tlenowka17 napisał(a):
Kamilpl napisał(a):
to paliwo to złom
-drogie
-trzeba regulować gaźnik często
-wysoka temp silnika
-jest tego od cholery
Ja to paliwo chyba do pieca wrzuce bo na tym syfie nie chce mi jeździć...
Gorąco polecam ci paliwo jets-Jest na hpi.pl w sklepie
Hmm uzasadnienie troche słabe, jedynym mankamentem moze byc to ze to jest 20% troche za duzo a powinno byc 16%
(nawiązuje do wypowiedzi Tomasza Ostrowskiego
viewtopic.php?f=7&t=42196&hilit=Paliwo oraz małego91
viewtopic.php?f=24&t=41867&hilit=Paliwo) chociaż znawca nie jestem wiem ze nie wypadałoby mieszac paliw różnych producentów
15 min jazdy na złej regulacji go zabije
zacznij od świecy OS 8, będzie dobra do tego silnika
Reguluj drobnymi krokami, to fakt, ale regulacje rób po nawet min, wystarczy żeby silnik nabrał nowej temp. Pomiar rób po ostrej przegazówce, np po zatrzymaniu na prostej.
Na BB ludzie jeżdżą i to nawet w zawodach, inaczej się reguluje silnik, ale spokojnie da rade
Na zimę stosuje sie cieplejsze świece niż na lato. Nawet latem stosuje sie różne świece, inne jak jest 15st inne jak 30st.
... i nie są to bzdury.
im mniejszy silnik tym bardziej wrażliwy na zmianę świec
W twoim przypadku zastosowanie zimnej świecy powodowało gorsze spalanie, silnik mulił więc skręcałeś mieszankę doprowadzając do kiepskiego smarowania i wzrostu temp.
Nitrometan nie ma właściwości chłodzących. W czasie spalania nitro rozkłada się na tlen i azot, tlen poprawia spalanie więc można wzbogacić mieszankę, a bogatsza mieszanka to lepsze smarowanie i stąd niższa temperatura.
I jeszcze jedno, wkręcając iglicę zubażasz mieszankę, wykręcając wzbogacasz. Wkręca się w prawo, wykręca w lewo