KiT napisał(a):
Lubię lokalne inicjatywy ale nie lubię manipulacji informacją. Wręcz dodam, że jestem na nią uczulony:
- do kwoty 50 euro urzędy skarbowe nie naliczają cła i VATu przy imporcie indywidualnym
- nie zszargałem sobie jeszcze nerwów z urzędem celnym, natomiast kilku lokalnych dystrybutorów je stanowczo za często nadwyręża, czyli nigdy nie wiadomo gdzie klient nerwy straci...
- Ja płacę kartą to paypal obciąża mnie w dolarach zaś przeliczenie jest dokonywane przez mój bank po kursie sprzedaży walut międzybankowym więc jest on korzystniejszy.
Reasumując fakty daje do $73 po 3,04 czyli 222zł a względem 393 zł daje 171 zł różnicy bo ktoś tu "zapomniał" doliczyć po jednej stronie koszty przesyłki, takie tam kolejne pooootknięcie (a czarny wariant 3,12 x $73 daje 227 zł). Ale nawet jeśli to nie jestem w stanie zrozumieć jak 380 - 310 daje 60 zł.... lokalna dystrybucja i lokalna matematyka...
A w ramach podpowiedzi jak ciąć koszty ciekawe w jakiej cenie wysyła kilka zestawów kupionych razem

Bardzo mnie to raduje

Mam spore doświadczenia z urzędem celnym i swoją wypowiedź oparłem na wcześniejszych inicjatywach związanych z importem akcesoriów modelarski z USA i Azji, możliwe że miałem za mało szczęścia

Dzisiejszy kurs sprzedaży dolara w mBanku wynosi 3,24 zł.
Reasumując fakty za sam zestaw wychodzi 236zł.
Z tego co pamiętam Vat i Cło jest naliczane powyżej 50 $$$, ale ręki uciąć nie dam, ale jeśli tak jest wychodzi w granicach 92$.
Co do obliczeń różnicy, fakt moja pomyłka matematyczna, przepraszam.
Rozumiem każdy szuka oszczędności, tylko potem będzie kłopot z gwarancją i straconym czasem
Co do Twojej podpowiedzi to może nie być tak kolorowo jak mogłoby się zdawać, chińczycy nie dokońca przestrzegają regulaminu eBay i po pierwsze zawyżają przesyłkę a po drugie, jeśli cena na aukcji jest dużo niższa niż pozostałe ceny takich samych produktów to na 99% za każdy zakupiony produkt trzeba płacić oddzielnie przesyłkę, oczywiście robią to po to aby trochę ogłupić klienta i płacić mniejsze prowizje. Sam miałem taką sytuację na eBay'u, że kupiłem sporo rzeczy od jednego sprzedawcy po bardzo niskich cenach i kitajec zaczął kręcić z cenami za produkty i za przesyłkę, napisałem mu że to nie uczciwe itd. ale nic nie poskutkowało.
Pozdrawiam
M. Kwiatkowski
Pozdrawiam