będą miały wpływu na wynik.

Wnioskowanie nie wprost
(+) Wprowadzenie drugiej technologii nie oznacza wzrostu kosztów;
(N) Wprowadzenie drugiej technologii może wypromować nowych liderów technologicznych (już nie Saturna)
(-) Wprowadzenie drugiej technologii może postawić konfigurację 13.5T w uprzywilejowanej sytuacji. Jak na razie jest za mało danych by zaprzeczyć, że nie ma przewagi (rezultaty na zawodach), a są przesłanki techniczne (parametry pomiary) by przypuszczać, że tak może się stać.

Konkluzje
(+) Wprowadzenie drugiej technologii może rozszerzać potencjalne grono do tej klasy. Klasa zdefiniowana możliwie szeroko, mogłaby się okazać wspólną platformą rozgrywaną w ramach cykli lokalnych;
(-) Wprowadzenie drugiej technologi może zniechęcić obecnych uczestników 540;
(+) Wprowadzenie BL do 540 ogranicza koszty przejścia do wyższych klas;
(-) Potencjalna nierównowaga technologii może wymusić prowadzenie niezależnych rankingów dla BR i BL, co jest możliwe ale nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Wydatki z ostatniej Proximy ceny przybliżone (bo nie chcę sprawdzać ile to dokładnie było):
- płyn do opon 50zł
- koła 120zł komplet na model czyli 240zł (pewnie jeszcze dwa o innej twardości będę musiał dokupić)
- kabel do sensorów 30zł (a właściwie dwa by mieć zapas po awarii czyli 60zł)
- Paliwo za 400km; 120zł
- wpisowe na zawody; 60zł
- jedzenie (nie pamiętam)
Po zawodach w modelach do wymiany:
- 8 łożysk (4 uszkodzone mechanicznie 4 naturalne zużycie) no mnie to $7 wyniesie czyli 20zł ale chyba normalne ceny są inne;

modele, serwa, regulatory, silniki, aparatury, serwis itp. nie liczę.

Innymi słowy koszty od wiodących:
- model - elektronika - serwis;
- materiały eksploatacyjne;
- udział w zawodach;

różnica w cenie pomiędzy BL i BR w taniej opcji wynosząca ile 50zł? nie jest nawet 5% udziałem w całej kwocie.

Nie porwę się na zrobienie sumy wydatków na przygotowanie i uzbrojenie trzech modeli (dla mnie i dla synów), pod zawody i rekreację, jeszcze ktoś to przeczyta :). Nie znam realiów finansowych klubów przyjmuję do wiadomości, że są inne niż rodziców którzy z dziećmi bawią się w RC, a jeszcze inne są młodych samodzielnych finansowo singli którzy traktują to jako pierwsze hobby lub poważny sport. Uważam, że 540 powinna celować we wszystkie te grupy, jako klasa na rozbudzenie apetytu. Na takich założeniach buduje się powszechność.
I po to rozpocząłem ten wątek.

Robert

Ostatnio edytowano Wt sty 26, 2010 1:28 pm przez KiT, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 1:20 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Sprawa silnika w Pabianicach pokazuje,że przy BL można grzebać.Można tylko ubolewać,że nie poruszacie tej sprawy.....

I dalej białe jest czarne bo to pabianickie białe. Nad czym tu ubolewać? Że sprawna kontrola techniczna w Pabianicach coś takiego wykryła? Twój post niestety jest kolejnym przykładem, że nawet jak jest dobrze to jest źle bo to dobrze to nie Twoja zasługa. I pewnie to, że mierzymy napięcie LiFe PRZED biegiem to też źle i należy nad tym ubolewać? Może w ogóle należy ubolewać nad tym, że robimy niezależny cykl bo to cykl nasz a nie Twój? Zrób swój i pokaż całej Polsce jak to się robi a do tego czasu nie komentuj czegoś w czym nie bierzesz udziału albo przyjedź na zawody do Pabianic i dopiero wtedy komentuj. Nudzi Ci się że czytasz wszystkie posty o zawodach w których nie masz zamiaru brać udziału?

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 2:05 pm 

KiT napisał(a):
Poznamy się osobiście na jakiejś imprezie to chętnie osobiście się przedstawię. Publiczne fora internetowe nie służą moim zdaniem temu celowi. Znajomość czyjego nazwiska w necie raczej nie powinno zmieniać merytorycznej oceny tego co pisze, nawet jeśli miałbym dwanaście lat.

Chetnie się z Tobą poznam, napisz jak będziesz wybierał się na jakieś zawody - by okazja nie przeszła bokiem. Ja będę w Krakowie 20-21 lutego. Będziesz?

Z tymi nazwiskami, to jest mniej więcej tak, ze gdybyś jednak był dwunastoletnia blondynką mógłbym zakładać, że:
- to, co piszesz, nie koniecznie jest prawdziwe
- konfabulujesz
- nie masz pojęcia o tym co piszesz itp, itd

W takiej sytuacji znajomość kogoś z imienia i nazwiska, oraz świadomość tego jaką wiedzę ten ktoś posiada zmienia ocenę merytoryczną tego, co on pisze.
Prosty przykład:
znam wielu zawodników, których nazwiska połączone z ich znajomością tematu dają mi gwarancję rzetelnej dyskusji. Na drugim końcu tego przykładu staje dwunastoletnia dziewczynka z argumentami. To czasem smutniejsze niż dziewczynka z zapałkami ;-)

Jeszcze tylko krótko nawiąże do Twoich wniosków i konkluzji. Otóż powstawiaj sobie w każde z tych zdań w odpowiednim miejscu słowa: NIE, MOŻE, NA PEWNO itp. Np pod zdaniem:
(+) Wprowadzenie drugiej technologii nie oznacza wzrostu kosztów;
dodaj:
(-) Wprowadzenie drugiej technologii może oznaczać wzrost kosztów;
lub
(-) Wprowadzenie drugiej technologii na pewno oznacza wzrost kosztów;

Tak jak kilku poprzedników kończę z Tobą dyskusję w tym temacie.

Tomasz Wójcik - Tarnów

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 2:41 pm 

Przemek czy ty naprawdę nie potrafisz myśleć logicznie. .......Twoje Pabianice razem z zawodami Proxima.Na tym przykładzie pokazałem jedynie,że silniki bezszczotkowe dają możliwości kombinacji i przykład Pabianic jest na to dowodem.Można tak zorganizować zawody,że przeprowadzać kontrole przed i po.Kontrola może trwać więcej czasu niż jazda....Tylko,że jaka może zaistnieć sytuacja....
Przeładowany Li-Fe,regulator SPX albo ten GM z zagrzebanym Sowtem,silnik 13,5t (taki w wersji pabianickiej) i to wszystko na pokładzie X-raya T3.Co mamy w końcowym efekcie ,bolid czysto do Speca....
I nie rżni głupka,że ja się czepiam Pabianic i ,że coś jest białe ,a coś jest czarne.

Ps.Kicie,KiTu,KiT...zarzucasz niski poziom argumentacji ludziom,którzy conieco więcej mogą powiedzieć o jeżdzie na zawodach....W ten sposób stajesz się królem megalomanii,nie posiadając ,żadnych argumentów i twierdząc,że tylko Ty masz rację.Mam cichą nadzieję,że jeszcze trochę nad tym panujesz i nie ogłosisz,że jesteś Mesjaszem modelarstwa,jak Ali....
Co do nazwiska to jest jedno forum,na którym sprawę postawiono twardo i Ty wymiękłeś....

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 2:51 pm 

Przemek czy ty naprawdę nie potrafisz myśleć logicznie...W ..... Twoje Pabianice razem z zawodami Proxima.Na tym przykładzie pokazałem jedynie,że silniki bezszczotkowe dają możliwości kombinacji i przykład Pabianic jest na to dowodem.

Oczywiście zawody w Pabianicach są złe, ponieważ wykryto "kręcony" silnik, tylko Lesław nie napisze, że silnik
koleś miał odkupiony od czołowego zawodnika z ETS, gdzie miał być 9.5T a był inny. Zawodnicy poprosili
o kontrolę, ponieważ odstawał model od innych osiągami na +.

Jan Matukin miał tester, Tomek Wieczorkowski pokazał swój silnik 9.5T taki jak ten "kręcony" i sprawie ukręcono łeb,
z tego co wiem zawodnik od kreconego nie był świadomy tego faktu, że ma lewy silnik.

Więc przykład Pabianic nie jest przykładem, że tam się "kręci" silniki, jest tylko przykładem, że ten FAKT WYŁAPANO.

Ale ja tam się nie znam, zdania można budować tak, że te same słowa, a różne znaczenia, czego mistrzem jest Lesław.

m.

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 3:01 pm 

No Abram ,kolejny filozof dokopał Zarembie....W Pabianicach ,bo nie znam innego przykładu ta kwestia zaistniała,tak jak kiedyś w Tarnowie z Saturnem.Były jakieś plotki o Pacanowie ,ale nie potwierdzone .Gdybym nie powołał się na przykład to pewnie jako pierwszy ,albo jako drugi,właśnie przemądrzały Abramowicz,krzyczałby,że takie przypadki nie występują....I tylko o to mi chodziło ,że takie możliwości mogą grozić...Kto długo jeździ ,wie co Polak potrafi.Wiele historii słyszałem przy piwie o odwijaniu Monsterów i innych....
Mam prośbę do kolejnych ,moich antagonistów:LUKI-ego i Lutyńskiego nie piszcie kolejnych postów, robiąc z siebie głupków (brawo za kulturke) ,o tym,że ja się czepiam zawodów w Pabianicach.Gdyby to stało się w Obornikach też bym napisał.Mało tego napisałbym nawet gdyby to stało się na moim prywatnym podwórku....Dwóch nieudaczników wystarczy....
P.s.Czekam na merytoryczną odpowiedż na temat zaproponowanego zestawu....

Warto panować nad swoimi emocjami..........

Mateusz

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 3:05 pm 

Michał proszę nie rozwijaj tematów pobocznych, przecież teza że można kręcić tylko silniki beszczotkowe jest na tyle zabawna, że należy ją zostawić samej sobie.

Robert

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 3:12 pm 

Kręcenie to ulubiony przez Ciebie skrót myślowy.Może bardziej będzie zrozumiałe...Kombinować z silnikiem na wiele sposobów...
Nawet to co jest dopuszczalne-wymiana wirnika.Po co jest to potrzebne w 540.
Są silniki ,które mają trwale naniesionę oznakowanie ilości uzwojeń,ale i takie,które nie mają....
P.S.To może określ zaistniałą sytuację jaka miała miejsce na tamtych zawodach...nie będę już wymieniał nazwy ,bo to wywołuje torsje intelektualne u niektórych...
P.s.Saturna też można kręcić,bo tak było w historii modelarstwa,tylko,że łatwiej to zweryfikować.
KiT jednak Ty jesteś pierwszy....

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 3:48 pm 

....... Twoje Pabianice razem z zawodami Proxima.

A to już jest niegrzeczne, obrażasz mnie i nie tylko mnie. Z normalnego forum wyleciałbyś z hukiem za coś takiego. Nie wiem jeszcze dlaczego Twoja obecność tutaj jest tolerowana.

Leszek, bez takich proszę. Admin

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 3:48 pm 

Mam prośbę do kolejnych ,moich antagonistów:LUKI-ego i Lutyńskiego

Ja juz cie raz prosilem zebys omijal moja osobe w swoich wypowiedzial bo twoj poziom jest za niski. Nie bede tez tutaj przytaczal epitetow jakimi mnie obrzuciles przy okazji tej prosby. Daj sobie spokoj i nie przeinaczaj czyis nickow.

Przemek Morawski napisał(a):
W ....... Twoje Pabianice razem z zawodami Proxima.

A to już jest niegrzeczne, obrażasz mnie i nie tylko mnie. Z normalnego forum wyleciałbyś z hukiem za coś takiego. Nie wiem jeszcze dlaczego Twoja obecność tutaj jest tolerowana.

Pytalem Marka co robi w tej sprawie bo to nienormalne ze ktos wpada i obraza innych oraz ich rodziny ale do dzis nieuzyskalem odpowiedzi :roll:

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 3:54 pm 
Administrator forum

Panowie,

Robert (KiT), Adrian i inni którzy sa NOWI w świecie ZAWODÓW (nie rajdowych).

1. Nie macie dośwaidczenia w klasie 540
2. Chcecie zmienić na siłę klasę która się rozwinęła i która jest dobra
3. Zróbcie zawody z własnymi przepisami
4. Jedyn azmiana w 540 to możliwośc wprowadzenia LI-FE
5. Gdyby nie durna ingerencja LOK-u 2 sezony wstecz i utrącenie jednej celi to teraz mozna by wprowadzić zapis: zasilanie max. 7,4V
6. Saturna zweryfikowało życie więc odpierniczcie się z próbą włożenia do 540-tki bezszczotki - skupcie sie na nauce powtarzalności okrążeń na zawodach i kiedy różnica w poszczególnych kółkach będzie wynosiła 0,2-0,5s na saturnie z 5 celami - zaczynajcie dyskusję o zmainach w klasie

Proxima Cup to zawody z wasnymi przepisami czy się to komus podoba czy nie.
Nie wiem co macie na celu: zruinować klasę 540? Zniechęcić nowicjuszy?
Co będzie łątwiej wydać nowemu, niezamożnemu zawodnikowi? Raz 1000zł czy raz na 2 imprezy 100zł na 2 saturny?

Nie upatrujcie wszędzie mistrzów jazdy. Ludzie w tej klasie często gęsto mają problem z poprawną jazdą na prostej nie mówiąc o zakrętach. ONI SIE UCZĄ. JAK SIĘ NAUCZĄ PÓJDĄ DO SPECA.

Regulatory, softy, srofty, VT. I w tym wszystkim nowicjusz. BRAWO.

Takich BZDUR nie czytałem dawno.

Jak komuś będzie btrakowało silnika BL w 540 to przyjedzie np. do Pabianic czy innego miejsca gdzie będzie mógł taki silnik wstawić i wystartować w klasie 540 Proxima Cup.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 4:14 pm 

Marek widzę że nie czytałeś wątku skoro powtarzasz bzdury że bezszczotka to minimum 1000zł. Niemniej bzdura powtórzona 10 razy nie staje się prawdą.

Syrenkę i malucha też swego czasu zweryfikowało życie i też były to super rozwiązania. Tak już jest z postępem, że najpierw jest postęp potem weryfikacja. Jakoś odwrotnie nie działa.

Jeśli potrafisz uzasadnić dlaczego nauka jazdy na tak samo szybkim silniku bezszczotkowym ma być dużo trudniejsza od nauki na silniku szczotkowym to chętnie posłucham, ale jeśli chciałeś zrobić wrażenie metodą tatusia wpadającego do pokoju i grożącego palcem to nie wyszło.

Robert

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 4:24 pm 
Administrator forum

Argumenty:

1. Bzdurą jest że Saturn jest tak samo szybki jak 13,5T
2. Bzdurą jest że PORZĄDNY zestaw bezszczotkowy (na przyszłość - bo nie każdego stać na kupowanie kilka razy regulatorów) to koszty dużo mniejsze niż 1000zł
3. Nie jeździsz dobrze - powtarzalnie - dlatego satur Ci ucieka.
4. Nie potraficie z bezszczotki wycisnąc siódmych potów tak samo jak i z saturna
5. Saturn jest słabym silnikiem i skatowany przełożeniem zaraz da o tym znać a BL sobie poradzi.
6. Próbujecie wprowadzić zmiany na zasadzie: dla mnie jest porównywalne to i dla innych będzie - otóż guzik prawda.

Jeżeli brak Wam doświadczenia w 540 z saturnem - to dajcie sobie spokój z wprowadzeniem technologi BL do tej klasy.

Chcesz zrobić to na zasadzie: ludzie uczą się jeździć na maluchu i jest fajnie, ja nie umiem jeździć maluchem ale jak włożę mocniejszy silnik do niego - co to za różnica? I tak nie będe dalej umiał jeździć a ten co umie będzie szybszy odemnie. WNIOSKI: Maluch ze swoim silnikiem jest tak samo lub szybszy od malucha z mocniejszym silnikiem.

Widzisz w czym jest różnica?

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 4:47 pm 

Do 540 wystarczyłoby dodać zapis o LiFe. 13.5t na dobrym regulatorze z VT, bez znaczenia czy będzie to LRP, GM, CS czy jeszcze coś innego będzie pewnie szybsze od saturna, plus zabawa z wirnikami i dojdzie do tego, że zawodnicy zamiast uczyć się jeździć i ustawiać model pod warunki na torze będą zabawiać się programami, przełożeniami, wirnikami, oczywiście ta wiedza również się przyda ale chyba nie jest to priorytetem na początku ścigania. Dla sporej liczby zawodników w 540 aktualna konfiguracja i tak jest za szybka przez co nie panują nad modelem, wystarczy popatrzeć na niższe finały, przydałaby się klasa jeszcze wolniejsza, wyłącznie do nauki jazdy, z drugiej jednak strony na co tyle klas i tyle "miszczów". W nawiązaniu do LiFe, kontrola napięcia powinna odbywać się zawsze i nawet nie ze względu na przeładowywania LiFe ale próby oszustwa poprzez jazdę na LiPo z naklejką LiFe. Mieszanie różnych konfiguracji spowoduje, że zawsze jedna będzie lepsza od drugiej.

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 5:19 pm 

Marek,
A teraz oczywiście zawodnicy nie bawią się w hamownie i selekcję saturnów, docieranie w płynach smarowanie panewek, dropowanie komutatorów itd. Te zjawiska nie występują, nie występowały i nie będą występować w 540. A jeśli tak, to wiedza jak dotrzeć silniki szczotkowy będzie niezwykle przydatna w SPECu i nieoceniona w dalszej karierze.
No i pewnie Saturna używają na DHI czy w DHL czy gdzieś tam. Chociaż to może być chybiony argument bo co jak używają 13.5T ... to ten cofam.

Dopytaj się Marek kto z pierwszej piątki w 540 w Proximie jeździł na czym, porównaj czasy a potem wnioskuj. Bo wiesz w tautologii to jest tak, że jak założenia do bani to dalszy proces myślowy możesz sobie darować. Na chwilę obecną z nas dwóch ja to sprawdziłem Tobie się wydaje, że sprawdziłeś.

W jednym się zgadzamy Saturn wysilony zaraz daje o tym znać i kupujesz kolejnego Saturna i tak w kółko... .

Dla Twojej informacji w najdroższym sklepie w kraju zestaw SpeedPassion esc GT 2.0 z kartą programowania, osprzętem + silnik 13.5T 3.0 kupisz poniżej 1000zł. A jak umiesz liczyć i nie boisz się Internetu to ten sam zestaw trafisz poniżej $220 z transportem nowy i na gwarancji.
Nie zamierzam Ci podpowiadać który silnik 13.5T jest tak samo dobry jak SP3.0 a o stówę tańszy, sam sprawdź.

Twój ulubiony regulator LRP SPX jak się rozejrzysz ma ebay'u to znajdziesz za $110, nówkę za $150 najtaniej widziałem. Naprawdę odrób lekcje jak chcesz straszyć kosztami, chyba że masz lepsze typy regulatora i silnika do 540 i SPEC'a. Chętnie posłucham jako nowicjusz...

A jak wydasz na Novaka GTX to w SPEC'u co z nim zrobisz? Wtedy kupowanie drugiego regulatora jest zasadne cenowo? Czy tylko ja sobie kupujesz bezszczotkowy regulator do 540 to musi on też nadawać się do SPEC'a? A może sugerujesz zakup tokarki, szczotek, i woreczka silników szczotkowych i trzymać tego GTX'a? Oświeć mnie proszę bo ja początkujący jestem...

Grzesiek,
Kontrola napięcia pakietu zajmuje 30 sekund na model. A jak ktoś jest na tyle bystry by najpierw dać model do kontroli, potem założyć pchełkę, a potem założyć karoserię i potem przejechać przez pętlę to jest to 15 sekund in plus.

Robert

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 304 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 21  Następna strona