Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr maja 06, 2026 8:44 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: N paź 12, 2008 10:57 pm 

Swoją relację z ostatnich eliminacji piszę już dziś gdyż będzie ona najbardziej świeża i aktualna. Jak narazie były to najtrudniejsze technicznie zawody na jakich byłem. Po przyjeździe na tor ustawiony przy ul. Ks. Skorupki w Łodzi doznałem lekkiego szoku. Całą drogę byłem przekonany że będę jechał po asfalcie lub poprostu płytach betonowych bo tak wspomniano na forum ale na miejscu zastałem zwykłe płytki chodznikowe 50x50cm niezbyt równo ułożone a do tego z większymi i mniejszymi ubytkami w postaci dziur i wyrw. Niestety za wygląd i nawierzchnię toru daję MEGA MINUS !!! Miałem ze sobą dwa modele jednak jak zobaczyłem co się święci odrazu podjąłem decyzję że jeśli mam zabić to tylko ten stary wysłużony już na poprzednich eliminacjach egzemplarz - drugi został w bagażniku i nie jeździł tym razem wcale. Po pierwsze tor był bardzo mały a już na pewno za mały dla modeli 1:5 petrol. Długość prostego odcinka nie przekraczała 15 metrów , po drugie jego zewnętrzną granicę wyznaczały stalowe konstrukcje balustrady - co zostawię bez komentarza MINUS, a po trzecie były aż cztery hopki dodatkowo dzielone na szerokość toru na hopkę mniejszą i większą aby nieco utrudnić przejazd - wystarczyłyby dwie a modele tak samo by się sypały na tym torze - MINUS - zły najazd na hopkę tzn na jej środek = lot modelu bokiem lub kraksa. Co do reszty było w porządku, organizator zadbał o zaplecze serwisowe i nie trzeba było nawet rozkładać swoich stolików i krzesełek bo wszystko było na miejscu w środku na hali gdzie zwykle odbywają się znane w całej Polsce Targi Łodzkie - za to PLUS. Piszę znane gdyż sam już kilka lat temu miałem okazję być tutaj podczas Międzynarodowych targów CEDE 2003. Wracając do samych zawodów to jak zwykle na HPI challenge atmosfera miła i przyjacielska. Znowu poznałem kilka osób i tylko dzięki uprzejmości Jurka Motłocha z Cieszyna mam trochę fotek z przejazdu i film. Jurku :wink: - tylko tak dalej a niebawem zajmiesz miejsce Jacka Witkowskiego jestem tego pewien, to tylko kwestia czasu ! :wink: Moja sobota była tragiczna, bez awarii przejechałem tylko eliminacje a potem w finałach model zaczął się już sypać niestety. Poszedł drążek skrętu który wymieniłem ale zabrało to aż 3 minuty więc nie miałem już szans i mimo powrotu na tor straciłem nadzieję na dobry wynik. W drugim finale tak nieszczęśliwie dachowałem po skoku że przetarłem kabel antenowy i model przestał poprawnie reagować na aparturę, sam zdjąłem go z toru bo dziwnie się zaczął zachowywać. Dopiero dziś w niedzielę po przeprowadzeniu generalneego przeglądu maszyny z rana udało się w całości w miarę poprawnie przejechać finał Najpierw nakręciłem 86 a potem 88 okrążeń co w porównaniu z poprzednim dniem było cudownym wynikiem (54 i 78 ). Bartek nie miałtyle szczęścia i już w sobotę na pierwszym biegu połamał tylni wahacz a po wymianie końcówki ponownie ją złamał już na początku pierwszego finału, do tego skrzywił płytę podłogi i zmielił zębatkę orczyka na serwie skrętu. Wspólnie naprawialiśmy ten model z dobre dwie godziny. Tak więc patrząc na zniszczenia w modelu Smartech Monster doszedłem do wniosku że mam ja miałem dużo szczęścia na tych zawodach. Jak nigdy napatrzyłem się na tak dużą ilość połamanych wahaczy, zwronic i zębatek dyfrów że wystarczyłoby tego na trzy eliminacje przeprowadzone w warunkach normalnego toru off-road takiego jak Malince. Nigdy wcześniej nie widziałem też pękniętego bloku silnika ani wyrwanego kawałka opony z wkładką w modelu Baya a teraz owszem i takie rzeczy się działy. Tak więc podsumowująć całość VI Eliminacji moim zdaniem była to generalna masakra modeli nie mająca wiele wspólnego z profesjonalnie przygotowanymi zawodami jakie znałem wcześniej :? :? :?

ZDJĘCIA DODAM JUTRO TU!

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 13, 2008 7:02 am 

co do przygotowania toru sie nie zgodze jest to wkoncu offroad a ze na betonie to juz problem startujacych organizator w informatorze napisał do tego samo zorganizowanie uwazam jak zwykle oki sedziowie ponownie staneli na wysokosci zadania nie było zadnych obsów i tym podobny a nawet jak pzestała mi liczyc pchełka recznie liczyli na co nie mozna liczyc na mistrzostwach polski tutaj podziekowanie dla Darka Stefanowicza za liczenie :) serwis super nie trzeba było targac swoich stolików krzesełek wszystko było i to jeszcze pod dachem ja osobiscie nie mialem zadnych awarii hopki były tak ustawione ze mozna było przejechac wszystko albo skaczac z malych albo duzych co uwazam tez za niezłe rozwiazanie płyta a i owszem lekko dostała pod spodem ale nie jest pogieta jest wszystko oki jesli panowało sie nad emocjami co mi nie zawsze wychodziło :) mozna było naprawde przejechac bez uszkodzen te zawody generalnie impreze uwazam za udana no i ta pogoda poprostu jak na zamowienie i gratuluje zwyciezcą w hali na finałach zapowaiada sie rownie zacieta walka i dobra zabawa

PostNapisane: Pn paź 13, 2008 7:52 am 

Tomasz Świątecki napisał(a):
Swoją relację z ostatnich eliminacji piszę już dziś .....................

Pisząc swoja opinię Tomku zapominasz o realiach organizacji zawodów plenerowych w październiku. :wink:
To wielkie ryzyko przede wszystkim związane z niestabilna pogodą o tej porze roku. W takich realiach możliwość skorzystania z zaplecza serwisowego Hali Sportowej jest ogromnym i podstawowym plusem.
Wyobraź sobie imprezę w Październiku na Malince przy temperaturze 6 / 12 st, jesiennym przeszywającym wietrze a w najgorszym przypadku jeszcze deszczu.
Co byś wybrał – komfortowe zaplecze serwisowe w Hali czy namiocik na Malince ???

Na szczęście mieliśmy piękną, prawie letnią pogodę. :D
Szkoda ze planując imprezę miesiąc temu nikt nie maił pojęcia, że będziemy mieli tyle szczęścia. Dla tego właśnie organizując imprezy nigdy nie kieruję się naiwnym założeniem ze będzie dobrze tylko staram się przewidzieć wszystkie możliwe scenariusze – również niezadowolenie z nawierzchni toru. :roll:

Parking przed halą to oczywiście nie jest to piaskownica na Malince, co wcale nie znaczy, że nie można ścigać się na nim modelami terenowymi. Wysokość skoczni wynosiła 10-30cm. Słyszałem jak niektórzy z was przed zawodami mówili ze są banalne. :lol:
Wystarczyło mierzyć siły na zamiary i umiejętności, zapanować nad spustem gazu i emocjami. Tor był techniczny i trudny takie właśnie było założenie. Na początku tematu o zawodach polecałem twarde grube opony terenowe lub asfaltowe. Jeśli ktoś wolał zastosować inne to był jego własny wybór. Nie na każdych zawodach musi być tak łatwo jak na Malince. :!:

Ze swojej strony serdecznie dziękuje wszytki z a udział.
Poza nienaturalną nawierzchnią toru uważam imprezę za bardzo udaną.
Zapraszam do przesyłania waszych zdjęć do galerii na stronie.
Jutro pewnie powiesimy nasz filmik.

Ostatnio edytowano Pn paź 13, 2008 8:23 am przez HPI Polska, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 13, 2008 8:14 am 

Witam. Po pierwsze wielkie dzieki dla organizatorów i obsługi sędziowskiej .
po drugie nie przesadzajmy z narzekaniem na tor poprostu traktujmy to jako nowe doswiadczenie . Tor naprwde techniczny i uczyl pokory . Nas też nie omineła awaria - c-hub i zwrotnica ( ale był to tylko i wyłącznie bład Kuby i absolutnie nie była to wina toru ) Płyta owszem porysowana ale to tylko w pierwszym dniu póżniej po korektach ustawień juz zostało to zminimalizowane . A i jeszcze jedno wlaśnie niedawno zakończylismy nasz drugi sezon MP off-road i stwierdzam że nie jeden typowy tor off w polsce czynił wiele wieksze straty sprzetowe z powodu wyprofilowania hopek , rodzaju nawierzchni i tym podobnych utrudnien .
Reasumując ta eliminacja przyniosła nowe doswiadczenie i przedsmak tego co bedzie na finale .

pozdrawiamy:

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 13, 2008 9:16 am 

dokładnie Jacku a na finale bedzie grubo :) a to był doskonały wstep i powninni wyciagnac wnioski ci ktorzy powinni jeszcze troszke popracowac nad swoimi modelami mysle ze tak jak mowisz kwestia ustawienia i bedzie niezle ale zabawa jeszcze raz podkresle była super jeden minus odemnie dla organizatora NIE BYŁO RÓWNANIA TORU MIEDZY BIEGAMI :):):):)

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 13, 2008 9:26 am 

A nie wiesz czemu nie było równania . Bo cały sprzet równa ul. Zachodnią i poprawia Al. Włókniarzy w Łodzi :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 13, 2008 9:39 am 

Łukasz Jedlinski napisał(a):
dokładnie Jacku a na finale bedzie grubo :) a to był doskonały wstep i powninni wyciagnac wnioski ci ktorzy powinni jeszcze troszke popracowac nad swoimi modelami mysle ze tak jak mowisz kwestia ustawienia i bedzie niezle ale zabawa jeszcze raz podkresle była super jeden minus odemnie dla organizatora NIE BYŁO RÓWNANIA TORU MIEDZY BIEGAMI :):):):)

O jakich wnioskach piszesz Łukaszu. Starałem sie ocenić wygląd toru bardzo obiektywnie, nie po to jechałem 200km żeby jeździć po dziurawym chodniku. Co do mojego przygotowania modelu to jeździłem na zawodniczych pełnych felgach i każdy wie że nie ma mocniejszych od takich właśnie. Pomimo ostrożnej jazdy jedna z moich felg jest pęknięta co w normalnych warunkach przy gładkiej nawierzchni nie zdarza się wcale - mają ponad dwa sezony i były w porządku. Tor miał beznadziejną nawierzchnię o czym świadczy to zdjęcie którego linke daję poniżej. Wjazd w takie coś bokiem modelu w najlepszym wypadku kończy się wyrwaniem kawałka opony co widziałem w modelu Baja a w najgorszym skrzywieniem ośki :? :? :? Ten tor to nie był żaden wstęp do tego co będzie na hali bo byłem w środku i tam na dole nie ma podobnych miejsc jak to na zdjęciu !!! Mam też zdjęcie nawierzchni w środku i nie ma porównania z tym co było tutaj !!!

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 6e8ea.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 861ed.html - wystarczy popatrzyć w lewy górny róg ! Widać tam wyraźnie wyrwy w chodzniku i ostre krawędzie a to jest zewnętrzny łuk toru za którym jest hopka ! Wniosek tylko jeden ! Albo omijasz to miejsce albo masz po oponie !

A tak kończyły modele które raz lub dwa trafiały w dziurę chodnikową po prawidłowym wyjściu z hopki:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 4750f.html

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 13, 2008 10:18 am 

ja mowie o tym ze kazdy widział jak jest i nie musiał jechac jednak wiekszosc z nas spinała sie zeby dołozyc pare punktów jak wiadomo w mistrostwach hpi mozna cos ciekawego wygrac na koniec roku a wnioski mozna wyciagnac jak panowac nad modelem podczas wyscigu po betonie płytkach czy asfalcie nie kazdy ma takie doscwaidczenie jak ty i moim zdaniem była potrzeba organizacji takiej imprezy a co do dziur naprawde mozna było wybrac taki tor jazdy zeby w nie nie wpadac nie neguje jakosci twojego sprzetu poniewaz widac ze poswiecasz mu sporo czasu ja mysle ze i tak naleza sie sporo poklony w strone calej ekipy i zaplecza technicznego tej imprezy oni mysle ze rowniez mieli cos innego do roboty w weekend niz organizowanie tej imprezy uwierz mi ze na imprezach tego typu nie zarabia sie pieniedzy a mimo to moglismy porywalizowac na torze jaki był taki był ale było super ja tez kawałek jechał do łodzi trzeba sie cieszyc tym co jest wpdanij kiedys na impreze powiedzmy konkurencyjnej firmy i zobaczysz jak moze buc wadliwie zeby nie powiedziec gorzej na finalach wiem ze bedzie lepiej bo tam jest rowniej ale uwierz mi ze kilka osób zdobyło nowe doswiadczenia ja napewno do nich sie zaliczam pozdrawiam cie i wiecej optymizmu i radosci z zycia :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 13, 2008 10:28 am 

Wyniki:
http://www.modelcars.pl/zawody/wyniki_VI_HPI.pdf

Ranking się robi.

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 13, 2008 10:37 am 

Niooooooooooooom, wpadałem już na imprezy u konkurencyjnej firmy i takie widoki jak ten jak najbardziej napełniają człowieka optymizmem i radością życia.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... bbb1d.html - Siekierki

Życzę wszystkim uczestnikom tych eliminacji takich torów Off-Road jak wyżej i podtrzymuję swoje zdanie w zakresie tego co odbyło się wczoraj i przedwczoraj.

Ostatnio edytowano Pn paź 13, 2008 7:27 pm przez Tomasz Świątecki, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 13, 2008 12:17 pm 

widze ze i tak nie rozumiesz o czym do ciebie mowie tor ktory pokazujesz nie jest torem zadnej firmy tylko zrobiony przez maniaków r/c i jest tor przy trasie siekierkowskiej w warszawie wiec nie widze tutaj inwencji zadnej firmy przyjechac na gotowe kazdy potrafi ale nie wazne widze ze niedogadamy sie ty swoje ja swoje wiec proponuje skoncyc rozmowe na ten temat miedzy nami uwazam tylko ze jesli ci sie tak nie podobało to nie krytykuj pracy ludzi ktorzy poswiecili swoj czas na zorganizowanie tego i posprzatanie poprostu przyjechałes z mysla o wygranej ze bedzie łatwo i podniesiesz swoja pozycje w rankingu niestey nie jest to takie proste kazdy z nas po to jechał jednym sie udało innym nie. I tak na marginesie szanuj zangazowanie ludzi ktorzy to robia bo tak to bysmy wokol jablonik tylko scigali i liczyli petle na kartce a tak to jest mozliwosc jakiej kolwiek rywalizacji nie zawsze jest idealnie ale zawsze sie trafi ktos kto to głosno mowi i jest niezadowolony niestety takie jest zycie

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 13, 2008 12:22 pm 

Amen

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 13, 2008 2:39 pm 

A to nie jest zdjęcie toru na tzw siekierkach:
http://www.rcauto.pl/modules.php?name=C ... ge&pid=292

m.a.

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 13, 2008 3:28 pm 

Michał Abramowicz napisał(a):

A to nie jest zdjęcie toru na tzw siekierkach:
http://www.rcauto.pl/modules.php?name=C ... ge&pid=292

m.a.

Kolega Świątecki był na tylu imprezach że już mu się miesza. ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 13, 2008 7:18 pm 

Akurat mała pomyłka.. to jest tor Wyszkowski:
http://www.fg-polska.pl/galeria/galeria ... ategoria=4

a co do nawierzchni to niebyła zbyt dobra;/ petrole- większe nie miały z tym problemów ale jednak mniejsze modele zaliczały niezłe dzwonki o te dziury.
Organizacja była okej ,sprawnie przebiegały te zawody;) serwisu czasem brakowało.. ale to nic;) Przede wszystkim liczy się organizacja która jest na duży plus

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona