Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 05, 2026 1:17 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 17, 2008 11:58 am 

Ostatnio edytowano Cz lip 17, 2008 12:10 pm przez Michał Woszczek, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 17, 2008 12:09 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
To podam do wypowiedzi o finale:

przypomnę sprawę opena w murowanej jeżeli chodzi o liczenie czy nie liczenie finału. Prosze o konsekwencję w swoich poglądach.

Zaraz zaraz nie mylmy pojęć. Ostanie zawody jako eliminacja, nie grand prix, to jest różnica. ty proponujesz GP, czyli niezależne liczenie, ja proponuję eliminację, czyli jak ktoś nie przyjedzie to mu się po prostu nie policzy.

Przemek Morawski napisał(a):

Tak jak napisał Darek, 8 imprez i koniec cyklu w maju jest optymalnym rozwiązaniem. A jeśli będzie kolizja z zawodami 1/10 to liczmy większą połowę eliminacji i wtedy chyba każdy da radę obskoczyć i 1/10 i 1/18. Jednak tak jak Darek zapytał, ile tak naprawdę osób startuje w 1/10 i 1/18? Cztery, pięć osób?

koniec maja? Ludzie, znów się zoramy...

Co do ilości osób jeżdżących w innych klasach od kwietnia (przepraszam, że bez autoryzacji):
1. Michał Woszczek,
2. Gzegorz Nóżka,
3. Cichy I
4. Cichy II,
5. Robert Podrazik,
6. Patryk Dykas,
7. Grzegorz Barankiewicz,
8. Filip Zaremba,
9. Wojciech Bukryj,
10. Artur Dzierzęcki,
11. Marcin Sroka,
12. Wojciech Sroka,
13. Prezio,
14. Papaj,
15. Paweł Michalski,
To już prawie dwie grupy a pewnie i tak kogoś pominąłem. Jak kolejny sezon będzie się znów tak ciągnął ostatnie eliminacje mogą mieć podobną frekwencję jak w tym sezonie.

Co myślicie (podparte sensownymi argumentami) o LiPo i bezszczotkach, bo jak na razie nikt w tej kwestii się nie wypowiedział?

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 17, 2008 12:14 pm 

Michał nie chodzi mi o sezon letni tylko halowy bo to właśnie hala pokrywa się z mikro. A żeby już nie mieszać sezonów to niech finał mikro będzie w ostatnim tygodniu kwietnia i po sprawie.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 17, 2008 12:31 pm 

Darek Mołodecki napisał(a):
Moja propopzycja . jeśli chcemy zeby open sie rozwujal i niedochodzilo do takich sytuacji jak w tym roku zrobmy kateorie wiekowe w nim mlodzi chca sie scigac ale i tez miec wyniki przynajmniej w swojej grupie wiekowej. Tak wynika z psychologi tego wieku.

Druga sprawa ilosc zawodow 5 imprez dlaczego ?, bo jest konflikt z zawodami 10 ? czy inymi . Chcialbym wiedziec ile osob z mikro jezdzi czyms innym w innych zawodach . Jaki procent stanowia w liczbie jezdzacych w micro. Dla mnie sezon powinien konczyc sie w maju czyli 8 imprez

A modified 1/10 jest jakiś podział? Open micro to odpowiednik, podziały są w klasach niższych.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 17, 2008 12:38 pm 

Co do kalendarza to jestem przeciwny "rozlazłemu" terminarzowi, liga mikro jest jedna z kilku w całym roku. Optymalne miesiące to stary od listopada do marca. Kwiecień to juz starty na asfalcie, niezapominajmy ze liga powstawała tak, aby można było ścigać się w okresie zimowym. Twierdzicie ze kilku tylko zawodników jeździ tez w 1/10 w klasie open, to przynajmniej 8 zawodników, którzy zaczynają stary w kwietniu i bedą musieli wybierać, następnie dochodzi kilku zawodników ze standarta. Mamy przykład startów w zakończonej lidze i rozegranych finałów, jednej klasy można było nie rozgrywać z powodu braku frekwencji.
Jestem za 5-6 imprezami, w podanym okresie.
Co do przepisów powinien dojść zapis o posiadaniu modelu do każdej z klas, tak aby nie mieć przypadków startów jednym modelem w oponie i standarcie , oraz zapis o klasie open o dopuszczeniu silnika min 300 lub bezszczotek po to, aby modele były o zbliżonych parametrach. Wyeliminujemy startujących ze standarta, jeżdżących w celach rekreacyjnych. Zdanie o Lipo moje znacie, nie zmienia się, wręcz wiem ze jest około 5 zawodników z opena, którzy nie maja nic przeciwko, po rzeczowej rozmowie, rozwialiśmy wiele wątpliwości. Co do kategorii wiekowej w openie to wtedy, kiedy będzie tych młodzików przynajmniej 6, wtedy będzie miało to sens. Na ta chwile będzie to tylko jazda po puchar. W wolnym tłumaczeniu "parcie na puchary".
Pozdrawiam

Ostatnio edytowano Pt lip 18, 2008 7:18 am przez barankiewicz grzegorz, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 17, 2008 1:05 pm 

Finał jest ostatnia eliminacja i musi być liczony, jak nie ma 5 zgłoszonych zawodników w klasie to nie jedzie i trzeba obserwować listę zgłoszeń czy w ogóle jechać na taka eliminację. Tak jak było w tym roku nie powinien sie odbyć i podział powinien być na podstawie eliminacji. Na początku sezonu ostrzegałem, że taka ilość imprez do czerwca może nie wypalić.
Przynajmniej dwie eliminacje muszą być nie liczone (nie zawsze można wystartować: 4 elim to dwie +finał, jak 5 elim 3+ finał itd.)

Nagrody maja motywować i zachęcać, sędzia od tego żeby ustawić zawodników.

Nie jestem za li-po (waga ich daje przewagę, a nie każdy chce je kupować, jeżdżąc w open i standard trzeba mieć inne baterie) silnik 380 to za dużo i tak już jest za szybko, nie każdy tor może być duży żeby wykorzystać moc silników które są teraz do dyspozycji.

imprezy powinny się kończyć najdalej w kwietniu

opłaty do pchełek sensowne

tyle dyplomów nie zgadzam się (w kobierzycach był problem z AMB i nawet nie było czasu pisać dyplomów dla tylu zawodników a jeszcze podział na klasy i wiek. Większość osób i tak nie szanuje dyplomu za np.7 czy 9 miejsce.

open podział na kategorie wiekową, wystarczy min 5 zawodników, ale to musi być jasna deklaracja na początku sezonu i tak jak wyżej napisałem nie ma 5 zawodników taka klasa, czy taki podział) nie jedzie eliminacji.

kara finansowa jak ktoś się zgłosi na zawody i nie przyjedzie.50zł
w przed dzień tel do organizatora, że nie mogę bo....i wtedy organizator informuje na forum o frekfencij danej klasy lub telefonicznie lub na meila zainteresowanych. pieniądze przeznaczyć na nagrody lub AMB

Brak możliwości startu jednym modelem w dwóch klasach, po co sztucznie robić tłok i tak jest tyle kategorii, że trudno w jeden dzień sie wyrobić. w momencie zgłaszania się na zawody wybrać klasę i zastanowić sie czy będzie frekfencja. Mamy do siebie telefony zawsze można ustalić kto z kim i gdzie lub pisać na forum

silniki 280 i 180 ok jak marek napisał

pozdrawiam

GG 8022719

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 18, 2008 8:40 am 

barankiewicz grzegorz napisał(a):
Co do kalendarza to jestem przeciwny "rozlazłemu" terminarzowi, liga mikro jest jedna z kilku w całym roku. Optymalne miesiące to stary od listopada do marca.

Ok, rozumiem, że jest grupka osób, które nie mogą się wyrobić z obskoczeniem wszystkich imprez na których chcieliby być. Lecz dla większości liga micro trwająca od listopada do marca oznaczałaby pół roku bez jazdy modelem. Jestem również przeciwny odwoływaniem startów danej klasy gdy zgłosi się mniej niż 5 osób. Czy przez to, że niektórym nie chciało się przyjechać reszta ma cierpieć z tego powodu? Zwłaszcza gdy zawodnik jeździ tylko w jednej klasie, która nie jedzie z powodu małej frekwencji( Czy na prawdę nie lepiej łączyć starty różnych klas)

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 18, 2008 9:25 am 

Grzes cytat: [Nie jestem za li-po (waga ich daje przewagę, a nie każdy chce je kupować, jeżdżąc w open i standard trzeba mieć inne baterie) silnik 380 to za dużo i tak już jest za szybko, nie każdy tor może być duży żeby wykorzystać moc silników które są teraz do dyspozycji.
] Grześ będę wredny, ale dlaczego mamy wszystko zwalniać, dlatego ze jest za szybko dla ciebie. Ja jestem za przyspieszaniem, jak będzie za szybko i latka polecą to przejdę do standarta. :D

Ostatnio edytowano Pt lip 18, 2008 9:43 am przez barankiewicz grzegorz, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 18, 2008 9:40 am 

Jeśli chodzi o LiPo to używam ich niemal codziennie w samolotach i bardzo je polubiłem :) Jednak kwestia bezpieczeństwa ich użytkowania a na zawodach również ładowania jest ważna. Wiadomo że na zawodach nie ma za dużo czasu na ładowanie i wiele osób podbije prąd ładowania powyżej 1C aby zdążyć przed następnym biegiem co może skończyć się bardzo źle nie tylko dla pakietu. Również w czasie biegu może dojść do mechanicznego uszkodzenia pakietu, osobiście wyciągałem kilkucentymetrową drzazgę spod pakietu w M18 a przecież nic poza przeszorowaniem bokiem po drewnianej bandzie nie zrobiłem. Gdyby taka drzazga przebiła LiPo mogłoby być po zawodach nie tylko dla mnie ale i dla całej reszty bo wykładzina raczej chętnie by się zapaliła. Tak więc mimo całej sympatii dla LiPo jestem sceptycznie nastawiony.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 18, 2008 10:22 am 

Cytuj:
Co do ilości osób jeżdżących w innych klasach od kwietnia (przepraszam, że bez autoryzacji):
1. Michał Woszczek,
2. Gzegorz Nóżka,
3. Cichy I
4. Cichy II,
5. Robert Podrazik,
6. Patryk Dykas,
7. Grzegorz Barankiewicz,
8. Filip Zaremba,
9. Wojciech Bukryj,
10. Artur Dzierzęcki,
11. Marcin Sroka,
12. Wojciech Sroka,
13. Prezio,
14. Papaj,
15. Paweł Michalski,
To już prawie dwie grupy a pewnie i tak kogoś pominąłem. Jak kolejny sezon będzie się znów tak ciągnął ostatnie eliminacje mogą mieć podobną frekwencję jak w tym sezonie.

Co myślicie (podparte sensownymi argumentami) o LiPo i bezszczotkach, bo jak na razie nikt w tej kwestii się nie wypowiedział?

Pozdrawiam

troche staystyki
standart 63 osoby
poen 22 osoby
truck 35
2wd 12

razem 132 osoby

patrzac na przedsatwiona liste to wiekszosc osob to open, ktory i tak ma problemy

gros jezdzoczych osob to standart i truck i oni tak naprawde decyduja ,ze zawody są bo bez nich sam open by nie istniał.

Ci zawodnicy traktuja Lige Mikro bardzow poważnie Teraz Powiem zdanie ,które może wywołac kontrowersje "Osoby jeżdżace w innych Klasach czy to w 10 czy 8 traktuja lige Mikro bardziej jak "zabawe" w czasie kiedy nie odbywaja sie ich zawody"

Wiec zadajmy sobie pytanie czym ta liga ma byc ?
przerwa zimową dla jezdzacych w lecie czy zawodami dla tych ktorzy te zawody traktuja jako glówne pole swoich wyscigow

dla nich cykl pazdziernik poczatek maja czyli 7-8 imprez to ich caly sezon jazd

przepraszam za bledy ale pisze z komorki z wakacji

Associated B44 Factory Team
TT-01
Futaba 3PM 2.4Ghz

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 18, 2008 11:21 am 

Grzegorz Kopertowski napisał(a):

Ok, rozumiem, że jest grupka osób, które nie mogą się wyrobić z obskoczeniem wszystkich imprez na których chcieliby być. Lecz dla większości liga micro trwająca od listopada do marca oznaczałaby pół roku bez jazdy modelem.

Jest to miecz obusieczny. Dla Ciebie jest to pół roku bez jazdy modelem, dla innych jest to kolejna klasa. Niestety w polskich realiach, gdy nie ma gdzie trenować dla wielu zawodników micro jest właśnie formą treningu. Moja propozycja jest taka, ażebyś rozpoczął starty również w innych klasach a wtedy zrozumiesz dalczego naciskamy na sprawnie przeprowadzony sezon do kwietnia.

Grzegorz Kopertowski napisał(a):

Jestem również przeciwny odwoływaniem startów danej klasy gdy zgłosi się mniej niż 5 osób. Czy przez to, że niektórym nie chciało się przyjechać reszta ma cierpieć z tego powodu? Zwłaszcza gdy zawodnik jeździ tylko w jednej klasie, która nie jedzie z powodu małej frekwencji( Czy na prawdę nie lepiej łączyć starty różnych klas)

Połączenie startów było już przerabiane i niestety nie zdaje egzaminu. pisaliśmy już o tym na forum. Pół biedy gdy w jednej grupie wystartują zawodnicy reprezentujący podobny poziom. Problem zaczyna się pojawiać, gdy startują zawodnicy rażąco różniący się od siebie przygotowaniem. Kogo obarczysz winą jeśli mało doświadczony zawodnik z innej niż twoja klasy, przypadkowo uszkodzi Tobie model w eliminacjach i przez to nie wystartujesz w finale głównym?

Przemek Morawski napisał(a):

...Michał nie chodzi mi o sezon letni tylko halowy bo to właśnie hala pokrywa się z mikro...

Mi też nie, wielu z nas zimą jeździ spalinami na zawodach zagranicznych, do tego dochodzi faktycznie hala, do tego dochodzi początek sezonu w kwietniu, analizuj Przemek całość eventów modelarskich, osoby, które wymieniłem jeżdżą w kilku klasach, a zakończenie obecnego sezonu tylko potwierdza, że w kwietniu jest już po ptokach, bo wielu z nas mając do wyboru spaliny na otwartch torach, elektryki 1/10, 1/12 czy spaliny na hali po prostu na micro nie przyjedzie.

Jako puentę potraktuj napisane kilka zdań wyżej stwierdzenie o mieczui treningach.

Nie mam nic do micro, na prawdę podoba mi się atmosfera i adrenalina, sportowa rywalizacja i miłe grono modelarzy. Dlatego jeździłem. Nie zapominajmy również, co było już podkreślane wielokrotnie, że jest to przedsionek do większego ścigania i tak należy to traktować. Rozwój tej ligi jest tak samo ważny jak starty w EMP. Dlatego nie można pozwolić na uwstecznienie przepisów tylko dla tego, że coś jest zbyt drogie, albo nie zmieści się do modelu (śmieszne). Niech młodzierz i wszyscy, którzy zaczynają przygodę mają świadomość, że aby doścignąć czołówkę potrzeba treningu i inwestycji. Zatrzymując się na kosmetyce przepisów powodujemy nie dość, że zacofanie sprzętowe, to brak chęci nauki nowego powoduje też zacofanie umysłowe.
Dlatego tak walczę o bezszczoty i liopole.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 18, 2008 11:26 am 

Michał, może czas na specjalizację? Zauważ, że są osoby które jeżdżą wyłącznie mikro i nie za bardzo ich obchodzi kalendarz dziesiątek czy innych klas. Śmiem nawet twierdzić, że osób tych jest nawet więcej tyle że głosu w tej dyskusji nie zabierają.

EDIT: I jeszcze jedno Michale, dla Ciebie mikro to przedsionek do wielkiego ścigania i traktujesz mikro raczej jako zabawę. Ale są tacy dla których mikro jest wielkim ściganiem i nie planują iść dalej w stronę tego "lepszego" wielkiego ścigania bo mikro ich zadowala, zmusisz ich żeby szli dalej uszczęśliwiając ich na siłe? Nie może być więc tak, że cały cykl jest ustawiany pod potrzeby osób które można powiedzieć z nudów na mikro przyjeżdżają bo akurat nie ma zawodów w ich klasach 1/10 czy spalinowych. Michał, jeśli jedziesz do kogoś w gościnę to na czas pobytu wprowadzasz swoje zasady i zmuszasz gospodarzy do ich przestrzegania ? Wątpię.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 18, 2008 2:35 pm 

No to sprowadzimy zapaleńców rozlazłego sezonu na ziemie. Kto będzie wam sędziował jak zacznie się sezon spalinowy, a Marek z Leszkiem będą w rozjazdach? Nie zapominajcie ze jest jedno AMB i zacznie ono być wykorzystywane na asfalty, to w kłodzku lub jelczu, ewentualnie na innych imprezach letniego sezonu. Chyba ze Marek zrezygnuje z domowych pieleszy. Pamiętajcie ze wszyscy mamy rodziny.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 18, 2008 2:58 pm 

barankiewicz grzegorz napisał(a):
No to sprowadzimy zapaleńców rozlazłego sezonu na ziemie. Kto będzie wam sędziował jak zacznie się sezon spalinowy, a Marek z Leszkiem będą w rozjazdach? Nie zapominajcie ze jest jedno AMB i zacznie ono być wykorzystywane na asfalty, to w kłodzku lub jelczu, ewentualnie na innych imprezach letniego sezonu. Chyba ze Marek zrezygnuje z domowych pieleszy. Pamiętajcie ze wszyscy mamy rodziny.

Nie wiem jaka jest sytuacja prawna AMB ale wolałbym , żeby na ten temat wypowiedział sie Marek. a co do sędziowania przypomnij sobie pierwszy sezon jest wiecej osób co to robiły

Odwiedź Tani Hosting dla Ciebie z generatorem stron

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 18, 2008 3:33 pm 

Darku, miałem możliwość porozmawiania z Markiem na ten temat, proponuje telefon i rozmowę, może dojdziecie do porozumienia z terminem ligi.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna strona