Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz cze 04, 2026 12:53 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 174 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn wrz 29, 2008 9:27 am 

Na prośbę Piotra Niedźwieckiego który nie posiada konta na tym forum wklejam ten tekst. Zapraszam do dyskusji.

List otwarty do środowiska modelarzy kołowych

Uważam, że nadszedł właściwy moment, aby zebrać w jednym miejscu i przedstawić szerszemu gronu historię, ale także plany na przyszłość Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Modelarzy. Nadmieniam, że jest to w jakimś sensie subiektywna ocena Członka Zarządu OSM, ale także sędziego i ojca zawodnika. Sam fakt, że moje mniej lub bardziej aktywne działanie w środowisku modelarskim nie jest zbyt długie może być „innym” spojrzeniem na przyszłość modelarstwa jako dyscypliny sportowej, ale także (tak się stało w moim życiu) ważnym elementem moich kontaktów z synem a przez to całej mojej rodziny.

Moja przygoda z modelarstwem rozpoczęła się od poszukiwań ojca, który szukał ciekawego i pożytecznego zajęcia dla swego 14 letniego syna. Taki pomysł znalazłem w BlueCity w Warszawie, gdzie mój syn mógł kupić model, nauczyć się składać i startować w pierwszych zawodach modelarskich. Od samego początku uważałem, że taki sposób spędzenia wolnego czasu przez młodego człowieka jest jak najbardziej słuszny. Dlatego kiedy pojawiła się inicjatywa, aby włączyć do tej działalności Rodziców nie miałem żadnych wątpliwości, że na miarę moich możliwości powinienem się w to zaangażować. Tak zacząłem uczyć się obsługi program i urządzenia AMB, starałem się w miarę możliwości pomagać przy organizacji zawodów organizowanych przez firmę ATA. Mniej więcej w tym samy czasie, Niko Triandafilidis, jako właściciel i Prezes firmy ATA zaproponował powołanie stowarzyszenia, które miało na celu wsparcie jego działań w organizacji zawodów a z czasem rozszerzenie działalności o inne zadania np. budowę torów, organizowanie klubów, stworzenie szkółki dla dzieci, wspólne organizowanie wyjazdów zagranicznych itd.. Prawda jest taka, że jak zawsze początkowy entuzjazm dość szybko „uleciał” z części członków stowarzyszenia i jak w większości tego typu przedsięwzięć pozostała garstka najbardziej zaangażowanych osób, którym jeszcze coś się chce. Nie ukrywam, że gdyby nie entuzjazm Niko, a także jego duże wsparcie finansowe dziś z OSM pozostało by już tylko wspomnienie. Piszę o tym, dlatego, że od samego początku wpływ Niko na działania OSM był i jest duży. Oczywiście mogą się pojawić zarzuty, że stowarzyszenie jest tylko organizacją, która ma wspierać biznesowe przedsięwzięcia firmy ATA ale każdy, który miał lub ma dowolną wiedzę o organizacji zawodów, wie, że nie ma bezpośredniego przełożenia biznesowego z organizacji imprez. No może poza dużymi kosztami, które należy dołożyć, aby imprezy odbyły się na przyzwoitym poziomie. W każdym razie po wszystkich błędach, ale także sukcesach, które były udziałem stowarzyszenia doszliśmy do dnia dzisiejszego, w którym należy podjąć decyzje nie tylko na najbliższą przyszłość. Jest to tym ważniejsze, że praca u podstaw prowadzona przez OSM, organizowane wspólne wyjazdy zagraniczne dla najmłodszych zawodników (osiągających coraz lepsze rezultaty), cykl Mini Zawodów dla dzieci nie posiadających własnych modeli, została doceniona nie tylko przez Rodziców, ale także obserwatorów zagranicznych, którzy w uznaniu naszych zasług powierzyli nam organizację prestiżowych zawodów z cyklu ETS, które odbędą się w Warszawie w marcu 2009.
