Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 05, 2026 11:54 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 11, 2008 9:13 am 

Defender opierasz sie na wlasnych subiektywnych odczuciach czy robiles jakies porownania ?? Ew masz jakies dane na papierze ??
A co do tych starych profesjonalnych nicd daj cos co to potwierdzi jakies specyfikacje etc ??

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 11, 2008 9:59 am 

Nie mam specyfikacji bo skąd ją wziąźć skoro te ogniw a są nie do kupienia w detalu.. , a silniki to przeważnie Johnson ale niestety produkwany dla boscha i nie do odnalezienia w katalogach johnsona.

Moje odczucia są tylko i wyłącznie objektywne, poza tym papier przyjmie wszystko i dla mnie jako specjalisty 'datasheet' jest nic nie warty.
Trzeba sprawdzać, podłaczyć obciążenie i wszystko wiadomo.

Tytuł:
PostNapisane: So lip 12, 2008 11:07 am 

Defender napisał(a):
Nie mam specyfikacji bo skąd ją wziąźć skoro te ogniw a są nie do kupienia w detalu.. , a silniki to przeważnie Johnson ale niestety produkwany dla boscha i nie do odnalezienia w katalogach johnsona.

Moje odczucia są tylko i wyłącznie objektywne, poza tym papier przyjmie wszystko i dla mnie jako specjalisty 'datasheet' jest nic nie warty.
Trzeba sprawdzać, podłaczyć obciążenie i wszystko wiadomo.

Tak samo nic niewarte sa subiektywne odczucia nie obraz sie ale taka jest prawda...

Tytuł:
PostNapisane: So lip 12, 2008 8:44 pm 

Ja nie mam odczuć subiektywnych, ech trzeba sprawdzać rózne ogniwa w tym nie modelarskie do czego wszystkich zachęcam. Bez datasheet'a wiadomo że FSO Polonez przyśpiesza wolniej od BMW M5, tak samo łatwo odróznić można silniki czy akumulatory, żadna filozofia. Jak komuś muli profitex to wiadomo że jest gorszy niż sanyo i to bez papierków , najczęściej i tak niedokładnych.

Tytuł:
PostNapisane: N lip 13, 2008 6:12 pm 

Chopper napisał(a):
...To jest NiCD nie NiMH a jesli sie nie myle, cykl NiCD wygląda tak, że można rozładować go do 0.0V (zawsze tak robie i działa)...

nie można rozładowywać do zera, rozładowuje sie tak do 0,9 na cele nie więcej

2 miejsce w klasyfikacji proxima mikromania w e18mikro std oraz 10te w e 18 t sezon 2006/2007
---SZUKAM SPONSORA---

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 14, 2008 9:47 am 

Zdania są podzielone, głównie dlatego że dawno temu naukowcy nie zalecali rozładowywania do zera V, głównie z powodu braku wiedzy na temat tych akumulatorów bo dopiero je stworzyli.

Zajmuje się ni-cd 15 lat, dużo bardziej się angażuje niż zawodowi naukowcy którzy mają tak naprawdę to gdzieś bo przychodzą do pracy aby odbębnić swoje. Zresztą kto w Polsce z zawodowców jest dobry ?, naukowcy amatorzy(maniacy) są wilekrotonie lepsi bo zależy im a zawodowiec myśli ile dostanie wypłaty , kiedy skończy się dzień aby iść na piwo i mecz oglądnąć.

Dzięki rozładowywaniu do zera i trzymaniu w tym stanie akumulatora minimum kilka godzin regeneruje się on i zachowuje jak nowy przez długi czas, warunek to rozładowanie małym prądem kilkadzisiąt mA dla ogniwa SC. Mam akumulatory które mają teraz 25 lat ogniwa A 1000mAh, są rozładowywane zawsze do zera i mają obecnie po tym czasie około 900mAh(latarka 700mA pobór prądu), dodam że miałem tych ogniw kilkadzisiąt i były używane do testów, ogniwa rozładowywane do 1 V już dawno zmarły a te rozładowywane do połowy zniszczyły(zwarcie) sie po 3 latach.
Ogniwa są rosyjskie bo wtedy nie było wyboru i takie dostałem, 5 lat leżakowały sobie w magazynie wojskowym.

Sprawdzałem też ni-mh ale te ogniwa są mniej wymagające, trudno wchodzą w stan uszkodzenia po doładowywaniu, rozładowanie do 1 V czy do zera nie cofa efektu pamięci , nawet po 100 doładowaniach spadek pojemności był podobny jak ogniw rozładowywanych do 1 V a rozładowywanie do zera też nie pomagało ani nie niszczyło. najwięcej szkody tym ogniwom wyrządziłem gdy ładowałem je pradem 0,1C bez kontroli DV.

Moje zdanie jest takie że nie ma czegoś takiego jak ładowanie x*C , prąd ładowania dobiera się opierajac sie na wzroście temperatury ogniwa i ciśnienia wewnątrz, dla ogniwa zawodowego SC maksymalny prad wynosi 70 mA, przy takim prądzie ogniwo dosyć dobrze sobie radzi z przeładowaniem i zachodzą procesy rekombinacji które wystarczają na nawet kilkadziąt godzin przeładowania, temperatura rośnie o kilka st.C.

Dla ogniwa AA te prąd wyliczyłem na około 35 mA.
Zespułem wiele ogniw ni-mh właśnie ładując je prądem podanym na obudowie akumulatora, przeładowanie o godzinę już degradowało markowe akumulatory, przy czym rozładowanie do 1 V czy do 0 V nie daje żadnego efektu regeneracji, te akumulatory żyją tym dłużej im lepiej je ładujemy, nie ma środka aby cofanąć szkody które wyrządziliśmy.

Kto chce może się ze mną nie zgodzić, nie robię tych testów dla ludzi bo większość ludzi i tak żyje po trupach nie licząc się z niczym, bardziej traktowałem tą wieloletnią pracę jako dar dla ludzi którzy muszą z jakiś powodów mieć sprawny akumulator przez połowę swojego życia.
Jakisczas temu odkryłem stronę 'Battery university', jedyne z czym sie nie zgadzam choć to zależy od sposobu używania ogniwa itp. to to że napisano tam że ładowanie szybkie 1h jest bardziej zalecane dla ogniw ni-cd niż normlane 0,1C ponieważ zachodzi wtedy szybciej krystalizacja i przebicie separatora, u mnie nie stwierdziłem problemów z krystalizacją zarówno przy szybkim i bardzo wolnym ładowaniu, krystalizacja pojawiała się u mnie gdy ogniwo było za długo rozładowane poniżej 1 V , szczególnie gdy leżało miesiącami przy 0V, i przy przetrzymywaniu ogniwa w stanie naładowanym lub poprostu ładowane/doładowywane tak że było cały czas w stanie naładowanym, oprucz samego przegrzewania/przeładowywania ogniwa właśnie wysoki stan naładowania i brak okresowych cykli rozładowania przyczynił sie po 2 latach do zwarcia ogniwa.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 14, 2008 12:24 pm 

Czytając to cieszę się, że już mam tylko Lixx, każdy kto zaczyna, niech od razu w takie ogniwa idzie, święty spokój i lepsze jeżdżenie.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 14, 2008 7:23 pm 

Wiadomo, dużo mniej obowiazków ale i technologia 30 lat młodsza, wymaga zastosowania skomplikowanych ładowarek ale dziś to nie nie problem, więc Li-xx górą :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 14, 2008 9:02 pm 

krystalizacja zachodzi przy ładowaniu i rozładowaniu Ni-mh małymi prądami lub przy ładowaniu podtrzymującym.

Przy rozładowywaniu poniżej 1V odgazowuje się elektrolit i deformuje separator.

To są dwa różne zjawiska wywołane przez dwie różne reakcje chemiczne.

Ale mając pogardę dla naukowców na takie szczegóły się nie zwraca uwagi.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 15, 2008 9:22 pm 

krystalizacja zachodzi przy ładowaniu i rozładowaniu Ni-mh małymi prądami lub przy ładowaniu podtrzymującym.

Przy rozładowywaniu poniżej 1V odgazowuje się elektrolit i deformuje separator

To wszystko dla ni-mh ?, jeśli tak to ja mam całkowiecie inne wyniki, oczywiscie oprucz ładowania podtrzymujacego które jest złe .

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 15, 2008 10:30 pm 

Po kupnie multimetrów, mostków do pomiaru rezystacji wew, zbudowaniu prostego stanowiska to zdejmowania charakterystyk rozładowania, wyniki zaczną przypominać te jakie podaje reszta świata.

Proponuje się szarpnąć i będzie mniej subiektywnie a bardziej mierzalnie.
Zaś rozmowy zaczną się toczyć na temat tego co zostało zmierzone, a tego co się poczuło.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 15, 2008 10:39 pm 

Umiem mierzyć , ale to nie ma nic do efektów o których napisałem.., poza tym wszystko co napisałem jest zgodne z tym co jest na 'battery university', inna sprawa że specjlaliste poznaje sie po efektach - u mnie akumulatory żyją 20 lat i wiecej a u papierowych tandetnych naukowców(Polskich) po kilka lat i są dumni ze aż tak długo.. :(.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 16, 2008 10:14 pm 

Długo działają... ten sukces to można porównać do stwierdzenia kierowcy F1 który by twierdził że jest najlepszy bo mu jedne opony na cały sezon starczają. A że zero punktów na koncie to całkowicie nieistotny szczegół.

No ale jak się użytkuje akumulatory bez modeli to faktycznie starczają na długo. Generalnie jakby im fundować tylko jeden pusty cykl na miesiąc to powinny działać po 40 latach nawet.

Robert

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3