Paweł Bień napisał(a):
...Stworzyli nową klasę dla początkujących ograniczając ja wiekowo i powodziowo.
Ale zapomnieli o ludziach powyżej 18 roku życia co zaczynają przygodę z modelarstwem samochodowym.
Zapomnieli o tym ze przechodząc z 540 trzeba wymienić praktycznie cały sprzęt na coś co wytrzyma następną klasę bo ja np jeżdżę ATX-em i co wyżej nie pojadę niż 540 ")
Zapomnieli ze są pakiety (batony) bardzo popularne na rynku i często kupowane przez początkujących. Jak i prze zemnie.
Witam wszystkich. Należę własnie do tej grupy o której wspomniał Paweł tj:
Jestem w modelach elektrycznych całkowicie zielony jeszcze i własnie należę do grupy tych którzy kupili/złożyli model zanim pojawił się przepis ograniczający ilosć cel - mam 34 lata więc swoją przygodę zaczynam troche późno ale jak to mówią lepiej późno niż wcale

. Składając swój model popełniłem niestety błąd ale pewnie nie tylko ja - nie zapoznałem się wcześniej z całym galimatiasem przepisów. W 2007 i 2008 roku byłem w Rudzie Śl jako obserwator na zawodach modeli E i z góry założyłem że bezpośrednie obserwacje pozwolą mi wybrać odpowiedni czyli taki żeby nie było problemów ze startami w zawodach. Jako nowicjusz myślałem że to tylko silnik i regulator jakie są w modelu klasyfikują go do tej czy innej grupy (540,modified,spec) - myliłem się i to już wiem. Teraz jeszcze na dodatek właśnie należę do tych którzy już zaopatrzyli się w pakiety dużo wcześniej i żeby wystartować będę musiał je rozcinać i wybebeszać wszystko żeby usunąć jedną celę. Model jak i setki innych ma oryginalnie w płycie podłogowej wycięte miejsca na 6cel więc nie rozumiem po co teraz z jednej strony ma być lżejszy o jedno ogniwo - myslę że to ma wpływ na wyważenie modelu potem nie wspomnę już o tym że oczywiście jest o wiele wolniejszy bo mniejsze napięcie jest. Model to - HPI RS4 pro2/składany na lekkim tuningu (góra i dół karbon) z instrukcji dostepnej z neta - linka do zdjęcia podwozia:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 0e2a3.htmlNie brałem jeszcze udziału w żadnych zawodach modeli E bo jak widzę ten zamęt to się odechciewa i rzeczywiście trudno mi wogóle kogoś ze znajomych z podwórka namówić na wspólny wyjazd na zawody choć znam sporo osób i modeli wszelakiej maści też nie brakuje. Do swojego modelu mam kilka silników szczotkowych (HPI 23T, LRP SPEC 12T, CS - 27T, i Team Orion 12T i mam też zwykłego Saturna 20T) zdjęcie:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 2a83b.htmlRegulator Airtronics F2000 do 12T i akkusy 4 pakiety 4500 Enrich Power po 6cell.
Wiem że ten model HPI to badziew ale ja nie zamierzam ścigać się o złote kalesony tylko chciałem popróbować swoich sił w elektrykach ale widzę po drodze takie schody że staje się to wszystko trudne bardzo.
Czy ktoś może mi wyjaśnić w jakiej klasie mogę rozpocząć swoją przygodę w E-10 tak żeby nie musieć już inwestować po kilaset złotych w nowe silniki/regulatory/pakiety ???