Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N cze 07, 2026 4:47 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
PostNapisane: N gru 13, 2009 9:47 pm 

Nie wiem co masz na myśli pisząc że jak się zrobi sucho w portwelu to będzie musiał kupić 21 ?
Wiesz ile pieniędzy kosztują silniki 21 ?
Teraz coś od siebie : Miałem silnik SH 28 p6 w swoim byłym modelu - Savage i mogę powiedzieć tylko tyle ,że silnik jest stabilny ,zaczyna dobrze pracować jak złapie ok 130 st. , ma strasznego kopa... Jednak do Truggy poleciłbym SH 28 P8 -sam sobie taki kupiłem na następny sezon i myślę , że będę zadowolony bo widziałem jak ten silnik śmiga w truggy.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N gru 13, 2009 9:49 pm 

5 raz widzę rozpoczynamy ten temat :D Ale cóż.
Koledze pewnie chodzi o paliwo - tak czy siak na jedne zawody 2,5L to minimum. Czy to 3,5 czy 4,6.
Także paliwo niestety tu i tu jest drogie i trzeba je kupować :)

PostNapisane: N gru 13, 2009 11:03 pm 

Witam,

W końcu się doczekaliście Donata! :lol:

Do rzeczy...
Model ma przejechane około 3L na silniku JPX .21 (a propos dyskusji .21 / .28 :D) i jest jak nowy (zdjęcia). Jak już wcześniej wspomniał Wiktor, mój styl jazdy jest mało agresywny (chociaż silnik ma kopa). Jak do tej pory zarejestrowałem tylko 1 "awarię", a mianowicie: delikatnie wygiął się koszyk sprzęgła (nie wiem jakim cudem), ale to nie ma żadnego związku z samym podwoziem.

Co do podwozia, wg mnie jest super! Po 1 dniu jeżdżenia wystartowałem w zawodach i udało mi się zdobyć dobrą pozycję (na fabrycznym setup'ie!). Do tej pory nie zmieniałem nic w ustawieniach zawieszenia (po prostu boję się, że model przestanie się kleić do nawierzchni :D). Łoś jest bardzo łatwy do opanowania i łatwy do wyczucia.

Jeśli chodzi o wady to muszę przyznać, że jest ich niewiele i mają małe znaczenie:
- otwory w sideguardach nie są precyzyjnie wykonane i mają delikatne przesunięcie względem otworów w płycie (czasem ciężko jest je przykręcić) podobna sytuacja jest w przypadku radio traya jednak po kilku odkręceniach i przykręceniach jest już dużo lepiej niż na początku
- calowe śruby (chociaż zestaw kluczy i tak trzeba kupić - nie ważne czy calowych czy metrycznych, tylko nie można pożyczyć śruby np. na zawodach)
- model jest fabrycznie złożony (wg mnie to wada) i mimo, że jest to zrobione bardzo dobrze to jednak odebrana jest główna przyjemność modelarstwa :D ...ale to kwestia gustu.

Zalety:
- tak jak już wcześniej wspomniałem -> super podwozie - super się prowadzi
- dyfry podobno są niezniszczalne (u mnie po 3L nie ma śladu zużycia)
- razem z modelem dostajesz podstawowe części do bawienia się setupem, czyli: 2 kpl sprężyn na tył, 2 kpl. sprężyn przód, 2 zestawy sway barów różnych twardości, "talerzyki" do amortyzatorów, długi i krótki acermann, sprężynki do sprzęgła
- po tych 3L nie ma śladu zużycia na klockach sprzęgła,
- mimo, że konstrukcja ma już parę ładnych lat, na amainie można kupić dosłownie każdą część (nie wygląda na to aby szybko pojawił się problem związany zaprzestaniem ich produkcji) i są one tanie. W Polsce już gorzej, jednak mamy do wyboru dwa sklepy: scorpio-polska.pl i rcwroblik.pl (w tym drugim chyba jest taniej).

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to śmiało! Chętnie odpowiem!

Pozdrawiam i zachęcam do przejrzenia mojej galerii Picasa (link w podpisie) :)

Donat

PostNapisane: Pn gru 14, 2009 5:31 pm 

donat napisał(a):
Witam,

W końcu się doczekaliście Donata! :lol:

Do rzeczy...
Model ma przejechane około 3L na silniku JPX .21 (a propos dyskusji .21 / .28 :D) i jest jak nowy (zdjęcia). Jak już wcześniej wspomniał Wiktor, mój styl jazdy jest mało agresywny (chociaż silnik ma kopa). Jak do tej pory zarejestrowałem tylko 1 "awarię", a mianowicie: delikatnie wygiął się koszyk sprzęgła (nie wiem jakim cudem), ale to nie ma żadnego związku z samym podwoziem.

Co do podwozia, wg mnie jest super! Po 1 dniu jeżdżenia wystartowałem w zawodach i udało mi się zdobyć dobrą pozycję (na fabrycznym setup'ie!). Do tej pory nie zmieniałem nic w ustawieniach zawieszenia (po prostu boję się, że model przestanie się kleić do nawierzchni :D). Łoś jest bardzo łatwy do opanowania i łatwy do wyczucia.

Jeśli chodzi o wady to muszę przyznać, że jest ich niewiele i mają małe znaczenie:
- otwory w sideguardach nie są precyzyjnie wykonane i mają delikatne przesunięcie względem otworów w płycie (czasem ciężko jest je przykręcić) podobna sytuacja jest w przypadku radio traya jednak po kilku odkręceniach i przykręceniach jest już dużo lepiej niż na początku
- calowe śruby (chociaż zestaw kluczy i tak trzeba kupić - nie ważne czy calowych czy metrycznych, tylko nie można pożyczyć śruby np. na zawodach)
- model jest fabrycznie złożony (wg mnie to wada) i mimo, że jest to zrobione bardzo dobrze to jednak odebrana jest główna przyjemność modelarstwa :D ...ale to kwestia gustu.

Zalety:
- tak jak już wcześniej wspomniałem -> super podwozie - super się prowadzi
- dyfry podobno są niezniszczalne (u mnie po 3L nie ma śladu zużycia)
- razem z modelem dostajesz podstawowe części do bawienia się setupem, czyli: 2 kpl sprężyn na tył, 2 kpl. sprężyn przód, 2 zestawy sway barów różnych twardości, "talerzyki" do amortyzatorów, długi i krótki acermann, sprężynki do sprzęgła
- po tych 3L nie ma śladu zużycia na klockach sprzęgła,
- mimo, że konstrukcja ma już parę ładnych lat, na amainie można kupić dosłownie każdą część (nie wygląda na to aby szybko pojawił się problem związany zaprzestaniem ich produkcji) i są one tanie. W Polsce już gorzej, jednak mamy do wyboru dwa sklepy: scorpio-polska.pl i rcwroblik.pl (w tym drugim chyba jest taniej).

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to śmiało! Chętnie odpowiem!

Pozdrawiam i zachęcam do przejrzenia mojej galerii Picasa (link w podpisie) :)

Donat

Czy masz jakiś problem z silnikiem 21? Czy ma wystarczającą moc do truggy? Odpowiedz na te pytania autorowi, jeśli łaska.
Autor tematu: Zastanów się nad tym RB. Taki nowy silnik w takim zestawie ( ze sprzęgłem ultimate ) kosztuje nawet 1600zł, więc zaoszczędzasz sporo jak na jeszcze przynajmniej 30L.

PostNapisane: Wt gru 15, 2009 5:35 pm 

Tomek Trzos napisał(a):
Czy masz jakiś problem z silnikiem 21? Czy ma wystarczającą moc do truggy? Odpowiedz na te pytania autorowi, jeśli łaska.
Autor tematu: Zastanów się nad tym RB. Taki nowy silnik w takim zestawie ( ze sprzęgłem ultimate ) kosztuje nawet 1600zł, więc zaoszczędzasz sporo jak na jeszcze przynajmniej 30L.

Nie traktujcie mnie jak jakiegoś specjalistę! Jest to mój pierwszy silnik spalinowy więc mogę powiedzieć tylko jakie są moje odczucia. A są one bardzo pozytywne! Mocy jest zdecydowanie wystarczająco dużo (na torze właściwie nie potrzeba więcej... chyba, że ma się na nazwisko np. Drake :lol:). Przyspieszenie super; na prostej podobnie. Jeżdżę na standardowym przełożeniu, czyli: 14/48. Jeśli chodzi o samego JPX'a .21 to nie polecam tego silnika. BYNAJMNIEJ NIE CHODZI TU O JEGO PARAMETRY (bo jak już wyżej napisałem są one bez najmniejszego zarzutu)! Po prostu jest to już stara konstrukcja i nie ma do niego części... Korbowód znalazłem w USA na towerhobbies (w Polsce chyba nie ma a jeśli jest to kosztuje pewnie tyle co nowy silnik w Stanach :roll: ). I to jest właściwie jedyna przyczyna dla której odradzam kupowanie tego silnika. Można by jeszcze ewentualnie przyczepić się do spalania, bo 150ml opróżnia w około 8min (na zawodach trzeba liczyć tankowanie co 7min) a to nie jest super wynik jak na 3.5cm. Z tego jednak, co wyczytałem na amerykańskich forach, jest to kwestia doboru odpowiedniego wydechu. W moim przypadku jest to JP3, o którym nie miałem jeszcze okazji nigdzie przeczytać by był ekonomiczny pod względem spalania. :D

Jeśli chodzi o regulację to jest ona zupełnie bezproblemowa (podkreślam, że jest to mój 1 silnik!) - od samego początku nie miałem żadnych problemów z silnikiem (całe szczęście :D), pali momentalnie, kompresja taka, że czasem starter box nie jest w stanie ruszyć go... trzeba przekręcić koło zamachowe i dać starterowi trochę "rozpędu". :D W trakcie swojej 3 litrowej kariery spaliłem na razie jedną świecę (w 100% z mojej winy), ponieważ zalałem silnik a nie wiedziałem o tym i mieliłem starterem dalej... Niestety człowiek uczy się na swoich błędach. :(

Pozdrawiam,

Donat

PostNapisane: Wt gru 22, 2009 11:03 pm 

Witam po długiej przerwie.

Kupiłem model Team Losi 8ight-T wiec to już mamy z głowy. :D

Teraz co doradzacie w sprawie

Serw myślę nad 2x hitec 985 A może lepiej coś innego na gaz coś o mniejszej sile ale za to szybsze??
Apka Sanwa mx-3 2,4 GHz (może coś lepszego w tej cenie )??;>
Silnik SH 4,6cm 8portowy (myślę ze za 500zł nie ma lepszego nowego silnika ) w grę wchodzi tylko nówka

pozdrawiam

http://picasaweb.google.pl/Marcin37225323423423423

Kontakt GG 119865

Ostatnio edytowano N maja 02, 2010 4:02 pm przez kwasio5, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt gru 22, 2009 11:53 pm 

Na skręt 985 bardzo fajnie, na gaz fajniej szybsze 965 a siły ma dosyć ;)

Apke mam, polecam, nic więcej chyba się nie da powiedzieć :)

Silnik mam, polecam, tutaj podobnie :D Nie no generalnie jak za tą cenę jest git, części tanie i dostępne w Polsce od ręki, silnik mocny, stabilny, nie boi sie wysokich temperatur itp itd tylko pali dużo :)

Wydech SH Sa215FS (EFRA 2060) bądź JP-4 bądź jakiś Novarossi ale to nie pamiętam symbolu. Gdyby nie to, że ten SH po 2 przejażdżkach wygląda jak gówno (tutaj o wiele lepiej wypada JP-3/4) to byłbym w 100% zadowolony, tak to w 99 :)

Co do sprzęgła - od początku - stożek SH oryginalny, koło Hot Bodies, nakrętka SH, sprężynki SH 1.0mm, klocki alu SH, teflon SH, zębatka Ultimate i podkładki Ultimate'a do regulacji możesz też wziąć. Łożyska dostaniesz z zębatką. Sprawdzony zestaw pod 4.6 od SH :) Też mam też polecam. Akurat u mnie zawodne, ale ja to ja, przez własną głupotę :)

Pozdrawiam.

PostNapisane: Wt gru 22, 2009 11:57 pm 

kwasio5 napisał(a):
Witam po długiej przerwie.

Kupiłem model Team Losi 8ight-T wiec to już mamy z głowy. :D

Teraz co doradzacie w sprawie

Serw myślę nad 2x hitec 985 A może lepiej coś innego na gaz coś o mniejszej sile ale za to szybsze??
Apka Sanwa mx-3 2,4 GHz (może coś lepszego w tej cenie )??;>
Silnik SH 4,6cm 8portowy (myślę ze za 500zł nie ma lepszego nowego silnika ) w grę wchodzi tylko nówka

tylko teraz pytanie kupuje silnik ale on jest można powiedzieć goły. Proszę was doradzicie mi Jaki kupić Wydech oczywiście nie żaden seryjny.
Sprzegło i jaką zębatkę atakującą (nie wiem jak to ta część się nazywa profesjonalnie) ile zębów jakiej firmy itp.

proszę pisać jak ktoś ma na sprzedasz aparaturę lub serwa ,wydech,sprzęgło
gg 119865

pozdrawiam

Fajnie, że mamy kolejnego posiadacza 8ight-T'a! :D

Jeśli chodzi o serwa to wiele Ci nie doradzę... mogę tylko powiedzieć co ja mam:
- na skręcie mam cyfrówkę: Airtronics 94773M (14kg; 0,12sec)
- gaz: Airtronics 94357Z (Analog; chyba coś około 9kg i 0,07sec)

Apke mam taką nad jaką Ty się zastanawiasz i na jej temat wyczytasz różne opinie. Niektórzy twierdzą, że łapie zakłócenia jeśli jest w okolicy więcej spectrum'ów, inni powiedzą, że wszystko ok. Ja się zaliczam do tych drugich. Nie miałem żadnych problemów z tą aparaturą.

Co do sprzęgła. Do Łosia jest dołączone dobre sprzęgło cztero-klockowe. Na Amerykańskich forach wiele dobrego o tym sprzęgle wyczytasz.

Pozdrawiam

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 12:00 am 

A tak zapomniałem, to sprzęgło co masz w zestawie będzie też bdb o ile nie lepsze. Tylko o części trudniej :)

Wyedytowałbym ale nie można :(

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 10:10 am 

siemanko
Czyli w Zestawie 8ight jest już sprzęgło ??? modelu jeszcze nie mam w domu dopiero wczoraj zakupiony myślę ze będę go miał koło wtorku wysyłka kurierem.

Wiktor możesz trochę jaśniej z tym sprzęgłem jak byś mógł daj linki
z góry dzięki

pozdrawiam

Kontakt GG 119865

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 10:24 am 

sorki za 2 posty ale zapomniałem dopisać a mianowicie doradzie mi bardzo mocne imbusy
bo ja nie widzę rozkręcania 8ight bez konkretnych bardzo mocnych imbusów.
Jeszcze gdzie śruby są calowe i nigdzie nie można ich dostać. Jeden mały błąd i łebku śruby.

pytanie do Donata (nie wiem czy się odmienia Pana nick jak się nie odmienia z góry przepraszam)
wracając do tematu Jakie tam imbusy są zastosowane chodzi mi o rozmiar.
bo na pewno nie 10 ;d<lol2>

Dobrze mówię nie jestem pewny :P

Kontakt GG 119865

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 11:26 am 

A specjalnie Ci nie dam linków, żebyś nie kombinował, bo to z zestawu zbiera same dobre opinie :P

Co do śrubek fakt tu są lekkie schody, ale można kupić zestaw Tony's Screws bodajże z metrycznymi łebkami i calowymi gwintami, żeby pasowały. Śrubokręty - zainwestuj w dobre typu Hudy i będziesz miał koniec tematu wkrętaków. I zawsze warto mieć jakiś podręczny zestaw zapasowych śrubek na wszelki wypadek, bo lubią sobie od czasu do czasu wypaść.

Pozdrawiam.

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 12:19 pm 

kwasio5 napisał(a):
sorki za 2 posty ale zapomniałem dopisać a mianowicie doradzie mi bardzo mocne imbusy
bo ja nie widzę rozkręcania 8ight bez konkretnych bardzo mocnych imbusów.
Jeszcze gdzie śruby są calowe i nigdzie nie można ich dostać. Jeden mały błąd i łebku śruby.

pytanie do Donata (nie wiem czy się odmienia Pana nick jak się nie odmienia z góry przepraszam)
wracając do tematu Jakie tam imbusy są zastosowane chodzi mi o rozmiar.
bo na pewno nie 10 ;d<lol2>

Dobrze mówię nie jestem pewny :P

Po pierwsze NIE "Pana"! :D
Donat to moje imię. A odmienia się tak jak napisałeś. :wink:

Tak, sprzęgło jest w zestawie i jest to bardzo dobre sprzęgło. Z modelem dostaniesz też różne twardości sprężyn do klocków. Jeśli chodzi o śruby to wszystko jest na amainhobbies (ostatnio tylko tam robię zakupy). Ceny tam w porównaniu do polskich są śmieszne ale jeśli nie chcesz czekać na części to kupuj w Polsce. Masz do dyspozycji chyba 2 sklepy:
- rcwróblik
- scorpio-polska

U tych drugich nigdy nic nie kupowałem, ale za to byłem u nich osobiście. Mają dosłownie 1 karton części do Losi (chyba wszystkie do jakiegoś Mini-T czy coś takiego; do 8ighta nic nie mają na miejscu) i wszystko sprowadzają na zamówienie. Nie wiem ile to trwa (piszą, że 24h), ale nie przekonuje mnie to rozwiązanie.

Jeśli chodzi o śruby to ja po prostu kupiłem sobie w USA te, które najczęściej się wkręca/wykręca i tyle. Jeśli chodzi o klucze to na prawdę radzę kupić porządne (wejdź w moją galerię Picasa -> album "pierwsze problemy z loctite" a będziesz wiedział czemu :D). Ostatnio kupiłem bity Hudego calowe. Są one bardzo ciasno spasowane ale co do ich wytrzymałości się nie wypowiem bo mam je dopiero od kilku dni.

- Rozmiary kluczy (od największego): 3/32", 5/64", 1/16" + najmniejszy, którego Hudy chyba nie produkuje. Ja kupiłem trzy pierwsze a ten najmniejszy sobie odpuściłem, bo bardzo rzadko się z niego korzysta. Używam po prostu klucza w kształcie litery "L" dołączonego do modelu.

Pozdrawiam

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 1:09 pm 

http://www.amainhobbies.com/product_inf ... 05-x-120mm

to jest najmniejszy rozmiar klucza, który jest potrzebny do Losi (jest produkowany przez Hudy'ego)

co do serw - Hitec HS-985MG (skręt) i HS-965MG (gaz).

silnik - SH .28 P8 / SH .21 2008XB

sprzęgło - seryjne Team Losi

Pozdrawiam

ET-8 Buggy 2012
TLR 8ight 2.0 EU-E | Xcelorin 2100 kV Combo | Futaba 4PK | Hitec HS-7940TH | Turnigy battery | AKA tires

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 1:21 pm 

o kurcz nie wiedziałem ze te klucze są takie drogie :( to jest jakieś 200zł na klucze trochę dużo
może coś tańszego ale równie dobre??

a pytanie do Donata a przypadkiem klucz 5/64 to nie jest normalny impus 2mm???

Kontakt GG 119865

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona