Michał Woszczek napisał(a):
KiT napisał(a):
to zły kierunek, na zawody TC5, generalnie pasek i tylko pasek. Choć gdybym ja wchodził w zawody to chyba skupiłbym się na XRay lub Tamiya. Asso będzie miało tańszy serwis ale trakcję także "tańszą".
Faktycznie zły kierunek, ale w toku waszego myślenia, koledzy.
TC4- kupione na TH- beznadziejny pomysł. Tu sie zgadzam. Cło i vat obowiązkowo, czyli 235$ zakup, przesyłka 40$=275$ (800 pln), cło liczone jest od całości przesyłki, łącznie z jej kosztami, czyli jakieś 160-200 pln, razem tysiak. Najbliższy punkt gwarancyjny jest w... Kaliforni. Paczka idzie ponad dwa tygodnie, pod warunkiem, że nie zabłądzi gdzieś na cle.
Nie zgadzam się z tym, że trzeba kupić TC5- TC4 to moim zdaniem dobry model do startów w 540, zwłaszcza dla początkującego. Jest wytrzymały i prosty w obsłudze, ma napęd na wał (sam od takiego zaczynałem).
ebay Michale, ebay... takie coś... gdzie dostaniesz to taniej niż $200, często dużo taniej. Większość paczek błądzi na ostatniej mili, czyli poczta krajowa i czy kupię na ebay'u czy u Ciebie to ryzyko zaginięcia takie same

... taka statystyka.
Kolego Matrix:
W polsce masz ten model za:
http://modele.sklep.pl/product_info.php ... ts_id=44331032 pln, dostawa w dwa dni, gwarancja i serwis w Polsce. Zestaw zawiera model, radio, odbiornik karoserię, regulator i silnik. Do startów w klasie 540 będziesz potrzebował zmienić silnik (jakieś 50 pln), kupić ładowarkę (200 pln), pakiety (200 pln) i opony (130 pln) i śmiało możesz startować w zawodach. Powoli sam dojdziesz do tego co należy ulepszyć, ale to doświadczenie przychodzi z każdymi kolejnymi zawodami.
To ja to doświadczenie dam Ci bez wydawania 1032zł ten model będzie na zawodach źle jeździł:
- będziesz narzekał na promień skrętu przy większych prędkościach i tego nie poprawisz w TC4, ciut lepiej ma TCFT; lepiej TC5;
- będziesz narzekał na wagę, poprawisz to jak wydasz 700zł w sklepie na upgrade, Michał się ucieszy, ale już TC5 będzie tańsze;
- będziesz narzekał na wyważenie - w FT jest to poprawione SC jest bliżej linii symetrii;
- będziesz narzekał na opory ruchu przeniesienia napędu, tego nie poprawisz to wałek i każdy pasek tu bije go na głowę;
- półosie, obecne modele są dwie generacje do przodu;
- będziesz narzekał na łożyska, ale oczywiście w sklepie masz dostępne nowe... trochę wydasz by się pościgać w 540... ale, co tam... w TC5 to poprawiono;
- będziesz narzekał na bujanie na boki podczas przyspieszania, to cecha wałka nie poprawisz;
Podsumowując: 1610 kontra 2795.
No nie do końca, bo by się naprawdę pościgać, na zawodach to:
- regulator do wymiany;
- jaki silnik do 540 Michale polecasz?
- aparatura do wymiany;
- smary, oleje, klucze, setup;
- jednak więcej niż jeden pakiet;
- kwarce drugi zestaw;
- kilka zestawów opon;
Ja uważam, że tylko bogaty może kupować dwa razy... jak mamy mniejszy budżet to raz a dobrze.