Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr cze 03, 2026 2:22 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz lis 26, 2009 11:43 pm 

Witam,
na stronie OSM ukazał się komunikat z wynikami głosowania nad projektem nowego regulaminu Komisji Modelarstwa Kołowego. Z racji przyjętych zmian w organizacji CKM regulamin ten odnosi się do Sekcji Modeli Samochodów (dawniej Komisja Modelarstwa Kołowego).
W dniu 27.11.2009 projekt ten powinien zostać zatwierdzony przez CKM. W takim wypadku otwiera się droga do zwołania Walnego Zgromadzenia reprezentantów klubów modelarskich i wybory nowych władz. Walne Zgromadzenie (w mojej opinii) powinno się odbyć w styczniu lub lutym 2010 roku. Termin ten oprócz czasu dla klubów i środowisk na spełnienie wymagań formalnych powinien zostać przeznaczony na poważną dyskusję nad zmianami w przepisach sportowych i technicznych. Walne Zgromadzenie jest odpowiednim ciałem aby zatwierdzić w/w przepisy przed sezonem letnim.
Piotr Niedźwiecki

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt lis 27, 2009 8:11 am 

Myślę,że należy się słowo wyjaśnienia na czym polegała różnica pomiędzy dwoma projektami.Skoro prowadzący nie kwapi się zaznajomić społeczność modelarską z treścią tego regulaminu.
Otóż.treść podstawową stworzył Adam Różycki.Była ona uniwersalna słowo Federacja wystarczyło zamienić na słowo Sekcja.W wersji podstawowej Adama nie było mowy o licencjach.Ta kwestia pozostawała otwarta dla póżniejszych prac.Dwa czy trzy dni przed głosowaniem Pan Piotr Niedżwiecki dopisał kwestię licencji.I sprawa ta przeszła bez dyskusji tylko głosowaniem,jak w PZPR.

PostNapisane: Pt lis 27, 2009 3:10 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Myślę,że należy się słowo wyjaśnienia na czym polegała różnica pomiędzy dwoma projektami.

Witam,

Warto chyba dodać, że ta zasadnicza różnica to nie samo wprowadzenie licencji klubowych, ale konsekwencje tego faktu.

Otóż wprowadzenie tego zapisu do Regulaminu wypaczyło ideę, która towarzyszyła w momencie jego pisania. Regulamin pisany był z myślą o otwarciu się na różne środowiska modelarskie, które, nawet w formie niesformalizowanej (przynajmniej w początkowym okresie) mogłyby brać czynny udział w procesie podejmowania decyzji. To szerokie otwarcie się na różne środowiska miało na celu aktywizację wielu ludzi, którzy na dziś nie są na tyle zorganizowani w formalne struktury, aby mogli i chcieli przesyłać KRS'y, zaświadczenia i.t.p., a dodatkowo ponosić jeszcze koszty z tym związane, w tym również koszty licencji, za które LOK skasuje i pochwali się przed ministerialnymi urzędnikami.

Podejmując się pracy na Regulaminem miałem nadzieję, że więcej osób będzie zainteresowanych szukaniem lepszych niz dotychczas rozwiązań dla samych modelarzy, dla rozwoju tego hobby i rozwoju modelarstwa jako sportu, rozwiązań znanych zresztą z innych krajów, które dzięki dobrej organizacji i powszechności osiągają również sukcesy stricte sportowe. Okazało się, że większość wybrała uzależnienie od lokowskich przepisów, a głosując na wersję Regulaminu z kagańcem w postaci licencji klubowych, na własne życzenie zgodziła się na ograniczenie wpływu wielu ludzi na organizację tego świata w Polsce.

Ale, mimo tego co napisałem powyżej, Regulamin ze zmianami wprowadzonymi przez P.Niedźwieckiego został zatwierdzony przez większość członków grupy roboczej, a podstawową zasadą demokracji są rządy większości, przy czym większość ta powinna wziąć na siebie obowiązek wprowadzenia swoich decyzji lub obietnic z nich wynikających w życie.

Ja się z tym wyborem nie zgadzam (to też prawo demokracji), ale czekam na efekty :)

KYOSHOblog

PostNapisane: Pt lis 27, 2009 3:24 pm 

Adam Różycki napisał(a):
Ja się z tym wyborem nie zgadzam (to też prawo demokracji), ale czekam na efekty :)

Właśnie sobie siedzę na CKM i szkoda Adam, że Ciebie tutaj nie ma. Zamiast czekać mogłeś przyjechać i zająć stanowisko i z całą pewnością zdać relację. Był przedstawiciel MS (można było mu zadać różne pytania), przedstawiane są rozliczenia pozyskanych dotacji, sprawozdania poszczególnych sekcji itd. Gdybyś z różnych powodów nie mógł dojechać to mógłbym to zrozumieć lecz Ty podjąłeś decyzję, że nie będzie brał udziału w takich gremiach. Zgadzam się z Tobą, że CKM nie jest typową i nie jest w pełni demokratyczną strukturą ale żeby coś krytykować to nie powinno się słuchać tylko opowieści osób trzecich.Bardzo łatwo zając stanowisko w oparciu o własne wyobrażenia.

Piotr Niedźwiecki

PostNapisane: Pt lis 27, 2009 4:28 pm 

Piotr Niedźwiecki napisał(a):
Adam Różycki napisał(a):

Właśnie sobie siedzę na CKM i szkoda Adam, że Ciebie tutaj nie ma. Zamiast czekać mogłeś przyjechać i zająć stanowisko i z całą pewnością zdać relację. Był przedstawiciel MS (można było mu zadać różne pytania), przedstawiane są rozliczenia pozyskanych dotacji, sprawozdania poszczególnych sekcji itd. Gdybyś z różnych powodów nie mógł dojechać to mógłbym to zrozumieć lecz Ty podjąłeś decyzję, że nie będzie brał udziału w takich gremiach. Zgadzam się z Tobą, że CKM nie jest typową i nie jest w pełni demokratyczną strukturą ale żeby coś krytykować to nie powinno się słuchać tylko opowieści osób trzecich.Bardzo łatwo zając stanowisko w oparciu o własne wyobrażenia.

Piotr Niedźwiecki

Piotr,

Po pierwsze - na razie nic nie krytykuję. Napisałem swoje stanowsko w sprawie Regulaminu, bo uważam, że po zakończeniu prac i przegłosowaniu wersji z Twoimi zmianami sprawa dla mnie została zakończona, a jest wiele osób ciekawych szczegółów głosowania i różnic. Przydałoby się zatem abyś w swoim raporcie na stronie OSM'u umieścił obie wersje Regulaminu, tak aby inne osoby mogły faktycznie stwierdzić na czym polegała różnica.

Po drugie - ważniejsze - kto wygrywa wybory, ten działa, a prawem przegranych jest obserwować – również krytycznym okiem, więc proszę o uszanowanie tego prawa, … jeżeli „prawdziwa cnota krytyki się nie boi”, to nie masz się czego obawiać.

, a po trzecie – jak Ci fajnie na CKM’ie to siedź i zbieraj doświadczenie – mi to do szczęścia potrzebne nie jest, a Ty może zrozumiesz, choć zapewne nie od razu, że jak ktoś przez 40 lat czegoś nie zrobił to mała jest szansa na reformy.

KYOSHOblog

PostNapisane: So lis 28, 2009 7:55 pm 

CKM zakonczył się.Czyżby Pan Piotr zasnął i nie miał kto go obudzić.Łódkarze na swojej stronie iuż co nieco napisali....

PostNapisane: N lis 29, 2009 10:56 am 

Czyżby misja się nie powiodła?

PostNapisane: Pn lis 30, 2009 2:00 pm 

Właśnie sobie siedzę na CKM i szkoda Adam, że Ciebie tutaj nie ma...Piotr Niedźwiecki

A ja Piotr, po przeczytaniu relacji ze strony FSR'ów (Relacja z CKM) jakoś nie żałuję. Ty widać nie kwapisz się do napisania czegokolwiek, a jesteś to chyba winny ludziom, którzy opracowywali i głosowali nad Regulaminem ...czy też nie masz czasu, bo przygotowujesz już materiały na Walne Zgromadzenie i nowe wybory, a Panowie z CKM' dali Ci swoje błogosławieństwo ? :)

KYOSHOblog

PostNapisane: Pn lis 30, 2009 2:23 pm 

Pod tym linkiem polecałbym jakao ciekawostkę i obraz sytuacji , fakt stwierdzający przeniesienie czegoś tam do Oberchausen w " RFN"
W niektórych kręgach świat się zatrzymał.Jest to pewnym świadectwem mentalności,a NRD było pięknym Krajem.
W kwestii samochodów to widać,że żadnych głosowań nie było,tylko krytyka.
Ps.ale i tak są lepsi bo coś napisali...

PostNapisane: Pn lis 30, 2009 4:49 pm 

Adam Różycki napisał(a):
Ty widać nie kwapisz się do napisania czegokolwiek, a jesteś to chyba winny ludziom, którzy opracowywali i głosowali nad Regulaminem ...czy też nie masz czasu, bo przygotowujesz już materiały na Walne Zgromadzenie i nowe wybory, a Panowie z CKM' dali Ci swoje błogosławieństwo ? :)

Najważniejsze, że humor Ci dopisuje ;) Ludziom może i jestem coś winny chociaż nie bardzo wiem dlaczego, nikt mnie nie wybrał aby reprezentować nas na posiedzeniu CKM. Moje propozycja abyś to Ty nas reprezentował i wziął udział została przez Ciebie odrzucona a nikogo innego nie wskazaliśmy i nie wybraliśmy i ja nie traktuje tego jako obowiązek tylko moją dobrą wolę. :)

No właśnie. Przedłożony przez nas Regulamin Sekcji nie został zaakceptowany przez CKM a dokładniej to nawet nie został dopuszczony do głosowania przez Przewodniczącego CKM, po konsultacji z Biurem Prawnym, jako nie spełniający wymogów formalnych. Teraz mamy możliwość poprawić nasz projekt (po otrzymaniu pisemnego uzasadnienia) i ponownie go przedstawić do zatwierdzenia Prezydium CKM lub podjąć inną decyzję.

No i jeszcze jedna sprawa, przedstawiłem zastrzeżenia części głosujących co do licencji klubowej i możemy złagodzić ten zapis tzn. przy okazji poprawek do tego regulaminu możemy zrezygnować z konieczności posiadania licencji klubowej i pozostawić ją jako prawo a nie obowiązek.

Piotr Niedźwiecki

PostNapisane: Pn lis 30, 2009 5:32 pm 

Najważniejsze, że humor Ci dopisuje ;) ...
No właśnie. Przedłożony przez nas Regulamin Sekcji nie został zaakceptowany przez CKM a dokładniej to nawet nie został dopuszczony do głosowania przez Przewodniczącego CKM, po konsultacji z Biurem Prawnym, jako nie spełniający wymogów formalnych. ...
Piotr Niedźwiecki

No właśnie Piotr, i Ty chciałeś mnie ciągnąć z drugiego końca Polski abym usłyszał taki bełkot o wymogach formalnych. Już czekam z niecierpliwością co to Panowie z LOK'u wymyślą (chociaż twierdzę, że wiem - spiszę to, prześlę Ci, a jak po jakimś czasie dostaniesz to z LOK'u to porównasz). Jeżeli dotychczasowy Regulamin KMK spełniał te "wymogi formalne", a ten mowy, zapewniający demokratyczny i jawny sposób podejmowania decyzji takich wymogów nie spełnia to wszystko jest jasne i klarowne, a wg Działu Prawnego LOK'u demokracja jest dobra ale chyba dla naiwnych :)

Trzeba w końcu zrozumieć jedno - albo zorganizujemy się jako modelarze kołowi sami we własnym gronie albo braki formalne będą stałą przyczyną marazmu :) - to też humor - wisielczy ! :)

Piotr - opublikuj Regulamin, nad którym pracowaliśmy, tak aby wszyscy mogli sobie wyrobić zdanie o tym czego mogłyby dotyczyć te "braki formalne" - wg. mnie CKM i Twój udział to lekka "żenada", a zapraszanie mnie, żebym stracił w ten sposób kilka złotych i masę czasu na przyjazd to już chyba mogę potraktować jako próbę "zmiękczenia" - tak po wojskowemu :) - niech przyjedzie, a My go "z kwitkiem" odprawimy - koń by się uśmiał - może - ja już na pewno nie :) :) :)

Mała uwaga nt. funduszy - proszę zwrócić uwagę na liczebnośc modelarzy kołowych (info dostępne na stronie FSR - link podałem wcześniej) i policzyć, jakimi pieniędzmi dysponowałaby Federacja RC, gdyby opłata członkowska wynosiła np. 50,00 zł. Taką kwotą modelarze na dzień dzisiejszy wspierają LOK, a przy odrobinie dobrej woli mogliby wspierać siebie !

KYOSHOblog

PostNapisane: Pn lis 30, 2009 8:03 pm 

Najważniejsze, że humor Ci dopisuje ;) Ludziom może i jestem coś winny chociaż nie bardzo wiem dlaczego, nikt mnie nie wybrał aby reprezentować nas na posiedzeniu CKM.....

Piotr Niedźwiecki

Panie Piotrze jest Pan mistrzem zapominania faktów.Już w Nowym Sączu pierwszy Pan deklarował chęć zaistnienia na CKM,natomiast już wtedy Adam odmawiał.
Dalej dość radykalnie prowadził Pan prace nad Regulaminem.Rzutem na taśmę wrzucił Pan zmiany w tym Regulaminie ,takie żeby się troszkę przypodobać LOK-owi.I co się okazało? Że całe spotkanie w Nowym Sączu to jedna wielka ściema,a na CKM-ie mógł Pan swobodnie tylko podłubać w nosie.Zastanawia mnie kiedy ta analiza prawna została dokonana w piątek czy w sobotę,a może przez któregoś z Panów z LOK.
Dmuchał Pan w kolejny balonik,a on pękł.Może Panie Piotrze czas na dmuchanie żaby...
Ps.tylko niezależna Federacja da szansę demokracji...

PostNapisane: Pn lis 30, 2009 9:15 pm 

Ps.tylko niezależna Federacja da szansę demokracji...

Z utęsknieniem na nią czekam. Na razie dużo o niej czytam ;) ;) ;)

m.

PostNapisane: Pn lis 30, 2009 9:30 pm 

Michał Abramowicz napisał(a):

m.

Niestety typowa polska postawa "czekam" , a dla przekory stoję w obronie patologii.(drwiącego z wszystkich Morawskiego)
Michał z takimi ludżmi to nawet na jabłka do proboszcza nie warto iść...

PostNapisane: Pn lis 30, 2009 9:52 pm 

Michał Abramowicz napisał(a):

m.

Niestety typowa polska postawa "czekam" , a dla przekory stoję w obronie patologii.(drwiącego z wszystkich Morawskiego)
Michał z takimi ludżmi to nawet na jabłka do proboszcza nie warto iść...

Kurde, Lesław, gdzie nie pójdę to każdy mi pier... za uszami o jakiejś federacji/sracji/dupokracji.
Temu źle, temu nie dobrze, tamtemu jeszcze co innego.

Tak, moja postawa "czekam" sprowadza się do tego, że czekam na efekt pier... za uszami w postaci
czegoś konkretnego, jak twoja propozycja mi będzie odpowiadać to zapiszę się do twojej federacji,
jak powstanie coś konkurencyjnego to się wypiszę i pójdę tam gdzie lepiej. Równie dobrze mogę się zapisać do LASA (LT).

Jak narazie na terenie RP nie ma obowiązku należenia do jakiejkolwiek federacji w celu pojeżdżenia dla przyjemności,
jeżeli wyniknie potrzeba zapłacenia/zapisania do czegoś tam, aby móc jechać w czymśtam to jak mi będzie odpowiadać,
to spełnię wymogi, jak nie, położę na to.

Pozdrawiam serdecznie,
m.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona