Witam Odpowiadam koledze Arturowi Dzierżęckiemu .Liga Obrony Kraju nigdy nie przypisywała sobie zasług za budowe toru w Pacanowie niezaprzeczalnym faktem jest to zasługa Rodziny Zeljaśiów z Ojcem Rafała na czele i chwała im za to .
Napewno wystąpie do Ministerstwa o uznanie zasług Pana Zeljasia ,tylko osobiście będe chciał przyjechać z przedstawicielem Ministerstwa Sportu do Pacanowa celem nagłośnienia problemu modernizacji torów modelarskich oraz budowy nowych , jest możliwość pozyskania funduszy Unijnych.
W czasie szkolenia na menadzera Sportu celowo śledziłem ten temat.
Pamiętam ile telefonów zostało wykonanych na lini Ciećwierz - Zeljaś ale to mineło i pozostało miłe wspomnienie tamtych przygotowań do Mistrzostw Polski modeli samochodów z napędem spalinowym.
W sprawie zakupu urządzenia oraz pchełek wyjaśniałem już w poście do kolegi Lesław Zaremby .
Kolego Arturze radzę Tobie o zapoznanie się z ustawą o sporcie kwalifkowanym zanim sie zaczniesz wypowiadać o zdobytych medalach przez Twoich kolegów modelarzy pływających.Wyjaśniam że LOK (Polski Związek jSportowy )jestczłonkiem Międzynarodowej organizacji Naviga oraz Efry.
Ustawa o sporcie mówi wyrażnie że jeżeli na Mistrzostwach świata startowało min.8 państw to zdobyte medale są unane a zawodnicy oraz trenerzy dostają nagrody pieniężne.I tak było w Michałowicach ze zdobytymi medalami .Jednocześnie Naviga wręcza medale i nadaje tytuły Mistrza świata jeżeli startuje minimum 5 państw .Ustwa o sporcie daje prawo Związkowi o wykazanie zdobytch medali w oparciu o regulamin Navigi .Taki druk został złożony do Ministerstwa.
Kolego Arturze napewno pamiętasz jak ja jako sędzia głowny prowadziłem zawody modeli pływającyh oraz w jakiej formie.Wtedy w latach 90-tych w czasie zawdów mówiłem przez mikrofon o zawodnikach oraz o miejscach które zajmują wczasie 30 min . wyścigu.Wtedy co niektórym ta forma przeszkadzała bo ja ujawniałem ich pozycję za zarazem wyścg dla zgromadzonej publiczności stawał się atrakcyjny bo wiedzieli gdzie znajduję się model prowadzący i kto z kim walczy o miejsca medalowe.W czasie gdy ja sędzuje nikt nie może do mnie podejśc ponieważ rozprasza to moją koncentracje a zarazem przeszkadza w podejmowanie decyzji o ukaraniu zawodnika który nie regulaminow zapłynął i spowodował wywrócenie modelu przeciwnika.Sztuką jest nie posidanie uprawnień sędziego ale sztuką jest umijętne sędziowanie oraz bezstronne podejmownie decyzji. Pozdrawiam i życzę sukcesów kolego Arturze w przygotowaniu do sezonu 2009rote="Artur Dzierzęcki"]
Zaremba Lesław napisał(a):
Zbigniew Ciećwierz napisał(a):
....dokładamy 24 00zł oraz 4 0000zł na zakup 10 sztuk nowych pchełek ....
Pozdrawiam
Zbyszek nie pisz bzdur,że dokładacie na pchełki.Na pchełki zbieracie na każdych zawodach po 10 zł.Ta kwota to od 200 zł w zwyż za zawody.I jeśli kupicie nowe pchełki to za pieniądze modelarzy...
Piszesz o wspomaganiu finansowym obiektów.W jakiej wysokości ? Czy już coś komuś daliście,czy to obiecanki cacanki.Podobno LOK dał kasę do toru w Pacanowie.Ciekawe ile?
Czy to takie kwoty jak te na pchełki...?
Rozmawiałem 2 godziny temu z Rafałem Zeliasiem. LOK nic nie dołożył się do toru w Pacanowie, jakiekolwiek próby przypisania sobie zasług są kłamstwem. Owszem były ROZMOWY na temat dofinansowania budowy trybun w kwocie 800 zł, nawet wystawienia faktury Vat ale zakończyły się całkowitym brakiem odzewu. Jedynymi którzy wyłożyli środki finansowe na budowę toru w Pacanowie była firma ojca Rafała i sponsorów za co to im należy się szacunek. Osobiści dziwię sie Rafałowi że chce robić imprezy pod egidą LOK - jakkolwiek te imprezy miałyby się nazywać.Obecnie jest to najlepszy tor dla modeli spalinowych on-road w naszym kraju- żeby nie napisać jedyny z prawdziwego zdarzenia dla tych klas .
Wyobrażmy sobie taką sytuację. LOK informuje modelarzy że na 2 lata nie wykłada żadnych srodków finansowych z ministerstwa na nas, całą kasę przeznacza na dofinansowanie i modernizację już istniejących torów. Czy oburzylilibyście się? Czy odczulilibyście to?? Ja NIE. Reszte dopowiedzcie sobie sami. Tędy jest droga do podniesienia poziomu naszych zawodników- tory.
Niecałe 30 % na modelarstwo samochodowe. Hmm, rozumiem tutaj duże naciski sekcji modeli pływających, mają osiągnięcia ale...... właśnie. Nikt nie informuje że klasy w których mają te osiągnięcia są obstawiane na MŚ w ilości np 5, 6 zawodników ( z czego 2 jest z naszego kraju).
Nikt nie informuje ile jest wydanych licencji w tych sekcjach, a zapewniam że nie jest ich wiele. Dopóki będziemy wszyscy w jednym worku, dopóty tak będzie. W samochodach na ME, MŚ jest tylko jedna klasa w której startuje około 140-150 zawodników.
W kwestii zakupu sprzętu- pchełek. Nawet ślepiec bez zmysłu węchu zobaczy jak tutaj śmierdzi. Za każdą pchełkę jest pobierana opłata która jest ( powinna) być przeznaczona tylko i wyłącznie na wymianę uszkodzonych, więc wykazywanie takich potrzeb w ministerstwie jest moim zdaniem conajmniej naciąganiem.
Teraz pytanie bezpośrednio do Zbyszka. Zyczę Ci powrotu do zdrowia, to ono powinno być dla Ciebie obecnie najważniejsze. Gratuluje Ci zdobytych uprawnień sędziowskich, ale ja osobiście mam uraz do takich tytulów, już raz zostałem ukarany za niewiedzę sędziego w aferze paliwowej z NS, a drugi raz na MP w Pacanowie gdy dostałem skrawek maila w sprawie mojego protestu w tej samej sprawie od ,,waszego głównego sędziego,, w LOK-u. Nie wierzę w zmiany w tej instytucji i moje osobiste doświadczenia są na to dowodem.
Kończę, idę się składać na zawody. ME już za około miesiąc, trzeba trenować

[/quote]