Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 2:10 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn lut 23, 2009 12:54 am 

Michał, odróżnij wyczynowy sport od tego co robimy. A tak w ogóle to wrócimy do tematu za kilkanaście lat jak będziesz szukał dla swojego dziecka alternatywy dla TV i komputera. Cytujesz podręczniki dla menedżerów a powiedz mi co to ma wspólnego z wychowaniem dziecka? Przy Twoim podejściu gdzie młodych ludzi zaczynających starty się nie nagradza "bo podobno tak jest na świecie" za kilka lat zostaną w tym sporcie same stare pryki bo sport ten nie wytrzyma konkurencji ze strony innych rozrywek i nie przyciągnie nowych, młodych zawodników. Zresztą jak napisałem, pogadamy za kilkanaście lat. A tak w ogóle to czy wydrukowanie kilku dyplomów i zakup dodatkowcyh trzech pucharów to tak wiele? Jak to w spocie reklamowym, trzy puchary + dyplomy - 70zł, radość dzieci z ich otrzymania - bezcenne.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn lut 23, 2009 12:58 am 

barankiewicz grzegorz napisał(a):
wolontariusze niezbyt mile widziani

Grzesiu, nie wiesz o czym mowa a atakujesz. Mowa o "osobistych" serwisantach jednego z zawodników zajmujących się stawianiem modelu kolegi w pierwszej kolejności a dopiero później innych modeli o ile w ogóle je zauważyli, którzy na serwisie być nie powinni. Temat poruszano przy okazji pabianickich zawodów, Wrocław tylko te zachowania potwierdził. Jeśli uważasz że to pryszcz to Twoja sprawa... W takim razie na następne zawody zabieram kilku osobistych serwisantów aby pilnowali mojego modelu na torze.

PostNapisane: Pn lut 23, 2009 1:50 am 

barankiewicz grzegorz napisał(a):
Hopki zbyt wymagające, wolontariusze niezbyt mile widziani, nagrody nie dla wszystkich. Czytam i za uważam że koledzy Leszek I Michał jako organizatorzy, nie mają szans na dogodzenie wszystkim modelarzom na raz, nawet jak będą sex blondynką i brunetka w jednym oraz najlepszą dzi..... pod słońcem i tak nie mają szans. Po prostu taki świat. Przepraszam jeśli kogoś uraziłem , nie miałem tego na celu.
Na tym kończę idę spać. PRZEPRASZAMY ZA BRAK PODPISU SĘDZIEGO, ALE KOMPUTEROWA AGATKA / DOROTKA JESZCZE NIE NAUCZYŁA SIĘ PISAĆ. Kończę więcej pisać już nie będę.
P.S.
Jeśli to są uchybienia to znaczy że impreza udana :D
Dla mnie bomba.

Przepraszam jeśli kogoś uraziłem swoimi wywodami i wiem że pisze nie w temacie mam też nadzieje że nie uraziłem organizatorów bo im niczego nie moge i nie chce zarzucać zawody były udane nic dodac nic ujać wszystko było ok a nawet było zrobione wiecej niż trzeba.
Ale nie moge się powstrzymać żeby zadać jeszcze jedno pytanie do Michała czy w innych sportach o których piszesz nie ma podziału na kategorie wiekowe ? bo z tego co się orientuje to jest właśnie po to zeby ci młodsi mogli się wykazać i byli za to nagrodzeni.
Jeśli o mnie chodzi to modelarstwo dla mnie jest miłym sposobem na spędzenie wolnego czasu a dzieki zawodom moge wiecej czasu spędzić z synem który chyba nie zrozumiełby tego co napisałeś.

Aby nie być gołoslownym proponuje poczytać
http://pl.wikipedia.org/wiki/Justyna_Kowalczyk
Coś tam napisali o Juniorach i poczatkach.

tel 791 339 669

PostNapisane: Pn lut 23, 2009 8:20 am 

Może ja się troszkę wtrącę jeśli posiadanie 3 dzieci upoważnia mnie do tego.Wszystkie moje pociechy choś są w wieku 30,24 i 16 lat w zasadzie nie kwalifikują się już do podziału na kategorie wiekowe.Wszystkie one uprawiały lub uprawiają sport wyczynowy,alternatywę dla TV i komputerów jak napisał Przemek.
Motywacja młodych ludzi oczywiście jest wskazana ,ale nie za wszystko i za wszelką cene.Może to mieć wręcz odmienny skutek Jak piszesz Przemku Twój syn był generalnie 12 ,a w juniorach 6.Przegrał o 1,22 sek,ale z debiutantem ,który był po raz pierwszy na zawodach.Chyba młodszy od Twojego syna, chłopak,którego w ostatnim finale obserwowałem.Metr przed metą jego model się przewrócił i mógł stracić pierwsze miejsce.Serwisanci zdążyli postawić jednak go na tor.Chłopiec kiedy zszedł z podestu nie poszedł do ojca stanął z mojej strony podestu ,odwrócił głowę do drabinek i się popłakał.Tyle emocji zebrało się w nim.On nie liczył w tym momęcie na puchar czy dyplom.On miał radość i łzy szczęścia z wygranej. Dla takich chwil warto robić mikro ligę.Jestem również szczerze zadowolony,że postanowiliśmy nagrodzić tego zwycięzcę finału B.Było widać jak walczył ambitnie.
Przykro jest mi natomiast z powodu tego,że nie "zaznaczyliśmy" w jakiś sposób obecności Pań.
Powracając do sedna, są osoby "łase" na trofea,nawet podobno tworzą się kliki zawodniczo-serwisanckie,które współpracują ze sobą w czasie biegu.Serwisant szybkością działania "pomaga" Swojemu.Ale takie osoby trzeba piętnować publicznie.I myślę,że to jest dobre miejsce.
Co do kosztów o których pisałeś Marcin to niekiedy te dzieci mają lepszy sprzęt niż Ci Twoi dorośli chłopcy i w takiej sytuacji należało by o nich zadbać,motywująć,żeby wybrali modelarstwo zamiast np.Pabu 22 :lol:
Myślę,że są osoby które startują w tej klasie bo tam jest podział na grupy wiekowe....a dlaczego nie tak jak Kuba Różycki.Pierwszy jego kontakt z elektrykami był w Katowicach,potem drugi raz w Pabianicach .Nie wiem czy coś wygrał.Pewnie nie.Nie poddał się jednak i we Wrocławiu pokazał,że Nandą można walczyć z Mistrzami.Był trzeci.Został nagrodzony po walce,a nie po układach i frekwencji.
Napewno przydały by się jakieś pamiątki,nie nagrody.Co do dyplomów to było ich 50.

PostNapisane: Pn lut 23, 2009 8:22 am 

Łukasz Kowalczyk napisał(a):
...
A swoja droga Michal to niezly numer wykreciles z tym Teleexpresem.

Numer taki,że po Teleekspresie zadzwonił do mnie Pan Zbyszek Ćiećwierz.Chyba był zazdrosny,że zabraliśmy im Mistrza... :lol: :lol:

PostNapisane: Pn lut 23, 2009 9:07 am 
Administrator forum

Miałem się nie wypowiadać ale....

Wszyscy tutaj udowadniamy co jest lepsze - podział czy bez podziału. A ja proponuję zajrzeć do przepisów które w tym punkcie nie zmieniły się OD POCZATKU LIGI MICRO. Mianowicie punkt 3 przepisów sportowych i organizacyjnych. LINK DO PRZEPISÓW

Nikt nie pisze o przyznawaniu odrazu pucharów - wystarczy dyplom formatu A5 w antyramie za 3 miejsca i reszta dyplomy bez antyramy (patrz zawody ligi micro w Katowicach w tym sezonie).

Dopisek dla Michała:
LOK 2 czyli przepisy sobie a nasze pomysły lepsze :(

Przepraszam jeżeli ktoś z Organizatorów uzna tą wypowiedź za wbijanie noża w plecy i to znienacka.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Pn lut 23, 2009 9:50 am 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Miałem się nie wypowiadać ale....

Nikt nie pisze o przyznawaniu odrazu pucharów - wystarczy dyplom formatu A5 w antyramie za 3 miejsca i reszta dyplomy bez antyramy (patrz zawody ligi micro w Katowicach w tym sezonie).

.

Tak jak pisałem dyplomów było 50,a więc starczyło na pierwszą dziesiątkę w każdej klasie.Można było w ramach tych 10 dyplomów dokonać podziału na kategorie wiekowe,ale trochę zawody przeciągnęły się i z braku czasu nawet nie mieliśmy głowy żeby te dyplomy podpisać.
Jeśli dostaniemy od Marka wyniki z podziałem na kategorie wiekowe wypiszemy te 12 dyplomów z uwzględnieniem podziału.
Zaznaczam,że w przepisach do których Marek podał linka nie ma mowy o nagradzaniu pucharami.Dowodem były zawody w Katowicach.
Póżna pora i chaos jaki troszkę zapanował na koniec był powodem niepodpisania dyplomów i błędnego ich wypełnienia.Za to przepraszam.
Jeszcze raz jednak stanowczo potwierdzę,że mam ogromną radość z pucharu dla zwycięzcy finału B.Chłopak pokazał jak się walczy i jak się cieszy ze zwycięztwa.To był kawałek sportu przez duże S.

PostNapisane: Pn lut 23, 2009 10:15 am 

Zaremba Lesław napisał(a):
Jeszcze raz jednak stanowczo potwierdzę,że mam ogromną radość z pucharu dla zwycięzcy finału B.Chłopak pokazał jak się walczy i jak się cieszy ze zwycięztwa.To był kawałek sportu przez duże S.

Zgoda, dla mnie ten finał również był emocjonujący bo o jego losie zadecydowała ostatnia sekunda biegu. Łzy byłyby również tyle że rozpaczy gdyby serwisant o 1,23sek. później wbiegł na tor abu postawić zielony model :) Ale nie uwierzę, że chłopak walczył dla idei. Wiedział jak i wszyscy z finału B że do zdobycia jest puchar, gdyby pucharu nie było zapewne nie byłoby łez jak to zwykle w finałach B czy C bywało. Dla młodego zawodnika puchar/dyplom jest tym "czymś" bezcennym za co dorosły zapłaci kartą ... (tu wpisać nazwę). Dlatego nie popieram zero-jedynkowego podejścia Michała do podziału na kategorie wiekowe. Podział na kategorie jest w każdym sporcie i musi być również tutaj.

PostNapisane: Pn lut 23, 2009 10:39 am 

Co do kosztów o których pisałeś Marcin to niekiedy te dzieci mają lepszy sprzęt niż Ci Twoi dorośli chłopcy i w takiej sytuacji należało by o nich zadbać,motywująć,żeby wybrali modelarstwo zamiast np.Pabu 22 :lol:
.

Wiec po kolei Kamil w piątki i soboty pracuje w kuchni w wyżej wymienionym pubie 22, Jarek i Dawid wykorzystują każdą okazje żeby dorobić przy remoncie mieszkań nad wyżej wymienionym pubem 22.

Nie wiem jak oni ale ja odpuszczam dalszą konwersacje na wyżej wymieniony temat bo zaczyna mnie to osobiście dotykać.

tel 791 339 669

PostNapisane: Pn lut 23, 2009 10:40 am 

Przemek Morawski napisał(a):
. Dlatego nie popieram zero-jedynkowego podejścia Michała do podziału na kategorie wiekowe. Podział na kategorie jest w każdym sporcie i musi być również tutaj.

Ale jest to zarazem chyba jedyna dyscyplina w której na podeście ,jak równy z równym stoi 9-latek i gość koło 50.
A sam byłem kiedyś świadkiem jak taki małolat potrafił powiedzieć w czasie wyścigu do starszego -Ty palancie.
No i cieszę się Przemku ,że zauważyłeś,jak ten pucharek dla finału B podniósł w nim rywalizację.

PostNapisane: Pn lut 23, 2009 10:42 am 

Witam,

Chyba rozwiązaniem problemu podziału junior/senior mogłoby być utworzenie np. w przyszłym sezonie klasy "standard-Rookie" z ograniczeniem wiekowym do np. 15 lat. To dałoby możliwośc startu i walki o puchary faktycznie najmłodszymn, a przede wszystkim początkującym, bo (i tu muszę przyznać rację Przemkowi) dla nastoletniego chłopca puchar ma swoją wagę i chyba niedoceniane przez dorosłych znaczenie (można w domu np. kolegom pokazać :)). Takie rozwiązanie nie zamykałoby możliwości początkującym startowania w klasie STD czy też OPEN, w których rywalizowaliby z dorosłymi.

Teraz notka polemiczna nt. podziału na kategorie wiekowe:
Nigdzie, w żadnym kraju nie spotkałem się z przepisami wprowadzającymi podział na kategorie wiekowe w modelarstwie samochodowym, traktuję to raczej jako "polską" przypadłość. Więcej, sam uznaję rywalizację bez podziałów wiekowych jako walor i zaletę tego sportu, bo rywalizacja dzieci z dorosłymi jest dla tych pierwszych źródłem wiary w siebie i przyczynkiem wychowawczym do niwelowania bariery wieku w kontaktach międzyludzkich w ogóle.

Rozumiem jednak, że dla początkującego dziecka możliwość zdobycia pucharu jest niezwykle kusząca i stąd propozycja klasy "ROOKIE".

KYOSHOblog

PostNapisane: Pn lut 23, 2009 10:53 am 

Marcin Sroka napisał(a):
.

Wiec po kolei Kamil w piątki i soboty pracuje w kuchni w wyżej wymienionym pubie 22, Jarek i Dawid wykorzystują każdą okazje żeby dorobić przy remoncie mieszkań nad wyżej wymienionym pubem 22.

Nie wiem jak oni ale ja odpuszczam dalszą konwersacje na wyżej wymieniony temat bo zaczyna mnie to osobiście dotykać.

Jeśli uraziłem to przepraszam.Nie taki był zamysł tego co pisałem.Chociaż mam pełen szacunek do Jarka,że startował w Open,a nie jak inni waleczni koledzy.Dał dowód przyjemności z jazdy ,a nie parcia na trofea.Dawid to senior i wielokrotnie utytułowany zawodnik.Kamila nie znam.
.Czy Kamil został skrzywdzony przez Nas bo jego miejsce powinno być nagrodzone czymś? A czy przeprosił zawodnika,który przez Niego nie wystartował w jednej z eliminacji.Dyscyplina nic nie kosztuje...
Wojtek Bukryj wygrał na tanim chińskim zestawie bezszczotkowym,a Kuba Różycki trzecie miejsce zajął Nandą ,modelem znacznie odbiegającym cenowo od innych.
Ps.Już ta Nasza kołderka zaczyna trzeszczeć bo każdy naciąga w Swoją stronę.

PostNapisane: Pn lut 23, 2009 11:04 am 

No i cieszę się Przemku ,że zauważyłeś,jak ten pucharek dla finału B podniósł w nim rywalizację.

Oczywiście, że zauważyłem i uważam to za świetny pomysł godny naśladowania na przyszłych zawodach. Dzięki temu w finałach B coś się będzie działo.

Co do propozycji Adama, wydaje mi się, że jest to bardzo dobry pomysł. Oczywiście nie byłoby przymusu, 9-cio latek mógłby startować w STANRAD razem z seniorami i być z nimi klasyfikowany. Proponowałbym również 8 minut zostawić tylko dla klasy ROOKIE a w "dużym" STANDARD skrócić czas do 6 minut. Zaoszczędzone w ten sposób minuty nie spowodują przedłużenia zawodów i jeden finał więcej (moja prognoza to jeden finał ROOKIE i dwa finały STANDARD zamiast dwóch finałów STANDARD obecnie) się zmieści.

PostNapisane: Pn lut 23, 2009 11:28 am 

Gryzłem się po palcach ale napiszę:

1. Przemek, przed chwilą właśnie napisałeś to o czym ja też mówiłem. Rookie i STD.
2. Tekst nie jest z podręcznika dla managerów ale jego znaczenie jest takie, żeby uświadamiać dzieci i młodzież, że miarą sukcesu jest ciężka praca. Jeżeli traktujesz modelarstwo tylko jako odciągnięcie dzieci od TV to na następne zawody kup puchar i poproś organizatora, żeby wręczył za nic synowi. Bzdura, prawda?
3. Liderzy, muskuły i ogon to nic innego jak przekrój zawodników/ ludzi / pracowników - pokazanie właściwego miejsca skutkuje lepiej niż naciąganie i dopisywanie głupich ideologii,
4. Tak, ja wolę żeby rozdzielić grupy- Jeśli zawodnik bądź jego opiekun uzna, że choć wiekowo jest juniorem, może powalczyć- zmienia klasę. Tylko STD, reszta powinna być Open, a startujący w niej młodzi zawodnicy powinni dążyć do bycia coraz lepszym.

PostNapisane: Pn lut 23, 2009 11:39 am 

I myślę, że na tym możemy zakończyć dyskusję. Od nowego sezonu STD Rookie i STD jeżdżone i klasyfikowane oddzielnie. Przy okazji była to dyskusja, jedna z niewielu na rcauto, której uczestnicy nie obrzucali się błotem :) Tak trzymać Panowie.

Jeszczy tylko na koniec, Michał, źle rozumiesz moje słowa, nie pisałem o pucharze za nic dla syna ale najzwyklejszym w świecie dyplomie, który zreszta jest wpisany w obowiązujące przepisy. Czy aż tak dawno byłeś dzieckiem, że nie rozumiesz znaczenia symboli? Poczytaj trochę o wychowaniu i motywowaniu dzieci, przyda Ci się kiedy będziesz miał swoje maleństwo :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona