Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N cze 21, 2026 11:23 pm

Autor
PostNapisane: Pt mar 14, 2008 2:34 pm 

Witam

Chciałbym podzielić się swoimi doświadczeniami dotyczącymi akumulatorów Litowo-Polimerowych

Których używam aktualnie w swoim modeli: Hot Bodies Cyclone przygotowanym typowo do driftu.

Jak pewnie większość z was zaczynałem od silników szczotkowych i z biegiem czasu udoskonalałem swój model

Aż doszedłem do silnika bez szczotkowego LRP 13.5 Zwoja Victor X11 o mocy 180Wat

Zakupiłem też pakiet LRP 7.4V 5000 mAh gdyż wiele słyszałem o akumulatorach Li-Po i chciałem osobiście je przetestować.

Na początku byłem nastawiony sceptycznie ale gdy zobaczyłem że w pakiet w który wchodzi 4800mAh po tygodniu od naładowania wyszło 4700mAh i to przy obciążeniu go 10Amperami ( byłem bardzo zaskoczony wynikiem jaki udało mi się osiągnąć ).

Po pierwszej jeździe na tych akumulatorach stwierdziłam że sprzedaje wszystkie NiMh jakie tylko mam i inwestuje w Li-Po.

Parametry które mnie urzekły to:

1. Na silniku bez szczotkowym 13.5 Zwoja czas jazdy na tym pakiecie wahał się między 50-60 minut stosując opony T-drift
2. Nie odczuwalny praktycznie spadek mocy podczas jazdy co często można zaobserwować przy pakietach NiMh
3. Czas ładowania pakiety to około 70 minut prądem 5A ( który jest w pakietach Li-Po optymalnym )
4. Wydajność prądową 25C a więc pakiet taki potrafi oddać z siebie chwilowo nawet 125A ( Co jest bardzo dobrym wynikiem
5. W przeciwieństwie do NiMh pakiet jest łatwiejszy w utrzymaniu. Wymagania jakie stawia to ładowarka z balancerem która aktualnie można kupić już do 250zł ( dobrej klasy ) oraz regulator który w momencie spadku napięcia poniżej 6V odetnie zasilanie.
6. Li-Po 7.4 składa się z 2 ogniw co pozwala na łatwiejsze ich wyrównanie niż pakiet NiMh składający się z 6 Cell

Co wydaje mi się niezbyt dużymi wymaganiami.

Pewnie nasuwa się wam pytanie ale przecież li-po jest mniej trwały mechanicznie i można go łatwo uszkodzić a cena pakietu w obudowie jest bardzo wysoka

A ja wam powiem że to nie prawda gdyż od dwóch tygodni dzięki uprzejmości Hpi Polska mam okazję jeździć na pakiecie firmy RChobby o parametrach 7.4V 5000mAh 20C który to pakiet jest porównywalny o ile nawet nie lepszy od pakietu LRP których używałem do tej pory

1. Pojemność sprawdzona wchodzi w pakiety 4900mAh wchodzi 4850mAh po rozładowaniu natychmiastowym 10A i 4800mAh w momencie gdy pakiet zostaje rozładowany tydzień po naładowaniu.

2. Co jest jedna z ważniejszych zalet posiada plastikową obudowę która chroni przed wszelkimi uszkodzeniami mechanicznymi ( a zarazem nie zwierza wymiarów akumulatora )

3. Jeśli naładujecie pakiet Li-Po i zostawicie w takim stanie na miesiąc lub więcej to jego napięcie i pojemność przez ten czas nie ulegnie obniżeniu większemu niż 5% jego wartości po naładowaniu ( co jest nie osiągalne przy akumulatorach NiMh które mają tendencje do samo rozładowania w momencie gdy są nie używane )

Oto kilka danych obu pakietów:
LRP VTEC LiPo 2S2P 5000 - 7,4V / 25C
http://www.rckonin.neostrada.pl/z/LRP.JPG
Dane techniczne:
Symbol: #79860
Pojemność: 5000mAh
Napięcie: 7,4V
Wydajność prądową: 25C (125A)
Wymiary: 137,5x46x24,5mm
Waga: 268g
Dedykowane do Aut: 1:10

Rc Hobby lipo 2S2P 5000 – 7,4 / 20C
http://www.rckonin.neostrada.pl/z/Rchobby.JPG
Dane techniczne:
Symbol: 90018
Pojemność: 5000mAh
Napięcie: 7,4V
Wydajność prądową: 20C (100A)
Wymiary: 137,5x45x23,5
Dedykowany do Aut 1:10

Jak widać pakiety te posiadają wymiary odpowiadające wymiarom standardowego pakietu NiMh złożonego z 6 Cell

Jeśli macie jakieś pytanie jeśli ktoś chciał by wiedzieć więcej na temat pakietów Li-Po ich ładowania rozładowania przechowywania gdzie można kupić osprzęt do ich utrzymania i użytku tak aby były bezpieczne i trwałe piszcie z chęcią pomogę:

Dariusz Ławniczak
68darek@gmail.com
Tel: 505199199
GG: 500200

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 14, 2008 4:01 pm 

Do pełnego obrazu brakuje nam tylko trwałości tych pakietó. A konkretnie pojemności po 50, 100 cyklach. No i czy przypadkiem nie spuchnie w trakcie użytkowania.

Właśnie puchniecie i kiepska trwałość spowodowały, że przeszedłem z LiPo na LiFe.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 14, 2008 4:13 pm 

Jakbyś dał pokazał charakterystykę rozładowania dla 20C i powiedział ile weszło w pakiet po 3-4 cyklach rozładowania takim prądem to byłaby to cenna wiadomość.
Wtedy łatwo stwierdzić czy faktycznie rozmawiamy o pakietach 25C.

Łatwo można to obciążyć budując bocznik rezystancyjny o wartości: 70mOhma. Jakbyś nie wiedział jak chętnie służę pomocą.

Drift nie jest zbyt wymagający prądowa, w końcu to permanentny poślizg.

Bo z opisu czasu jazdy wynika że średnio bierzesz 5A zaś z mocy stosowanego silnika, że ciągły prąd (taki powyżej 3 sekund) nie przekracza 25A. Co stanowi odpowiednio 1C i 5C. Dla takich wartości to faktycznie można pakiety polecać, ale ile one są warte jakby ktoś chciał wykorzystać ich specyfikację podawaną w opisie, to będzie dopiero wiadomo po przeprowadzeniu powyższego pomiaru.

A i jeszcze jedna uwaga: podając informację o wydajności prądowej pakietu przyjęło się, jeśli nie jest zaznaczone inaczej, że podaje się ciągłe obciążenie, nie chwilowe.

Miłej jazdy.

Robert