Tłok tak samo jak i tuleja sie rozszerza bo tak juz jest metale maja takie wlasciwosci lecz stara sie to sprowadzic do minimum w przypadku silników spalinowych / Wiesz nie wiem jak dokładnie jest z tymi silnikami modelarskimi ale raczej zasada jest taka sama jak w większość spalinowych silnikow , tak jak napisales "silnik ma zawsze większy opór na zimno a mniejszy na ciepło" a to dlatego ze olej zawarty w mieszance najlepsze właściwości ma w temperaturze pracy silnika czyli jak w tych modelach okolo 110 stopni Celsjusza i metale po nagrzaniu sa bardziej elastyczne ( wtedy wlasnie tarcie jest mniejsze niz przy zimnym silniku a stopien sprezania niemal identyczny-powinien byc troszeczke lepszy) ale tak idealnie dobrane ze nie przkraczaja temp podanej przez producenta nie rozszerza sie az tak zeby sie zaklinowal tlok w tulei cylindra i olej nie traci swoich wlasnoci ( bo jak wiadomo tez ma swoja granice temperatury w ktorej pracuje ) / mozesz to sam sprawdzic postaw model tak zeby kola byly w gorze i przyspiesz do maksimum i trzymaj tak az do momentu kiedy sie cos stanie z ilnikiem - a stanie sie to ze nagle silnik zblokuje, przez to ze tlok z tuleja sie zbytnio rozszerzył ( wiadomo ze szkoda silnika na taki test ale gwarantuje ze to sie wlasnie stanie )/ Dodam ze to co napisalem nauczyli mnie w szkole i nie wymyslilem sobie tego tak o z czarnej dziury wiadomo mozliwe ze w szkole zle ucza.
I dlatego silnik ma lepsze osiagi jak jest nagrzany do odowiedniej temperatury
Troche z tematu zeszlismy / Kolego proponuje tak od siebbie zebys stosowal paliwo 16% firmy Tornado bo jest dobra ( sprawdziłem bo na takim śmigam wcześniej miałem Model Technika i nie polecam tego paliwa )
Pozdrawiam Luki_Zdzich