Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 23, 2026 2:06 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
PostNapisane: Pt lip 03, 2009 5:32 pm 

Co ma na celu wprowadzenie LiPo do open-a? Przyspieszenie tej najszybszej klasy? Jak zapanować nad Truck-ami? W bardzo prosty sposób, sędziowanie bardzo rygorystyczne z dyskwalifikacjami włącznie już od pierwszego biegu eliminacyjnego a nie dopiero w finale. Dodatkowo to o czym pisałem już nie raz, zamiast jednej czy dwóch karkołomnych przeszkód kilka łagodniejszych, zmuszających do zwolnienia modelu.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt lip 07, 2009 12:02 am 
Administrator forum

Co do klasy Truck, to wypowiem też swoje zdanie. Otóż jestem z tych co startują tylko w trucku, poza tym startowałem tylko w poprzednim sezonie i to po raz pierwszy (mam nadzieję, że to nie dyskredytuje od razu mojego głosu, jako żółtodzioba). Z moich obserwacji wynikało jednoznacznie, że Trucki nie są mile widziane na zawodach. Dla mnie stała się to klasa wiodąca, podstawowa, w innej nie startowałem, ani całą zimę niczym innym jak truckiem nie jeździłem. Nie wiem z kąd taka niechęć do tej klasy. Powiem tak jest destrukcja- bo niestety nie wszyscy co startują są mega wymiataczami, jeżdżą też dużo młodsi i zazwyczaj wychodzi (jak się puści juniorów i seniorów) że jest rozwałka. Szybsi (seniorzy) przebijają się przez gąszcz gruzów i wkurzają się na wolniejszych (juniorów) że im zawadzają, a wolniejsi prowadzą zaciętą walkę ze sobą (nie zawsze zważając na innych). Otóż problem ten nie ujawnia się w czasie biegów eliminacyjnych, gdy na torze nie jedzie więcej niż 6 modeli (no przynajmniej tak było we Wrocławiu, że było po 6 w grupie i jechało się miło). Dopiero gdy nadejdzie finał... jest zabawa puśćmy razem 12 modeli na mały tor + zawodników przedstawiających bardzo zróżnicowany poziom umiejętności i każmy jechać razem. PRZEPRASZAM zapomniałem jeszcze o dwóch przeszkodach terenowych które znacząco "ułatwiają" czystą jazdę. Pod żadnym pozorem nie należy dzielić Trucka na juniorów i seniorów, bo wielu młodych jeździ lepiej niż ja mimo, że jestem seniorem... ale proszę jeśli klasa standard pojedzie 6 a nie 8 minut to znajdzie się miejsce dla finału B trucka. Jestem też zdania, że specjalizacja (którą poniekąd wymusi podwójna opłata startowa) pozwoli na jazdę w trucku tylko tym, którzy chcą się akurat w tej klasie ścigać, a nie traktować ją jako "zapchajdziurę" pomiędzy biegami klasy w której się naprawdę ścigają.Oczywiście w pełni popieram przedmówcę- Sędziowie (mogli by częściej zerknąć na tor), przeszkody da się przeżyć (choć na finale na jedynej hopie ciężko było aby dwa modele jadące obok naraz ją pokonały- przynajmniej takie było moje wrażenie). Co do spowolnienia klasy, to prawda jest taka, że trucki są prawie tak szybkie jak open (chodzi tylko o prędkość) lecz nadmiar mocy wręcz przeszkadza, mocne silniki, dają przewagę- tylko komu, królem prostej w trucku się nie zostanie. Pełna dowolność jak chodzi o silnik jest słuszna. Dobierasz to na czym najlepiej się jedzie czyli taki silnik, który nie ogranicza twoich możliwości ani ich nie przerasta (chyba Pan Morawski śmigał na blaszaku 300 i objeżdżał mnie choć mam zestawik BL, który mi bardzo przypasował- każdy ma swój inny typ i styl jazdy i do tego dobiera motor :)). Reasumując według mnie przepisy trucka są ok. Miło zaskoczyła mnie wiadomość o rozważaniu dopuszczenia pianek, bo te opony mają diametralnie różną charakterystykę od slicków 1:10 i są dostępne w "normalnym" rozmiarze do klasy 1:18 przystosowanym (trzymają też lepiej :)). A pokombinował bym coś z tym finałem :).

ps: Nie wiem czy mi się zdawało, ale z imprezy na imprezę destrukcja była coraz mniejsza.

Pozdrawiam

PostNapisane: Wt lip 07, 2009 7:53 am 

A może da się zrobić tak aby w finałach trucków nie było na torze więcej niż powiedzmy 6 modeli?

PostNapisane: Wt lip 07, 2009 8:13 am 
Administrator forum

Da sie zrobić - z tym nie ma problemu.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Wt lip 07, 2009 8:56 am 

Przemek Morawski napisał(a):
A może da się zrobić tak aby w finałach trucków nie było na torze więcej niż powiedzmy 6 modeli?

i wtedy istanialby final a i final b bo ostatnio kiepsko z frekfencją było...ale fajny pomysł- jestem za. Co do pianek to wypowiedziałem się jako pierwszy na koniec Ligi- powinny być- tak samo jak są na świecie.

Co do hop to po prostu trzeba nauczyć się latać :D i ustawić odpowiednio zawieszenie i dać coś co mam z tyłu :mrgreen:

Pozdrawiam

IC-8 BUGGY: Xray XB808 2010 specs + NOVA PLUS 4 / RB K9
IC-8: Kyosho Evolva + Nova
E12: Xray XII LINK + Nosram 4,5T + GM 95 + KO PDS-951 + NiMH
E18 2WD: Robitronic Scalpel + CS 10000

PostNapisane: Wt lip 07, 2009 9:44 am 
Administrator forum

Panowie,

Swego czasu byłem na zawodach w Czechach - Branka u Opavy. Spowolnienie klasy TRUCK zrobione było dużą ilością małych przeszkód na torze: np. 3 skocznie o wysokości ok. 20-30cm w odległości 1,5m od siebie, tralka na torze.
To sprawiało że prędkośc nie miała znaczenia bo wybicie się na pierwszj skoczni źle powodowało karkołomne lądowanie.

Może to - oprócz ilości modeli na torze - jest droga do normalności tej klasy?

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Wt lip 07, 2009 9:57 am 

Już rok temu pisałem, malutkie hopki rozsiane po całym torze plus jedna-dwie większe przeszkody. Po takiej większej przeszkodzie lądowanie na sztucznej trawie czy dodatkowym kawałku wykładziny aby zapobiec niszczeniu wykładziny.

PostNapisane: Wt lip 07, 2009 11:23 am 

ja nawet wrzuciłem (rok temu) filmik z takimi przeszkodami. Również jestem za. Ponadto nie uważam, żeby ta klasa była nienormalna...trzeba się po prostu nauczyc wymijac, omijac i nie jechać "na pałę"- o to recepta.

IC-8 BUGGY: Xray XB808 2010 specs + NOVA PLUS 4 / RB K9
IC-8: Kyosho Evolva + Nova
E12: Xray XII LINK + Nosram 4,5T + GM 95 + KO PDS-951 + NiMH
E18 2WD: Robitronic Scalpel + CS 10000

PostNapisane: Śr lip 08, 2009 9:40 pm 

W Truckach więcej mniejszych przeszkód i mniej aut w biegu plus surowsze sędziowanie i myślę że będzie ok. Więc spokojnie można pozwolić im śmigać na Li-XX max 2 cele . Nie chodzi mi o szybkość modelu tylko komfort użytkowania .jeśli mogą jeździć na piankach to czemu nie na Li-XX .

PostNapisane: Cz lip 09, 2009 10:40 am 

Przemek Morawski napisał(a):
Już rok temu pisałem, malutkie hopki rozsiane po całym torze plus jedna-dwie większe przeszkody. Po takiej większej przeszkodzie lądowanie na sztucznej trawie czy dodatkowym kawałku wykładziny aby zapobiec niszczeniu wykładziny.

I wtedy ma sens podwójna opłata za klasę, prawda? Bo organizator musi te przeszkody wystrugać.

Co do 6 modeli- jestem za. Góra 7, bo niektóre tory są duże.

Pianki- jestem za.

Dodatkowo, można rozważyć zapisy w przepisach odnośnie jazdy fair. Np. że nie wolno wyprzedzać przy najazdach na hopki, itp. Pod karą dyskwalifikacji z biegu. Tylko tak drastyczne kary, zapisane, ostudzą zawodników ze skurczem palca wskazującego na cynglu.

PostNapisane: Cz lip 09, 2009 12:36 pm 

http://www.youtube.com/watch?v=huuoaJ-rabM
Fajny przykład toru dla Trucków, można go przejechać płynnie bez gwałtownego hamowania, jak to ma miejsce na naszych torach. Ustawianie hopki na prostej powoduje szarpaną jazdę i sporo wypadków, przeważnie to właśnie przy tej hopce jest najwięcej roboty dla serwisantów. Na filmie, który podałem wyżej, widać hopki z lądowaniem, które wymuszają poprawną jazdę. Dodatkowym problemem w 1/18 off-road jest to, że istnieje tylko klasa "open" nie ma czegoś takiego jak "standard" ale w Lidze Micro myślę, że nie ma sensu dzielić i tak nielicznej klasy, lepiej niech zostanie tak jak jest. Za granicą 1/18 off-road startują w różnych klasach na osobnej imprezie tylko dla terenówek, tor jest przygotowany jeden nie trzeba ciągle ustawiać i zdejmować przeszkód, ale na takie coś w Polsce raczej nie było by chętnych. Co z zapisem odnośnie 2WD w Openie?, nie wiem czy szykować Scalpela do Opena :twisted:
Aha- ile można mieć maksymalnie opon w modelu :lol: ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2