Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt cze 05, 2026 2:21 am

Autor
PostNapisane: Pt lis 28, 2008 2:54 pm 

Witam Z racji ze mam bardzo ograniczone mozliwosci pisania na forum ( chodzi mi o działy ) postanowilem napisac tutaj. Mam podwozie Xray 008 i to co mie w nim lekko denerwuje to przy mocnym skręcie drżenie kół. Oczywiście na apce zmniejszylem im mozliwosci wychylania no ale specjalnei to nie pomogło a mniejszego skrętu no nie chce juz robic teraz jest na 62% ustawiony, Wiem ze tam 100% apki, serva nie jest w stanie model zrobic ale tak okolo 80% napewno. A teraz sedno sprawy na stronce Xraya jak i w sklepie w PL znalazlem nowe przeguby do tego modelu podwójnie łamane i z opisów na stronce producenta właśnie to drżenie zostało ponoc prawie całkowicie wyeliminowane. Czy ktos sprawdził to w praktyce ??, w jeździe mi to az tak nie przeszkadza, chodz pewnie bez tego drzenai bylo by ciut lepiej, a pytam bo nie specjalnie chce wmoczyć 300zł. chyba ze cena to za komplet :) ale jakos mi sie nie wydaje :)

http://www.sklep.rcracing.pl/product_in ... ts_id=5512

nie wiem czy potrzebne ale reszta zestawu to rygiel nowak GTB, apka Spectrum DX3R akumulatorki intellect 4600 cos tam ( 5szt na pakiet) ., silnik narazie SATURN 20T tak do nauki docelowo jakas bezszczota 5-7 T co za tym idize przy mocniejszym silniku to drzenia moga sie nasilić i nie wiem ale wg mnie podzespoly moga sie zużywać czybciej.

pzdr. Łukasz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 28, 2008 3:38 pm 

To drżenie może też mieć inne powody które warto najpierw sprawdzić:
- wyważenie przednich kół,
- luzy na snapach drążków kierowniczych.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 28, 2008 3:55 pm 

wyważenie ?? jak sie wyważa takie kółeczka :) ze tak spytam w warsztacie raczej nie zamontuja mi cienzarków :D :)

a co do luzów to nie ma najpierw w celu sprawdzenia rozebralem praktycznie caly przód i posprawdzałem i podokręcałem wsio wiec to raczej odpada.

pozatym producent pisze ze jest to drżenie http://www.teamxray.com/teamxray/news/n ... d4dcdfa625

generalnei na jazde AZ tak to nei wpływa poprostu drzy to no i mi sie to dokonca nie podoba :)

pzdr. Łukasz

Tytuł:
PostNapisane: So lis 29, 2008 1:23 am 

nikt nic wiecej nie wie ????

pzdr.Łukasz

Tytuł:
PostNapisane: So lis 29, 2008 7:59 pm 

na jazdę wpływa a konkretnie na przyczepność przedniej osi.

Jeśli ograniczenie promienia skrętu nie powoduje ujemnej reakcji w czasie jazdy (dalej masz wystarczający zapas by robić ostre zakręty) a nie chcesz wydawać pieniędzy to dałbym sobie spokój.
Generalnie zakres mechaniczny pracy przegubów jest dużo mniejszy niż zakres użytkowy.

Dodatkowo producent przyznaje się, że zjawisko występuje tylko przy sztywnej przedniej osi, masz taką?

Robert

Tytuł:
PostNapisane: N lis 30, 2008 1:03 am 

KiT napisał(a):
na jazdę wpływa a konkretnie na przyczepność przedniej osi.

Jeśli ograniczenie promienia skrętu nie powoduje ujemnej reakcji w czasie jazdy (dalej masz wystarczający zapas by robić ostre zakręty) a nie chcesz wydawać pieniędzy to dałbym sobie spokój.
Generalnie zakres mechaniczny pracy przegubów jest dużo mniejszy niż zakres użytkowy.

Dodatkowo producent przyznaje się, że zjawisko występuje tylko przy sztywnej przedniej osi, masz taką?

z racji ze nie znam sie jeszcze tak na pojeciach to spytam czy sztywna przednia oś to sztywny napęd na oba przednie koła, jak tak to takowy posiadam tzn orginalny co byl na podwoziu. Co do ograniczenia skrętu to owszem pomogło co dziwne na wolniejszych obrotach drzy a na maxymalnych potrafi sie uspokoić sa male róznice miedzy max L i max P stroną ale to prawie ze pomijalne mysle kwestja minimalnej regulacji.

Idac dalej co zrobic ?? zmienic sztywna oś na jakis dyferencjał czy przguby ??

pzdr. Łukasz

Tytuł:
PostNapisane: N lis 30, 2008 3:58 am 

masz wózek przygotowany typowo pod zawody. Ma Ci zapewnić maksymalne wykorzystanie przyczepności podwozia i najefektywniejsze wykorzystanie energii na przyspieszenie i utrzymanie prędkości.

Jeśli do poprawienia wyników ostatnią przeszkodą będzie to drżenie to wtedy wymiana przegubów ma sens. Jeśli zaś większy postęp odnotujesz, startując trenując utrzymując kontakt z czołówką , to może warto na to poświęcić czas i środki.

Innymi słowy najpierw zacznij wykorzystywać w 75% to co masz potem wyruszaj na zakupy.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: N lis 30, 2008 10:12 am 

hehe ja tam generalnie to dla siebie robie :) nawet nie mam pojęcia czy to podwozie spełnia warunki do startu w jakies najnizszej klasie bo jak juz sie kiedys wybiore to raczej tam :)

To teorii troche :) czyli dyferencjał na przód pogorszy osiągi ?? moze źle zrozumialem to co pisałeś wyżej ?? Jak to nie problem mógłbys przyblizyć mi troche temat dyfrów bo chyba jest pare rodzai i jak to sie ma do sztywnego napędu. Tam cos bylo o jakims ONE WAYU to tak spytam czy on też sie kręci w tył czy tak jak z nazwy wynika tylko w 1 strone ????

pzdr. Łukasz

Tytuł:
PostNapisane: N lis 30, 2008 9:25 pm 

Moze jakies linki z opisami staralem sie poszukac cos na forum ale jakos nie dokonca wiem co wpisac bo pod dyfer dyferencjał specjalnie G... jest :)

pzdr. Łukasz

Tytuł:
PostNapisane: N lis 30, 2008 10:01 pm 

http://www.rctech.net/forum/attachments ... ptions.jpg