Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 19, 2026 11:15 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 11:25 am 

Jakub Franek napisał(a):
Zasugeruję coś jako były melexowicz.ć....
... SPEC powinien być ostatecznym przedsionkiem dla Modi...

Kuba to może pogrzebać w Twoim podwórku.IC-10 Start miało być klasą przedsionkiem...Modele z pudełka za to silniki dopuszczone większe niż w IC-10.Tym czasem są zawodnicy ,którzy mają modele Klasy IC-10 te topowe ,dostosowane do klasy pudełkowej.Czyli reasumując jeżdżąc modelem klasowym,wsadzając do niego 3 cm silnik (zgodny z przepisami) dostajesz bolida o lepszych parametrach niż IC-10 TC.Mało tego te bzdurne przepisy nie zabraniają grzebania w motorku dla klasy IC-10 Start.
To jest chyba bardziej śmieszne niż dwa zasilania w Specu.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 11:38 am 

Odbiegamy od tematu.

Lesław, z twojego podwórka, bo chyba tak Śląsk można nazwać, przeróbki Kyosho RRR do ic10-start wyszły.
Więc nie wytykaj Kubie, że ma też model zrobiony pod te przepisy.

Brak argumentu, to dowalić Frankowi za ic10-start, jedyny sensowny model z "pudełḱa" to zestaw kyosho SIII z silnikiem 2.5ccm, reszta
Lesławie to tandetne gówno na którym pojeździsz po podwórku, patrz, Niemiec który wygrał S3/2.5ccm w Maju ic10-s zrobił 99 kółek w 30 min, a Artur 111 w 30 min, Niemiec w kwalifikacji 5 min wyciskał 18 kółek, przypomnij sobie ile wyciskały kółek regularne ic10. Na ostatnim
GP Kłodzka, na 2 miejscu był mały Filip, tylko dlatego że nic modelem "pudełkowym" nie rozwalił.

m.

ps: ciągle mam pogłębiające się wrażenie, że tam na Śląsku zawsze wam źle, zawsze :(

ps1: przeedtytowane

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 11:46 am 

Moim zdaniem:
- jednolite zasilanie albo lipol albno 6 celek,
- ustalona waga dla modelu,
- silnik z listy efry/roar do stock/spec (zakaz posiadania wirników o różnych średnicach).

Wtedy jest "normalnie" bez tego zamordyzmu jest jak teraz, posiadam parę silników, wirników,
zasilań i dobieram co jest mi potrzebne. Do modified nie potrzebuję się pchać, za duże koszty wymiany
podstawowych zespołów, specowskie silniki mniej "zjadają" model.

Tyle w temacie, co będzie to będzie, ja wybieram E12.

m.

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 11:55 am 
Administrator forum

Abram, bedę adwokatem diabła ale...

Lesławowi nie chodziło o to aby dowalić Kubie tylko aby wykazać głupotę w klasie IC-10 Start.

Przewalamy sie argumentami na zasilania, kasę, zaplecze...

Ludzieeeee ! Każdy z nas wydaje FORTUNĘ (Piotrek, to nie do Ciebie :) ) na osprzęt. Przypomnijmy durnowaty wymysł w SPEC-u z silnikami 17T. I ludziska jeździli, palili wirniki po 2-3 na zawodach. Gdzie tu była logika? Gdyby nie pusta głowa tworzących przepisy dawno jeździlibyśmy na bezszczotce w SPEC-u.

Dwa zasilania w SPEC-u to nie tragedia. Bedziesz chciał to bedziesz miał 10 silników 9,5 i kolejnych 10 9,5 - a i to nie pomoże wygrać (nie pije tu do umiejętności).

Z moich obserwacji z jazdy w Czechach wynika że część ludzi jeździ na silnikach 9,5 i 5 celach - bo to mają, a część na 10,5 i Li-PO. Dajmy wybór - nie zamykajmy drzwi przed zawodnikiem. Niech sam zdecyduje co dla niego jest lepsze.

Co do klasy 540: zostawcię ją w spokoju. 5 cel i JEDEN motor (SATURN 20T - sprawdził się) i to nauczy jeździć kolejne pokolenia.
Wprowadzenie teraz w 540 zasilania 6 cel - to jest dopiero palnięcie po kieszeni - tu nie wystarczy dolutować kolejne - szóstej celi. Pakiet trzeba sprzedać lub wyrzucić i kupić nowy.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 12:00 pm 
Administrator forum

Abram,

6 cel lub Li-Po to prawie to samo - sam wybierzesz co chcesz mieć w modelu.
Jaki zakaz posiadania wirników o różnych średnicach - skąd Ci to przyszło do głowy? Będziesz co chwila kazał rozbierać silniki na kontroli technicznej i ważył wirniki? Sprawdzał ich średnicę? PO CO??

Waga modelu z lipo lub 6 cel - 1500g
Waga modelu z 5 cel - 1350g

Wszystko.

Sprawdzasz wagę patrzysz czy silnik jest 9,5 czy 10,5 czy 19T i jakie zasilanie jest podpięte.

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 12:11 pm 

Michał Abramowicz napisał(a):
Odbiegamy od tematu....

Odbiegamy napewno ,bo temat to ciemność,albo jasność pomroczna....
Ale odbiegliśmy od tematu zasadniczego w meandry przepisów....
To nie jest atak na Kubę,tylko jako były elektryk niech zamarzy o prezydenturze lub zajmie się tym co mu bliższe sercu...spaliniakami.
Michał co powiesz o zawodniku,który stanie obok Ciebie na starcie modelem Serpent 733 lub Kyosho V-one EVO.2 WC team Edition z silnikiem 3 cm.podgrzebanym przez jakiegoś domorosłego tuningera...A Ty np.drobny robaczek postawisz jakiegoś HPi,VNS-a,GS-a albo coś takiego....
Czy różnica będzie bardziej znikoma niż wprowadzenie w okresie przejściowym podwójnego zasilania.
Trzeba się liczyć z tym,że w tej chwili jeśli zawodnik jeżdzi w Modi,to wystarczy,że będzie miał silnik 9,5T łatwo wystartuje w Specu przy małej frekwencji.Poza tym jeśli zawodnik ,który ma sprzęt do Speca z NiMH stanie przed dylematem zakupów może wybrać to co najgorsze zrezygnować...Jeśli jednak pojedzie na zawody i uzna ,że musi mieć LiPo to będzie się starał je mieć....
Nagłe zmiany eliminują część zawodników choćby ze względów ekonomicznych...

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 12:33 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Odbiegamy od tematu....

Odbiegamy napewno ,bo temat to ciemność,albo jasność pomroczna....

Lesław,
Jak dla mnie może i stanąć w złotych felach aby tylko mu pomogło i wygrał. Sam założyłem silnik nova ponieważ jest najlepszy za tę
kasę, zakup kolejnego 2.5ccm i skatowania go w 4L paliwa jakoś nie wchodził w rachubę.

Co do durnoty przepisu z ic10-s to brak jednego właściwego, zdobyłeś Miszcza PL w tej klasie to wypad do regularnego ic10 ;) ;) ;) :twisted:

Co do aktualnych przepisów to jednak poczekam na ostateczne podanie ich do wiadomości, dalszą decyzję uważam za bezcelową,
będzie tak samo jak w tamtym roku, pojawiły się silniki 9.5T u polskich dilerów i "nagle" weszły do "użycia".

M.

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 12:43 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Jaki zakaz posiadania wirników o różnych średnicach - skąd Ci to przyszło do głowy? Będziesz co chwila kazał rozbierać silniki na kontroli technicznej i ważył wirniki? Sprawdzał ich średnicę? PO CO??.

Marku,
chociażby dlatego, żeby ten spec był klasą do ścigania się a nie modzenia w silniku.

Zresztą narazie przestaję się wypowiadać, wolę przebudować E12 na weekend.

m.

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 12:50 pm 
Administrator forum

Kurcze,

No to wybierzmy do speca 1 silnik, jedne akumulatorki, jedno podwozie, jeden tuning, jedne opony, jedne przełożenia.
I najlepiej niech to ma jeden dystrybutor.

Abram jak wiesz co da ci przewage nad reszta i masz to w pudełku serwisowym a w dodatku jest to zgodne z przepisami to dlaczego zabranić uzywania? Jeżeli masz możliwośc kupienia tuningowego wirnika - kup, załóż a potem stwierdź że nic Ci to nie daje bo np. jedzisz po grzybach za często.

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 1:08 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):

Abram jak wiesz co da ci przewage nad reszta i masz to w pudełku serwisowym a w dodatku jest to zgodne z przepisami to dlaczego zabranić uzywania? Jeżeli masz możliwośc kupienia tuningowego wirnika - kup, załóż a potem stwierdź że nic Ci to nie daje bo np. jedzisz po grzybach za często.

Zrozum, nie widzisz oporu OSM do waszych/naszych propozycji???

OSM zrobi to co będzie na ETS, 13.5T/Lipo.

Z mojego punktu widzenia Lipo jest na tyle dobre, że nie marnuję kasy na nimh, w tamtym roku jak były określone przepisy do
aktualnej klasy spec, to jakoś nie przypominam sobie takiego dymu jaki jest teraz.

Co do posiadania sprzętu to na każdy przypadek w SPEC jestem przygotowany, oprócz oczywiście Jedynego Słusznego Podwozia ;)

m.

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 1:21 pm 
Administrator forum

Abram,

Mam nadzieje że nie bedzie to na zasadzie - bo tak i już.
Bo naprawdę będziemy jeździć na jednym podwoziu (słusznym z pkt. widzenia OSM)

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 3:22 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Kuba to może pogrzebać w Twoim podwórku.IC-10 Start miało być klasą przedsionkiem...Modele z pudełka za to silniki dopuszczone większe niż w IC-10.Tym czasem są zawodnicy ,którzy mają modele Klasy IC-10 te topowe ,dostosowane do klasy pudełkowej.Czyli reasumując jeżdżąc modelem klasowym,wsadzając do niego 3 cm silnik (zgodny z przepisami) dostajesz bolida o lepszych parametrach niż IC-10 TC.Mało tego te bzdurne przepisy nie zabraniają grzebania w motorku dla klasy IC-10 Start.
To jest chyba bardziej śmieszne niż dwa zasilania w Specu.

I. Silnik 3cm nie jest zawsze lepszy niz 2,11cm, dlatego tez tak jak Abram wybralem Novego N12TS1/RT.
Jeżeli sądzi Pan inaczej, proszę podać mi tor, zawody, gdzie START zrobił 5 lub mniej okrążeń mniej od IC10....
II. Faktycznie, można pogrzebać przy motorze, ale nie robiłem tego - nie widziałem takiej potrzeby.

Abram, natomiast co do postu P. Lesława na moj temat, ma całkowitą rację.
Gdybym jeszcze raz miał podjąć tą decyzję, wybrałbym IC-10.
Wybór Starta jest dla mnie największą porażką, jaką popełniłem w tej zabawie.
Chyba każdy zawodnik IC10 lub IC8, z którym rozmawiałem, mówił mi to przed sezonem, ale jest powszechnie wiadome jak jestem uparty.
Sądziłem, że w IC-10 jest dużo wyższy poziom, któremu nie podołam....

Smak zwyciestwa smakuje lepiej po walce FAIR-PLAY

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 3:49 pm 

Zrozum, nie widzisz oporu OSM do waszych/naszych propozycji???

OSM zrobi to co będzie na ETS, 13.5T/Lipo.

Ja nie widzę oporu OSM. O ile w klasach najniższych jestem osobiście przekonany co do słuszności klas producenckich i takiej decyzji będę bronił. Najmłodsi kierowcy mają się uczyć jeździć a nie zajmować się często trudnymi wyborami (co zresztą widać po tej dyskusji). O tyle w klasach wyższych, zawodnik powinien mieć możliwość wyboru różnych propozycji sprzętowych. Wynik na torze powinien być wypadkową umiejętności zawodników w kierowaniu modelem ale także doborem odpowiedniego zestawu sprzętowego.

A ze swej strony, również zapraszam do Nowego Sącza, zarówno na zawody ale także na spotkanie, które może mieć duży wpływ na najbliższą przyszłość. Jesteśmy otwarci na argumenty, na merytoryczną dyskusję

Do zobaczenia w Nowym Sączu.
Piotr Niedźwiecki

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 4:47 pm 

Michał można by tak samo stwierdzić że Marek też chce swojego pomysłu bo było by mu wygodnie jeździć i w Polsce i do Czech.
Uważam,że powinno się wykorzystać bazę danych adresów email którą dysponuje Pan Bernady i:
1. Rozesłać linki do dyskusji i materiałów na temat przepisów.
2. Ustalić datę powiedzmy dwóch tygodni na dalszą dyskusję.
3. Zrobić sondę biorąc pod uwagę wszystkie pomysły i propozycje.
4. Po kilku dniach wyniki sondy uznać za decyzyjne w sprawie przepisów.

Co do IC10-zostawmy temat,będzie na niego sporo czasu,teraz mamy sezon halowy przed sobą.

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 5:17 pm 

Czyli opcji jest co najmniej 5:
9.5t + 5 cel NiMh (1400g) (tak jak jest obecnie, bez zmian)
9.5t + 2S LiPo/6 cel NiMh (1400g)
9.5t + 5 cell (1350g) lub 10.5t + 2S Lipo/6cel NiMh (1500g)
10.5t + 2S LiPo/6 cel NiMh (1400g)
13.5t + 2S LiPo/6 cel NiMh (1400g)
Ewentualne kombinacje mogą być jeszcze z minimalną wagą np. 1350g zamiast 1400g

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona