Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr maja 06, 2026 10:42 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: So paź 18, 2008 11:25 pm 

Kilka słów na gorąco, oczy same się zamykają ale palce chcą pisać :) Jadąc do Katowic obawiałem się, że z dawnej atmosfery mikro niewiele pozostało, myliłem się jednak w 100%, jest tak jak było do tej pory :) i chwała za to wszystkim osobom związanym z mikro, tak trzymać.

Tor szybki, rytmiczny, wykładzina równiutka palec sam chciał wciskać gaz a na gębie pojawiał się banan kiedy model 2wd szedł jak burza przyklejony do podłoża. Jazda 2wd sprawiła mi ogromną radość, tym bardziej że wystartowało ośmiu (!) zawodników. To chyba rekord jak do tej pory a jeśli jakość toru będzie na innych eliminacjach taka jak w Katowicach to myślę że lada moment będziemy mieć dwie grupy 2wd. Podsumować jazdy 2wd mogę jednym słowem - REWELACJA.
Startowałem jeszcze w klasie Truck i tu chyba organizatorzy zbyt skomplikowali przejazd przez przeszkodę, jeszcze gdyby najazd był jak na hopkę to byłoby ok a tak mieliśmy czołowe zderzenie ze ścianą wysokości 10 albo i więcej cm przez co przejazd przez przeszkodę był loterią. Serwisanci którzy obsługiwali tą cześć toru niewątpliwie zapamiętają ją na długo :) Generalnie jak zwykle w Truckach była młócka i młodzież z tej bitwy wyszło z tarczą a starsze pokolenie jak to powiedział Drahomir przy rozdaniu nagród zje...ło wyścig :( Liczebność klasy Truck bardzo spadła, sam również zastanawiam się nad kontynuowaniem startów, taka nawalanka to nie na moje nerwy.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 20, 2008 9:59 am 

Tor jak to tor w Katowicach;] - faktycznie szybki i rytmiczny.

Również jazda 2wd sprawiała mi olbrzymią przyjemność.
W sumie wszystko sprawnie poszło- nawet bardzo- i wyrobiliśmy się do 7ej.

A co do trucków to ja kompletnie nie miałem problemów z tą hopką- przeciez wystarczyło mieć trochę większą prędkość na najezdzie...Muszą być jakieś przeszkody- bo to w koncu offroad- najfajniej byłoby gdyby zrobić profesjonalne hopy jak od bagusów 1:10 takie wysokie- ale chyba jeszcze długa droga przed nami. A i ja się może trzy, cztery razy z kims starłem...nie mogę powiedzieć, że z mojego punktu widzenia to była młócka.

Właśnie, strasznie się sypie klasa truck- rok temu były dwa finały a teraz będzie mniej ludzi niż 2wd.

Jeszcze raz wszystkich pozdrawiam do zobaczenia w Kobierzycach!

IC-8 BUGGY: Xray XB808 2010 specs + NOVA PLUS 4 / RB K9
IC-8: Kyosho Evolva + Nova
E12: Xray XII LINK + Nosram 4,5T + GM 95 + KO PDS-951 + NiMH
E18 2WD: Robitronic Scalpel + CS 10000

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 20, 2008 12:35 pm 

Witam,

Też pozwolę sobie na kilka słów komentarza, a że na mikro byłem pierwszy raz więc będzie to komentarz "bez porównania".

Same zawody jako impreza b.podobała się mojemu synowi. Startował pierwszy raz w życiu modelem z napędem elektrycznym (w ogóle pierwszy raz jechał takim modelem po torze) i miał satysfakcję z jazdy, a to ja osobiście traktuję jako najważniejsze. Organizacyjnie sprawnie, choć nie obyło się bez drobnych problemów technicznych, które jednak ze względu na familiarność samych zawodów nie wpłynęły zasadniczo na wizerunek całości. To tyle pozytywów.

Pozwolę sobie skomentować jednak zachowania niektórych osób z pozycji niezależnego obserwatora, a także ojca (a dzieci i młodzież przeważała wśród grona uczestników) nie wymieniając ich z nazwiska - zainteresowani domyślą się sami:

1. Klasa Standard:
Tu dwóch raczej "doświadczonych" zawodników urządziło sobie prywatne wyścigi z przeszkodami. Za przeszkody posłużyły im modele dzieciaków, które miały pecha znaleźć się z Panami w grupie eliminacyjnej lub później (co było jeszcze gorsze) startować z nimi w finale A. Ilość mięsa lecącego z podestu w kierunku tych "młodszych" i naturalnie wolniejszych zawodników była zatrważająca. Raczej dobrze, że zawody te pozbawione były publiki, bo takiej antyreklamy można sobie naprawdę oszczędzić. Może zamiast ciągnąć tę młodzież na zawody mikro i używać sobie na nich warto byłoby zaopatrzyć się w worek kamieni, porozstawiać je na torze i urządzić sobie dwójkowe wyścigi z przeszkodami. Kamienie przyjęłyby te k...y ze stoickim spokojem. A tak na poważnie to było to żenujące widowisko - Panowie "doświadczeni" - wstyd na całej linii !!!

2. Klasa Open:
Jeśli chodzi o słownictwo to bardziej stonowane, co nie oznacza, że było cicho na podeście. Tu też "opierniczanie" młodszych miało miejsce. Co poniektórzy, którym wydawało się, że opiernicz podczas wyścigu mógł być przez opierniczanego niezrozumiany robili to już w boksie po wyścigu. Zauważyłem też ciekawe zjawisko, które nie ma odzwierciedlenia w żadnych przepisach na świecie, a mianowicie przekonanie niektórych zawodników, że zawodnik zdublowany nie ma prawa wyprzedzić zawodnika, który go zdublował, nawet gdy jest w danym momencie wyścigu ewidentnie szybszy. Oczywiście na dżentemeńskie zachowanie zawodnika, który dublował nie ma co liczyć - on już jest lepszy i nie będzie przecież nikogo przepuszczał. Jeżeli takie przepisy chcecie Panowie wprowadzać w lidze mikro, to będzie to światowe nowum i należałoby do przepisów dodać kolejny punkt - zawodnik zdublowany kończy wyścig i zjeżdża do boksu - oszczędzi to nerwów Mistrzom pierwszych 3 okrążeń i pozwoli im dowieźć swoje miejsce do końca wyścigu, no a później radość z wygranej, zdjęcia do prasy i.t.d. I jeszcze żeby doprecyzować - prośba do Mistrzów - poczytać przepisy, najlepiej te międzynarodowe i przyswoić sobie zachowanie na torze zgodne z tymi przepisami. Dla tych, którzy nie mają ochoty przytaczam z pamięci:
"na torze obowiązuje zasada przepuszczania zawodników szybszych od siebie" - nie oznacza to, że szybszy zawodnik może bez skrępowania wbijać się w tył wolniejszego, ani go opied...ć, ma grzecznie czekać aż wolniejszy go przepuści, a rolą sędziego jest zwrócić wolniejszemu uwagę, w następnej kolejności dać ostrzeżenie, a na końcu karę "stop&go". Jeżeli to szybszy zawodnik najedzie na tył wolniejszego zawodnika to dostaje bezwzględnie "stop&go". Poza tym pozostaje jeszcze zwykłe "fair play" i o tym też należałoby pomyśleć albo po prostu przyznać - rzeźnia rulez i o to nam w lidze mikro chodzi - to by wiele wyjaśniało.

Proszę aby te negatywne uwagi oceniane były w kontekście tego co napisałem na samym początku - impreza była udana i mogła się podobać. Niech bohaterowie opisanych zachowań sami ocenią czy zależy im na ściganiu się na zasadzie zdrowej i sportowej rywalizacji, czy na ściganiu się w swoim "familijnym" gronie, gdzie opisane zachowania mogą być przyjętą "normą" ? W przypadku wyboru opcji nr 2 - "gratuluję" frekwencji :)

KYOSHOblog

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 20, 2008 2:59 pm 

:oops: Przyznaję sie , raz wyrwało mi sie k.... mać ale nie było to pod niczyim adresem. Obiecuje pracę nad samym soba i zwiększę sobie dawkę Mg B6 przed każdymi zawodami. Jako karę dam sobie zakaz rozmowy w trakcie trwania zawodów przez godzinę a zadośćuczynieniem będzie ufundowanie kilku małych pucharków w kwocie około 10-20 zł za sztukę na najbliższą imprezę u Grzesia Nóżki. Pewnie nie odciąży to jego budżetu na imprezę ale mnie i innym może zaznaczyć sens rywalizacji.

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 20, 2008 4:07 pm 

Artur Dzierzęcki napisał(a):
mnie i innym może zaznaczyć sens rywalizacji.
chodzi o puchary- dokładnie trochę szkoda, że organizatorzy się nie postarali...;/

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 20, 2008 4:10 pm 

Kolejne udane zawody. Wszystko przebiegło szybko i sprawnie poza drobnymi problemami ze zliczaniem okrążeń. Na minus niestety trzeba zaliczyć podest, który przy nieuważnym wchodzeniu/schodzeniu był dosyć niebezpieczny, sam prawie spadłem a Patryk zrobił to co ja tylko bez "prawie". Może wystarczyłoby powiązać lub posklejać stoliki między sobą. Grupa 2WD rośnie w siłę, w Katowicach tak fajnie śmigały, że chyba uruchomię swojego na kolejnych zawodach. :D

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 20, 2008 4:59 pm 

Moja skromna uwaga,8 sekund na okrążenie to zdecydowanie za mało.Tor powinien być bardziej techniczny i ci najszybsi nie powinni schodzić poniżej 11-12 sekund...

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 20, 2008 9:27 pm 

Cześć wszystkim,
na początek chciał bym oczywiście w imieniu swoim i innych organizatorów wszystkim podziękować za tak tłumne przybycie :D myślę że to było naprawdę dobre rozpoczęcie sezonu i cieszę się że się wszystkim podobało.
Co do pucharów to faktycznie troszkę zawaliliśmy sprawę(w trakcie organizacji mieliśmy drobne problemy z płynnością finansową :lol: ) ale myślę, że taka błahostka nie popsuła zbytnio imprezy.
Niestety muszę tu zaznaczyć niezbyt dorosłe zachowanie niektórych osób, a mianowicie chodzi tu o grupkę palaczy, nie będę nikogo wymieniał z nazwiska ale Panowie.... przecież jesteście już dorośli, czy pomysł zalania parapetu colą (lub czymś podobnym) i gaszenia w nim szlugów przystoi komuś kto już dawno opuścił liceum? Nie sądzę... Następnym razem proszę wykazać się większą ilością zdrowego rozsądku...

Pozdrawiam,
Kuba

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 21, 2008 9:47 am 

Witam,
jako organizator, chcialbym podziękowiac wszytskim zawodnikom za przybycie, frekwencja była naprawde zadowalająca, faktycznie zachowanie niektórych zawodników było niegodne zawodnika, poniewaz

PANOWIE ! TO MY => JA TOMEK,KUBA,MICHAL

Musielismy to sprzątac, wasze smieci pozostawione przy stolikach zamiast wrzucone conajmniej do workow(Były 2 na sali) lub koszy na korytarzu lub przy wejsciu do sali,

druga sprawa to ta ktorą opisał kuba !

Nie umiem opisac tego co pomyslałem kiedy zobaczylem rozlaną kawe z colą na wnece parapetowej aby gasic papierosy!

PANOWIE !! SZCZENIACKIE,BEZMYSLNE i KARYGODNE zachowanie co najciekawsze nie było czynem młodziezy na zawodach lecz osób doroslych i odpowiedzalnych!

co do nagród, podjelismy taką decyzje wspólnie z Markiem Kusiakiewiczem, bo nie znalezlismy zadnych sponsorów ktorzy by kupili nam puchary,

mnie sie ogólnie zawody podobały, jestem zadowolony z jazdy i wynikow, czekam na nastepną eliminacje.

Pozdrawiam

gawron89@o2.pl

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 21, 2008 11:12 am 

Z tymi petami to macie rację- tepić brudasów!
Palaczom stanowczo NIE! :lol: ( nie palę od 22 dni :D )

Nie będę Was pouczał z dziedziny marketingu, moim zdaniem sklepik i samo wywieszenie banera powinno zmotywować do ufundowania kilku małych pucharków. Każda reklama kosztuje .
Kończę temat, tor mi się podobał.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 30, 2008 11:49 am 

Witam!
Byłem tam tylko jako obserwator z moją 9-cio letnią córką. Stwierdziła że chce własnie jeździć takim małym modelem w tej skali więc rozglądałem się ewentualnie co dla niej wybrać. Impreza fajna ale tor moim zdaniem łatwiejszy niż rok temu, wtedy było chyba więcej hopek bo jechała klasa 18MT. Teraz nie widziałem żadnego modelu typu miniZilla ??? :? a rok temu owszem - to takie zboczenie od ciągłego siedzienia przy Savach. Może nie było poprostu chętnych ale nie wiem nie znam się zbytnio na mikro ??? Wybraliśmy w końcu LRP Sharka bo ma osłonięte zębatki i nadaje się na spacery na dworze no i zawody z tego co widziałem.

TU JEST FILMIK : - cierpliwości bo na początku są zdjęcia...
http://www.vimeo.com/2009513

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 30, 2008 12:19 pm 

Na filmie jest błąd, najmłodszy uczestnik ma na imię Tomuś a nie Jakub i jest moim synem :) W czerwcu skończył 7 lat. To jego trzecie zawody, pierwszy raz startował w Pabianicach mając 5 lat.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 30, 2008 4:54 pm 

Tomasz Świątecki napisał(a):
Witam!
Teraz nie widziałem żadnego modelu typu miniZilla ??? :? a rok temu owszem - to takie zboczenie od ciągłego siedzienia przy Savach.

Bo trzeba otwarcie powiedzieć-ten model kompletnie nie nadaje się na zawody- chyba, że ktoś bardzo chce zmagać się z tym wysokim srodkiem ciezkosci...pozdrawiam

ps. a jakies inne filmiki Pan ma?

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 30, 2008 5:35 pm 

Filmik spoko, szkoda że tylko trucki. Najczęściej to mnie widać jak modele podnoszę :P

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 30, 2008 8:50 pm 

Tomasz Świątecki napisał(a):
... Teraz nie widziałem żadnego modelu typu miniZilla ??? :?...

No cóż sav w wersji 1/18 prowadzi się równie krowaisto jak jego większy brat a śmiem twierdzić jeszcze gorzej. Start tym modelem w zawodach to jak wyścigi koparek które odpowiadają właściwością jezdnym minizilli czy sava z jakimiś szybkimi autami. Ale jak ktoś lubi to cóż... :-)

Co do filmiku nawet ok tylko szkoda ze jedno ujęcie. I duży plus za gorące rytmy w tle.

HB Ve8 + Xerun 150A !!!
Xray XII Link
Xray M18Pro
LRP Shrak

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona