Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 3:40 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 14, 2008 9:07 pm 

Jak znamy wszyscy życie... pewnie żaden z nich nie jest dostępny w Polsce.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 14, 2008 9:25 pm 

Amonsul, losiemu daleko, bardzo daleko do szczelnosci i bezobslugowosci tb01. I chocbys nie wiem jak kombinowal to tak go nie uszczelnisz. Jest do tego bardziej wymagajace serwisowo i drozsze w zakupie.
TB jest stabilniejsze, po kilku niezbednych przerobkach tez sie bdb prowadzi, nie tak jak losi, ale wystarczajaco dobrze. Losi nie postawi sie wiele wyzej od tb 01, zwlaszcza z tylu, poza tym na tej wysokosci juz masz problemy ze stabilnoscia. Losiego nie wyszerzysz dalej niz jest, tb01 bez problemu. Losi na sruby calowe, niedostepne, do tb01 zaopatrzysz sie w castoramie.
Ten sam bol dotyczy TC3, które do tego jest zupelnie nie osloniete, prowadzi się gorzej niż tb01 i xxx-s. A co do reszty, rozumiem ze pelen serwis w pl dosteopny?
No i proszę cię, nie TL, to się nie nadaje do mocniejszego jeżdzenia, będziesz w kazdy rajd wybierał się z workiem superglue i części zamiennych, a po każdej jeździe ją czyścił...
Co do tego kto wygrywa wasza lige, wygrywaja kierowcy, nie modele. Jak na razie obecny sezon sugerowalby zaopatrzenie sie w najtansze RTR z blaszakami, bo takie sie najwyzej klasyfikuja poza nielicznymi wyjatkami.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 14, 2008 9:27 pm 

amonsul napisał(a):
zupełnie sie nie zgadzam.

losi ma cały układ napędowy zasłonięty, dodatkowo można dokupić osłonę (innerbody). a na rajdach radzi sobie nieźle. Robert Mazurek wygrał rajd szutrowy w zeszłym roku.
Prześwit można osiągnąć zdecydowanie lepszy jak TB. jest tańsza w serwisie i znosi mambe bez żadnych protestów. ( a majątek będzie kosztować hop-upowanie TB do poziomu standardowego LOSI)

Ja TB bym nie brał. wolał bym zreanimować TL.

Miales jezdziles serwisowales a moze porownywales mozliwosci przesiwtu w TB i xs bo wydaje mi sie ze nie a tak powstaja mity o podwoziach na forum...
Wygranie rajdu o niczym nie swiadczy bo w tym sezonie tlucze wszystkich koles w E10 HPI z blaszakiem na pokladzie i na tej podstawie moznaby stwierdzic ze to najlepsze podwozie do rally...

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 14, 2008 10:14 pm 

Czyli TB nie jest takie złe? Jeszcze 120 zł mi bakuje do niego na acie :D

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 14, 2008 10:21 pm 

TB01 jak brac to z rcmart albo gdzies daleko wersje rally (nie mylic z drogową!), wyjdzie grosze jako stare podwozie. Do tego nizebednik czyli uklad kierowniczy alu, ewentualnie potem long suspension i dyfer kulowy, ale to juz nie mus. I masz stwora na offroad i na onroad po lekkim poszerzeniu felgami i hexami.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 15, 2008 9:47 am 

Kajman napisał(a):
Amonsul, losiemu daleko, bardzo daleko do szczelnosci i bezobslugowosci tb01. I chocbys nie wiem jak kombinowal to tak go nie uszczelnisz. Jest do tego bardziej wymagajace serwisowo i drozsze w zakupie.
TB jest stabilniejsze, po kilku niezbednych przerobkach tez sie bdb prowadzi, nie tak jak losi, ale wystarczajaco dobrze. Losi nie postawi sie wiele wyzej od tb 01, zwlaszcza z tylu, poza tym na tej wysokosci juz masz problemy ze stabilnoscia. Losiego nie wyszerzysz dalej niz jest, tb01 bez problemu. Losi na sruby calowe, niedostepne, do tb01 zaopatrzysz sie w castoramie.
Ten sam bol dotyczy TC3, które do tego jest zupelnie nie osloniete, prowadzi się gorzej niż tb01 i xxx-s. A co do reszty, rozumiem ze pelen serwis w pl dosteopny?
No i proszę cię, nie TL, to się nie nadaje do mocniejszego jeżdzenia, będziesz w kazdy rajd wybierał się z workiem superglue i części zamiennych, a po każdej jeździe ją czyścił...
Co do tego kto wygrywa wasza lige, wygrywaja kierowcy, nie modele. Jak na razie obecny sezon sugerowalby zaopatrzenie sie w najtansze RTR z blaszakami, bo takie sie najwyzej klasyfikuja poza nielicznymi wyjatkami.

Nie rozumiem czemu bronisz tak zawzięcie TB. bo ma innerbody??
Losi też ma, ma jeszcze sprzęgło poślizgowe i możliwość dowolnego zestawienia przełożenia w module 48p i 64p.
Standardowe TB jest ubogie i drogie części napędu zużywają sie ekstremalnie szybko (kielichy dyfra, dogbony) zdąża sie że pęka krzyżak mocujący satelity w dyfrach.

Losi da sie postawić na 200mm a wymieniając wieżyczki i amorki masz prześwit o jakim TB może pomarzyć. zwiększając prześwit nie podnosisz modelu ale zapewniasz ze koła będą miały większy zakres roboczy to nie jest trial tu nie chodzi by wanna był jak najwyżej.

Po raz setny napisze zawodów nie wygrywa MODEL a kierowca. Sam jeździłem TL i wygrywałem teraz śmigam TA-04 i też daje rade.
Miałem okazie serwisować i losiego, i TB i TA i kilka innych modeli , jeżdżę TA bo mam do niego ogromny park serwisowy. Jak miałbym wymieniać modele to wszedł bym właśnie w LOSI. jak dla mnie to najlepiej przygotowany model do rally.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 15, 2008 10:10 am 

amonsul napisał(a):
Nie rozumiem czemu bronisz tak zawzięcie TB. bo ma innerbody??

Nie, bo ma zupelnie szczelne napędy nawet bez innerbody i jest prostsze i tańsze w serwisowaniu. Poza tym mam ich kilka tak jak i xxxs i wiem że mogą jeździć podobnie. Losi lepiej jeździ w serii, tb wymaga mniej opieki i niewiele ustępuje losiemu po lekkim doinwestowaniu.

amonsul napisał(a):
Losi też ma, ma jeszcze sprzęgło poślizgowe i możliwość dowolnego zestawienia przełożenia w module 48p i 64p.

Losi NIE MA sprzęgła w standardzie. Losi nie ma innerbody w standardzie. Osłona paska jest taka sobie, bez silikonu daleko nie zajedziesz, spróbuj jeździć kilka razy w tygodniu i nie zaglądać do losi przez pół roku. W tb się da. Układy kierownicze oba nadają się do wymiany, w losim tylko ciut później... Zaleta losi to metalowe amory, które są i tak za krótkie i trzeba je zmienic, cva w tb spełniają swoje zadanie też dobrze jak się je dobrze ustawi. Dyfry kulowe, regulowanie silnika i pasek są zaletą do czasu awarii, pasek 50zł, dyfry nie do kupienia już w wypadku losiego w polsce. W tb te części nie padają, ew dyfry chyba 20zl kosztuje wklad od tlki? Itd itp, ja tam trzymam i jedne i drugie podwozia, bo zastąpić się nie da. Kwestia po czym się będzie więcej jeździć, to powinno zadecydować.

amonsul napisał(a):
Standardowe TB jest ubogie i drogie części napędu zużywają sie ekstremalnie szybko (kielichy dyfra, dogbony) zdąża sie że pęka krzyżak mocujący satelity w dyfrach.

Ale i tańsze w zakupie. Części napędu pasują od tl, więc są tanie, kup kardan do losiego w cenie dogbonów i kielichów. Ubozsze,prostsze, ale i latwiejsze dla początkujących którzy piszą że nie chcą naprawiać.

amonsul napisał(a):
Losi da sie postawić na 200mm a wymieniając wieżyczki i amorki masz prześwit o jakim TB może pomarzyć. zwiększając prześwit nie podnosisz modelu ale zapewniasz ze koła będą miały większy zakres roboczy to nie jest trial tu nie chodzi by wanna był jak najwyżej.

Postawienie losi na 200mm i wieżyczki to koszt za który to samo robisz z tb01, o ile nie więcej, bo w tb wystarczy tylko zmienić konstrukcję przednich c-hubow i wahaczy, reszta juz działa. Ew dogbony od tb02 wkladasz. Do losiego nawet hexy są inne niż europejskie. Zawleczka ma 1.6mm zamiast europejskich prawie 2mm, średnica kardanu na wyjściu też jest inna.

amonsul napisał(a):
Po raz setny napisze zawodów nie wygrywa MODEL a kierowca. Sam jeździłem TL i wygrywałem teraz śmigam TA-04 i też daje rade.
Miałem okazie serwisować i losiego, i TB i TA i kilka innych modeli , jeżdżę TA bo mam do niego ogromny park serwisowy. Jak miałbym wymieniać modele to wszedł bym właśnie w LOSI. jak dla mnie to najlepiej przygotowany model do rally.

Mam losiego i uważam że w rally będzie na dłuższą metę upierdliwy serwisowo, nie chodzi o psucie, chodzi o czyszczenie i ew uszkodzenia z teog powstale jak sie zaniedba. Mówię o jeżdżeniu częstym, okazjonalnie to można nawet xrayem t2 008 śmigać, będzie się jeszcze lepiej prowadził. :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 15, 2008 10:34 am 

Xrejym można nie tylko okazjonalnie śmigać ( zobacz na listy startowe w Czechach )

a co do części to wystarczy odwiedzić ebay i znajdziesz wszystko do losiego w cenach naprawdę prze-tanich.

Możemy jeszcze długo dywagować ( trenuje średnio 3-4 razy w tygodniu ) o awaryjności i serwisie. ja nie przekonam ciebie ty mnie.

Ja nie zamienił bym TL na TB. wolał bym dokupić te hop-upu do TL i dalej ją śmigać. ( long span suspen.. i dyfry kulowe + kardany ) zresztą osobiście zaadoptowałem zawieszenie od TA-04 do TL i sprawdza sie to zajefajnie.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 15, 2008 11:34 am 

Dokladnie, dyskusja trwalaby w nieskonczonosc, ja na long suspension i kulowym dyfrze, dlugich amorach tb01 mecze i do tl bym nie wrocil :) Losi po lekkich modach smiga fajnie, ale po piasku nie lubie go czyscic.
Xray spoko, wszystkim sie da, wiem o czechach, ale ich rajdy dlugo pozostana tylko jako niedoscigniony wzorzec dla nas.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 15, 2008 11:51 am 

A zdecydowanie lepiej zakupić np. TA-04 lub TA-05? Do rally? Dostęp do części jest? Czy trzeba tak dużo ładować jak do TT żeby było bardziej rally?

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 15, 2008 12:02 pm 

Co do TA-04,05 nie trzeba duzo ładować ale trzeba dkład własny.
Trzeba skonstruować innerbody, oraz zadbać o prześwit.

w tej kwestii 05 będzie chyba troszkę łatwiejsza. poza tym z serii ma dyfry kulowe co jest dość drogim dodatkiem w przypadku 04.
zawieszenie takie samie ( zresztą TB-02, TRF i TA-04 05 mają to samo)

jak interesuje cię temat rajdów to zapraszam
www.rajdyrc.pl
i na nasze forum. tam dowiesz sie co przerobić i innych ciekawostek rajdowych.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 15, 2008 12:05 pm 

Amonsul...w TA-04 lub TA-05 łożyska już są prawda? Czyli co musiałbym dokupić? Amory olejowe? Co jeszcze? I czy napęd na pasek nadaje się do rally? bo czytałem, że nie bardzo. A w Waszej lidze jeździ ktoś takim podwoziem?

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 15, 2008 12:06 pm 

A co nazywasz rally? Po czym chcesz jezdzic?

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 15, 2008 12:07 pm 

na pewno jak najmniej asfalt, bo już jeździłem po asfaltach ..i frajdy to takiej nie dostarcza.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 15, 2008 12:09 pm 

A bagusy cie nie kreca?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona