Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 20, 2026 2:55 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr cze 25, 2008 5:21 pm 

No więc. W końcu wyregulowałem mój kochany silniczek :) Nie bez ofiar:

1) Spodnie w paliwie (nie wiem czy to sie spiera?)
2) Zdarty do krwi palec środkowy :lol:

Do rzeczy.

Pytanie nr. 1:

Jechałem silnikiem na max gazie, potem zahamowałem gwałtownie - obroty zmalały i zgasł - skręcić mu LSN?

Pytanie nr. 2:

Jeździłem silnikiem i jak sie zatrzymałem usłyszałem, że dziwnie pracuje. Złapał dużą (160 stopni) temperaturę. Nie wiedziałem co robić, regulacja śrubami nie pomagała, zgasiłem go więc. Okazało się, że bak był pusty. To przez to taka temp?

Pytanie nr. 3:

Skończyłem jazdę, chcę napełnić bak, otwieram a z niego wylatuje jakiś dym, jakby spaliny - czy to normalne?

Pytanie nr. 4:

Jaka jest zdrowsza dla silnika, lepsza metoda gaszenia - zaciśnięcie rurki paliwowej czy zatkanie tłumika? Czy bez różnicy?

Pytanie nr. 5:

Czemu jak gaśnie mi silnik da się go odpalić dopiero jak ostygnie? (Już teraz nie, ale wcześniej tak.)

Pytanie nr. 6:

Gdzie się powinno mierzyć temp? Tak aby termometr dotykał końcówki świecy, czy wyżej?

Pytanie nr. 7:

Na taką pogodę jaką mamy, jaką najlepszą świecę kupić? (U mnie 25-30 stopni)

No to chyba by było na tyle... Odpowiadajcie po kolei, pytaniami... np.:

1) Tak
2) Nie

Itp.

No i jeszcze troche mnie temp. niepokoi...
Jak silnik był zalany, lał mi olejem z wydechu, miał na POSTOJU 124 stopnie :shock: Teraz po wyregulowaniu trzyma podczas jazdy coś koło 130. Zaznaczam, że cały czas dymi. Podczas przyspieszania i jazdy na max.

Wiadomo, to mój 1 silnik spalinowy, do tego baaaardzo kapryśny w regulacji i temperaturze... Więc nie pożyje chyba zbyt długo... Kto wie? Ale jak sie juz poczuje zapach spalin i ten dźwięk, to sie można uzależnić i wszystkie problemy stają się nieważne ;)

Pozdawiam ;)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 25, 2008 5:31 pm 

3) Tak
4) Niektórzy mówią ze ta metoda jest zdrowsza bo całe paliwo zostaje wypalone. A przy zatykaniu tłumika zostaje silnik zalewany.
5) No tak zawsze jest że trudniej odpalić silnik gorący niż zimny( kwestia regulacji)
6) Powinno się mierzyć temperaturę, kierując termometr na świecę. Jak najbliżej.

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 25, 2008 6:57 pm 

piotrokej napisał(a):
5) No tak zawsze jest że trudniej odpalić silnik gorący niż zimny( kwestia regulacji)

a to z powodu?

bo z moimi silnikami jest zawsze odwrotnie

PostNapisane: Śr cze 25, 2008 7:04 pm 

Chopper napisał(a):
Pytanie nr. 1:

Jechałem silnikiem na max gazie, potem zahamowałem gwałtownie - obroty zmalały i zgasł - skręcić mu LSN?

wyregulować serwo gazu

Chopper napisał(a):
Pytanie nr. 2:

Jeździłem silnikiem i jak sie zatrzymałem usłyszałem, że dziwnie pracuje. Złapał dużą (160 stopni) temperaturę. Nie wiedziałem co robić, regulacja śrubami nie pomagała, zgasiłem go więc. Okazało się, że bak był pusty. To przez to taka temp?

tak

Chopper napisał(a):
Pytanie nr. 3:

Skończyłem jazdę, chcę napełnić bak, otwieram a z niego wylatuje jakiś dym, jakby spaliny - czy to normalne?

tak

Chopper napisał(a):
Pytanie nr. 4:

Jaka jest zdrowsza dla silnika, lepsza metoda gaszenia - zaciśnięcie rurki paliwowej czy zatkanie tłumika? Czy bez różnicy?

bez różnicy, po zatkaniu tłumika łatwiej odpalić

Chopper napisał(a):
Pytanie nr. 5:

Czemu jak gaśnie mi silnik da się go odpalić dopiero jak ostygnie? (Już teraz nie, ale wcześniej tak.)

przegrzany i rozkompresowany, wzbogacić mieszankę na wysokich obrotach

Chopper napisał(a):
Pytanie nr. 6:

Gdzie się powinno mierzyć temp? Tak aby termometr dotykał końcówki świecy, czy wyżej?

wyżej, termometrem na podczerwień nie da się dotknąć świecy zazwyczaj

Chopper napisał(a):
Pytanie nr. 7:

Na taką pogodę jaką mamy, jaką najlepszą świecę kupić? (U mnie 25-30 stopni)

OS A5, HPI R5

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 25, 2008 7:20 pm 

Dzięki Panie Tomaszu za odpowiedź.

Tymczasem mam kolejny, poważny problem.

Pamiętam, jak odpaliłem go na fabrycznych - stał na ziemi. Zmierzyłem temp. - 124 stopnie :shock: A był zalany, że sikał olejem z rury :(

Teraz jak jeżdże mam 130 stopni. Jak jeżdże dłużej, słychać że coś nie tak z silnikiem, mierze temp i mam 160 :( Jak dotykam termometrem końcówki swiecy to miałem 180 :( Od razu zgasiłem...

Koledzy podpowiadają mi jedno: skoro dymi i pracuje OK i ma taką temp. to tylko lewe powietrze :(.

Da sie jakoś sprawdzić czy lapie to powietrze? Jak i czym sie to uszczelnia? A może po tych przygodach lepiej zbierać na nowy silnik ? Poradźcie prosze.

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 25, 2008 7:27 pm 

to jest kyosho gxr 28.. a jak pisano kiedyś czasem ma wadliwe podkładki i oringi bądź za wielkie w gaźniku- sprawdź to, myślę że w tym drzemie problem - zazwyczaj lewe powietrze jest od gaźnika

Uszczelnia się silikonem samochodowym do uszczelniania cylindrów,przewodów itd -wytrzymującym ponad 300C
(dostępny w każdym sklepie motoryzacyjnym)
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 25, 2008 8:07 pm 

Chopper napisał(a):
Dzięki Panie Tomaszu za odpowiedź.

Tymczasem mam kolejny, poważny problem.

Pamiętam, jak odpaliłem go na fabrycznych - stał na ziemi. Zmierzyłem temp. - 124 stopnie :shock: A był zalany, że sikał olejem z rury :(

Teraz jak jeżdże mam 130 stopni. Jak jeżdże dłużej, słychać że coś nie tak z silnikiem, mierze temp i mam 160 :( Jak dotykam termometrem końcówki swiecy to miałem 180 :( Od razu zgasiłem...

Koledzy podpowiadają mi jedno: skoro dymi i pracuje OK i ma taką temp. to tylko lewe powietrze :(.

Da sie jakoś sprawdzić czy lapie to powietrze? Jak i czym sie to uszczelnia? A może po tych przygodach lepiej zbierać na nowy silnik ? Poradźcie prosze.

Pozdrawiam.

efektem lewego powietrza jest zubożenie mieszanki i brak dymu
wróć do fabrycznych i wyreguluj jeszcze raz
najpierw górne potem dolne
dobrze wyregulowany silnik pracuje stabilnie w całym zakresie obrotów, a na obrotach max jest lekko przelany, po puszczeniu gazu schodzi z obrotów do jałowych i pracuje stabilnie przez conajmniej 30s
możliwe, że Twój silnik musi popracować jeszcze na przelaniu zanim całkowicie sie dotrze.

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 25, 2008 8:47 pm 

OK, spróbuje wyregulować jeszcze raz, ale myśle, że to jednak ten oring...

Problem w tym, że jak ma ustawione LSN na zbyt bogato, wogóle nie da sie nim ruszyć bo sie zalewa i gaśnie...

Sprawa wygląda tak - ustawiam na fabryczne - HSN 4 obroty od na max wkręconej, LSN 0.5mm łeb przed końcem obudowy. Odpalam, rzyga paliwem, ma około 120 stopni i powyżej, tylko dam troche gazu, duuużo dymu, pyk i gaśnie (troche dziwne, bo powinien na fabrycznych jeździć. Wolno bo wolno ale zawsze). Przy ponownej próbie odpalenia za każdym pociągnięciem szarpanki z rury wydobywa sie kłębek spalin.

Jutro spróbuje jeszcze raz, ostatni z regulacją. Jak nic nie da, zdejme gaźnik i popatrze.

Słyszałem, że jest taka opcja żeby sprawdzić czy silnik łapie lewe powietrze - bierzemy spryskiwacz do okien, rozpylamy wode na silnik i jak zgaśnie albo coś, to znaczy, że łapie... Nie wiem na ile to prawda jest.

PostNapisane: Cz cze 26, 2008 10:08 am 

Ad1
jak masz śróbe regulacyjna idee to wkręcaj ja ona blokuje zamykanie się całkowicie przepustnicy w miałem taki sam przypadek jak Ty
Ad4
ot Jest jeszcze metoda zgaszenia poprzez zatrzymania koła zamachowego jak to działa ?? kombinerkami łapiemy ??

PostNapisane: Cz cze 26, 2008 10:59 am 

Piotr Dołęga napisał(a):
zamachowego jak to działa ?? kombinerkami łapiemy ??

raczej w kombpinerki sie tego nie złapie, w modelach stosuje sie taki przycisk z gumą na koncu który blokuje koło zamachowe.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 26, 2008 1:18 pm 

a nie ukręci się przez to korbowód ??

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 26, 2008 3:26 pm 

A nie lepiej zatrzymać koło zamachowe butem? Szybko i bez kombinowania :D

(poprzednie konto uleglo awarii)

PostNapisane: Cz cze 26, 2008 3:36 pm 

Piotr Dołęga napisał(a):
Ad4
ot Jest jeszcze metoda zgaszenia poprzez zatrzymania koła zamachowego jak to działa ?? kombinerkami łapiemy ??

Piotrek, moze probowac :) ale musisz miec baaardzo szybkie kombinerki :)

ja uzywam do tego grubszego patyczka, do odnalezienia na kazdym torze off road :)

PostNapisane: Cz cze 26, 2008 4:12 pm 

chudej napisał(a):
Piotr Dołęga napisał(a):
Ad4

Piotrek, moze probowac :) ale musisz miec baaardzo szybkie kombinerki :)

ja uzywam do tego grubszego patyczka, do odnalezienia na kazdym torze off road :)

Wg mnie but jest lepszy - zawsze pod...nogą :lol: , tyle że powinien mieć odpowiedniego 'czuba' z gumy, żeby dotrzeć do koła zamachowego.

Piotr Dołęga napisał(a):
a nie ukręci się przez to korbowód ??

Mało prawdopodobne :wink:

Ja najczęściej zgaszam silnik zatykając wydech. Można przy tym też zacisnąć wężyk od tłumika do zbiornika paliwa, jednak przy ponownym odpalaniu w obu przypadkach nie widać różnicy (przynajmniej u mnie).

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 26, 2008 5:43 pm 

ale kombinujecie, najlepiej jest zgasic zatykajac rure, przynajmniej potem latwo odpalic. No chyba ze sie chce zgasic i konczyc jazde odsysajac reszte paliwa, to wtedy zaciska sie wezyk zeby silnik przepalil cale paliwo co ma w sobie i juz. Jestem ciakaw jak bardzo korbowod dostaje przy tym gaszeniu butami, patykami i innymi rzeczami, tak samo pewnie jak przednie lozysko w silniku bo jednak ono tez jest naciskane mocna w jedna strone jak pchacie czyms w to kolo zamachowe...

GG:2247936

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona