Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz cze 04, 2026 10:16 am

Autor
PostNapisane: N sty 11, 2009 1:17 pm 

witam mam pytanie czy to podwozie da rade byc napędzane beszczotą czy nie będzie zbyt mocne dla napędu 2wd czy da rade nim opanować

hpi e10 rally

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N sty 11, 2009 5:28 pm 

Mam M02L i siedzial w nim silnik 14x2 purple tiger i to juz ten silnik jest pomyleniem w tym podwoziu bo nie wykorzystasz jego mocy, zeby model rozpedzil sie do max predkosci na tym silniku trzeba duzy kawalek drogi i duzo czasu gdyz trzeba delikatnie wciskac gaz zeby model nie zerwal przyczepnoscii zeby go nie obrucilo wiec tymbardziej bezszczotka w tym modelu to porazka przynajmniej wedlug mnie , silnik 20-23 T to max co mozna tam wstawic :P , ale niech sie wypowiedza również inni :)

PostNapisane: N sty 11, 2009 9:40 pm 

Przede wszystkim zależy jaka bezszczota. Bo z 21.5 to Ci będzie hulał a z 3.0 to już nie bardzo :mrgreen:

PostNapisane: Pn sty 12, 2009 4:26 pm 
Do tego podwozia silnik poniżej 17 zwoi szczotkowy jest już za mocny, myślę, że bezszczotka koło 8,5-10,5 zwoja mogła by być w porządku, więcej nie. I pamiętaj, wtedy przednie opony zużywają się jak głupie, dużo szybciej niż w przeciętnej torówce 1:10 :D

PostNapisane: Pn sty 12, 2009 6:00 pm 

a już beszczota 13t nie ??

hpi e10 rally

PostNapisane: Pn sty 12, 2009 10:15 pm 

matej napisał(a):
a już beszczota 13t nie ??

Im więcej zwoji tym mniejsze obroty silnika więc jeśli karolpenconek napisał że 8.5 - 10.5 to 13 też bedzie chodzi o to żeby mniej nie było bo i tak tego nie wykorzystasz.

Time Edge (klik)
GG: 11304258

PostNapisane: Śr sty 14, 2009 10:31 am 

osobiscie nawet bym sie bał pomyslec o wsadzeniu bezszczotki do podwozia 2wd. W moim Asso TC4 z sidewinderem 4600kv na pokładzie ostatnio straciłem napęd na tył (tylny dyfer sie rozpadł). I co, i model ma ogromne problemy z przyspieszaniem trzeba delikatnie dodawać gazu a jesli zerwie przyczepnosć to praktycznie nie czuć ze model przyspiesza. Tak więc odraczam jaki kolwiek zestaw bezszczotkowy do 2wd. A jesli model ma napęd na tył to trzeba jeszcze bardziej uważać bo jak przesadzisz z gazem to w najlepszym wypadku obruci cie o 360, a taka jazda potrafi wkurzyć.
Druga sprawa, nie wiem jak tamiya m-03m ale znając tamiye to model ma ma luzy w układzie napędowym, i niema zbyt mocnych plastików. Bezszczotka moze go poprostu zdemolowac.

Bobek

GG 4145124

PostNapisane: Śr sty 14, 2009 3:04 pm 
Nie, wbrew pozorom M-03M jest dobrze wykonany jak na Tamiyę, ale do niego tylko słabe bezszczotki podejdą.

Oczywiście każdy napęd 2wd ma dużo mniejszą przyczepność od 4wd, ale podwozia firmowo przystosowane do 2wd mają trochę inny rozkład masy i przy dobrym opanowaniu można opanować i nawet mieć szanse z trochę słabszym modelem 4wd, tylko wymaga to odpowiednich umiejętności. Np. TT-01 z napędem na przód bądź tył ślizga się jak głupie nawet na blaszaku, za to na blaszaku w M-03m prawie w ogóle nie zrywa nawet na starcie. Jeszcze do tego M-03M jest jakieś 200-300 g lżejsze od przeciętnego podwozia 1:10 (dokładnie 700g. z karoserią i kołami od 1:10).

Jednak największy problem jest z hamowaniem, zwykle bardzo łatwo jest zaciąć koła, leci do przodu i tu jest chyba największa wada napędu 2wd.

Oczywiście do podwozia 2wd to tylko rozsądną bezszczotkę koło 9T i 4000-5000kV wydaje się być idealna, próbowałem założyć kiedyś do M-03M MM 7700kV jednak nie ma dużo opcji przełożeń i nie za bardzo dobrze chodzi.

Pozdrawiam Karol