Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt cze 05, 2026 10:10 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn paź 06, 2008 8:00 pm 

Jak wiadomo coraz więcej osób zaczyna przerzucać się na akumulatorki A123 i też coraz więcej zaczyna być posiadaczem E-maxx 3905.
Ale do sedna. Zamierzam też pobawić się w A123 ale moje doświadczenie z A123 jak i bateriami Lixx jest zerowe. Zatem nasuwają się pytania których nie znalazłem na tym forum:
Na początek, posiadam E-maxx standard (nic nie zmieniane), czyli silniki Titan 550 i esc 16,8V standard, a zatem pytania:

1) jaki stworzyć pakiet z A123? 2 pakiety po 5 cell (co chce uczynić) czy 2 po 4 cell (nie wiem czy wysoki skok prądu nie popali silników albo esc więc czy nie trzeba będzie dokupić bądź dorobić ogranicznika odgórnego, czy też po prostu zastosować pakiet z 4 cell),
Wtyczki od modelu są dwie więc planowałem złączyć je razem aby podpiąć pakiet z 5 celli do nich.

2) odcięcie napięcia dolnego (można ale nie koniecznie, gdyż jak wiadomo jeśli potrafimy przestać w odpowiednim momencie to wszystko ok ale są tacy co nie potrafią więc gdzie zdobyć ogranicznik na 5 cell (na 4 celle są łatwo dostępne), propozycja:
http://www.atsrcplanes.com/lisaver1.htm

3) wyrównanie napięcia na cellach, takie pojęcie "balancowanie", oczywista sprawa :), pakiet 4-celle znajdzie się i tu na forum, ale jak zrobić go do pakietu 5-cell ;>?

Mam nadzieje że o niczym nie zapomniałem jeśli tak to dowiem sie od was :).
Myśle też że odpowiedzi uzyskane w tym temacie będą pomocne zarówno dla mnie jak i innych posiadaczy E-MAXX 3905.
Z góry THX.

Ciekawy topik odnosnie mojego tematu. (konieczna znajomość angielskiego ;p)
http://monster.traxxas.com/showthread.p ... light=a123

Ostatnio edytowano Pn paź 06, 2008 9:06 pm przez Avalone, łącznie edytowano 3 razy

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 06, 2008 8:12 pm 

jaki pajaczek ??

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 06, 2008 8:26 pm 

poprawione

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 06, 2008 8:50 pm 

Baczej balansowanie i w cos takiego powinna byc wyposazona ladowarka ktora chcesz ladowac pakiety lub musisz sie zaopatrzyc w zewnetrzny balanser ale oczywiscie ladowarka musi obslugiwac a123. W "robienie" czegos takiego bym sie nie bawil.

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 06, 2008 9:05 pm 

Ehh widzę że trafiłem na upartego. Mam ładowarkę Imax B8 (ładowanie all akumulatorków włącznie z LiFe i wbudowany balancer) starczy ;>? chodzi mi o rozłożenie tych kabli od bateri żeby podpiąć do balancera teraz wiesz o co kaman? Fakt błędnie użyłem pojęcia "pajączek". Ale też mógłbyś się aż tak nie czepiać ;p, bo jak na razie nie pomagasz ;p.

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 06, 2008 9:43 pm 

Widzisz malo precyzyjnie napisales ;)
Wracajac do pytan osobiscie doradzilbym zeby nie mieszac w kablach regulatora 2x 2s2p wtedy mozesz podlaczyc tak samo jak nimhy, mocy bedzie pod dostatkiem jedynie co model moze byc odrobine wolniejszy.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 07, 2008 1:42 pm 

Właśnie takie opcje jak "trochę wolniejszy" albo "trochę słabszy" nie wchodzą w rachubę, poza tym chce wykorzystać wszystkie 10 cell A123 i na sam koniec dodam że musi w miarę sprostać szybkości i mocy Tamiya TNX 5.2 (taki mały pojedynek z kumplem :D:D).

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 07, 2008 3:52 pm 

W takim razie poza life potrzebujesz jeszcze zestawu BL.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 07, 2008 4:35 pm 

Noo zanim się dorobię BL to jeszcze trochę czasu minie najpierw muszę ochłonąć po ostatnich wydatkach poza tym chce trochę wykorzystać te stockowe silniki.
Jedyne czego się teraz obawiam to to czy te stockowe silniki wytrzymają przy układzie A123 w formie 5s2p albo 5s1p. Czy będzie all OK czy trzeba jakieś odcięcia zastosować albo raczej zabezpieczenia termiczne.
Choć na tej stronie pisali że stosowali do E-maxx 3905 stock i wszystko było OK. (choć co prawda nie wiem czy jakichś dokładek nie było bo troszku sie kolorkami różnią mój model od ich ;p):

http://monster.traxxas.com/showthread.p ... light=a123

http://www.rc-monster.com/forum/showthr ... build+a123

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 07, 2008 5:12 pm 

do ścigania zrobiłbym dwa pakiety. Mniejsza masa większe przyspieszenie. Jeden jeździ drugi w tym czasie ładujesz.

Twój regulator nie ma funkcję odcięcia, Czyli pozwala daje jeździć jak napięcie na pakiecie spadnie poniżej zadanego progu. Dla ogniw A123 ten czas gdy należy przestać liczy się w sekundach. Czyli bez tego jednak zabijesz te ogniwa. Kiedyś podawałem link na tym forum do zewnętrznych rozwiązań i to takich które monitorowały każdą cele osobny, jak mnie pamięc nie myli aż do układu 6S.

Złącze o które pytasz nazywa się złączem serwisowym lub balancera.

Czego nie rozumiesz w temacie jak go zrobić?

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 07, 2008 6:17 pm 

1) gdybyś mógł zapodać link do tego rozwiązania odcięcia, chętnie bym sobie taki skonstruował

2) wciąż nie wiem czy układ baterii 5s będzie bezpieczny dla silników Titan 550 (stock), regulator ma odcięcie termiczne, silniki nie (poza tym gdzie dokupię radiatory + ewentualne wiatrak do tych silników bo coś znaleźć nie mogę)

3) jak będzie wyglądało ładowanie po wlutowaniu złącza serwisowego (najpierw ładowanie podpinając pod "+" i "-", a później pod balancer czy od razu z balancera?)

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 07, 2008 6:38 pm 

ad 2. Nigdy niebedziesz mial pewnosci titany potrafia sie palic pod 14 celami nixx, napiecie znamionowe bedzie o 0.3V wyzsze w przypadku life monitoruj temperature zaloz radiatowy z wentylatorami.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 07, 2008 7:07 pm 

Do tej pory stosowałem NIMH 12 cellowe (po 7,4V na pakiet).
W tej chwili zatem interesowało by mnie odcięcie termiczne dla silników (wiem np że stosuje się termiczne odcięcia dla silników spalinowych może coś takiego podeszło by też i do elektryków,) i odcięcie napięciowe dla baterii A123 czyli LVC.
Jaka zatem temperatura pracy silników jest odpowiednia a jaka graniczna?

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 07, 2008 10:18 pm 

Jesteś uparty i mało reformowalny.
1. EVX2 może być że nie obsłuży 5s a123, 14 cel go zawiesza juz czasem.
2.Radiatory i wentylatory pasują standard 540
3.Co do bezpiecznych temp silnika użyj opcji szukaj. I tak na 4s a123 bedziesz latem gotowal silniki. Ale dużo znoszą.
4.Schematy podłączeń wyjścia balansera też były na forum w wątku o a123, http://scriptasylum.com/rc_speed/_lipo.html
5.Opcje trochę wolniejszy na seryjnym przełożeniu nie oznacza słabszy, czasem wprost odwrotnie, nie staraj się być tak krzykliwie bezkompromisowym, bo cała ta kombinacja to jeden wielki kompromis. Albo ścielimy $ na BL i jeździmy szybko albo mamy serię i jeździmy tak sobie. Aczkolwiek całkiem wystarczająco.
6.Są sygnalizatory spadku napięcia pakietu, choć a123 po chwili praktyki sam zauważysz kiedy zmieniać.

Tytuł:
PostNapisane: So paź 11, 2008 9:54 am 

Takie głupie pytanie, czemu stosuje się jako przewodów kable wielożyłowe a nie np masywne kable miedziane (takie całe twarde stosowane w instalacjach elektrycznych w domu) ? Rozumiem że tamte są bardziej elastyczne ale oprócz tego maja jakieś inne właściwości lepsze niż te masywne miedziane kable? :|

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona