Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 23, 2026 8:11 am

Autor
PostNapisane: So maja 31, 2008 8:41 pm 
Witam. Mam takie małe pytanie: Zakupiłem niedawno lekko używany silnik Peak Vantage 9x2. Więc silnik ma bardzo dużo mocy na niskich obrotach, odrazu zrywa i pali gumy :twisted: , jednak nie zadowala mnie elastyczność na wyższych obrotach np. jedzie model na 3/4 gazu, daje cały gaz i przyśpiesza tak jakoś cieniutko... Jeżdziłem dotychczas na silniku 17x2 i nie miałem takiego efektu, model równo, na każdych obrotach przyśpieszał. Oczywiście ten silnik ma dużo więcej mocy niż 17t i dużo większy Vmax, jednak przy tych obrotach słabo przyśpiesza.

Mój sprzęt: Tamiya TA-05, przełożenie 1:9,30 pakiet Intellect 4200 ładowany kilka dni temu (może dlatego), regiel Novak Tempest PRO bez ustawionego limitu amperażu

Może poprostu przy tej prędkości są już duże opory powietrza, lecz już przy Vmax ma dużo mocy na zakrętach, najmniej ma tak przy przyśpieszaniu od 3/4 do Vmax. Może jest to normalne, jednak chciałbym się dowiedzieć czy jest to prawidłowe zachowanie silnika.

Szczotki są po ok. 5 pakietach w dobrym stanie. Może trzeba coś pokombinować z kątem wyprzedzenia, jest aktualnie tak po środku zakresu.

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 02, 2008 3:59 pm 
Już rozwiązałem problem- był poprostu nieświeży pakiet nie do konca naładowany, na świeżym jeździ jak strzała.