Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr cze 10, 2026 6:30 am

Autor
PostNapisane: Pt maja 15, 2009 10:26 pm 
Administrator forum

Witam serdecznie!

Otóż wczoraj odebrałem moje 3PKS z urzędu celnego i dziś po naładowaniu pakietu po podłączeniu wszystkiego okazało, się, że zestaw jest uszkodzony (totalny brak kontaktu nadajnika z odbiornikiem). Teraz powstaje pytanie:
1. W instrukcji jest napisane, że mam wpierw skontaktować się z lokalnym dystrybutorem, a nie od razu z centralnym serwisem. Czy istnieje dystrybutor Futaby na PL?? Na stronie Futaby nic o tym nie wspominają. Warto wogóle się bawić w Polskiego dystrybutora, czy odrazu napisać moją łamaną angielszczyzną :lol: do centrali??
2. Ma ktoś jakieś doświadczenie w tego typu sprawach załatwianych za oceanem??
Otóż wszystko zakupiłem na TH, lecz na stronie sklepu wyraźnie jest napisane, że sprawy gwarancji reklamacji itd. zgłaszać do producenta a nie do ich biednego sklepiku :D.

Z góry dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi.

PS. trochę jestem zmartwiony, tym, że przysłano mi uszkodzone radio ( na 100% to moduł nadawczy, ale niestety bez niego nie mogłem sprawdzić czy odbiornik działa poprawnie) więc proszę o pomoc tych, którzy mieli styczność z tego typu serwisem załatwianym na odległość.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt maja 15, 2009 10:29 pm 

www.rcskorpion.pl

PostNapisane: So maja 16, 2009 10:14 am 
Administrator forum

Niestety zostałem poinformowany, że muszę pisać do stanów :? nie rozumiem, czemu główny dystrybutor i przedstawiciel na Polskę nie może się tym zająć :roll:

PostNapisane: So maja 16, 2009 2:50 pm 

bo to polska, tu sklepy tylko wciskaja Ci wszystko zebys kupowal, a jak przychodzi problem lub cos nie dziala to zawsze jest albo wina uzytkownika (bo przeziec mogl nie wyjmowac tego z pudelka i dotykac) albo oni nagle nie sa od tego i trzeba pisac najlepiej to do fabryki odrazu...

GG:2247936

PostNapisane: So maja 16, 2009 3:02 pm 

Nie wszędzie :D www.sklep.rcracing.pl < inne sklepy niech biorą przykład ;)

PostNapisane: So maja 16, 2009 3:54 pm 

Jeżeli to Fasst lub inne 2.4Ghz to czy przeprowadziłeś kalibrację? Jeżeli kwarce lub synteza to czy na pewno poprawnie jest ustawiona częstotliwość zarówno w nadajniku jak i odbiorniku?

Dorian Karczmarzyk napisał(a):
Nie wszędzie :D http://www.sklep.rcracing.pl < inne sklepy niech biorą przykład ;)

zgadzam się całkowicie :wink:

PostNapisane: So maja 16, 2009 5:36 pm 
Administrator forum

Wszystko sprawdziłem, nawet byłem u kumpla i testowaliśmy wszystko w jego 3pk ta sama sytuacja. To jest synteza 27 MHz. Problem jest taki, że apka (zarówno moja jak i kumpla) nie wykrywa modułu. Za to z jego kwarcowym modułem 40 MHz współpracowała wyśmienicie. (oczywiście testowaliśmy na wszystkich rodzajach modulacji PPM/PCM/HRS)

Ostatnio edytowano Cz maja 21, 2009 9:23 pm przez Maciej Nowak, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: N maja 17, 2009 2:47 pm 

Draxan napisał(a):
bo to polska, tu sklepy tylko wciskaja Ci wszystko zebys kupowal, a jak przychodzi problem lub cos nie dziala to zawsze jest albo wina uzytkownika (bo przeziec mogl nie wyjmowac tego z pudelka i dotykac) albo oni nagle nie sa od tego i trzeba pisac najlepiej to do fabryki odrazu...

Nie masz kolego racji.
Jeżeli apka została zakupiona w stanach , to serwis europejski nie naprawi tego gwarancyjnie, nie ma szansy bo zostało to już sprawdzone. Każdy sprzęt ma swój numer seryjny i jakiekolwiek próby wciśnięcia kitu są bezcelowe. Na eurpoę serwis gwarancyjny prowadzi firma Robbe. Moja naprawa serwa Futaby trwała 12 dni łącznie z dostarczeniem sprzętu do sklepu i odebraniem go. Chcesz więcej info to skontaktuj sie ze sklepem we wrocku, potwierdzą to co napisałem. Ściąganie ze stanów i hk wiąże się również z ryzykiem, powinieneś o tym wiedzieć przed zakupem.

PostNapisane: Cz maja 21, 2009 9:20 pm 
Administrator forum

Niestety muszę wysłać sprzęt z powrotem w celu diagnozy i naprawy. Jeśli komuś to pomoże, to w sprawach uszkodzonego, niedziałającego sprzętu (zarówno temu podlegającemu gwarancji jak i nie) zakupionego na TH należy pisać na e-mail hobbyservices@towerhobbies.com . Obsługują serwis praktycznie każdej marki, jaką prowadzi TH. Ważna rzecz, wysłałem e-mail w sobotę i do dziś nie dostałem odpowiedzi, dziś ponowiłem zaznaczając wysoki priorytet wiadomości e-mail i odpowiedź dostałem po niespełna godzinie, myślę, że to przydatna porada dla przyszłych pokoleń :D. Jedynym minusem jest to, że zapłacę 100zł za przesyłkę, ale jednak nadal uważam, że warto ryzykować i sprowadzać z USA, bo z 22% VAT jakie musiałem zapłacić w urzędzie celnym (więc w pełni legalnie), i wszystkimi kosztami transportu itd. Za nowe radio zapłaciłem równego "tysiaczka" tutaj (w PL) nie dość, że opcja w syntezie nie była dostępna, to jedyne 3pk jakie znalazłem (używane) stoi w komisie na defnie za prawie 800zł (wliczając koszty transportu).