Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 2:35 am

Autor
PostNapisane: Pt mar 21, 2008 9:25 pm 

Dzisiaj po jeździe na stoku, po trawie i lekkim błocie, troche zasuwałem pod górkę na full gazie, mój akumulator był bardzo gorący, praktycznie nie dało się go utrzymać w ręku. W sumie to nie tylko dzisiaj, zawsze tak jest. Nie wiem czy to dobrze zwarzywszy na to że uzywam go z Mambą?

Może powycinać nawiewy na pakiet? Na silnik i regiel to podziałało, jak zwykle po jeździe były bardzo gorące, tak po wycięciu otworów wentylacyjnych są silnik jest zimny a regiel lekko ciepły. Może zrobić tak dla akku?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 21, 2008 10:14 pm 

Moje akkusy po 5 minutowym biegu w modi osiągały temperatury w granicach 75 stopni i żyją nic im się nie dzieje. Nie sadze żeby mamba bardziej grzała Twoje akkusy.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 21, 2008 10:25 pm 

No ok, tak czy siak dziurska na pół budy zrobiłem :? Chociaż im będzie trochę chłodniej :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 21, 2008 10:42 pm 

MM 7700 za duzo pradu Ci ciagnie. To jest silnik do leciutkiego on roada jezdzacego po rowniutkim asfalcie.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 22, 2008 11:44 am 

Ja tak samo potrafie rozgrzac pakiety seryjnym emaxxem na piasku. Nic dobrego dla nich, nie wiem dlaczego uwazacie ze temperatura przy ladowaniu wysoka to be, a przy rozladowaniu cacy... :lol:

Tytuł:
PostNapisane: So mar 22, 2008 5:44 pm 

Temperatura akku zawsze jest zła, z tym że podczas rozładowania wytwarza się ona z rezystancji wewnętrznej akumulatora , a jak wiadomo wyższa temperatura zaczyna odgazowywać elektrolit.

Podczas ładowania rezystancja szeregowa też rozgrzewa akku co też odgazowuje elektrolit ale przy ładowaniu prąd jest wiele mniejszy niż przy rozładowaniu czyli na rezystancji szeregowej ogniwa wydzili się dużo mniej mocy w postaci ciepła, jednak to niewiele niszczy akku podczas ładowania , najgroźniejszym i głównym zabijaką jest tu przeładowanie a ono jest zawsze bo ładowarki właśnie po przeładowaniu wiedzą że akku jest naładowany, dobra małoniszcząca ładowarka ma wykrywanie zero DV, czym ładowarka gorsza tym potrzebuje wiecej -DV aby rozpoznać naładowanie akku czyli bardziej niszczy akku bo bardziej je przeładowuje doprowadzajac do silnego gazowania a ogniwo ulatania elektrolit w postaci gazu.

Ogniwo SC ma stałą pojemność fizyczną, ale może mieć różne pojemności elektryczne. Dlaczego 2 litrowy silnik spalinowy może mieć 50 kM i 300 kM ? , czy oba ustawione na swój max mocy pożyją tak samo długo ? napewno nie, różnica będzie ogromna.
Silnik 2L 50 kM na biegu jałowym oddaje około 10 kM i tak może pracować bez ruchu auta czyli bez nawiewu chłodnicy powietrzem , ale czy to oznacza że 2L silnik 300 kM może na biegu jałowym pracować z mocą 60 kM ? otóż nie, bo wydzieli na swojej struktutrze znacznie za dużo ciepła i chłodznie taką samą chłodnicą jak w mniejszym silniku oraz bez nawiewu powietrza jest niewystarczajace i silnik się szybko zużyje lub zatrze i to na biegu jałowym.

To taki sam efekt jak w przypadku ogniw akumulatora, jeśli mamy ogniwo SC 1800mAh oraz ogniwo o tej samej jakości wykonania ale pojemności 4000mAh to wcale nie jest tak jak myśli 99% osób że formujemy pierwsze ogniwo prądem 180mA przez 14 godzin a drugie prądem 400mA przez 14 godzin, ponieważ to mniejsze ogniwo ma mniejszą powierzchnię elektrod ale są one grubsze oraz jest wiecej elektrolitu, poza tym ładunki szybciej wędrują bo jest lepsze przejście prądu porzez wieksze szczeliny między elektrodami, mniejsze pojemościwo ogniwa są sprawniejsze energetycznie, druga ważna sprawa to to że podczas zakończenie formowania na większym pojemnościowo ogniwie zacznie się odkładać ponad 2 razy wiecej ciepła bo jednakowa cela dla obu ogniw SC musi odprowadzić wiecej mocy strat , czyli oprucz tego że większe pojemnościwo ogniwo ma mniej elektrolitu i z góry jest wyżyłowane oraz skazane na krótsze życie to użytkownik doprowadza je do przciążenia termicznego czyli efekt niszczacy działa lawinowo - pojemnne ogniwo ma mało elektrolitu a my jeszcze go specjalnie odparowujemy znacznym prądem , ogniwo małej(normalnej) pojemności ma wiecej elektrolitu a my jeszcze mniej je podgrzewamy.

Tak więc szanujmy akumulatory i z głową o nie dbajmy bo 1C dla ogniwa SC 1800mAh to nie to samo co 1 C dla ogniwa SC 4000mAh, dlatego zalecam dłuższe ładowanie dla bardziej pojemnych ogniw a nie zwiekszanie prądu, pojemniejszym ogniwom z natury przeforsowania pojemności jest ciężej a większość zamiast dać im mniejszy prąd ładowania to jeszcze im daje większy.

Formujmy pakiety SC prądem max 150mA i to bez względy na pojemność, jak ktoś da 400mA bo ma akumulator 4000mAh to niech zobaczy jak się akku rozgrzeje po 12 godzinach - dawka śmiertelna nie będzie ale to nic dobrego.

Poprostu pewne wielkości pojemosci zostały przyjęte dla danych wielkości cel , zrobiono tak aby móc bezpiecznie je ładować prądem 0,1C przez 14 godzin oraz aby ognio było stosunkowo trwałe. Ogniwa modelarskie są ogniwami wyczynowymi, znacznie pszesilonymi i nie stosuje się takiego samego przelicznika prądów C jak przy ogniwach profesjonalnych czyli standardowej pojemności (średnio 2,5-3 razy mniejszej).

ps. nie rozłdowuje się ogniw SC prądem większym niż 500mA(ja 200mA), inaczej je niszczymy, w pracy modelu to ma uzasadnienie ale do formowania pakietu czy rozładowania konserwującego to idiotyzm, sami zmniejszamy żywotność zamiast pomagać.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 22, 2008 6:31 pm 

Defender, mówisz rzadko, ale jak już coś powiesz to mamy lekture na pół godziny - dzięki :D Ja moje pakiety przy formowaniu rozładowywałem 1A - tak mi polecił kiedyś Łukasz Sabat. Ładowałem 1/10C czyli 0,4A. No chyba każdy tak robi ;) Powiedz mi jeszcze tylko, czy ładowanie na codzień pakietu 4200mAh prądem 2,5A jest w miare zdrowe czy kompletnie wyniszczające dla pakietu?

Tytuł:
PostNapisane: So mar 22, 2008 6:50 pm 

Jest zdrowe, ja ładowałem pakiety 5A i trzymały mi rok.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 22, 2008 9:01 pm 

Kajman napisał(a):
nie wiem dlaczego uwazacie ze temperatura przy ladowaniu wysoka to be, a przy rozladowaniu cacy... :lol:

Dlatego że przy ładowaniu w elektrolicie następuje wzrost zawartości wodoru i przy podniesionej temperaturze łatwiej "odgazować " elektrolit.

Czyli w procesie ładowania wzrost ciśnienia elektrolitu wywołuje wzrost temperatury.

Przy rozładowaniu wzrost temperatury wywołuje wzrost ciśnienia wewnątrz ogniwa.

O w końcu tak to napisałem, że widać co jest przyczyną a co skutkiem.

Już to kiedyś pisałem Rwew w czasie ładowania do rząd wielkości 10mOhm, I =4A.
P=I^2 x R= 16A x 0,01Ohm'a = 0,16W. Taka moc tracona na rezystancji ogniwa nie jest go wstanie podgrzać, proszę nie pisać bzdur.

Sugeruję gdzieś w necie poszukać wykresu absorpcji/desorpcji wodoru przez
wodorki niestechiometrycznych związków międzymetalicznych o metalicznych
wiązaniach. Zarys histerezy na wykresie ciśnienia równowagowego w funkcji stężenia wodoru, powinien udzielić jednoznacznej odpowiedzi.

Jak podniesiesz temp ogniwa to zachodzą w nim szybciej reakcje chemiczne. W czasie rozładowania skutkuje to większym prądem przy mniejszym spadku napięcia na ogniwie. Oczywiście w pewnym zalecanym zakresie temperatur. Przyjmuje się, że optimum to okolice 35C. Ale nie wiem czy ktokolwiek zrobi rzetelne pomiary w tym temacie dla prądów rzędu 8C, tak by było wiadomo jaka temperatura startowa jest najlepsza.

Robert

Ostatnio edytowano So mar 22, 2008 10:16 pm przez KiT, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: So mar 22, 2008 9:43 pm 

Każde ogniwo po naładowaniu wydzieli około 0,6 W na ciepło(1,5V*0,4A) + mała moc wydzielona na rezystancji wewnątrznej , czyli 7,2V pakiet oddaje minimum 3,6 W na ciepło co przy jego niewielkiej wielkości spowoduje że pakiet nagrzej się po 2 godzinach po naładowaniu do 50 st. a to dużo jak na formowanie.

Rok używania to słabo , ale użytkownik sam niszczy swój akumulator, Pakiety sanyo działają około 3 lat(70% pojemnosci początkowej) gdy były formowane 100mA a ładowane regularnie 0,7A z DV, wielkość prądu rozładowania ma mały wpływ na żywotność akku.

Wiktor , według mnie 2,5 A to dużo , oczywiście nie na tyle aby natychmiast zabić akumulator, ale jak możesz to kup dwa nowiutkie akku i jeden z nich ładuj zawsze 0,5 A a drugi prądem 2,5 A , obydwoma pakietami jeździj tyle samo cykli a zobaczysz że pakiet pożyje minimum 2 razy dłużej.