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Modelarzy odnajduje swoją misję w pracy z dziećmi i młodzieżą. Uważam, że jest to droga, która niesie same korzyści zarówno w relacjach dzieci i młodzieży z Rodzicami oraz daje solidne fundamenty dla całego modelarstwa, przygotowując najmłodszych do wstąpienia na profesjonalną ścieżkę zawodniczą. W tym celu zarówno Niko jak i OSM zabiegaliśmy o utworzenie klas młodzieżowych. Takie klasy, z bardzo mocno ograniczonymi możliwościami modyfikacji samochodów, w szczególności jednego producenta, z jednej strony minimalizuję koszty wejścia w modelarstwo, ale jednocześnie przesuwają uwagę ze słynnego „wyścigu zbrojeń” na umiejętności, które w pierwszej kolejności muszą nabyć młodzi zawodnicy. Dodatkowo, daje to najmłodszym poczucie sprawiedliwości, bo przecież bardzie zamożny Tata nie może ułatwić osiągania lepszych wyników poprzez zakup lepszego modelu. Zresztą taka polityka skutecznie jest wdrażana np. w Niemczech gdzie w klasach jednego producenta rywalizują tysiące młodych ludzi. Udało nam się przekonać władze LOK i KMK aby takie klasy stworzyć. Z przykrością trzeba przyznać, że był to pierwszy moment, kiedy zaczęły narastać nieporozumienia. Utworzenie klas Tamiya nie było w założeniu skierowane przeciwko komukolwiek, nie miało ograniczyć innym producentom możliwości tworzenia własnych klas. Wręcz przeciwnie, przy okazji klas Tamiya rozgrywane były zawody dla klas wszystkich producentów w klasach Open. Należy przyznać, że OSM i Niko zabiegaliśmy, aby zawody te były rozgrywane w randze eliminacji Mistrzostw Polskie. Powodem nie było jednak jak sądzą niektórzy zmonopolizowanie takiej rywalizacji do modeli jednego producenta, lecz przy słabości krajowego rynku modelarskiego osiągnięcie rangi, która może ułatwić pozyskanie sponsorów, dotacji i innego wsparcie przy organizacji imprez. Cykl imprez, który odbył się sezonach w zimowym i letnim potwierdził, że tego typu formuła cieszy się coraz większym zainteresowaniem dzieci i Rodziców. Niechęć niektórych działaczy (chyba nie powinienem wymieniać nazwisk w negatywnym kontekście) skłoniła nas do próby sformalizowania naszych działań tak, aby nie zostały one przerwane w momencie, kiedy nie widać jeszcze pełnych efektów tej działalności. Pomimo wielokrotnych rozmów w LOK, zapewnień, że taka umowa o współpracy zostanie podpisana we wrześniu br., a także dostarczeniu projektu takiej umowy dowiedzieliśmy się właśnie, że LOK nie jest zainteresowany rozgrywaniem zawodów off-road na hali, a cykl imprez możemy rozegrać we własnym zakresie pod dowolną nazwą. Właściwie to może i dobry pomysł. Boli mnie jednak, że obecni włodarze polskiego modelarstwa nie mają wypracowanej wizji rozwoju tego sportu, a jeżeli już prowadzone są już jakieś dyskusje (przynajmniej z moim udziałem) to dotyczą tylko fragmentów modelarstwa, koncentrując się na osiąganiu jak najlepszych wyników przez czołówkę zawodników. Zdaję sobie sprawę, że nie są mi znane wszystkie informacje mające wpływ na tę decyzję, podobnie jak decyzje i intencje OSM nie zawsze były prawidłowo i skutecznie wyjaśnione, i może nie mam racji, w taki sposób oceniając zaistniałą sytuacje. Uważam jednak, że zaangażowanie grupy osób w działalność OSM zasługuje na poważne traktowanie, przez obecnych decydentów świata modelarskiego. W każdym razie OSM podjęło działania mające na celu z jednej strony wzmacniające własną organizację (podanie się Zarządu do dymisji oraz zwołanie Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia i nowe wybory władz) przy jednoczesnym precyzyjnym określeniu ścieżek dalszego rozwoju stowarzyszenia. Jestem przekonany, że nakreślone cele, w szczególności pracę z dziećmi i młodzieżą będziemy konsekwentnie rozwijać, dalej będziemy organizować imprezy i zawody nawet wtedy, gdy nie będą one w randze Mistrzostw Polski. Jestem przekonany, że jedność środowiska daje znacznie większe gwarancje na rozwój zarówno sportu powszechnego jak i kwalifikowanego, ale nie zamierzamy „kopać się z koniem”. Uważam, że drogą, którą obraliśmy jest słuszna i zapraszam wszystkich chętnych do współpracy. Jesteśmy otwarci na współpracę z każdym, bez względu na historię, ale też brak zainteresowania naszymi inicjatywami nie powstrzyma nas w konsekwentnym dążeniu do obranych celów.
Innym problem środowiska jest szczupłość kadr sędziowskich, trenerskich i instruktorskich. Już od roku staram się, jako młody sędzia III klasy, przekonać przedstawicieli Kolegium Sędziów przy KMK, aby dołożyć wszelkich starań, aby znacząco zwiększyć ilość sędziów. Zdaję sobie sprawę, że „masowa produkcja” sędziów w pierwszym okresie będzie związana z ryzykiem popełniania błędów, lecz weryfikacja i kontrola przez bardziej doświadczonych kolegów szybko doprowadzi do poprawy jakości obsługi sędziowskiej na najważniejszych imprezach krajowych, a młodzi i mam nadzieję ambitni sędziowie będą mogli doskonalić się na coraz większej ilości rozgrywanych zawodów w regionach. Ten sam problem dotyczy trenerów i instruktorów. Od bardzo już długiego czasu czekamy na potwierdzenie kwalifikacji instruktorskich dla osób, które prowadzą zajęcia z dziećmi i młodzieżą np. w Lubawie. Nawet argumenty, że uzyskanie takich uprawnień mogłoby by być podstawą do uzyskania wsparcia ze strony gminy dla instruktora nie doprowadziły do pozytywnego zakończenia tej kwestii. Nie bójmy się popełniać błędów. Zresztą i tak je popełniamy czy nam się to podoba czy nie. Jak rozumiem, zamykanie drogi nowym sędziom i instruktorom spowodowane jest (przynajmniej oficjalnie) troską o odpowiednio wysoki poziom wiedzy i doświadczenia tych osób. Generalnie takie podejście nie jest do końca błędne, ale nie uwzględnia dzisiejszego stanu osobowego w polskim modelarstwie. W okresie przejściowym (a w takim się znajdujemy) należy odważnie spojrzeć do przodu i maksymalnie otworzyć swoje środowisko, dla każdego, kto tylko wyrazi takie zainteresowanie i spełni najbardziej podstawowe kryteria. Będą błędy, nawet dużo błędów, ale czy dzisiejsi sędziowie są bezbłędni?

Podsumowując ten pewno przydługi tekst chciałbym zaproponować środowisku modelarskiemu nowe otwarcie. Wzywam Zarząd Komisji Modelarstwa Kołowego do podania się do dymisji, zwołanie Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia, wybranie nowych władz reprezentujących wszystkie środowiska modelarskie, rzeczową i otwartą dyskusję, wypracowanie długofalowych kierunków rozwoju polskiego modelarstwa i konsekwentne realizowanie podjętych działań.

Piotr Niedźwiecki, ojciec, sędzia, członek Zarządu OSM.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 29, 2008 9:52 am 

Za mało "enterów", Patryk przeredaguj tak żeby się lepiej czytało ...

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 29, 2008 12:09 pm 

Z całym szacunkiem ale jeśli ktoś pisze do nas, modelarzy list otwarty, którego puentą jest tak ważna sprawa jak wezwanie do podania się do dymisji Zarządu Komisji Modelarstwa Kołowego to powinien uczynić to osobiście a nie przez osoby trzecie. Jak możemy podjąć temat wspólnie z inicjatorem tej akcji skoro Pana Piotra nie ma na tym forum, które jest zresztą chyba najbardziej znanym w modelarstwie kołowym.
Jeśli chcemy mieć włodarzy reprezentujących nas wszystkich to zacznijmy wpierw we własnym ogródku traktować się w tak istotnych sprawach z większą powagą. Proszę Was tylko nie traktujcie mojego postu jako negacji tego pomysłu; do mnie po prostu nie przemawia sposób jego przedstawienia a co za tym idzie obawiam się, ze skutek tej akcji abo będzie mizerny abo nie taki jaki my, modelarze byśmy sobie życzyli.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 29, 2008 12:14 pm 

Witam,

Odnosząc się tylko do ostatniego akapitu, tj. tematu dotyczącego zorganizowania spotkania i nawiązania współpracy, mogę potwierdzić zainteresowanie Klubu RC Jelcz, a tym samym kilkunastu osób z Dolnego Śląska.

... a żeby już na początku przedstawić nasze stanowisko odsyłam do mojego posta ze stycznia 2008, nt. naszych wniosków po rozmowach z przedstawicielem LOK'u - TUTAJ

Aktualny stan prawny wprawdzie faworyzuje LOK, jako organizację mającą status Związku Sportowego ale w obliczu faktu, że prowadzone są prace nad nową ustawą uważamy, że jest to ostatni moment aby środowiska, które z tym stanem się nie zgadzają miały możliwość zabrania głosu i przedstawienia swojego stanowiska. Byłoby bardzo dobrze aby takich stowarzyszeń i osób było jak najwięcej i aby mogły się one porozumieć i współpracować.

Szczegółowe info - PM.

KYOSHOblog

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 29, 2008 1:54 pm 

Artur Krizar napisał(a):
Z całym szacunkiem ale jeśli ktoś pisze do nas, modelarzy list otwarty, którego puentą jest tak ważna sprawa jak wezwanie do podania się do dymisji Zarządu Komisji Modelarstwa Kołowego to powinien uczynić to osobiście a nie przez osoby trzecie. Jak możemy podjąć temat wspólnie z inicjatorem tej akcji skoro Pana Piotra nie ma na tym forum, które jest zresztą chyba najbardziej znanym w modelarstwie kołowym.
Jeśli chcemy mieć włodarzy reprezentujących nas wszystkich to zacznijmy wpierw we własnym ogródku traktować się w tak istotnych sprawach z większą powagą. Proszę Was tylko nie traktujcie mojego postu jako negacji tego pomysłu; do mnie po prostu nie przemawia sposób jego przedstawienia a co za tym idzie obawiam się, ze skutek tej akcji abo będzie mizerny abo nie taki jaki my, modelarze byśmy sobie życzyli.

Witam,

Rzeczywiście list otwarty przyjął niefortunna formę.

Jako, że jestem w OSM, znam Piotra i mam dostęp do forum postaram się uzupełnić.

Wg. mnie problem powinien być rozwiązany w inny sposób
skoro są problemy z osobami kompetentnymi w nowo tworzonym związku sportowym to proponuję przygotować petycje, zebrać podpisy i złożyć do LOK i ministerstwa sportu.
Jeżeli podpisze się kilkaset osób, zawodników, działaczy to będzie to potraktowane jako głos całego środowiska, a nie jednego zdesperowanego rodzica.

Ja wnioskuje o dymisje zarządu komisji oraz odsunięcie pana sekretarza.

Jako v-ce prezes OSM odpowiedzialny za sprawy sportowe mam dość takiej współpracy.
Nie ukrywam, że przez ostatni rok jako OSM mieliśmy potworne problemy z organizacją zawodów i wsparciem z KMK i LOK.
Nie dostaliśmy żadnej pomocy i na każdym kroku podkładano nam kłody pod nogi.
Nie opublikowane wyniki, rankingi, przepisy, formularze zgłoszeniowe na zawody, informatory były jak chleb powszedni.
Były ciągłe problemy z kalendarzem zawodów i imprezami międzynarodowymi które przez przypadek zawsze wypadały w terminie naszych zawodów.

zapraszam do dyskusji

v-ce Prezes OSM
Jacek Żurek

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 29, 2008 2:31 pm 

Panie Jacku!
Cieszę się ,że po wielu bojach wspólnie stoczonych przetarliście oczy.Jako jeden można, powiedzieć z weteranów wprowadzenia normalności w modelarstwie mam obecnie pewną satysfakcję.Bo pewnie niewielu pamięta jak wieszałem "przysłowiowe Joby" na wybory Komisji(kiedy to dwóch Panów zostało nam przywiezionych do Nowego Sącza w teczkach),na póżniejsze ukonstytuowanie i przyjmowanie do składu osób nie wybranych tylko z tak zwanego przydziału lub na zupę(sekretarz).Zebrałem wtedy wiele epitetów pod Swoim adresem>A wystarczyło czytać uważnie to co pisałem i wyciągać wnioski.
Ale powracając do meritum to osobiście uważam ,proponowałem to zresztą niedawno na tym forum konieczność ponownych wyborów Komisji.No i warunek chęci współpracy LOK z nowymi reprezentantami.
Dotychczas dla wygody LOK reprezentantem Naszym ,często jedynym na CKM-ach był P.Matukin,którego własne interesy są zdecydowanie rozbieżne z oczekiwaniami modelarzy(brak szkolen na sędziów,bzdurne przepisy już 2 lata temu mogliśmy mieć np.silniki 19T i t.p.)
Rola sędziego powinna ograniczać się do pilnowania przestrzegania przepisów,które modelarze ustalą.Powinno tak funkcjonować jak w Panstwie ,Sejm ustala kodeksy ,a sędziowie stoją na straży ich przestrzegania.I za to powinni być co jakiś czas weryfikowani.Nagannym jest tworzenie i póżniejsze aneksowanie przepisów bez oficjalnych informacji przez J.Matukina.A szczytem wszystkiego jest historyczny już zapis w przepisach o karaniu za teksty na forach.To jest dowód jaki rodzaj demokracji proponują nam Panowie pokroju Matukina.
Trzymam więc kciuki za działania,w pełni potwierdzam to co napisał Adam Różycki o środowisku dolnośląskim i jestem gotów do rozmów.

Ps.info dla Kol.Artura Krizara-List otwarty jest niejako przekazaniem poglądów OSM-u na sprawę modelarstwa kołowego w Polsce.Firmujący ten tekst Patryk Raczynski w środowisku ma wystarczający autorytet aby uwiarygodnić ten tekst.Myślę że istotniejsze dla sprawy jest zasygnalizowanie problemu przez OSM jako organizacji,a nie osoby Kol.Niedżwiedzkiego.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 29, 2008 3:08 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Panie Jacku!
Cieszę się ,że po wielu bojach wspólnie stoczonych przetarliście oczy.

Ja jako ja przetarłem oczy dawno temu, jeszcze jak Pana nie było, będąc współzałożycielem PKMS przeszedłem na złą stronę mocy.
Póki co to PKMS jest zgłoszony do EFRA jako związek sportowy.

http://www.efra.ws/pdf/handb08.pdf strona 30
niestety ktoś pozmieniał i wpisał osoby z LOK jako zarząd PKMS
jakiś absurd, trzeba wysłać do EFRA sprostowanie

Ja jako OSM czyli osoba funkcyjna - społeczna nie mogłem publicznie krytykować współpracy z LOK z firmą z którą współpracowaliśmy.

Czara goryczy się przelała. LOK i komisja nie chce już współpracować.

Uzupełniając poprzednią wypowiedź, chciałbym powiedzieć, że wsparcie którego oczekiwaliśmy dotyczyło klas młodzieżowych. Chodzi o najmłodszych zawodników, dzieci do 14-15 roku życia które startują na naszych zawodach. W głównej mierze chodzi o klasy 2wd junior, 4wd junior i top stock. Dzięki decyzji osób "trzymających władzę" klasy nie mogły się rozwijać. Chodzi o tzw. sport powszechny. Do sportu kwalifikowanego, zawodów dla zawodowców nie chcemy się mieszać.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 29, 2008 3:25 pm 

Panie Jacku piszę jako ojciec jednego z zawodników i organizator niech Pan powie:
czemu odmówił LOK (bo tak i już)
jakiej współpracy oczekuje OSM i jakiego wsparcia
przecież współpraca układała się stworzyliscie klasę na bazie swoich modeli odbyły się mistrzostwa Polski w 2008 r już nic nie rozumiem
a może wyjasni Pan nam to wszystko bo jak mamy zająć stanowisko znając tylko częsć faktów
ponieważ jak narazie odbieram to tak jakby OSM jak 7 latek obraził się na całe grono i zabiera swoje zabawki i idzie do domu i już........
pozdrawiam
krzysztof skrzypiec

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 29, 2008 4:24 pm 

Jacek Żurek napisał(a):
...Uzupełniając poprzednią wypowiedź, chciałbym powiedzieć, że wsparcie którego oczekiwaliśmy dotyczyło klas młodzieżowych. Chodzi o najmłodszych zawodników, dzieci do 14-15 roku życia które startują na naszych zawodach. W głównej mierze chodzi o klasy 2wd junior, 4wd junior i top stock. Dzięki decyzji osób "trzymających władzę" klasy nie mogły się rozwijać. Chodzi o tzw. sport powszechny. Do sportu kwalifikowanego, zawodów dla zawodowców nie chcemy się mieszać.

Na te cele chyba LOK dostał kasę.Gdzieś widziałem na stronach Ministerstwa kwoty przeznaczone na akcje Karolek czy coś takiego.Poszperam.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 29, 2008 5:03 pm 

skrzypiec patryk napisał(a):
czemu odmówił LOK (bo tak i już)

tego nie wiem
podejrzewam, że ktoś ich do tego namówił

jakiej współpracy oczekuje OSM i jakiego wsparcia

Najważniejsza jest pomoc finansowa i zgoda na piśmie (umowa na kilka lat), że możemy robić Młodzieżowe Mistrzostwa Polski. (sport powszechny)
Przez 3 lata zawody które zrobiliśmy dla dzieci były finansowane z pieniędzy sponsora f-my ATA.
Jeżeli chodzi o AMB, obsadę sędziowską, to nie chcemy.
Mamy 2 urządzenia i kilku zapaleńców którzy chętnie będą prowadzili zawody.
Sami prowadzimy rozmowy w sprawie wynajęcia hali na zawody.
Z Automobilklubem ustaliliśmy warunki współpracy i budowy dwóch torów on i off-road.

przecież współpraca układała się stworzyliscie klasę na bazie swoich modeli odbyły się mistrzostwa Polski w 2008 r już nic nie rozumiem

Oficjalnie współpraca układała się. Aby nie zaogniać nikt nie mówił problemach.
Pewne decyzje komisji i LOK były dla nas jak nóż w plecy np. wycofanie klasy TOP STOCK albo wprowadzenie konkurencyjnej do naszej klasy 2WD Kadet w której nikt nie wystartował.

a może wyjasni Pan nam to wszystko bo jak mamy zająć stanowisko znając tylko częsć faktów

Nie chodzi tu o zajmowanie stanowiska w sprawie OSM. My sobie poradzimy. Będziemy organizować zawody sami (albo z innymi niezadowolonymi osobami/klubami) i zbierać historie tego co robimy. Przez 3 lata trochę się tego uzbierało. Taki materiał można przedstawić do ministerstwa jako nasz wkład w propagacje modelarstwa wśród najmłodszych. Często na forum są wypowiedzi o problemach dot. współpracy z LOK i komisją. Ja się do tych opinii przychylam.

ponieważ jak narazie odbieram to tak jakby OSM jak 7 latek obraził się na całe grono i zabiera swoje zabawki i idzie do domu i już........
pozdrawiam
krzysztof skrzypiec

OSM ma zarząd, prezesa, v-ce prezesa, skarbnika, sekretarza, członków, sąd koleżeński itd.
Decyzje podejmowane są przez wszystkich którzy są członkami. Na nikogo się nie obraziliśmy. LOK i komisja swoim działaniem doprowadziły do sytuacji w której dalsza współpraca nie ma sensu. Skoro nie chcą z nami rozmawiać, nie odpowiadają na e-maile i pisma to chyba raczej oznacza, że LOK „jako 7 latek obraził się na całe grono”

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 29, 2008 5:24 pm 

czyli z tego co zrozumiałem OSM oczekuje finansów od LOK a nie pomyslał PAN że prócz OSM są inni
oczekujecie kasy (nie wiem jakiej) ale sam sie zastanawiam czasami jak wybrneli obronną ręką włodaże LOK dostają ochłap z MS bo porównując a np PZLA to ochłap a PAN oczekuje jeszcze żeby częsć tego zagarnąć dla siebie
a co z kolegami z spalinówek off road, on road elektryczych i spalinowych bo na te zawody też porzeba funduszy mamy się za przeproszeniem odczepić bo OSM interesują tylko klasy związane z firmą ATA
a tak swoją drogą w 2008 roku objeździłem cały cykl off road spalinowy w Polsce i nie słyszałem żeby ktos z organizatorów zażądał zwrotu budowy toru albo kosztów organizacji zawodów sami czasami przy pomocy innych firm nie związanych z modelarstwem finasujemy takie przedcięwzięcia i nie chcemy ani centa
co do szkolenia młodzieży każdy z nas w swoich klubach to robi poszukuje nowego narybku tylko nieco ciszej i bez rozgłosu proszę popatrzeć na rankingi a sam się pan przekona

pozdrawiam
krzysztof skrzypiec

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 29, 2008 5:57 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
...
Na te cele chyba LOK dostał kasę.Gdzieś widziałem na stronach Ministerstwa kwoty przeznaczone na akcje Karolek czy coś takiego.Poszperam.

oto linki do dokumentów Ministerstwa Sportu potwierdzających jakie fundusze i na co otrzymał LOK w roku 2008 (nie wspomnę, na czyich plecach jadąc - o tym już dość jest na tym forum informacji :) ):

1. LINK 1 - skromne 70 tys. z programu "Sport wszystkich dzieci"

2. Link 2 - jeszcze skromniejsze 30tys. na imprezy sportowe i 40tys. na promocję (sic !) z programu "Sport wszystkich dzieci"

3. LINK 3 - kolejne 50tys. na imprezy sportowe i ... no cóż program "Sport wszystkich dzieci"

Podejrzewam niestety, że to nie wszystkie środki jakie otrzymał LOK na prowadzenie swojej działalności gospodarczej, ale ponieważ LOK ma w poważaniu ustawę o ujawnianiu informacji o otrzymanych środkach publicznych i dlatego, że do tej pory nie założył odpowiedniej strony na stronie BIP'u nie można tego w tak prosty sposób skontrolować.

Wychodzi jednak na to, że LOK to po prostu "MIŁOŚNIK" dzieci, przychodzi to chyba łatwo za te 190tys. :) Czy LOK chciałby się tymi środkami w sposób jawny podzielić - wątpię. Ale jeżeli udałoby się doprowadzić do wspólnych działań podmiotów zainteresowanych rozwojem modelarstwa kołowego to ujawnienie tych rozliczeń to tylko kwestia czasu.

Otwartym pozostaje pytanie czy sami modelarze chcą mieć reprezentację, która potrafi rozliczyć się z otrzymanych pieniędzy, czy też dalej będzie się godzić aby ich kosztem zarabiało wąskie grono lokowskich działaczy, przekupujące od czasu do czasu niektórych (wcześniej malkontentów,a dziś ukontentowanych) :)

KYOSHOblog

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 29, 2008 6:10 pm 

czyli z tego co zrozumiałem OSM oczekuje finansów od LOK a nie pomyslał PAN że prócz OSM są inni

pomyślałem i wiem, że inni po zawodach tak jak my mają problemy z rozliczeniem z LOK
nie będę już przytaczał przypadków które były opisywane na tym forum wielokrotnie

wydaje mi się że Związek Sportowy powinien pokryć minimalne koszty związane z dietą dla sędziów i skromne nagrody (puchary za 3 pierwsze miejsca). To nie są duże pieniądze

Zwrot pieniędzy to jedno. Ale ważniejsze jest podpisanie umowy na organizacje zawodów. Jak byśmy mieli umowę to możemy szukać innych sponsorów i pieniądze z LOK nie będą potrzebne. Ponieważ LOK nie chce podpisać umowy to nie mamy podstawy prawnej do organizacji Mistrzostw Polski a co za tym idzie mamy dużo mniejsze szanse na możliwość wsparcia od potencjalnych sponsorów.

oczekujecie kasy (nie wiem jakiej) ale sam sie zastanawiam czasami jak wybrneli obronną ręką włodaże LOK dostają ochłap z MS bo porównując a np PZLA to ochłap a PAN oczekuje jeszcze żeby częsć tego zagarnąć dla siebie a co z kolegami z spalinówek off road, on road elektryczych i spalinowych bo na te zawody też porzeba funduszy

Dostają ochłap bo źle przygotowują wnioski o dotacje.
Swoją drogą ten ochłap rozwiązał by wszystkie nasze problemy.
Na dzieci nie dostaliśmy nic a nic.

mamy się za przeproszeniem odczepić

Nie zmuszam Pana do odczepienia się. Może Pan popierać obecny stan rzeczy. Ale ja się z nim nie zgadzam.

bo OSM interesują tylko klasy związane z firmą ATA

ATA daje pieniądze do OSM na zawody więc współpracujemy. Jak inni sprzedawcy zaczną inwestować w OSM to nie widzę problemu aby obok pucharu tamiya zrobić puchar hpi, xray itd.

co do szkolenia młodzieży każdy z nas w swoich klubach to robi poszukuje nowego narybku tylko nieco ciszej i bez rozgłosu proszę popatrzeć na rankingi a sam się pan przekona

Z tego co pamiętam to OSM ma 7 Mistrzów Polski

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 29, 2008 6:18 pm 

Adam Różycki napisał(a):

1. LINK 1 - skromne 70 tys. z programu "Sport wszystkich dzieci"

2. Link 2 - jeszcze skromniejsze 30tys. na imprezy sportowe i 40tys. na promocję (sic !) z programu "Sport wszystkich dzieci"

3. LINK 3 - kolejne 50tys. na imprezy sportowe i ... no cóż program "Sport wszystkich dzieci"

więcej niż warcaby :)

Ostatnio edytowano Pt paź 03, 2008 1:17 pm przez Marek Kędziora, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 29, 2008 6:20 pm 

... nie słyszałem żeby ktos z organizatorów zażądał zwrotu budowy toru albo kosztów organizacji zawodów sami czasami przy pomocy innych firm nie związanych z modelarstwem finasujemy takie przedcięwzięcia i nie chcemy ani centa

pozdrawiam
krzysztof skrzypiec

W trakcie historycznego ,nie formalnego spotkania w Kłodzku z "Władzami"dowiedzielismy się,że LOK i Komisja nie jest zainteresowana Klubami,zakładaniem i ich rozwojem.A dlaczego?Odpowiedż jest prosta Kluby mogły by się starać o dotacje finansowe od Państwa.Jeśli wejdzie Pan na stronę Ministerstwa Sportu,znajdzie Pan zakładkę "Sport powszechny".Tam są w .pdf podane dofinansowania dla różnych organizacji o sportowym charakterze.OSM dostał też dostał kasę w ramach dofinansowania z budżetu .Wy jako klub ze Szczecina też moglibyście się starać o dofinansowanie, gdyby ktoś o to zadbał i Wam pomógł.LOK powinien docenić Waszą inicjatywę budowy toru i pomóc.Przyjazd Matukina do Was na zawody nie jest żadną wspaniałomyślnością.Sami powinniście mieć sędziego i Swoje zawody zrobić bez opłat za np. bezsensowne dojazdy...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 174 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona