Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 19, 2026 10:41 pm

Autor
PostNapisane: Wt wrz 09, 2008 6:22 pm 

Witam!!
Jestem nowy na forum i od niedawna interesuje się modelarstwem. Mam takie pytanie do was jaki pakiet najlepiej zastosować do rustlera VXL - 9 cell nimh czy lipo http://www.cyber-fly.pl/produkt-776.html oto link lipo. I czy będzie miał lepszego kopa z tymi lipo, które podałem czy 9 cellami i jakiej firmy polecacie - intellect czy rc hobby ale one wyglądają jakoś tandetnie. zależy mi aby model miał jak największego kopa w rozsądnej cenie max 250 - 300 zł za pakiet .
Proszę o odpowiedź pozdrawiam!

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 09, 2008 7:31 pm 

Weź li-pole tylko wtedy musisz być bardzo ostrożny, ale na pewno będize miał więcej mocy na Lixx

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 09, 2008 7:46 pm 

dlaczego muszę być ostrożny ?na co mam zwracać uwagę nie chciałbym uszkodzić modelu. Czy te lipo, które podałem w linku będą za mocne ??
to prąd 15c czy za mało? a może lepiej 9 cell zastosować nie znam się na tym bardzo mi zależy na odpowiedzi kogoś doświadczonego będę wdzięczny ?

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 09, 2008 7:55 pm 

POo pierwsze- potrzebujesz specjalnej łądowarki z programem lipo który odetnie prąd przy danym napięciu, chyba że koniecznie chcesz spalić dom
Po drugie-potrzebowałbyś regla który również odetnie prąd przy danym napięciu, żebyś dziurska w asfalcie nie wyrżnął

Jednym słowem lipole to bardzo specyficzne pakiety, trzeba z nimi delikatnie i odpoednio, inaczej dochodzi do tragedii

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 09, 2008 8:28 pm 

ładowarkę do lipo mam firma copterx ładuje lipo ,fe nim i nicd . Ale moje pytanie - czy te konkretne lipo będą dobre podaje link http://www.cyber-fly.pl/produkt-776.html.
Czy one są za mocne ??
Czy prąd 15c to mało czy dużo dla tego modelu .
Czy nie uszkodzę modelu ?
One mają prąc ciągły rozładowania : 66a,
-max. prąd chwilowy : 88a. 11,1V 4400mah. proszę o konkretną odpowiedź bo od trzech tygodni nie wiem na jakim pakiecie jeździć- a chciałem kupić kilka pakietów i nie wiem jaki będzie najlepszy.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 09, 2008 9:15 pm 

Zacznijmy od początku:
- jaki silnik jest w modelu (szczotka czy bezszczotka i jakiej mocy)
- jaki regulator jest w modelu (zakres napięć wejściowych i czy ma obsługę LiPo)
- jakiego pakietu używasz obecnie i na ile minut jazdy on starcza ?

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 09, 2008 9:40 pm 

Silnik valineon brushless 3500 bezszczotka regulator valineon VXl-3s. Do tej pory używałem i używam nimh 7 cell 4200mah ale to są tylko na próbe. Regiel nie wiem jaki ma zakres napięć bo nigdzie nie pisze ale producent podaje aby osiągnąć max speed 70mph - trzeba stosować te lipo podaje link one są konkretnie do tego modelu: http://www.maxamps.com/proddetail.php?p ... ack&cat=75 prąd 20c i tam pisze 160amper . Ja znalazłem te co wcześniej podałem http://www.cyber-fly.pl/produkt-776.html lub te: http://www.rcskorpion.pl/product_info.p ... ts_id=4480. Nie mam bladego pojęcia jakie lipo kupić nie chcę uszkodzić modelu a zarazem chcę aby z niego wycisnąć dużo za rozsądną cenę zależy mi też na lipo bo szybciej się ładują.
Proszę o pomoc będę niezmiernie wdzięczny.

Przemek Morawski napisał(a):
Zacznijmy od początku:
- jaki silnik jest w modelu (szczotka czy bezszczotka i jakiej mocy)
- jaki regulator jest w modelu (zakres napięć wejściowych i czy ma obsługę LiPo)
- jakiego pakietu używasz obecnie i na ile minut jazdy on starcza ?

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 09, 2008 10:22 pm 

No to chyba troszkę cię zmartwię po LiPo ładują się dłużej niż NiMH. Trzeba liczyć 1,5h żeby naładować pakiet. Jeśli chodzi o prąd pobierany przez model to trudno cokolwiek powiedzieć. Pakiety które pokazałeś mają pojemność 8000mAh co przy 20C daje prąd 160A. Wow-rc z cyber-fly nie dość że raczej kiepskie jakościowo to jeszcze dużo mniejszy prąd mogą oddać. Ponawiam pytanie, jak długo jeździsz na NiMH, pomoże to oszacować pobierany prąd.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 10, 2008 6:17 am 

A ja widząc budżet i ładowarkę poszedłbym w life, dla mniej doświadczonego bezpieczniejsze, dużo trudniej uszkodzić i je i model, na 3S byłoby akuratnie, ładowanie w 15 minut, wydolność prądowa 20-25C w odróżnieniu od lipoli o których pisze. Za 300zł masz prawie 3 pakiety 3s1p 2300mAh na których śmigasz jak na 4000mAh NiMH. I na 3 pakietach masz szanse śmigać z ładowarką ze sobą nonstop.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 10, 2008 2:41 pm 

na nimh śmigam od około 3 tygodnie bo tyle mam model. Ok rozumiem czyli te w cyber fly kiepskie do tego modelu. A czy te w rcskorpion podaje link: http://www.rcskorpion.pl/product_info.p ... ts_id=4480 dane tego pakietu.

napięcie 11.1V (max. 12.6V min. 9.0V dopuszczalne rozładowanie 2.75V/celę),
- kombinacja cel / ilość: 3s1p / 3szt.,
- pojemność minimalna: 3700mAh,
- prąd rozładowania : 81.4A (22C) ciągły, 148.0A (40C) chwilowy,
- prąd maksymalny ładowania: 3.7A (1C),
Czyli trochę gorsze niż te markowe maxamp 8000mah i to za mniejszą cenę.
Nie wiem co mam robić czy lepiej nimh 9 cell czy lipo a może jak ktoś napisał fe tyle że na fe jazdy wyjdzie ok. 10 min na jednym pakiecie oby nie mniej.
Czy te lipo nadają się do tego modelu nie chcę go uszkodzić ?Co myślicie o tym proszę o opinie doświadczonych kolegów

Tytuł:
PostNapisane: So lis 08, 2008 12:09 pm 

Witam. Mam Rustlera VXL drugi sezon. Na LiFe jest 8,5 min bardzo ostrej jazdy po trudnym torze. Poprzedni sezon śmigałem na LiPo MaxAmps 5000 (22min Jazdy) to trochę za duża pojemność dla tego zestawu napędowego. Pomimo najwolniejszego oryginalnego przełożenia (atak - 25z ) osiągane temperatury były zbyt wysokie, co zaowocowało po czasie wyłączeniem się regla na stałe :) Powinienem był robić 3 tury po 7 min, lub dodać ostre chłodzenie, ale to dopiero teraz wiem..
Na NiMh więcej niż 6 celkowym model będzie za ciężki i trudny do wyważenia, a bez tego nie da się poprawnie wziąć łagodnego łuku.
O skokach nie wspomnę.
Reasumując, najlepiej spisują się LiFe A123 2300Mah.
Pakiet 3 celkowy waży nieco ponad 220G, można zmieniać wyważenie położeniem trzeciej celki, można mieć tylko 1 pakiet i naprawdę można się zmęczyć za te 8,5 min jazdy :D