Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 2:55 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt maja 12, 2009 11:59 am 

jezdze elektrykami juz jakis czas, mam Tamiye TB-01 Tamiye M02 oraz Team Losi XXX KE , wsystkie modele sa fajne jednak czuje ze to chyba nie to , denerwuje mnie ta ciagla zabawa z pakietami ladowarka itp. chciałbym sie przesiąść na spaline jednak mam dylemat czy ma to byc nitro czy petrol. Chciałbym model którego nie bedzie trzeba co chwile regulowac i myslec czy dzisiaj odpali czy tez nie , jednak jak by cos to nie mam dwoch lewych rąk i co nie co potrafił bym przy nim zrobic nastepna sprawa to koszty utrzymania , który jest tanszy nitro czy petrol ?? jeżdże średnio 1-2 razy w tygodniu bo niestety nie mam wiecej czasu i nie chodzi mi tu o ceny cześci samego modelu takich jak np wachacze czy amortyzatory tylko o koszty typowo eksploatacyjne czyli paliwo oleje, swiece itp na model bede mial okolo 1200-1500 zł na razie sklaniam się ku petrolom i mam tu na mysli CARSONA attack lub gas blaster a co do niro to nie mam pojecia co bym mógł dostac w tej cenie oczywiscie zarówno nitro i petrole używane proszę o opinie i porady

Pozdrawiam,

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt maja 12, 2009 1:03 pm 

Kup sobie dobra ladowarke i trzy pakiety lipo.

PostNapisane: Wt maja 12, 2009 1:47 pm 

Nie wiem jak z petrolem tzn koszty utrzymania ale mój nitro jeździ i się nie psuje tzn raz ustawiłem gaźnik i wszystko gra
Twój wybór czy chcesz duży samochodzik na benzyne czy mniejszy na nitro...

Do Zobaczenia na zawodach

PostNapisane: Wt maja 12, 2009 4:19 pm 

Kuba napisał(a):

A nie zauwazyles moze, ze Daniel chce sie przesiasc na silniki spalinowe?

Miałem nitro - sava, z tym to roznie bywalo, ale przewaznie 150ml (jak na mt) wystarczy Ci na 10-15 minut jazdy. Sav awaryjny, wiec nie powiem Ci dokladnie ile to wyjdzie, bo to jak gra na loterii.

Od niedawna mam petrola - Carsona Gas Blaster - narazie poszla mi w nim swieca (ktora jest tandetna), wymienilem na lepsza. 0.7l benzynki starczy Ci na 45-50 minut jazdy, wiec oszczedniejszy pod wzgledem paliwka. Nie ma nim jak zabardzo poskakac, ma naped 2WD, czyli mieli caly czas :D W Polsce sa strasznie drogie czesci "tuningowe" czy tez opony stand 430zl za 4sztuki!!

HPI Savage Flux
GG: 4816238
http://picasaweb.google.com/xKondzioDKx - zdjęcia

PostNapisane: Wt maja 12, 2009 4:31 pm 

Jeśli "ciagla zabawa z pakietami ladowarka itp" cię męczy, to nie wiem, co będzie, jak kupisz sobie nitro. Akurat to elektryki uchodzą za modele, gdzie najmniej trzeba robić. Naprawdę, ładowarka z balanserem i LiPo i bawisz się cały czas.

Nitro vs petrol. Nie mam i nie miałem, główny koszt przy częstej jeździe, czyli paliwo, będzie tańsze w przypadku petrola. No i z nimi nie ma tyle pracy przy regulacji.

PostNapisane: Wt maja 12, 2009 5:44 pm 

KondzioDK napisał(a):
Kuba napisał(a):

Chce go uchronic przed popelnieniem bledu.

PostNapisane: Wt maja 12, 2009 5:51 pm 

Kuba napisał(a):
KondzioDK napisał(a):
Kuba napisał(a):

Chce go uchronic przed popelnieniem bledu.

juz przeginasz, wiem że masz zboczenie w kierunku elektryczności ale nie każdy musi to lubić.

to tak jakbyś mi wmawiał że dobre są tylko blondynki 8)
:D

PostNapisane: Wt maja 12, 2009 6:09 pm 

Kolega tomek ma racje , po prostu mam już dość modeli elektrycznych co do pakietow LiPo to nie wiem , ladowarke mialem PULSARA polskiego wiec nie ejst najgorsza modele jako tako jezdza bo mam bezszczotke 35A ale czuje ze jednak elektryk to nie dla mnie chce spróbowac spaliny moze bede zalował a może nie dopóki nie zobacze to sie nie dowiem, czekam panowie na dalsza pomoc no i widze juz po postach ze petrole zużywają mniej paliwa które w dodatku jest tańsze więc jak narazie przewaga petroli no ale z drugiej strony części..ceny kosmos no ale mysle ze Carson gas blaster czy attack tak sie nie psuja a jezeli juz to mam zamiar kupic cos takiego bo do 1500 zł chyba nci innego nie dostane bo nitrotek chyba odpada prawda ?/

PostNapisane: Wt maja 12, 2009 6:32 pm 

Nie zboczenie, tylko doswiadczenie. Jak kolega mysli ze w spalinowym nie trzeba ladowac baterii to sie grubo myli, trzeba je ladowac praktycznie przed kazda jazda bo jak zniknie zasilanie do odbiornika to model moze uciec (w elektryku sie zatrzyma), do tego grzalka, rotostart albo starter box (chyba ze ktos lubi naprawiac/wymieniac szarpanke co chwile). Mialem nitro (dwa modele) wiec wiem co pisze, ciesze sie ze sprzedalem. Kolega ma praktycznie najlepsza ladowarke jaka mozna kupic, jedynie co mu potrzeba to balancer i cztery pakiety Zippy w twardej obudowie (~$140 wyslane do PL). Ten eZrun 35A tez warto by zmienic bo za slaby do tych modeli.

Poprostu radze koledze sie zorientowac z czym sie wiaze obsluga modelu spalinowego, zanim podejmie decyzje o kupnie. Sam pisze ze nie ma za duzo czasu na zajmowaniem sie modelarstwem, to kiedy znajdzie czas na konserwacje i mycie spaliny?

PostNapisane: Wt maja 12, 2009 6:48 pm 

dzieki , sluchaj każda opinia i każde zdanie sie dla mnie liczy, tak to jest fakt ze czasu mam malo czesto gęsto bywa tak ze nagle mi sie wyrwie godzina czy dwie wolnego wtedy lapie model i jade sobie pojezdzic z 30-40 minut wracam czyszcze model , podlączam pakiety do ladowania i znów model czeka na chwile wolnego. nie mialem nigdy do czynienia z pakietami LiPo czy LiFe wiec neiw iem jak to jest, ja jezdze caly czas na NiMH i NiCd a z nimi to bywa rożnie... jednak wydaje mi sie ze jak naladuje pakiet do spaliny na któym chodzi tylko serwo i odbiornik to chyba on dluzej pociągnie niz pakiet w elektryku ?? nie wiem , moze się myle. obecnie najczesciej jezdze Loskiem XXX KE i podoba mi sie jazda nim bo wole bardziej off-road niz on-road ale jednak czegos mi w nim brakuje i to chyba byl ten silnik spalinowy, dziekuje za wasze opinie , duzo mi daja do myslenia i proszę o jeszcze ;)

P.S. ile mniej wiecej zajmuje przygotowanie modelu NITRO bądz Petrol do jazdy i potem jego wyczyszczenie po jezdzie w off-road, suchym off-road ?? bo ja srednio przed jazda przy losku spedzam z 10-15 minut i po jezdzie okolo 30 minut i chciałbym mieć porównanie :)

PostNapisane: Wt maja 12, 2009 6:51 pm 

Jeśli oczekujesz od samochodu spalinowego dużo werwy i mocy to polecam np. MT2 (na początek będzie idealna).
Lecz jeśli chcesz jeździć bardziej oszczędniej i wolniej to kup sobie petrola.{Nie zapominaj ze wszystkie benzyniaki maja napęd na 2 koła przez co jazda jest dość utrudniona }.
Pozdrawiam Ryan

PostNapisane: Wt maja 12, 2009 7:10 pm 

Ryan napisał(a):
Nie zapominaj ze wszystkie benzyniaki maja napęd na 2 koła przez co jazda jest dość utrudniona.
Pozdrawiam Ryan

Nie wszystkie.

PostNapisane: Wt maja 12, 2009 7:15 pm 

nie wszystkie ale większość typu hpi baja

Do Zobaczenia na zawodach

PostNapisane: Wt maja 12, 2009 7:49 pm 

W cenie hpi baji mam model z napędem na 4 koła :wink:

2wd a 4wd petrole to dwa różne światy

warto zapoznać się z tym pierwszym - chyba że aż tak cię nęci napęd na 4 koła :)

Miałem i mam modele petrol 2wd i 4wd

Jeśli masz jakieś pytania pisz na pw - chętnie pomogę

Decyzja między nitro a petrolem jest ciężka , dlatego śmigam i tym i tym :D

PostNapisane: Wt maja 12, 2009 9:05 pm 

modele 2wd są szybsze, trzeba się tylko nauczyć jeździć. Petrole bardzo ładnie latają jednak masa rzędu 10kg robi swoje :) :) Jeśli chodzi o osiągi to nie narzekam, nie ma ogromnej różnicy między osiągami silników nitro a benzynowych.

pozdr.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona