Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 02, 2026 2:40 pm

Autor
PostNapisane: So maja 03, 2008 5:33 pm 

Witam!
Co myślicie o felgach aluminiowych do 1/10 onroad rally?
Konkretnie myślę o tych:
http://www.rcmart.com/catalog/product_i ... 20(#50254S)%20Alloy%20Wheel%20&%20Tire%20Set%205-Spoke%20(SV)

Czy oponę do nich się w jakikolwiek sposób przykleja czy po prostu zakłada?

Czy opony nie spadają?

Jaka jest wytrzymałość takich felg?

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So maja 03, 2008 6:50 pm 

Cytuj:
Czy oponę do nich się w jakikolwiek sposób przykleja czy po prostu zakłada?

tam w opiniach jakiś gość napisał, że opon do tego sie nie przykleja i dzięki temu można szybko wymienić kapcie na inne

Tytuł:
PostNapisane: So maja 03, 2008 9:17 pm 

Właśnie problem w tym że z tego komentarza nic nie wynika ;>
Równie dobrze może gościowi chodzić o to że opony będące z nimi w zestawie nie są do nich przyklejone żebyś mógł sobie wrzucić swoje ulubione gumy zamiast tych dostarczonych. Co wcale nie znaczy, że przed użyciem nie trzeba opon przykleić....

Tytuł:
PostNapisane: So maja 03, 2008 9:37 pm 

zbuffer napisał(a):
Właśnie problem w tym że z tego komentarza nic nie wynika ;>
Równie dobrze może gościowi chodzić o to że opony będące z nimi w zestawie nie są do nich przyklejone żebyś mógł sobie wrzucić swoje ulubione gumy zamiast tych dostarczonych. Co wcale nie znaczy, że przed użyciem nie trzeba opon przykleić....

O to właśnie mu chodzi - opony z zestawu nie są przyklejone do felg, więc można je łatwo zdjąć i założyć swoje własne... Myślę, że zawsze lepiej jest przykleić później oponę, żeby nie było jakichś wypadków z tego powodu :lol:

Tytuł:
PostNapisane: So maja 03, 2008 9:41 pm 

Ale czym je przykleić do aluminium? cyjanoakryl to normalnie połączy czy jakiś specjalny klej guma-aluminium?
Plusem powinno być to że taka felga nie zostanie przez klej naruszona więc zawsze można zedrzeć starą oponę i oczyścić...

Tytuł:
PostNapisane: So maja 03, 2008 11:03 pm 

Sory ze wtracam swoje 3 grosze troche nie na temat :P ale niechce robic zamieszania na forum i robic podobnych tematow ale mam pytanko :P czy do mojego modelu (xtm XT2 ) wart inwestowac w aluski ?? jesli tak to jakie mi polecacie:P modelem jezdze i tak prawie tylko po ulicah bo tor dopiero buduje:P wiec o uszkodzenia sie nieboje 8)

Tytuł:
PostNapisane: N maja 04, 2008 11:29 am 

A czy ktos z Was zastanowil sie nad przydatnoscia takiego bajeru? Pomysleliscie o wadze takich felg? Przeciez one sa kilkakrotnie, jak nie kilkanascie razy ciezsze od zwyklych plastikow. Takie felgi zakladaja tylko szpanerzy, ktorych modele stoja przez caly swoj zywot na poleczce w gablocie. Ewentualnie sa one uzywane w duzych petrolach, ktore maja zapas momentu obrotowego.

Taka felga skutecznie zwieksza, i to sporo, mase wirujaca a co z tym idzie przyspieszanie i skutecznosc hamowania mocno spadnie.

Tytuł:
PostNapisane: N maja 04, 2008 11:55 am 

tez o tym pomyslalem ale ja nie jezdze tym na zawody i bawie sie tylko w okolicy na torze off road dla motokrosow ale juz niedlugo bede mial wlasny tor :lol:
na zawody niejezdze bo nie ma takiej klasy w polsce ( chyba)( silnik 4,2cc 8) :lol: )

Tytuł:
PostNapisane: N maja 04, 2008 12:06 pm 

Tak autor tematu się nad tym zastanowił bo jest studentem inżynierii mechanicznej :]
para felg alu z oponami waży 91 g a plastiki coś koło 30 g więc oczywiście masa wzrasta 3x, moment bezwładności przy podobnym rozłożeniu masy mniej więcej tyle samo ale dla mnie osiągi samochodu nie są najważniejsze bo jeżdżę dla zabawy.
Chodzi mi głównie o obniżenie kosztów eksploatacji przez zwiększenie wytrzymałości elementów, które się najbardziej zużywają przy jeździe w stylu wrc rally.
Co do mocy silnika to myślę że bezszczotka (mamba) jakoś sobie poradzi ;P
Jedyne co mogłoby mnie tutaj zastanawiać to różnica poboru prądu a co za tym idzie różnica temperatury silnika.
Jest to dla mnie o tyle ważne że nie mam zamiaru rezygnować z pełnej szczelności innerbody. Ale obawiam się że i tak czeka mnie opracowanie systemu chłodzenia - najprawdopodobniej wodnego.

O samą masę samochodu się nie martwię i zamierzam jeszcze dodać aluminiową płytę pod wanienką , układ pomiarowy z własnym akumulatorem i wiele innych rzeczy...
Moim celem jest stworzenie auta super wytrzymałego i szczelnego na pył, piasek, błoto, deszcz i śnieg ale w stylu wrc a nie buggy.

Tytuł:
PostNapisane: N maja 04, 2008 9:29 pm 

Tia zaczniesz oscylowac wokol wagi 2.5-3kg zupelnie bez sensu prawda jest taka ze felga nie jest wcale taka droga i moznaby sie pokusic o wymiane jej w momecie zniszczenia opony. Alu jest duzo ciezsze pozatym pojawiaja sie problemy w stylu odkrecajace sie sruby. Gra zupełnie niewarta swieczki.
P.S. Olewasz problem wagi bo myslisz ze mamba zalatwi ci problem osiagow na wprost ale pamietaj o problemie hamowania i trzymania opony w zakrecie....