Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 19, 2026 8:18 am

Autor
PostNapisane: Śr lis 05, 2008 4:03 pm 

Witam serdecznie.

Zastanawiam się nad kupnem pierwszego modelu RC i chciałbym spalinowe truggy :D
Zdecydowanie wolę coś porządnego, już na początek, nie chce za rok czy dwa wymieniać modelu na lepszy tylko co najwyżej modernizować jeden.
Kasy trochę mam ale oczywiście im taniej tym lepiej :)
Na razie nie mam zamiaru startować w zawodach, chodzi mi tylko o dobrą zabawę, w przyszłości zastanawiam się jeszcze nad wykorzystaniu modelu podczas imprez integracyjnych (czyli musi być dość wytrzymały) bo pracuję w tej branży.

Z dotychczasowych obserwacji wyłoniłem 2 faworytów:
- hyper st pro
- robitronik mantis rtr

Pytania:
Który waszym zdaniem jest lepszy i dlaczego?
Co jeszcze muszę kupić do hypera żeby śmigał jak najlepiej?
Co wymienić w mantisie żeby nie narzekać?

Chodzi mi o porady który model lepszy, jaki silnik wstawić do hypera, jakie serwa skrętu (podejrzewam że to z mantisa też jest za słabe), jaka aparatura itd.

A pytanie jeszcze czy opłaca się pchać w hypera st pro czy wersja rtr jest wystarczająco mocna?

Jeśli możecie polecić mi coś lepszego w podobnej cenie to jestem otwarty na propozycje.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 05, 2008 5:50 pm 

Witam

W sprawie mantisa proponowałbym napisać do Mateusza Purgały on właśnie posiada ten model.

Moim zdaniem jeśli model ma być tylko do zabawy i później na imprezy gdzie ludzie maja się wyszaleć to lepszy będzie mantis, ponieważ nie musi pan kupować nowej aparatury, serw i silnika, czyli wyniesie pana taniej. Tylko jest jeden problem mianowicie w polsce jest tylko jeden sklep z częściami do mantisa(proxima).
Zaś jeżeli model na zawody to uważam, że Hyper bedzie lepszym rozwiązaniem :D

Pozdrawiam
wiktor765

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 06, 2008 7:07 pm 

Hyper to dobry wybór, sam nim śmigam ale jak brać to wersję ST PRO. Jet tu kilka rzeczy, których brakuje w RTR a które warto mieć.
Mantisa widziałem w akcji na torze w Piasecznie i pierwsze wrażenie miałem bardzo pozytywne.

Tytuł:
PostNapisane: So lis 08, 2008 7:31 pm 

Chyba Hyper st pro bardziej do mnie przemawia niż Mantis :)

Zestaw o którym myśle to: http://rcwroblik.pl/Model+Spalinowy+Hyp ... 01,i2.html

+

http://rcwroblik.pl/Serwo+Blue+Bird+BMS ... 01,i2.html

+

http://rcwroblik.pl/Serwo+Blue+Bird+BMS ... 01,i2.html

+

http://www.lrp.pl/sklep/product_info.ph ... s_id=10881

Ale nie mam pojęcia jaki silnik wsadzić do hypera, chciałbym coś mocnego, zrywnego i szybkiego możliwie do 750zł.
Doradzicie coś?

Nie wiem co jesze mam kupić do tego modelu (hodzi mio konkretne rzeczy - linki na strone sklepu)

A i jeszcze mam pytanie do Artura- co jedt konkretnie przydatnedo w st pro a czego nie ma w rtr?

Tytuł:
PostNapisane: So lis 08, 2008 8:22 pm 

do 750zł .. na początek proponuje s.h 28 p6 będzie wymiatał;) i do tego paliwo Byron.Do tego silniczka jedynie co możesz kupić to dedykowany wydech 3 komory s.h
Silnik i wydech masz na Rcwróblik :wink:

Tytuł:
PostNapisane: N lis 09, 2008 11:10 am 

Nie kupuj tych serw. Miłem w Hyperze, posypały sie dosłownie po paru litrach. Od roku mam Hi-Tec x2 i żadnych problemów. Niestety w serwa trzeba zainwestować, raczej tu nie przyoszczędzisz.
Co do silnika to polecam .21 OS v-spec + dedykowany wydech OS 2060. Na eBay kupisz taki zestaw za ok 350 USD. Wymiata przeokrutnie, bak starcza nawet na 14 minut. Jeśli mam być trochę taniej to zamiast dedykowanego wydechu kup JP-3. Tańszy o połowę a również świetny. Parę osób na tym forum może coś na ten temat powiedzieć.
SH.28 jest niezły, też go miałem ale to niebo i ziemia w porównianiu z V-specem. Moim zdaniem warto dołożyc do v-speca.
Apki nie znam więc nie pomogę.

Tytuł:
PostNapisane: N lis 09, 2008 11:20 am 

wiktor765 napisał(a):
Witam
Tylko jest jeden problem mianowicie w polsce jest tylko jeden sklep z częściami do mantisa(proxima).

A co to niby za problem- ja uważam to za zaletę- wszytsko w jednym miejscu.

A po za tym to model bardzo dobry, w sam raz na poszatek- wiekszych problemow z nim nie ma, wlasciwie nic nie dokupowalem po za serwem na skret... a silnik Axial ladnie smiga...pozdrawiam

IC-8 BUGGY: Xray XB808 2010 specs + NOVA PLUS 4 / RB K9
IC-8: Kyosho Evolva + Nova
E12: Xray XII LINK + Nosram 4,5T + GM 95 + KO PDS-951 + NiMH
E18 2WD: Robitronic Scalpel + CS 10000

Tytuł:
PostNapisane: N lis 09, 2008 9:14 pm 

Artur Krizar napisał(a):
Nie kupuj tych serw. Miłem w Hyperze, posypały sie dosłownie po paru litrach. Od roku mam Hi-Tec x2 i żadnych problemów. Niestety w serwa trzeba zainwestować, raczej tu nie przyoszczędzisz.
Co do silnika to polecam .21 OS v-spec + dedykowany wydech OS 2060. Na eBay kupisz taki zestaw za ok 350 USD. Wymiata przeokrutnie, bak starcza nawet na 14 minut. Jeśli mam być trochę taniej to zamiast dedykowanego wydechu kup JP-3. Tańszy o połowę a również świetny. Parę osób na tym forum może coś na ten temat powiedzieć.
SH.28 jest niezły, też go miałem ale to niebo i ziemia w porównianiu z V-specem. Moim zdaniem warto dołożyc do v-speca.
Apki nie znam więc nie pomogę.

z Bmsami jest loteria ja trafiłem na dobrą sztukę 620 mg i teraz mam również bmsa na skręcie tego droższego i dobrze się trzymie;)