Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 4:55 pm

Autor
PostNapisane: Pt lut 27, 2009 2:53 pm 

Tak więc chciałbym zacząć przygodę z modelarstwem, ale najwcześniej w przyszłym roku szkolnym (w tym prawdopodobnie nie otrzymam kasy - coś jakby ,,stypendium" za przychodzenie do szkoły :D).

Chciałbym jakiś model spalinowy (nie wiem czy nitro czy petrol - nawet nie wiem jaka między nimi różnica), który: nie psułby się za często (będę o niego bardzo dbał bo cieszy mnie grzebanie w takich rzeczach) i dawał mi dużo frajdy, ale nie chce niczego na styl Monster Trucka.

Zastanawiałem się nad: Traxxas Slayer, ale potem zobaczyłem, że Asso Team ma podobne modele, tyle, że za trochę większą cenę (liczę w funtach) jest Baja 5B (i czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć różnice pomiędzy bają 5t 5b i 5b 2.0? - czym się różnią, że ich ceny są tak różne?).

P.S.
Chciałem jeszcze się coś dowiedzieć, ale już nie pamiętam co dokładnie :/

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt lut 27, 2009 2:55 pm 

skywalkero napisał(a):
Chciałbym jakiś model spalinowy (nie wiem czy nitro czy petrol - nawet nie wiem jaka między nimi różnica),

Tym się różnią że model nitro jest na nitrometan , a model petrol na mieszankę oleju z paliwem.

PostNapisane: Pt lut 27, 2009 3:25 pm 

Sprecyzuję,oba typy modeli mają silniki 2 SUV-owe ,jednak jeżdżą na innych mieszankach.Petrol na benzynie 95 + olej Nitro na metanol.olej i nitrometan

PostNapisane: Pt lut 27, 2009 4:05 pm 

Takiej zwykłej benzynie ze stacji? :D Miło :D I wiem co chciałem dopisać :D Zastanawiałem się jeszcze nad revo (taka ostateczność) bo nie jest aż tak wysokie (albo porostu takie tylko widziałem - wiem ze można je w jakimś zakresie ustawić :/)

A mógłby mi ktoś podać te różnice pomiędzy bajami i coś doradzić który z tych modeli lepiej wybrać i dlaczego i może jakimś o którym nie wiem (bo całkowicie zielony w modelarstwie jestem).

PostNapisane: Pt lut 27, 2009 4:29 pm 

skywalkero napisał(a):
Takiej zwykłej benzynie ze stacji? :D Miło :D

Tak :wink:
skywalkero napisał(a):
A mógłby mi ktoś podać te różnice pomiędzy bajami i coś doradzić który z tych modeli lepiej wybrać i dlaczego i może jakimś o którym nie wiem (bo całkowicie zielony w modelarstwie jestem).

Popytaj Bartka Koźbielaka... :)

PostNapisane: Pt lut 27, 2009 4:35 pm 

5b - to typowy buggy wersja RTR silnik 23cm ( w wersji V2.0 również wydech o większej przepustowości jak w przypadku 5t)
5bSS - wersja buggy pod zawody silnik 26cm + rezonans
baja 5t -stadium zbudowany na podstawie 5b - Nowa klatka,koła ,buda,Ciekawa osłona na szarpak. Nowy tłumik o większej przepustowości
silnik 26cm . Cała przekładnia metalowa. Osłony boczne . Serwo skrętu full metal

Wszystko zależy co ci się bardziej podoba stadium czy buggy? Czy zamierzasz startować w zawodach? I wiele innych aspektów :)

Ja osobiście wole inne modele petrol - ot tak moje zdanie :)

PostNapisane: N mar 01, 2009 1:50 am 

Więc tak: Modelem będę jeździł przeważnie w parku (bo mieszkam tu od niedawna i nie wiem gdzie by sie można wybrać :D). A jak będę jeździł do polski to na pewno zabiorę model na piasek :D

Moim modelem niekoniecznie musi być baja (chociaż ma to coś - zwłaszcza w wersji T mi się podoba :D)
Na model nie mam określonej sumy (ale im większa tym dłużej będę zbierał bo ze szkoły będę dostawał 30 funtów co tydzień... Chyba, że dostane spłatę za ten rok - około 900 :D).

To co pomiędzy Slayerem (czy w ogóle ktoś na tym forum nim jeździł?) a bają jest na koszt tej drugiej to: rozmiar, łatwość w dostępie do paliwa no i fajnie wygląda jak jedzie :D Ale minus taki że jest dosyć droga :/

I teraz takie moje pytania: Czy baję 5B(którąkolwiek) - idzie przerobić ba baję T? I czy bają T nie można już brać udziału w zawodach (jeśli niemożna - to czy szłoby ja jakoś ,,zubożyć"? Bo jednak T mi się znacznie bardziej podoba).

Nie chciałbym kupić np baji T wiedząc, ze te ,,usprawnienia" nie są warte tej kasy którą mógłbym np. zaoszczędzić kupując BRTR v1 :/

Są może jeszcze jakiś inne modele które byście mi polecili - typu slayer / baja albo jakiś truggy (mam nadzieje ze nie napisałem żadnych bzdur).