Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr cze 03, 2026 1:01 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 304 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 21  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz gru 24, 2009 12:34 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Panowie,

9,5T + 5 cel + LRP SPX lub NOSRAM PURPLE kręci tyle samo lub mniej kółek co zestaw 13,5 lub 10,5 + LI-PO + LRP SPX lub NOSRAM PURPLE

Marek, Nosram Matrix Spec... :):) 9,5 BL Nosram i 5 cel Nosram

Miałeś farta o 6 sekund... :):)

A co do samego modelu to byłem akurat ja i po jednym z finałów Czesi przyszli do mnie żebym pokazał na czym jeżdżę i jak odwróciłem podwozie i zobaczyli wodorki to ich zatkało!

Moje zdanie podzielam z Markiem- do póki nie będzie klasy stricte dla początkujących nie ma się co bawić w dywagacje nad 540. Jak ktoś się chce uczyć na dzień dzisiejszy ma albo 540 albo zakłada w specu 13,5 i Lipo- chyba, że wielu z dyskutantów w tym temacie zakłada, że jak kupi mega wypasiony sprzęt do 540 to od razu wpadnie w nieustające pasmo zwycięstw...

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz sty 21, 2010 2:12 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Jeżeli bieżemy cokolwiek pod uwage to 17,5 i w górę. Z zakazem stosowania regulatorów "grzebiących" w silniku :)

Ale tak jak napisałem wcześniej - 9.01.2010r w Trutnovie sa zawody. Beda tam jeździły modele z silnikami 17,5. Bedą tez modele z silnikami 13,5. Po tych zawodach bedę mógł jednoznacznie stwierdzić co z czym nalezy jeśc aby sie nie udławić tz. nie zniszczyc klasy 540.

I jakie wrażenia?

Moje są następujące:
Model z 13.5T bez regulatora grzebiącego w silniku jest szybszy ciut od wolniejszych Saturnów i wolniejszy ciut od najszybszych Saturnów, to się tyczy silnika 13.5T nowej generacji GM.
Jak mu włączyć VT i dodać ząbek na ataku to na prostej jest szybszy od najszybszych Saturnów. Jak zredukować atak o ząbek to na wyjściu z zakrętów jest szybszy a na prostej o włos.

Przy czym ja nie umiem jeździć :)

Na hamowni jeszcze nie wiem bo regulator z VT nie dojechał. Jak dojedzie dam znać.

Natomiast SP 3.0 13.5T ewidentnie ma lepsze odejście i to na podwoziu na wałek, co pokazuje, że potencjał jest tym bardziej że był zasilany regulatorem bezsensorowym co odjęło mu 15% z mocy i szybkości wkręcania się na obroty. Jak dojdzie regulator z VT dam znać.

Oba silniki na pakiecie LiFe z ogniw cylindrycznych A123 są szybsze niż na innych pakietach LiFe.

Generalnie trochę jeszcze zabawy trzeba by zobaczyć co można z tych silników wycisnąć.

A pewnie zapas jeszcze jest.

Robert

PostNapisane: Cz sty 21, 2010 2:55 pm 
Administrator forum

Powiem z doświadczenia:

duzy tor 30 x 16m, kręty. Silniki 13,5 SP + LI-PO + SPX oraz 9.5 LRP + 5 cel + SPX.
Konfiguracja pierwsza w tym samym czasie kręci albo więcej albo równo z konfiguracja drugą.

Więc jeżeli damy 5 cel do saturna i 5 cel do 13,5 to na takim torze jak wyżej saturn dostanie w tyłek i to pożądnie.
Na małych torach to się jakoś tam wyrówna.

Więcej będę miał do powiedzenia po zawodach w Trutnovie 6.02

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Cz sty 21, 2010 3:37 pm 

Marek a będziesz miał 13.5T silnik by sprawdzić? Bardzo jestem ciekaw wrażeń 13.5T + life właśnie ma SPX (czyli już tym grzebiącym w timingu).

Na Poroximie jeździli na 9.5T na LiFe lub 13.5T na Life
na MP jeździł SPEC na 9.5T i 540 na Saturnie

Teraz można porównać ilość kółek i czasów pomiędzy spec'em i 540

PROXIMA CUP
SPEC 24-26 kółek vs 540 21-23 kółka w finałach.

V HMP
Na zawodach MP SPEC na 9.5 robił 23-24 kółka zaś 540 22-21 kółek na Saturnach.

Robert

PostNapisane: Cz sty 21, 2010 3:59 pm 
Administrator forum

Nie mam LI-FE wszystko mogę sprawdzić na LI-PO

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Cz sty 21, 2010 4:00 pm 

1. Moim zdaniem ilość zawodników w klasie 540 wynika właśnie z tego że jest to najniższa klasa o której się zaczyna.
Dla tego ta klasa jak ktoś określił „pierwszego kontaktu” powinna być w 100% zgodna technicznie ze specyfikacją dostępnych na rynku, tańszych modeli RTR od których najczęściej każdy zaczyna.

2. Biorąc pod uwagę realia organizacji zawodów nie sądzę aby zwiększanie ilości klas było celowe.
Zawodnicy preferują imprezy jednodniowe i poświęcając czas i pieniądze na wyjazd oczekują że przejadą przynajmniej kilka wyścigów.
Czas na realizację zawodów jest ograniczony.
Więcej klas = mniej wyścigów w każdej klasie.

3. Wprowadzenie do klasy 540 silników bezszczotkowych zmusi każdego nowego użytkownika modelu RTR do zakupu nowego regulatora, silnika, pakietu.
Uważam że wielu nowych potencjalnych uczestników z tego właśnie względu nie będzie brało udziału w zawodach. Pomijam temat dopuszczenia podwozi węglowych w przedziale 1000-2000 zł co moim zdaniem zniechęca każdego początkującego całkowicie.

4. Kolejna sprawa to widoczna niewielka różnica pomiędzy kosztami i prędkościami w klasach 540 BL i Spec.
Na razie nikt logicznie nie uzasadniła celowości tworzenia klasy krajowej która będzie tak samo droga jak Spec i niewiele wolniejsza.

5. Wprowadzenie silników BL i zmiany zasilania w klasie 540 będą uzasadnione dopiero w chwili jak na stałe takie wyposażenie zagości do modeli grupy RTR.
Spodziewam się że nastąpi to w czasie roku.

Wymieniłem powyżej cztery podstawowe argumenty przemawiające za bezcelowością zmian a wręcz odwrotnie wskazujących konieczność wprowadzenia dodatkowych ograniczeń w 540.
Wyrażam w ten sposób podgląd dystrybutora i organizatora imprez.
Rozumiem również że wypowiedzi część zawodników podyktowane chęcią przejścia na BL. To dobry i nieunikniony kierunek. Też jestem za.
Trzeba sobie tylko zdać pytanie jakie priorytety wybrać i co jest ważniejsze - rozwój klasy podstawowej czy chęć dążenia do najnowszych jednocześnie droższych rozwiązań – nakręcanie wyścigu zbrojeń.

Wynik tej przepychanki jest mi dość obojętny.
Zarówno my jak i każdy inny dystrybutor dostosujemy się szybko do nowej sytuacji.
Szkoda jedynie że tak niewielu z Was zauważa oczywiste względy i potrzebę popularyzacji modelarstwa samochodowego i zawodów.
Nie uzyskacie tego przez podnoszenie poprzeczki technologicznej.

PostNapisane: Cz sty 21, 2010 4:46 pm 

Tia szczegolnie ze z pakietem i ladowarka z modelow rtr mozna pojechac zawody na dzien dobry i tak trzeba kupic minimum 2 pakiety i jakas rozsadna ladowarke i w tym przypadku mamy do wyboru albo stick packi kosztujace tyle co ogniwa lixx i zyjace kilka razy krocej albo nowe technologie.
Panie Flisiak juz po raz enty wypisuje Pan te same argumenty ktore nijak maja sie do rzeczywistosci technologia lixx jest tansza od nimh czy to sie komus podoba czy nie...

PostNapisane: Cz sty 21, 2010 5:38 pm 

Nie jestem przeciwnikiem nowych technologii.
Różnica między naszymi poglądami wynika z tego że zwolennicy zmian są głodni nowości a ja myślę o rozwoju klasy 540. Niestety jedno z drugim nie idzie w parze.

W tworzeniu klasy 540 brało udział wielu ludzi – nie przypominam sobie aby wśród nich był „luke”
Jeśli zwolennicy nowych technologi bardzo chcą realizować swoje propozycje to nikt Wam nie broni.
Stwórzcie swoją nową odrębną klasę i rozgrywajcie zawody w ramach dowolnego cyklu imprez.

Rolą klasy 540 Mistrzostw Polski jest stworzenie warunków do rozwoju a nie zaspokojenie ambicji kilku osób którym przyszły do głowy zmiany.
Chyba że się mylę i przyszedł czas aby zniszczyć wszystko i stworzyć od nowa.
Za rok zobaczymy kto miał rację. :wink:

PostNapisane: Cz sty 21, 2010 6:19 pm 

Dyskusje na temat wysokości poprzeczki technologicznej, wysokości kosztów, co się nadaje na zawody co nie było co niemiara. Generalnie zasada jest prosta, czym tańszy model tym droższy w utrzymaniu i trudniejszy w szybkim serwisie. Czym "tańsze" starsze technologicznie ogniwa tym bardziej podatne na awarie.

Ponieważ kilku głównych dystrybutorów nie mogło wspólnie ustalić listy modeli RTR i podzespołów wchodzących do klasy STOCK czy też super STOCK jak kto woli, tak by rozgrywać to na forum krajowym tego typu klasę w zawodach, zaś energię stracono na podziały środowiska, moim skromnym zdaniem, temat przespano.

Jak się chce coś takiego wskrzeszać czyli klasę modeli RTR to sprawa dość prosta. Ustalenie ww. listy, określenie kosztów wdrożenia takiej klasy na zawodach rangi krajowej, podział zobowiązań finansowych pomiędzy zainteresowanych dystrybutorów i zatwierdzenie to w formie umowy wielostronnej z taką czy inną w danej chwili wiodącą organizacją. I wtedy faktycznie można mówić o klasie RTR z limitowanymi modyfikacjami. Ale by postulować modyfikację istniejącej klasy po to by się lepiej pudełkowe modele komuś sprzedawały, ma być rzetelnym podejściem do sprawy propagującym modelarstwo? Hmmm ciekawy sposób myślenia.

Robert

PostNapisane: Cz sty 21, 2010 8:46 pm 

Dyskusja filozofów typu LUKE....Jeśli ktoś ma silnik 13,5T i regulator BL,może zgłosić się do klasy Spec.Jeśli jest początkującym,niech wsadzi sobie Li-Fe i sie uczy...Jak się nauczy to kupi sobie Li-Po i będzie walczył...Bo po jakiego mieszać w 540....skoro silnik 13,5T to silnik klasy Spec.Klasy nie powinny się tak głęboko zazębiać....
P.s. Wiedza teoretyczna,znajomość wszystkich zagadnień od "tylnej"strony",wyposażenie w najlepsze ogniwa na świecie,nowe Softy w GM-ach,nie przekłada się ni jak na wyniki,czego przykładem jest KiT.

PostNapisane: Cz sty 21, 2010 9:08 pm 

i jeszcze jedna rzecz mi się nasunęła na myśl, już teraz pojawiają się pierwsze modele RTR z BL na pokładzie. Nie jestem dystrybutorem, nie wiem jak szybko zdominują one ofertę, ale jestem przekonany, że jak się już pojawią to każdy producent będzie dawał swój silnik BL i innych parametrach. Wtedy i tak by wspólnie ścigać się modelami RTR trzeba będzie to sprowadzić do wspólnego mianownika w postaci silnik+zasilanie.

To znając życie i powszechną w kraju chęć współpracy między dystrybutorami naprawdę łatwiej będzie każdemu z nich zrobić cykl własnych zawodów niż coś razem ustalić.

I pewnie następnym etapem będzie bariera kosztów. Proxima Cup poszła w kierunku, tanie bezpiecznie zasilanie + silnik który i tak kupuje się do SPEC'a

Czyli koszty minimalne dla kogoś kto się ściga w krajowych cyklach bo równe kosztom zakupu pakietu LiFe - jednego starcza na zawody, o ile wcześniej nie ładuje się go do 4.2V i tyle.

Natomiast czy do klasy dla początkujących silnik Saturn lub 13.5T jest za szybki to całkowicie inna rozmowa.

I pytanie poza konkursem, czy tylko ja mam wrażenie, że jednak elitarność i ekskluzywność rc-car jest czymś pożądanym i dlatego jest taki silny opór przed otwarciem się na zmiany?

Robert

PostNapisane: Pt sty 22, 2010 6:16 pm 

KiT napisał(a):
.... Ale by postulować modyfikację istniejącej klasy po to by się lepiej pudełkowe modele komuś sprzedawały, ma być rzetelnym podejściem do sprawy propagującym modelarstwo? Hmmm ciekawy sposób myślenia.

Wyjaśnię, więc jeszcze jedno, bo widzę, że walimy głowa w mur niezrozumienia.

Tanie modele RTR sprzedawały się, sprzedają i będą się sprzedawały zawsze najlepiej niezależnie od opinii kilku osób na forum.
Nie ma i nigdy nie będzie miało to wpływu na sprzedaż modeli tak samo jak nie ma wpływu na nią fakt czy istnieje klasa 540 dla modeli RTR czy jej w ogóle nie ma.
Wynika to z faktu, że zdecydowana większość początkujących statystycznie wybiera stosunkowo tani model w danej klasie.
Szkoda że część organizatorów i twórców przepisów również nie zauważa tych oczywistych zależności bo przecież początkujący klienci nie kupują modeli na zawodach tylko w sklepach.
O zawodach i forum dowiadują się na samym końcu najczęściej od sprzedawców.

Dla tego właśnie propozycja pozostawienia klasy 540 w spokoju lub wprowadzenia w niej dodatkowych ograniczeń powinna mieć na celu stworzenie warunków do ścigania się przez początkujących, których już dziś są setki a którzy nie stratują w zawodach MP, bo przepisy techniczne nie uwzględniają ich możliwości i potrzeb.
To właśnie organizatorzy imprez i kluby najwięcej skorzystają na wzroście ilości zawodników a dystrybutorzy mogą jedynie w tym pomóc wspierając imprezy w różny sposób.

PostNapisane: Pt sty 22, 2010 8:56 pm 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
Wyjaśnię, więc jeszcze jedno, bo widzę, że walimy głowa w mur niezrozumienia.
Tanie modele RTR sprzedawały się, sprzedają i będą się sprzedawały zawsze najlepiej niezależnie od opinii kilku osób na forum.
Nie ma i nigdy nie będzie miało to wpływu na sprzedaż modeli tak samo jak nie ma wpływu na nią fakt czy istnieje klasa 540 dla modeli RTR czy jej w ogóle nie ma.
Wynika to z faktu, że zdecydowana większość początkujących statystycznie wybiera stosunkowo tani model w danej klasie.
Szkoda że część organizatorów i twórców przepisów również nie zauważa tych oczywistych zależności bo przecież początkujący klienci nie kupują modeli na zawodach tylko w sklepach.
O zawodach i forum dowiadują się na samym końcu najczęściej od sprzedawców.

Dla tego właśnie propozycja pozostawienia klasy 540 w spokoju lub wprowadzenia w niej dodatkowych ograniczeń powinna mieć na celu stworzenie warunków do ścigania się przez początkujących, których już dziś są setki a którzy nie stratują w zawodach MP, bo przepisy techniczne nie uwzględniają ich możliwości i potrzeb.
To właśnie organizatorzy imprez i kluby najwięcej skorzystają na wzroście ilości zawodników a dystrybutorzy mogą jedynie w tym pomóc wspierając imprezy w różny sposób.

Kocham demagogię, no ale jeśli o nią opieramy dyskusję to wniosek jest prosty:
W takim razie tanie RTR niech startują w 540, przecież te model mieści się z przepisach. Mają silniki >20T szczotkowe a te są dopuszczone, mają zasilanie Nixx <7.2V no to jak nic na zawody.

Robert

PostNapisane: Pt sty 22, 2010 9:18 pm 

KiT napisał(a):
Kocham demagogię, no ale jeśli o nią opieramy dyskusję to wniosek jest prosty:
W takim razie tanie RTR niech startują w 540, przecież te model mieści się z przepisach. Mają silniki >20T szczotkowe a te są dopuszczone, mają zasilanie Nixx <7.2V no to jak nic na zawody.

KiT nareszcie łyknąłeś, być może Plussssz...i napisałeś coś rozsądnie.
Właśnie o to chodzi,żeby miłośnicy bezszczotek poszli do Speca,a ci którzy chcą zasmakować adrenaliny zawodów,posiadający dowolny model,bez jakiejkolwiek "spinki" mogli wystartować w zawodach.Problem jest tylko taki,że pewien cymbał odebrał klasie 540, 6 cel zabraniając startowania na pakietach 6-celowych gotowych,tych z kabelkiem.

PostNapisane: Pt sty 22, 2010 9:30 pm 

A dlaczego mają sobie iść do SPEC'a, niech startują razem w 540: RTR na 7.2V i nie RTR na 13.5T i LiFe. Życie szybko zweryfikuje czy RTR nadaje się na zawody.

Robert

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 304 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 21  Następna strona