Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt lip 24, 2026 12:00 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
PostNapisane: N lis 01, 2009 10:30 pm 

Na GP Łodzi biały bagusek (btw. prawie 4KG Lajt) RedBull z Chińskim SH 2008 XB odchodził Włoskim Novarossim i RBkom (np. w Xrayach XB8 2009). Przegrał pechowo przez niezbyt udany start. Co ciekawe z też ponoć nie cieszącym się dobrą opinią Machem .21 :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn lis 02, 2009 4:07 pm 

Wiktor Sułek napisał(a):
Na GP Łodzi biały bagusek (btw. prawie 4KG Lajt) RedBull z Chińskim SH 2008 XB odchodził Włoskim Novarossim i RBkom (np. w Xrayach XB8 2009). Przegrał pechowo przez niezbyt udany start. Co ciekawe z też ponoć nie cieszącym się dobrą opinią Machem .21 :)

Do tragusa ma za mały moment obr. Widziałem jak jezdzi na nim P. Jedliński :D

PostNapisane: Pn lis 02, 2009 4:14 pm 

Wiktorowi chodziło chyba ogólnie o firmę sh ...
poza tym porozglądaj się jeszcze na zawodach i zobaczysz czy tak mało jest sh ...

a może Tadek kupiłby LRP Z28R ? to chyba silnik nie za słaby i dałby rade? i nie trzeba w nim tak korb zmieniać ?
Albo LRP http://www.amainhobbies.com/product_info.php/cPath/1_23_79/products_id/115117/n/LRP-ZR30-X-Non-Pullstart-Competition-Truggy-Engine-Standard-Plug
nie wiem nic o tym silniku ale jest przeznaczony do truggy ... jak myślicie?

Tylko problemem jest to że 30 -stki nie mogą w zawodach śmigać...

PostNapisane: Pn lis 02, 2009 6:48 pm 

Michał Kowalski napisał(a):
Wiktorowi chodziło chyba ogólnie o firmę sh ...
poza tym porozglądaj się jeszcze na zawodach i zobaczysz czy tak mało jest sh ...

a może Tadek kupiłby LRP Z28R ? to chyba silnik nie za słaby i dałby rade? i nie trzeba w nim tak korb zmieniać ?
Albo LRP http://www.amainhobbies.com/product_info.php/cPath/1_23_79/products_id/115117/n/LRP-ZR30-X-Non-Pullstart-Competition-Truggy-Engine-Standard-Plug
nie wiem nic o tym silniku ale jest przeznaczony do truggy ... jak myślicie?

Tylko problemem jest to że 30 -stki nie mogą w zawodach śmigać...

Jeżeli 30'stki nie mogą brać udziału w zawodach to wgl nie bierzemy ich pod uwagę.
Ludzie kupują SH bo jest tani :D Oczywiście Sh 2008, 09 jest to górna półka SH więc poziom wykonania silnika jest lepszy od taszych wersji. Nie oszukujmy się nigdy chiński silnik nie dorówna włoskiemu :roll:

PostNapisane: Pn lis 02, 2009 8:31 pm 

Witam,

Przyglądam się tematowi i muszę coś napisać:) Więc tak, nie zależnie jaki silnik kupi Tadek, to i tak go zarżnie raz dwa, widać że chłopak zielony i gadanie że kupi toro nero bo go stać , jest bez sensu, ponieważ Toro Nero nie przeżyje 4litrów, regulacja 21 nie należy do najłatwiejszych, przy samym docieraniu może odbić się od muru... On nawet nie wie jak sprawdza się szczelność gaźnika..

Tadek kup sobie najpierw SH za 400zł i naucz się jego budowy, regulacji. Rozbierz go i poskładaj z pięć razy, jak coś zwalisz to nie będzie tragedii, bo części są tanie tak jak pisali koledzy - natomiast zestaw naprawczy do toro nero kosztuje 300$ czyli tyle ile nowy silnik... Gdy już poznasz "tajemniczą wiedzę KNOW HOW" to wtedy myśl nad jakimś ambitniejszym motorkiem.

Sam się nie raz zastanawiałem nad silnikiem z PREMIUM półki, jednak cały czas mam w sobie to "FUJ" :D nie przez fakt kosztu zakupu czy kosztów eksploatacji (nie utrzymują mnie rodzice żeby było jasne :D i mógłbym sobie zaszaleć), ale o to że z takim silnikiem trzeba się obchodzić jak z jajkiem.. Nie raz jest tak że mój GO złapie temp w okolicy 140st przy ostrej jeździe na torze i nie panikuje ze będę musiał wsadzić korbę za 80$ lub tłok z cylindrem za 220$, bo do mojego GO części kosztują grosze:) Mimo że jest to 21 5p to w Tragusie wymiata jak szalony, z dobrym tłumikiem model w środkowym zakresie obrotów jest prawie nie do opanowania i ***** które czytam o tym że 21 nie nadają się do truggy przyprawiają mnie o mdłości.

Silników przerobiłem już trochę i wiem o czym pisze, nie ważne jaki silnik się ma, ważne jak się jeździ i jak jest ustawiony model. ***** o wyższości 28 nad 21 można wsadzić między bajki. Na niektórych forach w USA można się doczytać że kolesie na 21 robią po 15 galonów... a takie konstrukcje jak JPX 28 tracą kompresje po 10l i nikt nie wie dlaczego...

Wiktor, ciekawi mnie fakt dlaczego pozbyłeś się Hypera ST Pro i przesiadłeś się na duuuuużo gorszą konstrukcje? Może z silnikami jest tak samo :) ? Nie bije do Ciebie tylko piszę bo mnie to interesuje :)
Pozdrawiam
Tomek

PostNapisane: Wt lis 03, 2009 4:39 pm 

No, i ja cały czas staram się powiedzieć, że koszt utrzymania .28 będzie niższy niż .21. Nie powiedziałem, że .21 nie dają rady w tragusach bo dają i to bardzo dobrze, tylko, że są bardziej obciążone niż .28. I to miałem na myśli pisząc że „bardziej się męczą”.

No i odnośnie obsługi miałem pisać to samo. .21 trzeba wyregulować na 100% i przede wszystkim umieć to zrobić, 4,6 (przynajmniej SH) jak nie ustawisz tak pojedzie – na 90* czy 150*. Do 3,5 potrzebna jest już jakaś wiedza i obycie z silnikiem.

A z Lightningiem hmm zaczęło się od głupiego wyrwanego gwintu w przedniej obudowie dyfra w Tarnowie dzięki czemu najlepsze pod względem atmosfery (może dlatego, że moje pierwsze na wyjeździe) zawody zawaliłem przez głupią *****. I wtedy zacząłem być zły, że nie mam zapasu i nie mam pojęcia czy dana część jest w ogóle dostępna w Polsce. A zamawianie i czekanie na przesyłkę to rzecz której najbardziej nie lubię z całej tej zabawy, więc wybrałem model, do którego części kupie sobie przy okazji kupowania paliwa, opon czy spotkania z kumplami. Pozatym mam 2 podwozia i jeszcze trochę więc mam komfort, że co by się nie usrało to mam to w woreczku gotowe do założenia :) No i ogólnie, chociaż nie prowadzi się jak marzenie, to uczy kilku poprawnych nawyków i wybacza kilka błędów :). Tak owszem, mogłem wtedy poszukać 2 Hypera na części ale pomału zaczynał mi się nudzić i wkurzało mnie kilka ***** w nim (np. zbyt ciasne mocowania amorków do wahaczy/zbyt duże jabłuszka co w pośpiechu doprowadziło do złamania kilku fajnych śrubokrętów).

Do kolegi Tadka – no chłopie, masz 5 stron bitej dyskusji na temat silników, różne zdania, odmienne poglądy, plusy i minusy każdego z nich, więc usiądź teraz, przeczytaj na nowo, wyciągnij wnioski i się nimi pochwal :)

Pozdrawiam.

PostNapisane: Wt lis 03, 2009 8:11 pm 

Dobra trzeba skończyć ten temat.Kupie sobie SH :wink:
Np.2009 nie jest tak drogi jak Nova a słyszałem że jest świetny 8)
Czy może ktoś jeszcze mi powiedzieć który z tych wydechów będzie do niego ok http://www.rcmart.com/catalog/engine-ac ... 69&sort=1a

PostNapisane: Wt lis 03, 2009 9:07 pm 

Chłopcze- ze sie tak wyrażę.
kup sobie trąbkę jako tłumik na forach czytałem ze świetnie przyspiesza model no wrecz uskrzydla niczym red bull w reklamie TV :lol: :lol: :twisted:

sorry ale nie moglem sie już dłużej powstrzymać

Panowie teraz będziecie bili piane na temat tłumika po kolejnych 5 stronach padnie pytanie od kolegi Tadka na temat opon - i znów ze 5 stron wywodu wyższości bieżnika w kwadracik od tego w trójkącik. żenada
ale nie dziwie sie bo sezon się skończył i wieczory coraz dłuższe :lol:

koles jest nowicjuszem i powinien być odrazu odesłany do opcji szukaj!! ale on sprytnie nazwał temat a wy się kupiliście :D
po bodaj drugim poście temat powinien być zamknięty. wszytko.
Dobranoc:)

p.s. kolejny temat w którym admin i mod ŚPIĄ

FLOTA:
Hovawart Enormous Dolce Vita zwana Dolly
Napędzana na 4 kudłate Łapy
dodatkowo w zestawie kilkadziesiąt małych szpilek gryzących wszytko na swej drodze:)

PostNapisane: Wt lis 03, 2009 9:11 pm 

Wojtek, szkoda nerwów;)

Tadek - jeśli kupujesz silnik SH to zapytaj gości z Wroblika, czy by Ci czasem nie dobrali niczego.
A tak z ciekawości - daleko masz na tor?

PostNapisane: Wt lis 03, 2009 9:20 pm 

SA215FS - EFRA 2060

PostNapisane: Śr lis 04, 2009 12:23 am 

Kup taki : http://www.amainhobbies.com/product_inf ... ggy-Engine + wydech np. JP-1

lub poprostu niesmiertelnego : http://www.amainhobbies.com/product_inf ... Turbo-Plug + wydech np. JP-4

i po problemie

GG:2247936

PostNapisane: Śr lis 04, 2009 4:01 pm 

Się uśmiałem jak chol... Wojtek.
Forum chyba jest od tego aby sie pytać i rozmawiać a nie szukać jakiś tematów które i tak i tak nie będą tym o co ci chodziło :|
Czytaj troche co sie pisze.Napisałem że trzeba już skończyć ten temat.
Ostatnie pytanie:czy lepiej jest wsadzić do silnika SH tłumik SH czy po prostu kupić jakiejś lepszej firmy np.ten JP-4.
Prosze o krótką odpowiedź taką jak "lepszy będzie JP-4" i tyle :wink:

PostNapisane: Śr lis 04, 2009 4:56 pm 

Wydaje mi się, że lepszy będzie JP-4. Koledzy śmigają na takim w truggy na 4.6 SH i jest bajecznie ;)

ET-8 Buggy 2012
TLR 8ight 2.0 EU-E | Xcelorin 2100 kV Combo | Futaba 4PK | Hitec HS-7940TH | Turnigy battery | AKA tires

PostNapisane: Śr lis 04, 2009 6:46 pm 

No słyszałem że jest ekstra :D
Tylko troche drogi :|
Ale co tam kupie nawet tak drogiego,tyko żeby model dobrze jeździł :mrgreen:

PostNapisane: Śr lis 04, 2009 6:57 pm 

Drogi, ale uwierz mi, że za na prawdę coś porządnego warto jest wyłożyć kasę :)

ET-8 Buggy 2012
TLR 8ight 2.0 EU-E | Xcelorin 2100 kV Combo | Futaba 4PK | Hitec HS-7940TH | Turnigy battery | AKA tires

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona