Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 06, 2026 4:28 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr paź 29, 2008 12:44 pm 

Zestaw SCX Digital F1 z pitbox-em już w drodze, w piątek pewnie będzie u mnie :) Czy w okolicach Łodzi są jacyś inni posiadacze systemu SCX Digital? Może jakieś spotkanie i złożenie toru giganta i wspólna jazda?

EDIT: 20 dodatkowych elementów toru również w drodze, tor się rozrasta :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 07, 2008 8:41 am 

nie wierzę że i u nas sloty są :) Taka z tego frajda jak z rc?

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 07, 2008 9:00 am 

Parę słów o systemie. System jest cyfrowy co zapowiada rewolucję, podobnie jak cyfrowy system w modelarstwie kolejowym. Każdy z samochodów ma w sobie dekoder i słucha tylko kontrolera do którego został zaprogramowany. Co to oznacza? Oznacza to tyle że w jednym rowku toru może poruszać się maks. 6 aut oczywiście każde niezależnie sterowane. Można więc na jednym dwurowkowym torze ścigać się w sześciu. Rzecz niemożliwa do zrealizowania w systemie analogowym. No ale co to za zabawa jechać za kimś wolniejszym bez możliwości wyprzedzenia? Czy aby na pewno bez możliwości wyprzedzenia? Otóż nie, w kilku miejscach toru można zamontować coś na wzór zwrotnic kolejowych, które umożliwiają przejazd na sąsiedni rowek. Przestawienia zwrotnicy dokonuje się przyciskiem na kontrolerze. Jakby tego było mało mój zestaw wyposażony jest w Pit Box będący niczym innym jak strefą serwisową do której zjeżdża się na tankowanie. Przed wyścigiem ustala się pojemność zbiornika, jednakową dla wszystkich aut a uzależnioną od długości toru a następnie każdy z zawodników ustala indywidualnie ilość paliwa z jaką startuje do wyścigu. Zasady jak w F1, dużo paliwa wolniejszy samochód i słabsze hamowanie. Tak, hamowanie też jest możliwe i ustawia się siłę hamowania. Oczywiście w czasie wyścigu auta zużywają paliwo w zależności od stylu prowadzenia i uzyskiwanych prędkości. Na wyświetlaczu widoczny jest poziom paliwa w zbiorniku każdego z aut i jeśli jest go mało to trzeba zjechać do boksu na tankowanie ale uwaga! trzeba wjechać do boksu ze zmniejszona prędkości inaczej system nie pozwoli tankować !!! Jeśli jednak prędkość będzie odpowiednia to zatrzymujemy samochód, wciskamy przycisk na kontrolerze co powoduje otwarcie wlewu i dźwignią gazu tankujemy paliwo. Ilość paliwa na wyświetlaczu wzrasta w miarę upływu czasu, nie trzeba jednak czekać do końca, można w dowolnym momencie przerwać tankowanie i wyjechać szybciej z boksu, coś a'la zmiana strategii tankowań. System można doposażyć w stoper (licznik okrążeń jest w komplecie z Pit Box) jak wiele innych urozmaiceń jak most, hopki, szykana itp. Można oczywiście dokupić interfejs do komputera i prowadzić zawody jak modeli RC. Można też ścigać się samemu z autem Safety Car, które to auto samo jeździ po torze i losowo zmienia rowki w których jeździ. Super zabawa na zimowe weekendy. Poszukajcie na youtube frazy "SCX digital" i pooglądajcie jak to wygląda. Listy do św. Mikołaja czas pisać, może warto o czymś takim pomyśleć? Aha, w zestawie o którym piszę są trzy auta i trzy kontrolery więc można się ścigać w trójkę bez kupowania czegokolwiek dodatkowego.

EDIT: Zapomniałem napisać co się stanie jak nie zjedzie się na tankowanie. Auto zacznie wolniej jechać, przerywać a po 4 okrążeniach zatrzyma się i następuje dyskwalifikacja.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 07, 2008 9:11 am 

widze ze jak sie raz zacznie rc to potem w każdą porę roku się chce :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 07, 2008 9:16 am 

Jest to jakiś sposób na spędzenie wolnego czasu wspólnie z dziećmi a i powrót do czasów dzieciństwa kiedy to całymi popołudniami siedziało się albo bawiąc kolejką albo torem samochodowym produkcji NRD. Kolejkę też mamy, oczywiście sterowaną cyfrowo :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 07, 2008 3:14 pm 

zabawa SCX'em jest rzeczywiście genialna. Bawiłem się dlatego o tym piszę. Przyznam ze pierwsze kroki przysporzyły nam spore problemy ale jednak po chwili wglebienia sie w temat wszystko poustawialismy i jazda... Zabawa /jak wczesniej wspomnialem/ genialna. Moze sie wyprzedzac, modelikom zaswiecaja sie swiatla, "spalanie" paliwa tez jest bardzo ciekawe... no bajer.
Co do opcji jazdy jest nie tylko F1, sa rowniez tory rajdowe (z odc. szutrowymi, śnieżnymi) itd., z modelikow auta typu DTM, Turystyczne, rajdowki, S2000 i wiele wiele innych.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 28, 2008 6:28 pm 

taką informację mi dziś znajomy z forum podrzucił, od razu skojarzyłem to z tym wątkiem, nie wiem czy to jest dokładnie to samo, ale może kogoś zainteresuje.

http://gala.com.pl/sa/infobiz_server.ph ... 60&ncref=1

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 28, 2008 8:06 pm 

no ja dziekuje za taki linki :? ... wirus na wirusie... uwazajcie :!:

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: So lis 29, 2008 11:04 am 

dziwne , bo u mnie nic takiego nie ma , po za tym to oficjalna strona centrum handlowego, więc myślę, że ktoś to pilnuje by nie było żadnych śmieci. :? także bez paniki, spokojnie można otwierać.

PS komputer przeskanowałem programem avast ( podobno jednym z najlepszych) , więc albo program do d....y , albo te wirusy do kolegi powyżej docierają z innego źródła. Raczej stawiam na to drugie.

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: So lis 29, 2008 11:34 am 

jezeli symantec mi wykryl bloodhound.exploit.196, a ten program to mistrzem nie jest (chyba najgorszy antyvir na rynku ale jestem czesciowo na niego skazany bo to korporacyjna instalka) to cos tam musi byc.... pozatym po wizycie na tej stronie zapuscilem Ad-avare i wykryl 16 zagrozen krytycznych... to co z tego, ze to strona oficjalna czegostam... nie takie widzialem zaatakowane...

pozdrawiam

PS: Avasta kladzie na lopatki Bitdefender :)

Tytuł:
PostNapisane: So lis 29, 2008 12:12 pm 

Kaspersky, chyba najlepszy antywirus nic nie wykrył. Co do informacji na tej stronie, Carrera to oczywiście slotcar tak jak i SCX, pytanie czy w wersji digital czy analog, stawiam na analog. Niemniej jednak spróbować warto.

Tytuł:
PostNapisane: So lis 29, 2008 12:53 pm 

Cytuj:
(...)Jest to pierwszy w Polsce profesjonalny tor cyfrowy(...)

Za ok 20 minut jadę na miejsce i się okaże :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 01, 2008 5:42 pm 

wsadzcie sobie panowie wasze antywirusy w buty... ;) dzis w pracy sprawdzalem na kilku komputerach ten link i kazdy wykryl na tej stronie wirusa... w pracy mam inne lacze niz w domu wiec nie ma tu mowy o tym ze cos sie sciaga "bokiem"

chyba zaraz napisze do administratora tej strony...

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 01, 2008 5:58 pm 

Możesz napisać, ale ogólnie dziwna sprawa, bo Ty jeden masz z tym kłopot ( tzn. przynajmniej Ty jeden zgłosiłeś taki problem), może po prostu moja sieć jest lepiej chroniona, nie potrafię tego wytłumaczyć. Mogę też mieć wirusa, o którym po prostu jeszcze nie wiem, ale narazie ufam oprogramowaniu.

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 01, 2008 6:22 pm 

Błażej, czym w pracy sprawdzałeś?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona