Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt cze 05, 2026 8:14 am

Autor
PostNapisane: So paź 04, 2008 5:56 pm 

Witam serdecznie po dluzszej nieobecnosci :)
Mialem prawie roczna przerwe w jezdzeniu elektrykiem i w zwiazku z czym moje akusy nimh powiedzialy grzecznie sajonara (musialem pojedyncze ogniwa podlaczac do ladowarki z odpowiednia polaryzacja zeby "zmartwychwstaly" bo nawet nie wiedzialy gdzie maja plusa a gdzie minusa po podlaczeniu calego pakietu do ladowarki). Lekko ozywilem pakiet IB4200 ale i tak pada do 0 po dwoch dniach, tak wiec na 5 minut jazdy starczy, jednakze ja chce wiecej.
Posiadam ladowarke Shark10, tak na wstepie.
Zastanawialem sie nad kilkoma mozliwosciami zasilania mojego zestawu.

Pierwsza mozliwosc to zakupic dwa gotowe pakiety LiPo, dokladnie te:
http://www.rcmart.com/catalog/rc-batter ... ath=52_973

Ladowarka mi je spokojnie naladuje. 7.4 Volta mi wystarczy. Balansera nie mam ale te pakiety skladaja sie z dwoch ogniw wiec c hyba nie ma potrzeby ich balansowac? Albo moze sie myle?

Druga mozliwosc to kupic ogniwa A123 i zbudowac jeden pakiet 3s2p, bo 2s2p moze dac za niskie napiecie pod obciazeniem. Nie jestem tego pewien, mysle ze zbudowalbym i taki pakiet i taki zeby sprawdzic czy ten z mniejszym napieciem wystarczy. Z drugiej strony majac pakiet 9.9V i mambe 7700 obawiam sie ze moze zle sie to skonczyc :)

Teraz pozostaje kwestia ladowania A123. Wyczytalem ze nie mozna ladowac programem dla LiPo. W takim razie czy jest mozliwosc naladowania takiego pakietu Sharkiem 10 ? Balanser kosztuje 100 zl... Niestety, nie przewidzialem zmiany akumulatorow podczas zakupu ladowarki (tak to bym kupil sharka 2 i problemu by nie bylo a wydatek taki sam). Jesli nie bedzie mozliwosci ladowania to przemysle sprzedaz sharka 10 i kupno sharka 20.

Takze prosze uprzemie o jakies sugestie i porady co kupic aby pojezdzic :)

E Maxx BL
galeria modeli, modów i czesci

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N paź 05, 2008 9:14 am 

Te lipole fajna sprawa odrazu w twardym opakowaniu ale tak czy siak potrzebujesz do nich balansera. Imho mm7700 bedzie jechala lepiej na 2s2p life niz na 2s lipo tych 3200.
Najlepiej zmienic ladowarke i wpakowac sie w life jesli wejdzie ;) 3s2p raczej ciezko bedzie zmiescic w pro4.

Tytuł:
PostNapisane: N paź 05, 2008 9:46 am 
Te pakiety li-po prawdopodobnie nie dadzą rady mambie 7700 !!!

Jam mam li-polki Team Orion 5000 7,4v 20C/40C, czyli 100A ciągłego i 200A chwilowego i Mamba 7700 wykorzystuje je w pełni :)

Tytuł:
PostNapisane: N paź 05, 2008 7:36 pm 

YR 3200mAh moga miec ciezkie zycie z 7700. Mialem watpliwosci, czy dadza rade z 4600 i eksperymentalnie kupilem.

Mam 3 takie pakiety. Ladowane zawsze z balancerem, odciecie 3,1V. Przezyly sezon smigania, zyja, maja sie dobrze, daja 500W mocy. Roznice napiec miedzy celkami po smiganiu do 0,15V.

http://picasaweb.google.pl/Maciej.Stapo ... ree270608#

Moze byc krucho z zywotnoscia 3200 z 7700. Ja jednak szarpnalbym sie na 4000mAh, 25C.

Tytuł:
PostNapisane: N paź 05, 2008 9:10 pm 

Na ebay.com pojawiły się lipole Intellect 5000mah 7,4v 25C z przesyłka do PL wychodzi około 175zł.