Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N sie 02, 2026 4:26 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 6:54 pm 

Nie nie ladowarka to conajwyzej moze miec mozliwosc ladowania od 0,5A do 5A. C to pojemnosc akumulatora.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 7:13 pm 

Standardowo lipo laduje sie pradem 1C czyli jeden razy pojemnosc akumulatora. Aku 2000mAh ladujesz pradem 2 amper, 5000mAh pradem 5 amper i niezaleznie od pojemnosci trwa to okolo jednej godziny.
Niektore firmy sprzedaja pakiety lipo, ktore mozna ladowac pradem 2C kosztem mniejszej pojemnosci i ilosci cykli. Wtedy czas ladowania skraca sie o polowe.
Oczywiscie ladowarka musi miec odpowiednia moc, bo np taka, ktora moze ladowac 1-6 ogniw pradem 0.5-5 amper i ma moc maksymalna 50 wat nie naladuje pakietu 6s 5000mAh w godzine.

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 7:45 pm 

Wiem wiem - dlatego to też wydawało mi się dziwne, ale w opisie jednoznacznie pisze, możliwe, że to błąd.

Wiem, że pytanie było już wałkowane, ale pytam każdego z Was - dlaczego mam wybrać tę: http://www.allegro.pl/item617177774_lad ... shark.html zamiast http://sklep.avt.com.pl/p/pl/46953/uniw ... ntazu.html
Proszę uwzględnić przy tym opłacalność ;) Oraz wyjaśnić algorytm ładowania.

Co do zasilacza, to o porównywalnych parametrach jest takie coś http://sklep.avt.com.pl/p/pl/2107/zasil ... ntazu.html Wystarczy?
Jednakże przy "składanej" ładowarce wystarczy zamontować odpowiedni transformator (układ prostujący chyba posiada).

Tak więc końcowa cena to ~ 100zł (za składaka) vs. 300zł (za dobrej klasy ładowarkę, do tego zasilacz).

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 7:56 pm 

O tej ladowarce z AVT prawie nic nie wiadomo, ile ogniw, jaki prad, ile mocy. Przy wiekszej liczbie ogniw moze wymagac zasilacza 20V. Chyba napewno nie ma balansera.
Czy w cenia zasilacza AVT jest transformator i obudowa? Nie sadze, mysle ze dostajesz sama plytke i elementy.

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 8:23 pm 

Max. 9 ogniw. Nie ma balansera. Prąd 0,5 - 5 C, zapewne chodzi tu jednak o Ampery. Moc nie podana.

Nie ma, ale to dla mnie nie problem - za to za gotowe zastawy trzeba wydać najczęściej ponad 100zł.

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 8:29 pm 

9 ogniw to chyba nie wystarczy na naladowanie lipo 3S (trzy ogniwa polaczone w serie), a taka bateria moze sie juz przydac w skali 1:10. Przy wiekszych modelach przydaje sie wiecej 4S-6S.

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 9:29 pm 

Samochód, który zamierzam nabyć jest w skali 1:16 (max. 1:10 jeśli nawet), akku LiPo 11,1V 3S.

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 9:39 pm 

Nie wiem czy bedzie sie dalo naladowac 3S ta ladowarka. 9 ogniw nimh to 10.8V.

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 9:48 pm 

Hmm... No to mam niezły orzech do zgryzienia..... :/ Ale zaraz - podobno ładowarka posiada jakieś dzielniki czy coś w tym rodzaju (niestety trzeba troszkę ingerencji w elektronikę....). Zapewne tańszej alternatywy nie ma? ;) Nie chciałbym wyrzucić kasy w błoto - chciałbym by inwestycja mi się zwróciła, a problem jest taki, że z modelem na wyjście mam czas jedynie w niedziele... (raz na tydzień)

PostNapisane: Śr kwi 29, 2009 7:58 am 

Kasa wydana ma zabawę się nie zwraca to nie jest inwestycja. Może co najwyżej optymalizować kolejne wydatki.

Czyli sam sobie odpowiedz, czy to będzie Twój jedyny model, czy w perspektywie 2 lat kupisz kolejne czy będziesz używał do nich i do niego innych akumulatorów, czy to początek przygody, czy raczej epizod. I będziesz wiedział co zrobić/kupić.

Robert

PostNapisane: Śr kwi 29, 2009 12:48 pm 

No cóż wiem, że nie inwestycja, ale staram się to analizować jakby to było coś ważnego ;)

Przechodząc do dalszej części to modelarstwo traktuję bardziej jako zabawę, ot. wyluzowanie się. Moim hobby jest przede wszystkim elektronika i informatyka. Dlatego też lubię takie urządzenia składać samodzielnie. Model zamierzam nabyć - raczej w kolejnym roku (czekam na obniżki, ew. coś szybkiego w skali 1:16) na LiPo. Jak się dobrze orientuję to załączona ładowarka ma balanser.
Jeżeli chodzi o czas jaki na to poświęcam to porównując raczej niewiele - raz na 1-2 tygodni zależnie od pogody ;)

PostNapisane: Pt maja 01, 2009 6:43 pm 

OK, zdecydowałem się już na ładowarkę do samodzielnego montażu. Okazuje się, że poniesione koszty będą niższe - oprócz dodatkowego zasilacza wystarczy odpowiednie trafo.

Garść informacji:
- prąd ładowania 1A (fast) lub 0,15A (pełne ładowanie)
- zabezpieczenia termiczne lub delta peak
- automatyczny koniec pracy po osiągnięciu odpowiedniego napięcia, temperatury, czasu lub mix tych opcji
- prąd rozładowania 1A
- zasilanie 7-20V
- ilość ładowanych ogniw NiCD/NiMh 1, 2, 3, 6, 9; LiIon 1, 2, 3; SLA 2, 4, 6
- ładowanie impulsowe lub liniowe
- moc ok. 50W
- etc.

Jak dla mnie ma wszystko co potrzeba za bardzo przystępną cenę.

PostNapisane: Pt maja 01, 2009 7:36 pm 

Za maly prad ladowania i brak balancera. Lepsza jest juz ta ladowarka za $6. Prawdopodobnie taka sama dostaniesz razem z modelem.

PostNapisane: So maja 02, 2009 9:14 am 

Tak, ale należy pamiętać o dwóch rzeczach:
- producenci często podają parametry ładowania w trybie fast. Z tego co zauważyłem to jeżeli chodzi o ogniwa typu NiMh jest to najczęściej 0,5C, tak więc posiadając dajmy na to nawet ogniwa 5000mAh max. prąd wyniesie 2,5A, więc max. prąd ładowania wynoszący z 10A mi nie jest potrzebny.
- ładowarki dołączanie do modeli może i mają balancer, ale są dedykowane tylko konkretnym typom ogniw, np. Li-xx

Weź też pod uwagę fakt, że "składak" jest bardzo plastyczny - nic nie stoi na przeszkodzie by wymienić trafo na mocniejsze i zainwestować w pewne modyfikacje. Posiadając gotowca właściwie nie ma możliwości zmian - elementy są malutkie, łatwiej coś zniszczyć niż polepszyć.

PostNapisane: So maja 02, 2009 9:48 am 

uwazam tak jak reszta kolegow czyli ze mozna znalesc cos lepszego/wygodniejszego/bardziej uniwersalnego,ale to Twoj wybor i widze ze chyba jest juz podjety.Bylbys potem nie zalowal tego wyboru.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona