Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr lip 01, 2026 5:07 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn sty 12, 2009 9:48 am 

Witam
Posiadam model e-firestorm kupiłem jako uzywany i mam 2 pytania z nim zwiazane:

1. Czy ten model ma(takie to juz wykonanie) luzy na tylnych kołach i trzeba siez tym pogodzic i jezdzić. Ja wyczuwam luz jak poruszam kołem na boki to sie rusza tak ok. 1-2mm czy to normalne? rozbirałem, czysciłem i sa tam łozyska, ale niema zadnych podkładek dystansujacych kielichy a łozyska moze to przez to?

2. Wiem ze silniki niekiedy sie iskrzą kiedy szczotki sa zle spasowane lub brudne (szczotki i komutator), ale mój przeczysciłem i dalej sie iskrzy, czy cos z nim nie tak? dzisiaj jeszcze wezme dam go do spirytusu i podłacze na 3-4,5V czy to cos pomoze. Czy powinienem smarować komutator i szczotki olejem czy na sucho powiniem smigać, bo jak dzisiaj go wykąpie w spirytusie to napewno bedzie bardzo suchy. Silnik to standard firebolt 15T.

3. Posiadam pakiet lrp 7,2v 3300mah i ładowarke zwykłą ładujaca 1,2A, jaki powiniem byc czas pracy tego silnika na tym aku, wiem ze zalezy to od stylu jazdy, ale tak srednio? Wczoraj smigałem(na asfalcie ze sniegiem) tak na full gas, bączki, ale bez właczania gwałtownie wstecznego i wytrzymal ok 15-20min(nie miezyłem dokładnie, ale tak mi sie wydaje). - to czas: dobry,normalny czy krótki?

Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn sty 12, 2009 10:21 am 

1) Mój E-Firestorm leży w litrowym wiadereczku po serze :) więc nie sprawdzę, ogólnie ma małe luzy ale one w niczym nie przeszkadzają.

2) Nie przejmował bym się silnikiem jak sam napisałeś to może być wina złego spasowania a tego nie naprawisz, po drugie mi też iskrzy jeździj i się ciesz że chodzi a jak go zajeździsz to kup nowy silnik bo to niewielki koszt.

3) Jest to normalny czas ja mam trochę źle uformowany pakiet LRP 2200 i jeździ jakieś 7 minut w terenie, koło 10 na asfalcie. Poza tym jest teraz bardzo niska temperatura co też wpływa dość mocno na osiągi akumulatora :) .

Pozdro Michoxx :mrgreen: .

Time Edge (klik)
GG: 11304258

PostNapisane: Pn sty 12, 2009 4:34 pm 

jakos wydaje mi sie ze tego luzu na kołach nie powinno byc bo model ma ok.1,5miesiaca, łozayska nie wygladaja na jakiec zjechane a jednak sa luzy, ale to chyba oski kielichów sa niedokładnie spasowane do łozysk, do tego jedno łozysko od wewnątrz modelu jest otwarte niema w nim tego głównego wieczka zamykajacego, jest tylko jakas kodkładka wcisnieta tak glebiej która zasłania kulki. Ale ja kurcze mam zmartwienia. :lol:

PostNapisane: Pn sty 12, 2009 8:33 pm 

IgorCh napisał(a):
do tego jedno łozysko od wewnątrz modelu jest otwarte niema w nim tego głównego wieczka zamykajacego, jest tylko jakas kodkładka wcisnieta tak glebiej która zasłania kulki.

Z tego co mi wiadomo to te łożyska mają dwa wieczka (po jednym z każdej strony), wiec może to wieczko się wcisnęło do środka i blokuje łożysko?

Time Edge (klik)

PostNapisane: Pn sty 12, 2009 9:45 pm 

no własnie nie blokuje bo je wyciagałem i wyszło beznajmniejszych problemow wiec nie blokuje, jest ono wcisciete az pod same kulki i sie trzyma na smarze

PostNapisane: Pn sty 12, 2009 10:10 pm 

No to jak nie blokuje to ja bym to łożysko wstawił tak aby ta "wpadająca" strona nie maiła kontaktu z piachem itp. żeby ogólnie sie nie nasyfiło :) . Poza tym nie radził bym jeździć w zimie moczyć modelu (ja akurat nie tyle co w zimie jeździłem tylko wkładałem go pod prysznic) nie ze względu na elektronikę ale na stalowe elementy, przynajmniej w moim przypadku sworznie od wahaczy zardzewiały :) , i ogólnie model teraz czyszczę jak złoże to zobaczę z tymi kołami jak narazie wyczyściłem płytę podłogową jeszcze tylko z 200 części może do 2010 sie wyrobie :lol: .

Pozdro Michoxx.

Time Edge (klik)

PostNapisane: Wt sty 13, 2009 4:22 pm 

Ahh sam się zastanawiam nad tym E-Firestormem 10T, miałem bonzera i mam dojść tych luzów na kółkach odkręcania się śrubek i szybkosci która nie przekracza 13km/h:)

PostNapisane: Wt sty 13, 2009 7:14 pm 

ogólnie mogel jeździ bardzo fajnie, niemiałem jeszcze okazji posmigać po suchym asfalcie tylko jezdziłem jak narazie po hangarze ale zamim sie rozpedził na max to juz musiałem hamowac, a z tymi kołami to chyba jestem przewrazliwiony, ale postanowiłem, ze juz sie tym nie bede przejmować, a z przodu tez koła mają luz tyle ze nie koła na łozyskach, tylko na układzie skretnym, ale podczas jazdy jest to nie zauważalne i niewpływa na jazdę - przynajmniej ja tego nie odczułem.

Jeszcze mam pytanie co do silników:
Posiadam standard, 15t on jest x1, a jezeli wstawiłbym 15x2 to on ma moc x2? Czy obroty x2? Czy taki silnik pobiera wiecej pradu/bardziej obciaza regiel? A i czy jezeli bym zastapił ten silnik standardowy blaszak 15t silnikiem 15t rozbieralnym - mają one zazwyczaj duza sprawnosc, dało by to cos na przyspieszeniu lum predkosci max.

rozwija on predkosc 30km/h(widziłem na filmiku, ale niewiem ile w tym prawdy), ja osobiscie niemam jak tego sprawdzic, a producet(hpi) nie podaje zadnych parametrów co do osiagów modelu, ani osiagow silnika(max.rpm)

PostNapisane: Wt sty 13, 2009 11:13 pm 

Ta jedynka oznacza że jest nawinięte 15 zwoji drutem pojedynczym a jeśli jest razy dwa to znaczy że 15 zwoji drutem podwójnym, z tego co wiem to za bardzo nie zobaczysz różnic, silnika rozbieralnego bym nie kupował lepiej poodkładać i kupić jakiś zestawik bezszczotkowy.

A co do prędkości maksymalnej to zamontowałem raz licznik od roweru i na pakiecie LRP 7,2V 1600mAh wyciągnął z tego co pamiętam 33 km/h, a na pakiecie LRP 8,4V 2200mAh pojechał 37km/h więc jak chcesz więcej mocy to kup jakiś pakiet 8,4V, prędkość była mierzona na naładowanych akku i na płaskim asfalcie w terenie to na pewno będzie mniej, więc producent nic nie kłamie :) .

Time Edge (klik)

PostNapisane: Śr sty 14, 2009 5:26 pm 

Michoxx napisał(a):
więc producent nic nie kłamie :) .

nie chodziło mi ze HPI kłamie tylko o to ze nie podaja zadnych parametrów, tylko drogie produkty maja podane parametry, a filmik to tył na youtube, ale dalej niewiem co daje ze silnik ma 15x2 a nie 15x1 Czy moc?, Czy obroty?, i czy wiecej obciaza regiel(ma wiekszy pobór prądu)?

PostNapisane: N sty 25, 2009 11:39 am 

Witam
Co do luzów to one już tam mają, moja nówka miała i na tylnych kołach luzy, na przednich też, a układ kierowniczy jest rozklekotany jak mało co. Ale to jest auto do terenu, więc nic nie przeszkadzają takie luzy i właśnie o to chodzi. Mam tylko pytanie, jeśli w instrukcji pisze że po 20 pakietach trzeba rozkręcić całą przekładnię i posmarować to chyba raczej trzeba tak zrobić. Co o tym sądzicie, oraz czym posmarować śrubki aby w razie czego się nie odkręcały.
Pozdrawiam

PostNapisane: N sty 25, 2009 12:22 pm 

Śrubki generalnie wkleja się na Thread Lock, Locktite i inne kleje do śrub.
Powinno się to robić tylko tam, gdzie gwint wchodzi w metal, jak wkręcasz w plastik to nie trzeba. Ale można ;)

PostNapisane: N sty 25, 2009 1:04 pm 

Wiktor Sułek napisał(a):
jak wkręcasz w plastik to nie trzeba. Ale można ;)

Tak a potem wykrecasz taka srube razem z gwintem, zes wymyslil ;) .

GG:2247936

PostNapisane: N sty 25, 2009 2:24 pm 

Jak dasz czerwony Locktite to może tak, u mnie na Thread Lock zielonym jest pyk i śrubka wychodzi sobie nawet z plastiku ;)

PostNapisane: N sty 25, 2009 2:38 pm 

To jak to jest z tymi śrubkami i plastikiem, smarować czy nie, oraz czy te specyfiki to tylko w modelarskim dostanę??

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona