Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 23, 2026 7:09 am

Autor
 Tytuł: Pomoc z wyborem
PostNapisane: Pt lis 06, 2009 1:08 pm 

Witam mam problem i mam nadzieje że mi pomożecie.Mianowicie chce kupić model spalinowy truggy i wolałbym nim jeździć niż bez przerwy w nim coś naprawiać.Myślałem nad Lighting Stadium Sport ale zastanawia mnie VRX 1 nie jestem pewien bo może ten VRX lepszy a na forum mało o nim.Podkreślam ze to mój pierwszy model.Druga sprawa to co trzeba do modelu.Wiem że muszę kupić grzałkę do świecy, klucze do świecy, pojemnik na paliwo (i samo paliwo) termometr i olej do filtra powierza i olej od konserwacji silnika.Czy coś jeszcze trzeba jak na początek.Kwota jaką dysponuje to 1700zł.Dziękuje bardzo i proszę o wyrozumiałość gdyż to mój pierwszy post.Pozdrawiam wszystkich.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt lis 06, 2009 1:42 pm 

Na początku dopóki nie nauczysz się obsługi to i tak będziesz bez przerwy coś naprawiać :) takie są początki. co do VRX to dobry model i wydaje mi się że lepszy dla początkującego niż Lighting. Co do części i akcesori jakie będziesz potrzebował na początek to zobacz sobie tu: http://www.nitrotek.pl/index.php/modele ... vrx-1.html w odpowiedniej zakładce.

PostNapisane: Pt lis 06, 2009 4:38 pm 

Wiesz jak czytam opis tego VRX na nitroteku to nie wiem czy mam sie śmiać czy płakać.

Powracając do tematu wątpie czy będziesz zadowolony z VRX-ksa. Myślę tak, ponieważ podczas zawodów w Piasecznie widziałem ten model na żywo z orygininalnym silnikiem, i wydawało mi się, że jest jakis taki za słaby. Nie wiem, może był źle wyrególowany, ale na poczatek dobrej opini o nim sobie nie wyrobiłem :roll:

Ja poleciłbym Tobie jednak Lightninga. Wiele osób go poleca. Ma silnik 4.1 albo 4.3 (nie pamietam dokładnie) który według mnie lepiej będzie się sprawował w Truggy. Może jednak wolisz coś używanego? Można wyrwać fajny towar w niskiej cenie, tym bardziej, że teraz koniec sezonu :D

PostNapisane: Pt lis 06, 2009 4:44 pm 

AdiRC napisał(a):
Na początku dopóki nie nauczysz się obsługi to i tak będziesz bez przerwy coś naprawiać :) takie są początki. co do VRX to dobry model i wydaje mi się że lepszy dla początkującego niż Lighting. Co do części i akcesori jakie będziesz potrzebował na początek to zobacz sobie tu: http://www.nitrotek.pl/index.php/modele ... vrx-1.html w odpowiedniej zakładce.

powiedział ten, który jeździ VRX-em...

- Lightning Stadium Sport (silnik poj. 4.1 ccm)

dlaczego? ponieważ dostaniesz każdą część i śrubkę w Polsce, a poza tym nie ma wątpliwości, że jakość wykonania w HB jest o wiele lepsza niż jakimś VRXie... - widziałem z resztą ten model. Słabe materiały i słaby silnik... Budżetówka.

Za 1700 bierz lightninga, dla początkującego ok, pozdro.

btw. możesz wyhaczyć coś wyższej klasy (ale używane).

ET-8 Buggy 2012
TLR 8ight 2.0 EU-E | Xcelorin 2100 kV Combo | Futaba 4PK | Hitec HS-7940TH | Turnigy battery | AKA tires

PostNapisane: Pt lis 06, 2009 5:03 pm 

Dzięki bardzo to chyba wezmę Lightinga a pytanie jeszcze jedno oglądałem na you tube z HPI filmiki jak zaczynać jak docierać silnik itd czy to jest prawidłowy sposób czy trzeba coś inaczej robić NA forum czytałem wypowiedz od kogoś ze przy docieraniu wypalił 5 baków a na filmikach mówią 1 bak.A zresztą na pewno w instrukcji napiszą co i jakI czy można jeździć Lightingiem w śniegu.Bo tu na forum czytałem ze docieraliście silniki przy 12 Stopniach.To rozumie ale czy np -5 można jeździć.

PostNapisane: Pt lis 06, 2009 6:53 pm 

Powiem tak. Kupiłem Lajcika na początku października i jest świetny:) Ma świetny silnik jak dla początkującego bo łatwo się go reguluje i łatwo także wyczuć czy się czasem nie przegrzewa. Świetnie się nim śmiga na torze w Nieradzie, który niestety jest w takim stanie jakim jest :/.
Tragusy to modele najbardziej uniwersalne. Co do VRX jakoś nie przekonuje mnie ta firma.

PostNapisane: Pt lis 06, 2009 8:42 pm 

Micahł6663 napisał(a):
Dzięki bardzo to chyba wezmę Lightinga a pytanie jeszcze jedno oglądałem na you tube z HPI filmiki jak zaczynać jak docierać silnik itd czy to jest prawidłowy sposób czy trzeba coś inaczej robić NA forum czytałem wypowiedz od kogoś ze przy docieraniu wypalił 5 baków a na filmikach mówią 1 bak.A zresztą na pewno w instrukcji napiszą co i jakI czy można jeździć Lightingiem w śniegu.Bo tu na forum czytałem ze docieraliście silniki przy 12 Stopniach.To rozumie ale czy np -5 można jeździć.

Jeśli docierka trwa jeden bak, to ktoś/coś jest nie halo...

Prawidłowa docierka to ok. 5-8 baków.

OK. 4-5 z kołami w górze a potem przy wolnej jeździe zubaża się stopniowo mieszankę (przy starcie docierania jest bardzo bogato)

ET-8 Buggy 2012
TLR 8ight 2.0 EU-E | Xcelorin 2100 kV Combo | Futaba 4PK | Hitec HS-7940TH | Turnigy battery | AKA tires

PostNapisane: Pt lis 06, 2009 10:02 pm 

ok bo w filmie Hpi jest 1 bak właśnie.A co do temperatury to jeździ ktoś w śniegu.Wolno wogóle.

PostNapisane: Pt lis 06, 2009 10:19 pm 

Proponuje zrezygnować z HPI i wybrać model Hyper st RTR lub Jammin x2. Myśle że zmieścisz się cenie ale musisz ściągnąć model z USA (ale to nie problem). Na pewno nie bedziesz mial wiecej naprawiania niz jezdzenia ;)

PostNapisane: So lis 07, 2009 7:52 am 

Witam chciałbym się zapytać kiedy będzie dostępny model Lighting Stadium sport w wersji spalinowej.Chciałbym zamówić około 28 listopada.Z odbiorem osobistym w Rybniku,Gdyż mieszkam blisko.Drugie pytanie czy jest możliwość po wpłaceniu zaliczki aby model został dotarty i ustawiony przez wasz serwis czy nie.Trzecie pytanie.Gdyż zaczynam dopiero zabawę z modelami spalinowymi chciałbym sie zapytać czy można jeździć nim w zimę w śniegu,czy ujemna temperatura wpłynie jakoś na model negatywnie.Dziękuje bardzo i przepraszam za stracony czas.Wraz z modelem chciałbym zakupić paliwo do niego 5l 20% nitro i zestaw grzałka, klucze, i pojemnik na paliwo.Dziękuje bardzo i proszę o wyrozumiałość.

PostNapisane: So lis 07, 2009 7:53 am 

Sorki pomyłka ten text nie maiał być tu zamieszczony.Przepraszam bardzo.:)

PostNapisane: So lis 07, 2009 12:50 pm 

A moze HPI Trophy Truggy 4.6 co powiecie na ten model.pisałem do sklepy o lightinga i napisali ze nie będzie już polecili ten model

PostNapisane: So lis 07, 2009 1:48 pm 

Zaczynając pisać do pana maile zapomniałem napisać czemu napisałem do pana otóż.Pana stronę poleciła Nina Szlezineger zna się dobrze z moja mama Wiesławą Majchrzak kutra mieszka ulice niżej od pani Niny.Skierowałem pytanie do pana s powodu tego iż nie znam sie na tym sporcie i chcę wejść w jego życie.Chciał bym model żeby nim jeździć a nie bez przerwy coś wymieniać.Oczywiście wcale nie mowie ze pan mi sugeruje zły model ,porostu pytam sie fachowca.Mam zatem prośbę jeżeli dostaniecie ten model truggu trophy 4.6 w wersji rtr. Proszę o informację ze już jest to wtedy dam odpowiednią zaliczkę czy kwotę za dotarcie modelu a później odbiorę go płacąc resztę za niego.Obawy moje wynikają z tego iż kiedyś pasjonowały mnie helikoptery RC i po doradzaniu sprzedawcy straciłem bardzo dozo pieniędzy na to by model jako tako latał czego chcę w tym przypadku uniknąć.Przepraszam bardzo i proszę o zrozumienie.Pozdrawiam Michał Majchrzak.