Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 20, 2026 12:37 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 20, 2008 10:16 am 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Grzesiek, jestem w stanie zrobić listy startowe w ciagu kilku minut. Robi sie to szybko i bez bólu.

Co do 2WD - jest nas 4 raze z Drahomirem Cevelą. Jestem za połaczeniem tych 2 klas w jedną - OPEN. Żadnych osobnych klasyfikacji.

pawel juz te ma scalpela i go szykuje go na łodz

Odwiedź Tani Hosting dla Ciebie z generatorem stron

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 20, 2008 11:51 am 

To jest propozycja na nowy sezon,a wynika z tego,że 4 zawodników w klasie nie daje oczekiwanej satysfakcji sportowej,a jest obciążeniem finansowym i czasowym dla organizatorów.

Co do zmian w przepisach to moje zdanie jest takie,że drastyczne zmiany 5 cel,Lipo,czy gumowe opony w Openie podziałają odwrotnie niż zamierzony efekt .
1).5 cel przez niektórych czołowych zawodników jest stosowana i nie deskredytuje to ich wyników-więc po co zmieniać,
2)Lipole dla zawodników doświadczonych może nie stanowią problemów,ale co z tymi mniej doświadczonymi.Na zawodach Ifmar czy Roar dopuszczono Lipole pod warunkiem posiadania ceramicznego pojemnika do ładowania,a Norwegia czy Finlandia wstrzymała starty elektryków wogóle(przez niebezpieczne "wodorki",
3)gumowe opony w Open to tak jak propozycja "gum" do Ic-10.Można by podobne argumenty przytoczyć jak podał Artur,ale co powiedzą zawodnicy...

W Standardzie też nic bym nie zmieniał.
Wniosek jest jeden w pewnych kwestiach należy przepisy sprecyzować i konsekwentnie egzekwować.
Założeniem dotychczasowej sytuacji była samokontrola i dyscyplina zawodników.Życie zweryfikowało tę sytuację.

Jeszcze raz podkreślam,wszelkie drastyczne zmiany stają się powodem zniechęcenia i marazmu,a co w konsekwencji ,paradoksalnie do uśmiercania...poszczególnych klas.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 20, 2008 12:05 pm 

Trzy puchary są dużym obciążeniem dla organizatora? Bez przesady. Poza tym jak na razie tylko Marek jest za zlikwidowaniem klasy 2WD, może niech wypowie sie reszta zawodników startujących w tej klasie oraz ci którzy zamierzają w niej startować bo to w sumie propozycja na następny sezon. Bo równie dobrze możnaby pomyśleć nad zlikwidowaniem Opena bo coraz mniej osób w nim startuje, jest to klasa droga, trzeba kupić puchary, zajmuje czas itp. itd. Oczywiście jestem przeciwny utrzymywaniu klas za wszelką cenę ale dopóki ludzie w 2WD chcą jeździć (a na razie tak jest) to klasa powinna pozostać, przecież to dopiero jej początki. W truckach na początku też startowało 4-5 zawodników a dodatkowo nie wszyscy dojeżdżali do mety.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 20, 2008 12:22 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
Trzy puchary są dużym obciążeniem dla organizatora? Bez przesady... Poza tym jak na razie tylko Marek jest za zlikwidowaniem klasy 2WD, może niech wypowie sie reszta zawodników startujących w tej klasie oraz ci którzy zamierzają w niej startować bo to w sumie propozycja na następny sezon. Bo równie dobrze możnaby pomyśleć nad zlikwidowaniem Opena bo coraz mniej osób w nim startuje, jest to klasa droga, trzeba kupić puchary, zajmuje czas itp. itd.

Przemku zapewne po pierwszych zorganizowanych przez Siebie zawodach będziesz świadom tego,że każda złotówka się liczy.Jeśli w Openie jest 8 zawodników ,to oni składają się wpisowym na pucharki dla 3 zwycięzców tej klasy.W sytuacji 3 czy 4 zawodników ta kwota nie wystarcza.
Zrób zawody a zobaczysz,że 50-100 zł przy imprezie samofinansującej to dużo,gdzie budżet jest naprawdę napięty.Do tego dochodzi sytuacja,że bez klasy 2 WD z Wrocławia wszyscy rozjechali by się trochę wcześniej.Poza tym ten model nie ma konkurencji za wyjątkiem Konstrukcji P.Janka Matukina,ale on woli Standart.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 20, 2008 12:24 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
To jest propozycja na nowy sezon,a wynika z tego,że 4 zawodników w klasie nie daje oczekiwanej satysfakcji sportowej,a jest obciążeniem finansowym i czasowym dla organizatorów.

Co do zmian w przepisach to moje zdanie jest takie,że drastyczne zmiany 5 cel,Lipo,czy gumowe opony w Openie podziałają odwrotnie niż zamierzony efekt .
1).5 cel przez niektórych czołowych zawodników jest stosowana i nie deskredytuje to ich wyników-więc po co zmieniać,
2)Lipole dla zawodników doświadczonych może nie stanowią problemów,ale co z tymi mniej doświadczonymi.Na zawodach Ifmar czy Roar dopuszczono Lipole pod warunkiem posiadania ceramicznego pojemnika do ładowania,a Norwegia czy Finlandia wstrzymała starty elektryków wogóle(przez niebezpieczne "wodorki",
3)gumowe opony w Open to tak jak propozycja "gum" do Ic-10.Można by podobne argumenty przytoczyć jak podał Artur,ale co powiedzą zawodnicy...

W Standardzie też nic bym nie zmieniał.
Wniosek jest jeden w pewnych kwestiach należy przepisy sprecyzować i konsekwentnie egzekwować.
Założeniem dotychczasowej sytuacji była samokontrola i dyscyplina zawodników.Życie zweryfikowało tę sytuację.

Jeszcze raz podkreślam,wszelkie drastyczne zmiany stają się powodem zniechęcenia i marazmu,a co w konsekwencji ,paradoksalnie do uśmiercania...poszczególnych klas.

Odniosę się tylko do kwestii akku.
1. Jeżeli już stosować worki ochronne to są one dostępne w większości sklepów modelarskich w kraju a ich cena nie powala na kolana
2. Akku LiPo są TAŃSZE od cel NiMH (np LRP) i są dostępne w większości sklepów modelarskich
3. Skoro nie ograniczać ilości cel do 5 to dlaczego nie dopuścić LiPO? Coś tutaj podśmierduje :lol:
4. Pakiety LiPO stosowane do modeli 1/18 mają pojemność okolo 1500mAh, natomiast te do 1/10 są duuuuużo większe w gabarytach, pojemności i prądach , stąd te zaostrzone zasady bezpieczeństwa.
Moim zdaniem albo ograniczyć do 5 cel albo dopuścić LiPO w Openie.
Plywają , latają, kretują, sprzedają w zabawkach takie akku a tutaj robią się problemy w klasie gdzie ścigają się zawodnicy na wysokim poziomie . A fe!!

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 20, 2008 12:35 pm 

Artur Dzierzęcki napisał(a):
... Coś tutaj podśmierduje :lol:
4. Pakiety LiPO stosowane do modeli 1/18 mają pojemność okolo 1500mAh, natomiast te do 1/10 są duuuuużo większe w gabarytach, pojemności i prądach , stąd te zaostrzone zasady bezpieczeństwa.
Moim zdaniem albo ograniczyć do 5 cel albo dopuścić LiPO w Openie.
Plywają , latają, kretują, sprzedają w zabawkach takie akku a tutaj robią się problemy w klasie gdzie ścigają się zawodnicy na wysokim poziomie . A fe!!

Ale jeśli przeczytasz uważnie to chodzi o zwerbowanie młodzieży mniej doświadczonej.Czy Lipo są tańsze to ja się nie wypowiem.Tyle co wiem to to że trzeba mieć ładowarkę przystosowaną do Lipoli(czytałeś może polską instrukcję ładowarki ICE ,tam opis ładowania wzbudza grozę),balanser,no i należało by mieć regulator który zabezpieczy przed głębokim rozładowywaniem,bo tanie mogą się stać drogie.
Ale może ja się boję dlatego,że w wojsku nie byłem :lol: :lol:

ps.albo Lipo,albo 5 cel tego nie rozumiem,czym to uzasadniasz,bo brzmi jak szantaż :wink:Nie może być tak jak było.Przecież dla Ciebie i tak wykładzina jest najważniejsza,to ona najbardziej Cię zniechęca...

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 20, 2008 12:47 pm 

Fakt, może lepiej się skupić nad polepszeniem jakości torów. Co do tego werbowania to nie sądzę żeby 5, czy 6 czy LiPo bylo decydującym czynnikiem. To nie byl szantaż, tylko moje zdanie. Życie zweryfikuje, do zobaczenia w openie.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 20, 2008 1:23 pm 

Artur tu chodzi też o podejście do bezpieczeństwa na zawodach.Jeśli istnieje choć cień niebezpieczeństwa należy jego unikać.Lipole chyba nie są jeszcze tak powszechne i znajomość zagrożeń nie do końca znana.
Myślę,że jeszcze przyjdzie moment na Lipo...
Myślę,że po tym cyklu mikroligi powinniśmy się skupić nad negatywnymi sytuacjami i je starać eliminować poprzez uściślanie przepisów.
Tu np.uwaga do Grzesia,która leży mi na sercu od paru dni;we Wrocławiu podest stał za blisko toru,ale był podestem,a nie parapetem...

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 20, 2008 3:30 pm 

Drodzy koledzy temat zaczyna się robić lekko nudny, jedni swoje drudzy swoje. Najlepszy będzie kompromis, 5 cel spowolnienie klasy open (są plusy i minusy tego pomysłu), 6 cel zostaje tak jak teraz, lipole obawy o bezpieczeństwo ( rozwiązanie: nakaz posiadania i stosowania balanserów w takcie ładowania i rozładowania w czasie trwania zawodów, oraz worków ochronnych) mamy sprawę bezpieczeństwa załatwioną. Wybór pakietów zostawmy zawodnikom.
Moje zdanie jak nazwa klasy wskazuje pełne otwarcie i możliwość sprawdzenia "nowości". Jeśli się sprawdzą będzie można zastanowić sie nad stosowaniem w innych klasach , jeśli nie to wylecą z obiegu. Potraktujmy opena jako poligon doświadczalny.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 20, 2008 4:12 pm 

No cóż, chyba czas żebym coś napisał skoro stanowię 25% wszystkich zawodników w 2WD :lol:
Mi sie dobrze jeździ w 2WD i chciał bym żeby ta klasa ciągle jeździła sama dla siebie ale rozumie może sie to nie podobać 95% innych zawodników którzy muszą wracać do domu w środku nocy.
Jak trzeba to trudno, ja tam nie mam nic przeciwko startom z openem(nawet w ramach jednego rankingu) ale wtedy niech tylnionapędowców dotyczą dokładnie takie same zasady jak czteronapędowców żeby nie był tak że jak ktoś ma x-raya to śmiga na 6 celach a jak ma scalpela to musi śmigać na 4... :?
Tylko nie jestem pewien czy takie rozwiązanie coś da? Nie kojarzę teraz ile dokładnie osób jeździ w openie ale prawdopodobnie jeśli się połączy te dwie klasy to i tak będzie je trzeba podzielić na 2 grupy eliminacyjne czyli nic tym sposobem nie zyskamy. Poza tym rozumie że do klasy 2WD i Open może zgłosić sie łącznie 11 osób. W tedy w eliminacjach dzielimy wszystkich na 2 grupy i śmigamy, a w finale wywalamy 1 osobę, ale co jeśli będzie 13-14 zawodników? W eliminacjach wiadomo, ale co z finałami? Wywalimy 3-4 osoby? Jeśli nie to znów nic nie zyskamy bo będziemy musieli puścić 2 finały.... i znów nić nie zyskujemy.
Likwidacja 2WD nie za bardzo ma sens jeśli w openie startuje więcej niż 6 osób... :?

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 20, 2008 4:25 pm 

A może poobserwować większych braci np. z 1/10, a nie wychodzić przed szereg stając się łaciatym szczurem doświadczalnym.

P.S. Chyba musimy poczekać, aż głos zabierze szersze grono zawodników.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 20, 2008 5:45 pm 

Leszku, organizowałem zawody w Pabianicach więc wiem ile co kosztuje, dlatego napisałem że te 3 puchary niewiele zmieniają koszt całej imprezy.
Co do wypowiedzi Kuby to zgadzam się z nim w 100%. Wyrzucając 2WD z zawodów nic nie zyskamy. A jeśli 2WD ma jeździć w Open to niech ma równe szanse czyli jeśli ktoś potrafi jeździć niech jeździ albo na bezszczotce czy na 5 czy nawet 6 celach. Jest to jakieś wyjście z sytuacji.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 20, 2008 6:16 pm 

Może rzeczywiście zostawić jeszcze 2WD, jeżeli mialyby startować w punktacji razem z Openem 6 cel to powinny mieć dopuszczone 6 cel ( fakt że to może być samobój). Na dobrym torze ten model powinien mieć przewagę w rękach dobrego zawodnika.

Nie będę się upieral przy LiPO, natomiast 5 cel jest dobrym rozwiązaniem, a jak ktoś lubi ,,przeciąg na prostej,, to polecam otwarte drzwi :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 20, 2008 6:29 pm 
Administrator forum

Przemek, ale o to chodzi. Właczenie 2WD do opena na wszelkich prawach. Ograniczenie TYLKO stosowanej szerokości opon w wózkach 4WD, tak żeby nikt nie próbował założyć walców od scalpela.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 20, 2008 6:38 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
... Wyrzucając 2WD z zawodów nic nie zyskamy. A jeśli 2WD ma jeździć w Open to niech ma równe szanse czyli jeśli ktoś potrafi jeździć niech jeździ albo na bezszczotce czy na 5 czy nawet 6 celach. Jest to jakieś wyjście z sytuacji.

Za chwilę pojawi się Nanda,LRP i Asso Rally to dla nich też trzeba będzie zrobić odrębne klasy w których będzie jeżdzić po 4 zawodników...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona