Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 8:22 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 11, 2008 4:14 pm 

@KiT - tak sobie gdybam... jak wsadzić cele A123 do E-maxxa. Ograniczeniem jest regulator - max napięcie to 16,8V A123 mają nominalnie po 3,3V Potrzebne są 2 pakiety do zasilenia regla, więc jak ? Chyba, że jest jakaś kombinacja z reglerkiem i można zapodać tylko jeden pakiet i ruszy...

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 11, 2008 4:18 pm 

No to poszalałem w terenie, nauka skakania, wspinania na wysoką górę po piachu itd itp. 1.5h frajdy wyniosło:
7 cel:
2x4500 Team Orion (oj gorące były po wyjęciu)
4x3600 Sanyo
6cel:
2xIB3600

Na Team Orionach ok. 20 min bez przerwy wychodzi, około, bo miałem przerwę na usunięcie kamyczka z jednego z ataków. Silniki cieple, regiel cieply. Nic gorącego...poza pakietami :) Ale auto lekko nie miało (straty: jedna felga, jedno serwo, tmp słupki karoserii i kilka spinek).
Silniki to 550tki 2x23T 14,4V, zdaje się że identyczne jak w #3906, regiel EVX2 pakiety łączy szeregowo.

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 11, 2008 4:20 pm 

regwojt napisał(a):
@KiT - tak sobie gdybam... jak wsadzić cele A123 do E-maxxa. Ograniczeniem jest regulator - max napięcie to 16,8V A123 mają nominalnie po 3,3V Potrzebne są 2 pakiety do zasilenia regla, więc jak ? Chyba, że jest jakaś kombinacja z reglerkiem i można zapodać tylko jeden pakiet i ruszy...

Tylko na BL te pakiety, wtedy na ostrym silniku i tak będzie szybko.
Ale KiT, ile wyjdzie ze sprowadzeniem taki pakiet? Skoro LiPo LRP 7,4V 8000mAh 25C wychodzi już 360-420zł przy dobrym kombinowaniu to ile wyjdzie A123 o tej pojemności 6,6V(bo tyle zdaje się wyjdzie)?

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 11, 2008 11:00 pm 

Ceny poszły do góry z tego co widzę. Ostatnio płaciłem coś koło 350 za 10 sztuk. Poprzednio 290zł. Teraz zobaczę bo czekam na przesyłkę.

Jak dla mnie cenowa rewelacja. Ceny rosną bo sam przyczyniam się do popularności tych pakietów. Może powinienem zacząć narzekać.

Osobiście to bym wkładał 4xA123 jeden pakiet. Znając mnie to też był włożył jeden silnik ale za to jakiś uczciwy BL. To załatwi sprawę balansu modelu.

Do zabicia tego modelu oczywiście można włożyć dwa pakiety 4S połączyć je równolegle i postarać się by zasilały Hackera C50.

Zaś ciekawe czy by poszedł ten regulator na dwóch pakietach równoległych. 5S też można wsadzić.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 11, 2008 11:07 pm 

Hmm, podejrzewam ze Genius 80 GM bedzie slabszy od Hackra Master Car Sport? Bo moze jednak zmienie co gdzie ma byc (gienek mial byc onroad) ;)
Tylko C50 jest prawie nie do dostania w normalnej kasie, a moj E40 chyba nie uciągnie maxxa... Wiec regiel Hackera czeka. No i każdy mówi co innego ile cel zniesie :(

A123 jak sie uda to ok, ale jak na razie to wychodza ponad 400zl, to jest wiecej niz to lipo 8000... I co robic? Chyba czekać

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 11, 2008 11:15 pm 

Nic Cię przecież nie pili...
Masz trochę tych pakietów.

Do LI-Poli to mam tylko to zastrzeżenie, że przy dużych prądach chwilowych to mogę powiedzieć papa po 40 cyklach i będzie bardzo przykro.

Bo jednak ich maksymalny czas pracy dla obciążeń 30C to jest góra 100 ładować.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 11, 2008 11:18 pm 

Nie, pospiechu nie ma, te IB co sa w drodze znowu mi dadza troche spokoju, ale w sumie na razie to ja pojemnosci szukam, a nie prądu :) Lenistwo zmian pakietow i przerywania zabawy ;)
Dlatego mysle o tych lrp ciut, 25C przy 8000 to sporo, zwlaszcza jakby je rownolegle polaczyc, to tez bedzie 25Cx2?

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 12, 2008 7:52 am 

tak podwoi się. Li-xx w odróżnieniu od NiMh można bez problemu łączyć równolegle jeśli ładujesz je z z użyciem balancera.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 12, 2008 9:34 am 

A jaki inny silnik napędziłby mi maxxa? C50 tak ciężko znaleźć w dobrej cenie... A w sumie nie wiem czeog od tego silnika wymagać, ile rpm/v i po czym poznać że uciągnie te 5kg na duzych kolach?

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 12, 2008 10:10 am 

Jest do tego dedykowany zestaw Novaka.
Niektórzy używają Hacker'a.

Generalnie potrzebujesz 400W i 14V na zasilaniu. KV silnika 4600-5800.

Część konwersji jest na jednej bezszczotce (co uważam za lepszy wariant) część na dwóch co uważam za słabszy. Dwa silniki BL na jednej zębatce to bardzo słaby pomysł IMHO.

Czyli MM 4600 da radę. Kiedyś możemy spróbować :)

more...
http://www.ultimaterc.com/forums/showth ... 931&page=3

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 13, 2008 9:13 am 

Tak... po czasie burzy i naporu we łbie, dałem sobie spokój z:
1. A123 - w aucie w wersji stock nie ma jak tego zastosować bez większych kombinacji, a przeróbka na BL będzie dopiero jak zajeżdżą się silniki albo regler albo jedno i drugie. Kolejnym argumentem na nie jest wysoka cena oraz to, że nie mam ładowarki z programem do A123. Czyli kolejne koszty to wymiana ładowarki.
2. Li-Pol - obciążenia prądowe są niemałe, 150- 200 ładowań i pakiet na złom - nie do przyjęcia za taką cenę (ponad 500 PLN)
Może mnie wyśmiejecie, po analizie tego wszystkiego poszedłem śladem Kajmana i zamówiłem Team Orion Rocket Pack 4500 8,4V 4 sztuki. Kasa do wydania taka sama jak na jeden pakiet Li-Pol a pakiety mam dwa na zmianę. Pojeżdżę na tym więcej niż na Li-Pol. Traktuję to jak dobrą zabawę i powinno na moje potrzeby wystarczyć. Druga sprawa to jest to, że przydadzą mi się do szybowca 2 m rozpiętości i do jachtu nad wodę.

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 13, 2008 9:29 am 

Bardzo dobra decyzja.
Moje doświadczenia do modeli 1:10 i większych potwierdzają, że albo Ni-Mh na silnikach stockowych (dla 540 góra 20 zwoi), albo A123 na mocnych BL i niezbędny tunning modelu.

Oczywiście zawodnicy mają inne potrzeby i inne zaangażowanie finansowe.

Li-Pol'e nie są ekonomicznie uzasadnionym wyborem. Ryzyko wysłania pakietu do krainy nieskończonej energii jest zbyt duże.

Zrobiłbym dokładnie tak samo, tylko zakupiłbym więcej pakietów. Tak by mieć 2-3 zmiany (jak mają pożyć to możesz im fundować jeden pełen cykl dziennie: doładowanie-rozładowania-wyrównanie-naładowanie wstępne)

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 19, 2008 7:45 am 

Tez myslę że to ok decyzja, na prawdę na początku to aż za dużo mocy. Zależy gdzie chcesz jeździć, wielu traktuje maxxa jako dużą drogówkę, ja preferuję typowy offroad. Jeśli teren, to spoko, jeśli po drodze, to ci za jakiś czas zabraknie mocy.
W terenie zaczyna jej brakować na szybkim pokonywaniu dużych połaci np piasku.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 19, 2008 9:31 am 

Droga zdecydowanie nie, a jeśli już to rzadko. Głównie teren i to raczej nie za ciężki - chociaż zobaczymy co przyszłość przyniesie. Pomyślałem tak: Na zawody żadne się nie wybieram, nie kręci mnie to kompletnie, to mój pierwszy model samochodu i sam nie wiem czego się spodziewać. Oswoję się pojeżdżę i wtedy łatwiej będzie podejmować decyzje, czy chcę więcej mocy, czy żeby było szybciej... Na razie zostaję przy wyborze 4X 4500 mAh 8,4V. Na początek z pewnością będzie OK. Tylko wpienia mnie to czekanie, aż łaskawcy z Conect sprowadzą pakiety, a kiedy to będzie to nawet oni chyba za dokładnie nie wiedzą. A zacznę nękać ich telefonami co dzień o szóstej rano, to może obudzą się z zimowego snu i wezmą się do roboty. Jak można w kapitalistycznym świecie tak biznes prowadzić to ja nie wiem. Dawno powinni z rynku wylecieć.... kurcze są klienci chętni do zapełnienia ich kieszeni kasą a tu dup... panie. Toć nie ja jeden czekam na te nieszczęsne pakiety. Jak wiecie gdzie to kupić za przyzwoite pieniądze na świecie to dajcie znać. Najlepiej gdzieś w Unii. Sprowadzę sobie w 3 dni i po krzyku. Czujecie bluesa ? Auto stoi w kartonie od ponad 2 tygodni bo prądu nie ma... masakra, szkoda gadać.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 19, 2008 9:34 am 

Kup inne cele/pakiety. W tyle czasu to bys z reichu sciagnal, szkoda ze nei wiedzialem, kupowalem 4xIB4200...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona