Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 30, 2026 1:13 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 02, 2008 1:39 pm 

255 to w sumie rozstaw osi.. rozstaw kół prędzej mi sie kojarzy z szerokością modelu, a dokladniej ilością MM od koła do koła, na tej samej osi.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 02, 2008 1:49 pm 

evog napisał(a):
255 to w sumie rozstaw osi.. rozstaw kół prędzej mi sie kojarzy z szerokością modelu, a dokladniej ilością MM od koła do koła, na tej samej osi.

Racja, z rozpędu pomyliłem pojęcia. 255 mm to rozstaw osi.

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 02, 2008 4:22 pm 

Niedoczytałem, zobaczyłem, że to karoseria 190 mm i nie zagłębiałem się w opis. Ale kolego, ty też się pomyliłeś, bo 190 i 200 mm to rozstaw kół, czyli szerokość, a 255, czy też 258 mm to rozstaw OSI, a nie kół.

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 02, 2008 7:34 pm 

Tak, wiem. Pomyliłem pojęcia, a dalej już potok myślowy poszedł swoim torem :wink: 255 mm w przypadku budy HPI to odległość od osi do osi, ale w linku do modelu Kyosho FV 05 T jest napisane, że model ma szerokość 258 mm. To nie błąd w opisie?

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 02, 2008 9:14 pm 

Cezary78 napisał(a):
Dzięki orcio za porady. Przymierzam się do nowego v-one s. Zamierzam jeździć raczej tylko na torze dlatego mam nadzieję że z paskiem nie będzie problemu. Uznałem też, że nie będę dopłacał do rtr gdy mam zamiar kupić lepszą aparaturę niż ta która jest w zestawie.

Pozdrawiam.

Jeszcze się wtrącę. VONESS jest bardziej profesjonalny, sporo ich jeździ w teamie Kyosho, także nie będziesz miał problemów z uzyskaniem porad. Ja osobiście zaczynałem przygodę z Kyosho od FW-05 RTR.

Wbrew pozorom nie jest to zła konstrukcja (w zawodach Kyosho jest osobna klasa dedykowana tylko FW-05, cały model musi być taki jak z fabryki, można zmienić jedynie podstawowe rzeczy: serwa, elektronikę, zębatki, dołożyć stabilizatory, kolanko i wydech, sprężyny). Nawet koła muszą być seryjne! Świadczy to o dużej wytrzymałości modelu. Ma aluminiowe olejowe amorki, dobrą płytę i silnik. Model sprzedałem koledze z Krakowa i nadal startuje w zawodach...

Nie chcę cię namawiać ale jak nie chcesz na początku pasków (jeśli nie masz doświadczenia, czasami są kłopotliwe, zeropiątka jest mniej obsługowa), rozważ zakup FW-05 RTR i po prostu sprzedaj wszystko czego nie potrzebujesz; Radio z odbiornikiem, serwa, budę a za uzyskane pieniądze kup rzeczy, które umożliwią starty i będą wytrzymalsze. Radio nie jest złe, buda ładna a i serwa zawsze się komuś przydadzą, ewentualnie zostawisz je sobie na zapas. To taka moja propozycja alternatywna.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 02, 2008 10:13 pm 

Michał Woszczek napisał(a):
Jeszcze się wtrącę. VONESS jest bardziej profesjonalny, sporo ich jeździ w teamie Kyosho, także nie będziesz miał problemów z uzyskaniem porad. Ja osobiście zaczynałem przygodę z Kyosho od FW-05 RTR.

Wbrew pozorom nie jest to zła konstrukcja (w zawodach Kyosho jest osobna klasa dedykowana tylko FW-05, cały model musi być taki jak z fabryki, można zmienić jedynie podstawowe rzeczy: serwa, elektronikę, zębatki, dołożyć stabilizatory, kolanko i wydech, sprężyny). Nawet koła muszą być seryjne! Świadczy to o dużej wytrzymałości modelu. Ma aluminiowe olejowe amorki, dobrą płytę i silnik. Model sprzedałem koledze z Krakowa i nadal startuje w zawodach...

Nie chcę cię namawiać ale jak nie chcesz na początku pasków (jeśli nie masz doświadczenia, czasami są kłopotliwe, zeropiątka jest mniej obsługowa), rozważ zakup FW-05 RTR i po prostu sprzedaj wszystko czego nie potrzebujesz; Radio z odbiornikiem, serwa, budę a za uzyskane pieniądze kup rzeczy, które umożliwią starty i będą wytrzymalsze. Radio nie jest złe, buda ładna a i serwa zawsze się komuś przydadzą, ewentualnie zostawisz je sobie na zapas. To taka moja propozycja alternatywna.

Pozdrawiam

Dzięki kolego za wpis, jakbyś czytał mi w myślach ;-) bo wciąż się jeszcze zastanawiam..Kusi mnie ten v-one-s oj kusi, ale coś mnie jeszcze powstrzymuje. Chcę dobrze wybrać i być pewny w 100%.
Jest też FW-06 RTR. Czy też bedzie osobna klasa dla nich? Zastąpi teraz piątkę? Może to będzie to..?
Powiedz jaki masz teraz model - zgadnę pisząc v-one s? ;-)

Pozdrawiam,
Cezary

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 03, 2008 9:08 am 

v one rrr world champion team edition 2005 w najwyższej specyfikacji.

Jak cię kusi Vone ss, to kupuj. Ja osobiście "bałem" się pasków na początek, no wiesz, regulacje napięć itp, ale teraz z perspektywy czasu nie taki straszny diabeł... Ja ci tylko podpowiedziałem rozwiązanie. Co do FW-06 to faktycznie jest to następca 05, na razie nie wiele o nim wiadomo, prócz tego, że ma nieco przekonstruowaną płytę dolną, myślę, że jest to zbyt świeża konstrukcja by coś więcej powiedzieć. Póki co 05 i v one to sprawdzone wózki. Znam takich zawodników, co na jednym silniku przejechali 25 litrów na zawodach nim strzelił korbowód (pozdro Prezes:):) )

Znam się lepiej na FW-05 więc od razu podpowiem ci jakie jeszcze wydaki cię czekają jeśli chcesz startować w zawodach i osiągać wyniki:

1. Komplet sportowych sprężyn- 65 zł,
2. dyfer na przód (opcjaonalnie, seryjnie masz sztywną oś, ale niestety plastikową i ma tendencję do ukręcania się)- 150 zł,
3. wydech czerwony Kyosho- drogi, ale jedyny dopuszczony za granicą jako część tuningowa- 240 zł, ewentualnie zwykły z rcmartka z kolankiem za 50 $ jeśli na razie tylko zawody w polsce,
4. Stabilizator na przód- jakieś grosze,
5. CVDki tytanowe na przód- drogie ale raz kupisz i zapominasz o problemie- z 180 zł, rcmartek- 29 $ 3 RAcingi,
6. pakiet 6V polutowany w piramidkę- jakieś 75 zł- lepsza praca serw,
7. tytanowe kule na przód- nie wiem ile kosztują, wymienisz jak stalowe powyginasz,
8. lekki kosz sprzęgła z wymiennymi zębatkami, opcjonalnie jak zaorasz seryjny,
9. lekkie mocowanie pierwszego biegu- jakieś grosze,
10. alu zabieraki do kół- grosze.

Pewnie w vone ss pkt 1,2,5,6,7,8,10 będą takie same.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 03, 2008 3:25 pm 

Michał Woszczek napisał(a):
v one rrr world champion team edition 2005 w najwyższej specyfikacji.

Jak cię kusi Vone ss, to kupuj. Ja osobiście "bałem" się pasków na początek, no wiesz, regulacje napięć itp, ale teraz z perspektywy czasu nie taki straszny diabeł... Ja ci tylko podpowiedziałem rozwiązanie. Co do FW-06 to faktycznie jest to następca 05, na razie nie wiele o nim wiadomo, prócz tego, że ma nieco przekonstruowaną płytę dolną, myślę, że jest to zbyt świeża konstrukcja by coś więcej powiedzieć. Póki co 05 i v one to sprawdzone wózki. Znam takich zawodników, co na jednym silniku przejechali 25 litrów na zawodach nim strzelił korbowód (pozdro Prezes:):) )

Znam się lepiej na FW-05 więc od razu podpowiem ci jakie jeszcze wydaki cię czekają jeśli chcesz startować w zawodach i osiągać wyniki:

1. Komplet sportowych sprężyn- 65 zł,
2. dyfer na przód (opcjaonalnie, seryjnie masz sztywną oś, ale niestety plastikową i ma tendencję do ukręcania się)- 150 zł,
3. wydech czerwony Kyosho- drogi, ale jedyny dopuszczony za granicą jako część tuningowa- 240 zł, ewentualnie zwykły z rcmartka z kolankiem za 50 $ jeśli na razie tylko zawody w polsce,
4. Stabilizator na przód- jakieś grosze,
5. CVDki tytanowe na przód- drogie ale raz kupisz i zapominasz o problemie- z 180 zł, rcmartek- 29 $ 3 RAcingi,
6. pakiet 6V polutowany w piramidkę- jakieś 75 zł- lepsza praca serw,
7. tytanowe kule na przód- nie wiem ile kosztują, wymienisz jak stalowe powyginasz,
8. lekki kosz sprzęgła z wymiennymi zębatkami, opcjonalnie jak zaorasz seryjny,
9. lekkie mocowanie pierwszego biegu- jakieś grosze,
10. alu zabieraki do kół- grosze.

Pewnie w vone ss pkt 1,2,5,6,7,8,10 będą takie same.

Pozdrawiam

Plus do v-one s jeszcze
1. radio z odbiornikiem
2. dwa serwa (najlepiej z metalowymi trybami)
3. grzałka do świecy z akku i butelka do tankowania.
4. dobra ładowarka
w FW05 już to masz z wyjatkiem 4. :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 05, 2008 9:17 am 

Zamówiłem V-one S Kit evo. Zobaczymy jak będzie :roll: :wink:

Teraz muszę kompletować resztę jak aparatura itp. Są wersje "dla lewych"? Tj. pistolet w prawej a kiera w lewej? Co polecacie na początek z 2,4GHz i czy potrzebuje jeszcze coś bez czego nie złożę kita? Jakieś narzędzia itp?

Pozdrawiam,
Cezary.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 05, 2008 4:26 pm 

Nie widziałem apratury dla leworęcznych.
2,4 GHz jest wygodne jak chcesz startować, bo nie interesuje Ciebie częstotliwość innych. Odpalasz model i jedziesz. Ale to większy wydatek.
Myślę, że te dwie powinny Tobie w zupełności wystarczyć, sam mam pierwszą
1. http://modele.sklep.pl/product_info.php ... ts_id=4584
2. http://www.sklep.modelrc.pl/produkt.php?product_id=183
Do złożenia kita potrzebujesz dobry, utwradzany śrubokręt krzyżakowy. Imbusy, które przyjdą w zestawie wystarczą do złożenia modelu. Przydają się duże szczypce i penseta oraz suwmiarka do ustawienia fabrycznych kątów kół. Olej do amorków masz w zestawie, ale ja bym radził kupić silikonowy, twarodść 50 na tył i twardszy na przód, oraz olej do tylnego dyferencjału, najlepiej też silikonowy, nie dawaj smaru z zestawu. Przyda się też klej np kropelka. Jak masz jakieś pytania co do samego złożenia, to pisz, niedawno go składałem, to coś jeszcze pamiętam.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 05, 2008 4:50 pm 

Dla leworęcznych jak i praworęcznych jest Futaba 3PK którą podobno można łatwo modyfikować przestawiając koło kierownicy na jedną lub drugą stronę.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 05, 2008 6:20 pm 

Do modeli dx2/3 widziałem taki sprzęt który można dokupić, że pokazuje nam obroty i temp. silnika, czas okrążenia itp. Czy na inne marki/modele też są takie możliwości?
Czytałem też, że te odbiorniki SR3000 coś nie bardzo..?

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 05, 2008 6:33 pm 

Cezary78 napisał(a):
Do modeli dx2/3 widziałem taki sprzęt który można dokupić, że pokazuje nam obroty i temp. silnika, czas okrążenia itp. Czy na inne marki/modele też są takie możliwości?
Czytałem też, że te odbiorniki SR3000 coś nie bardzo..?

Kolego, daj sobie spokój, na prawdę. Nie popełniaj najczęściej popełnianego błędu i nie kupuj zbędnych rzeczy, model sam nie pojedzie na dobrze ustawionym silniku, a na prostej nie będzie najszybszy... Ktoś musi nim dobrze pokierować.

Po co ci takie bzdury? To co potrzebujesz to trening, poznanie zasad panujących na zawodach, trening, trening. Zamiast bez sensu wydawać kasę na telemetrię, kup dobry śrubokręt płaski, stoper i termometr, poproś kogoś bardziej doświadczonego o dotarcie i wyregulowanie silnika itp.
Mistrzów prostej mamy wielu, nie tylko w modelarstwie.

Co do radia to Futaba 3pj i 3pk mają możliwość przełożenia dla leworęcznych, podobnie sanwa m11 i m8.

Co do niezbędnych części to potrzebujesz dobrego serwa na skręt, min. 7kg uciągu, serwa na gaz- szybkiego, radia z odbiornikiem, pakietu zasilającego, oleju do dyfra 3000 tył i 7000 do 10000 przód, olej do amorków 30-35 twardość, nie większa, jeśli myślisz o zawodach to na pewno koła piankowe- kupisz je spokojnie na miejscu zawodów. Jakbyś potrzebował dodatkowych rad to pisz na pm.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 05, 2008 7:03 pm 

A jak miałbyś specjalnie kupowac "aparaturę dla leworęcznych" to się wstrzymaj i najpierw zobacz czy jest sens kupowania 3PK lub M11. Poproś kogoś o przejażdzkę na aparaturze praworęcznej i sobie ocenisz.
Sam jestem leworęczny i sterowanie na normalnym nadajniku nie sprawia mi większych problemów.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 05, 2008 7:49 pm 

Michał -> zgadzam się z Tobą w 100%. Dlatego pytam by nie kupować jakichś wynalazków a poznać zdanie doświadczonych użytkowników. Zobaczyłem i byłem ciekaw czy ktoś używa..

Co do apki to postaram się przetestować jakąś. Może standardowa starczy choc jestem specyficznym mańkutem ;-)

Pozdrawiam.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona