Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn cze 29, 2026 11:12 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt gru 09, 2008 2:50 pm 

Jak wiadomo najfajniej się jeździ wielkimi modelami erevo-emax,esavage itp ale oprócz kosztów modelu okazuje się potem że koszty zasilania są równie wielkie nie wspominając o dobrym islniku i reglu...
. Przeglądając allegro znalazłęm taką aukcje.

http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=502516024

Z ciekawości zadzwoniłem do sprzedawcy żeby się wywiedziec więcej. Sprzedawca zapewnił mnie że jeden silnik w pojedynke jest w stanie uciągnąć bez najmniejszych problemów e-revo. Miałem doczynienia z mniejszymi silnikami takimi jak te ezrun 35A i faktycznie był wstanie uciągnąć e-revo ale to trwało 3min i już był zagrzany. Byl w stanie buksować kołami ale mocy było napewno za mało. Natomiast w przypadku silnika z aukcji 60A taka sytuacja podobno nie występuje. Ale najbardziej zadziwiająca rzecz jaką usłyszałem to że na tym silniky przy aku 4600 8,4v model jeźdźi 20min. Oczywiście pierwsze co wystepuje w takiej sytuacji to banan na mordzie i mysli " ta jassssne..." ale sprzedawca powiedział ze beznajmniejszego problemu mozna przyjśc i stestować. Tylko w innym terminie. Wziął nr i powiedział że zadzwoni jak model bedzie dostepny do testów. A czy zadzwoni to zobaczymy. Napewno cos napiszę jak będe miał mozliwość przetestowania...

Teraz pytanie czy ktoś już miał okazje testować ten silnik w takim modelu bo jesli w tym jest chodź połowa prawdy to to juz jest super opcja...???

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 09, 2008 3:36 pm 

Osemka na 11,1V - smieszne,

osemka na dwupolowym motorku 36-50mm - zalosne.

Sa rozne sposoby zarabiania pieniedzy...

Zestawu nie wlozylbym do niczego wiekszego i ciezszego niz truck 1/10 2WD. Sadze, ze w dziesiatkach (z wykluczeniem E-maxxa i E-Revo) bedzie sprawowal si co najmniej dobrze.

Szukasz taniego zestawu do ciezkiej osemki?

http://www.unitedhobbies.com/UNITEDHOBB ... _Warehouse)

http://www.unitedhobbies.com/UNITEDHOBB ... oduct=4937
kv zalezne oczywiscie od napiecia

2x6S (12s) tanich lotniczych lipo ok 2500mAh
i UBEC

Powinienes zmiescic sie w 300$

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 09, 2008 5:19 pm 

Nie chodzi raczej o super silnik z niewiadoma jakimi statami. Można miec przyjemnośc jazdy takim modelem i nie zakłądając mamby monster. Mi chodzi raczej o zniwelowanie kosztów zasilania. Jeśli ten zestaw pojedzie chodz 15min na pakiecie 4600 8,4v z taką moca jak 2 kershawy 700-Ho to uważam że to byłby suckces.

Chciałbym raczej opinie tych którzy przetestowali ten silnik. Bo na ezruny też spadała krytyka tych co nie mieli ich w rekach a okazało się że za ta cene są całkiem niezłe i nie tylko ja o tym pisałem...

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 09, 2008 5:36 pm 

Ja nie krytykuje tego zestawu. Turnigy robi swietny sprzet za dobre pieniadze. To nie podlega dyskusji. CC nie produkuje jedynie slusznego sprzetu.

Wg mnie naduzeyciem polskiego sprzedawcy jest opisywanie zestawu jako nadajacego do zasilania osemek. Jedyna osemka jaka bezpiecznie zasilisz ten zestaw jest konwersja T4 do buggy J82.

Optimus - nie istnieje perpetuum mobile. Wzor na moc pozostaje niezmienny. 6-7 celkami zasila sie dziesiatki. Z pustego nie nalejesz... Poza tym przy takim poborze pradu bedziesz wymienial wyeksploatowane pakiety NiMh co miesiac.

To jest maly motorek. W ciezszym modelu bedzie sie grzal, chyba, ze zastosujesz smieszne przelozenia, a wtedy moze sie okazac, ze smigasz z predkoscia stockowych Titanow, tyle, ze ciut dluzej. Do 2 Kershawow 700ek jest jesze daleko.

Mozesz eksperymentowac - jest to jak najbardziej wskazane, ale z wysokim prawdopodobienstwiem stracisz ciezko zarobione pieniadze.

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 09, 2008 11:33 pm 

I znowu bajeczki RcMonster :D

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 09, 2008 11:46 pm 

a mi się EZRUN rozsypał w 5 biegu. A wcale nie miał ciężko. Zasilanie Mamba MAX i kulturalnie 8x IB 4200. Przełożenia też nie agresywne 17/84 i 2.6 w dyferencjale. I to w Buggy 2WD B4 Asso.

Awaria niezwykle ciekawa, rozerwało rotor na prostej, co zablokowało koła w modelu, potem model poleciał pięknym poślizgiem i wyrżnął w bandę.

Rozebrałem. Przyjrzałem się konstrukcji rotora i szczerze powiem, że on to 60Ax11V nie pociągnie wynika to z rodzaju i wielkości magnesu jaki został zastosowany.

Robert

Ostatnio edytowano Śr gru 10, 2008 8:27 am przez KiT, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 10, 2008 8:14 am 

KiT Nie wiem może miałeś poprostu pecha. ja mam 35A 4300 i jeździ w rustlerze i nic mu nie dolega. Mój kumpel ma w e-firestormie dłużej niż ja i tez wszytsko wporządku. Może to tylko kwestia czasu... zobaczymy. A czy jest możliwe że te uszkodzenie wynikło z powodu tego że dostał Ci sie piach do silnika??? właśnie u mojego kumpla tak było że wpadłu mu pare zaiarenek do środka silnika ale w pore się zoriętowałiśmy i nie zdążył jeszcze za mocno poniszczyć uzwojeń. Teraz juz silikonujemy wyjsie od kabli i narazie jest OK.

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 10, 2008 8:29 am 

Widzę, że się napaliłeś na ten zestaw...

jeśli jest jakich piach na torze w BlueCity to się mógł dostać, choć dobrym jest pytanie którędy on do tego silnika wleciał.

Co nie zmienia faktu, że rozmiar magnesu jest taki jaki jest i nie daje szans na uzyskanie z tego silnika więcej niż 350-450W mocy mechanicznej.

Ile by tam zwoi nie miał.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 10, 2008 9:01 am 

To nie jest tak że się napaliłem. Chce sprzedac e-revo bo koszty zasilania mnie dobijają. No i pojawił się taki silnik...i chcę się upewnić że nie będzie takiej sytuacji że po sprzedaniu e-revo spotkam przypadkowo kogos na torze kto będzie sobie szczęsliwie smigał takim modelem, a jak sie go zapytam na czym jeździ to mi powie że na takim silniku i jednym pakiecie 8,4v 4600 mAh albo jednym lipo 11,1 5000mAh jak by cos takiego mialo miejsce to by mnie krew zalała wiec wole sie zapytac 10 razy niż potem żałować

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 10, 2008 10:20 am 

Powiem tak, na torze na 8.4V to ja B4 smigałem na takim silniku i regulatorze mamba i było super. Tylko pytanie jest ile waży B4 a ile Twój model i jaka jest średnica koła w B4 a jaka w Twoim.

Do on-road 1:10 do zastosowań w rally to jest świetny silnik. Tani w eksploatacji bezproblemowy i o poprawnej kulturze pracy.

Do buggy 2WD też się świetnie nadaje. Wbudowany radiator bardzo upraszcza sprawę.

Do buggy 4WD to rekreacji też by nie bał się go włożyć.

Ale to MT to już raczej odpada moim zdaniem.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 10, 2008 10:58 am 

KiT napisał(a):

Do on-road 1:10 do zastosowań w rally to jest świetny silnik. Tani w eksploatacji bezproblemowy i o poprawnej kulturze pracy.

Do buggy 2WD też się świetnie nadaje. Wbudowany radiator bardzo upraszcza sprawę.

.

ale Ty mówisz o ezrunie 35A to ten wiem że nie da rady... mi chodzi o tego z linka 60A on niema radiatora

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 10, 2008 12:56 pm 

czyli będzie to klasyczna 540 dwupolowa a to jednak za mało
Mamba która ma większy rozmiarowo rotor też się średnio do tego nadaje

No ale jak musisz to próbuj. W końcu ktoś musi być pionierem a niektórzy pionierzy idą i giną...

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 10, 2008 1:55 pm 

Po pierwsze, zachwyt dotychczasowych użytkowników szczotek po przejściu na exrun jest zrozumiały. Nawet to dychawiczne 35A. 60A ledwie wystarczy na onroad, do 1:8 zapomnij, da sie tym jezdzic, pojedzie, ale temperatura, trwałość i osiągi - to wszystko rozjedzie się z oczekiwaniami. A pozytywne oceny użytkowników ezrun brałbym pod uwagę jeśli ktoś używał przedtem 2-3 innych zestawów. Jeśli to jego pierwszy, wsadź tą opinię do działu opowieści a nie recenzje.
Do 1:8 60A z silnikiem 600 jak np hacker na 4s to jeszcze jakoś polata, ale to nie jest silnik hackera ani regiel GM, tylko taniość, działająca, ale chłopaki z Brazylii testowali te i podobne modele w 6s 1:8 i... producent od czasu tych testów sprzedaje je jako 3s do 1:10 :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 10, 2008 2:14 pm 

Niechce być źle zrozumiany ja jestem zachwycony ezrunem 35A w rustlerze chodzi o cena/jakość. Zdaje sobie sprawę że mamba max bije go na głowę. ale mamba kosztuje znacznie więcej niż 320zł

A co do tych 60A tak jak pisałem chce sprzedac e-revo ze wzgledu na koszty zasilania. i wole sie zapytac niz potem żałować że mogłem sobie kupić poprostu inny silnik i jeździć na mniejszym napięciu

dzieki z apomoc

Tytuł:
PostNapisane: N gru 21, 2008 8:28 am 

EZ przygotowalo wersje 150A - to jest regiel dla osemek.

Linka do strony html dla twardzieli, bo Avast wyswietla alarm przeciwwirusowy!
http://www.hobbywing.com/english/Articl ... icleID=429

Oto zdjecie (bezpieczne):
http://www.hobbywing.com/upload/car/ezrun-150A.jpg

Manual (bezpieczne):
http://www.hobbywing.com/upload/manual/ ... 0A150A.pdf

Specyfikacja:
1 Specification

1.1 Output: Continuous current 150A, burst current 1080A.
1.2 Input: 6-18 cells NiMH/NiCd or 2-6 cells LiPo.
1.3 BEC Output: 5.75V/3A (Switch mode built-in BEC).
1.4 Resistance: 0.0002 Ohm.
1.5 Motor Supported: Sensorless and sensored brushless motors
1.6 Suitable Brushless Motor: 3.5T and > 3.5T
1.7 Suitable Car: 1/5, 1/8 on-road or off-road cars / trucks for competitive race.
1.8 Size: 68mm(L) * 55mm(W) * 45mm(H).
1.9 Weight: 150g(Without wires)

2 Features

1.1 Compatible with all sensorless brushless motors and most of sensored brushless motors such as Novak, LRP and Feigao, etc.
1.2 Excellent start-up, acceleration and linearity features.
1.3 3 running modes (Forward only with brake, Forward/Reverse with brake, Forward/Reverse immediately)
1.4 4 steps of maximum reverse force adjustment.
1.5 Proportional ABS brake function with 4 steps of maximum brake force adjustment, 8 steps of drag-brake force adjustment and 4 steps of initial brake force adjustment.
1.6 9 start modes (Also called “Punch”) from “very soft (Level 1)” to “very aggressive (Level 9)”.
1.7 Multiple protection features: Low voltage cut-off protection / Over-heat protection / Throttle signal loss protection / Motor blocked protection.
1.8 8 steps of timing adjustment by software.
1.9 Built-in switch mode BEC has a powerful output to supply all the electronic equipments.
1.10 Easily program with only one button and compatible with pocket-sized Program Card.
1.11 Firmware can be updated through an USB adapter (Optional equipment).
1.12 Splash proof and dustproof.

Na papierze wyglada pieknie. Smiem twierdzic, ze klonami Feigao XL lub KB-45 niezle namiesza w osemkach. Tylko chlopcy zapomnieli o A123 :/

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona