Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt cze 12, 2026 10:40 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 01, 2008 2:13 pm 

Ok dzięki poszukam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 01, 2008 2:37 pm 

A dlaczego nie szczotkowe? Pytam, bo się na tym nie znam :D . Tylko wydaje mi się, że te które mi podałeś są bezszczotkowe. Jaka jest różnica pomiędzy szczotkowymi a bezszczotkowymi. Które są bardziej żywotne? O które jest łatwiej dbać?

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 01, 2008 2:45 pm 

http://rcauto.pl/modules.php?name=Conte ... ge&pid=110

Uzywaj opcji szukaj, naprawde duzo bylo o bezszczotkach, roznicach miedzy nimi itd.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 01, 2008 3:08 pm 

W skrócie - bezszczotki jak sama nazwa wskazuje nie maja szczotek, nie ma wiec co syfić na komutator, czyniąc te silniki bezobsługowe . W każdym silniku szczotkowym predzej czy pozniej padna szczotki, w przypadku nierozbieralnego silnika konczy sie to wymiana na nowy. Jak w szczotce na wirniku masz uzwojenie, a na obudowie magnesy, w bezszczotce to na wirniku są magnesy a uzwojenie na obudowie. Pozatym bezszczotki maja wieksza moc, rozwijaja wieksze predkości, i są sprawniejsze. Ich zaletą jest to, ze nic nie trzeba przy nich praktycznie robić ;) Są bardziej żywotne i nie wymagają zbytnego zachodu, niestety kosztują swoje ;) Żeby odczuć moc bezszczotki, trzeba mieć dobry pakiet, inaczej stosowanie tego silnika troche mija sie z celem ;) To tak w skrócie, dokładnie i fachowo znajdziesz na wikipedii albo na rcauto w dziale dla początkujących ;)

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 01, 2008 3:29 pm 

Przeczytałem to co podał mi Evog i już sporo więcej wiem :wink: . Napisaliście już coś na ten temat ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem :arrow: bezszczotkowe są nierozbieralne, czyli jak się coś rozwali to trzeba od razu wymienić cały silnik? Przepraszam, jeśli zadaje pytania na oczywiste dla Was tematy, ale wolę po prostu zapytać osób, które się na tym znają

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 01, 2008 3:44 pm 

Bezszczotki da sie chyba rozkrecic (nie wiem ale na obudowie mojej sa jakieś śrubki, nie probowalem ;) ) Nierozbieralne silniki są to tzw blaszaki, oraz ogolnie silniki szczotkowe do 15 zwoi tj. popularny Saturn 20T, Carson CE-4, Tamiya RS540 Sport Tuned itp. To ze maja taka nazwe nie znaczy ze nie da sie ich rozebrac :P Ale generalnie nie powinno sie. To tak jak aparat jednorazówka - skonczy Ci sie klisza (tu mamy szczotki) wywalamy i kupujemy nowy ;) Bezszczotki raczej sie nie psują (tfu tfu tfu odpukać ;) )

PS:

Nie krępuj się, jak masz jakieś pytania to zadawaj smialo - ja i wiele innych uzytkownikow lubi na nie odpowiadac ;)

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 01, 2008 4:41 pm 

Wiktor Sułek napisał(a):
To tak jak aparat jednorazówka - skonczy Ci sie klisza (tu mamy szczotki) wywalamy i kupujemy nowy ;)

To bezszczotki będą jak aparat cyfrowy - bez kliszy :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 02, 2008 5:36 pm 

Jeszcze mam pytania. A minowicie:

1. czym różni się Tamiya Dark Impact od Tamiyi Durgi? Oprócz ceny oczywiście :D

2. Które przniesienie napędu jest według Was lepsze; po wałku czy przez pasek?

3. Polecaliście mi wcześniej Mambę max. Czy te dwa modele (Dark Impact i Durga) wytrzymają w połączeniu z takim mocnym silnikiem?

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 02, 2008 5:45 pm 

Wiktor Sułek napisał(a):
Nierozbieralne silniki są to tzw blaszaki, oraz ogolnie silniki szczotkowe do 15 zwoi tj. popularny Saturn 20T, Carson CE-4, Tamiya RS540 Sport Tuned

Jest wiele siników powyżej 15 zwoji które są rozbieralne. Przykłady:
http://www.rojna.pl/index.php?p682,as29 ... stock-plus
http://www.rojna.pl/index.php?p677,ve13 ... ilnik-19x2

Chyba nie ma odpowiedzi na pytanie co jest lepsze czy pasek czy wałek. Było parę dyskusji na ten temat to poszukaj.

Ostatnio edytowano Śr sty 02, 2008 5:46 pm przez Grzegorz Kopertowski, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 02, 2008 5:46 pm 

Cytuj:
1. czym różni się Tamiya Dark Impact od Tamiyi Durgi? Oprócz ceny oczywiście

Durga jest to podobno plastikowa wersja TRF'a. Różnica podstawowa to taka, że durga ma naped na pasek, a DI na wałek.

Cytuj:
2. Które przniesienie napędu jest według Was lepsze; po wałku czy przez pasek?

To pytanie z rodzaju "co lepsze - spalinka czy elektryk". Na czysty asfalt i dywan czyli do on-roadów stosuje sie naped poprzez paski. W każdym offroadzie powinien być wałek, ponieważ jest on mniej podatny na zniszczenia od piachu itp. Durga ma niby osłonięte paski, ale... Jest też teoria, że model, szczególnie onroad napedzany paskiem bedzie znosic przy mocnych silnikach. Ja jezdzilem z Mamba w TT i nie zauwazylem tego.

Cytuj:
3. Polecaliście mi wcześniej Mambę max. Czy te dwa modele (Dark Impact i Durga) wytrzymają w połączeniu z takim mocnym silnikiem?

Wszystko wytrzyma ;) Tylko krócej pożyje. Przygotuj sie na czesta wymiane zębatek w przeniesieniu napędu i innych części, jak kielichy, ośki i półośki/kardany.

Kopeć:

Cytuj:
Nierozbieralne silniki są to tzw blaszaki, oraz ogolnie ...
Napisałem ogólnie żeby zaznaczyć, że nie wszystkie ;) [/quote]

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 02, 2008 7:59 pm 

Jak zamontujesz silnik do off-road i będziesz miał ochotę poskakać z bezszczotką na pokładzie to zaobserwujesz korzystne i niekorzystne efekty żyro.

Jak dodajesz gazu w locie to model podnosi przód jak odejmujesz to go opuszcza. Tak się kontroluje pozycję buggy w locie.

Jak oś silnika będzie równolegle do osi podłużnej modelu, tak mają modele z wałkiem to dodatkowo zaobserwujesz przekrzywianie modelu na bok, efekt uboczny od momentu obrotowego silnika.
Może być na tyle silny, że nawet zmienia przyczepność jednej ze stron podczas gwałtownego przyspieszania na ziemi. Co ma wpływ na trakcję modelu.

Gdy masz model z paskiem i oś silnika jest ustawiona prostopadle do osi modelu to ten efekt nie występuje.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 03, 2008 9:43 pm 

Czyli do off-road'u lepszy będzie Dark Impact, ze względu na przeniesienia napędu, tak? Szczerze mówiąc miałem apetyt na Durgę, ale ona niestety ma paski... Najprawdopodobniej zdecyduję się na Dark Impacta i dorzucę do niego jedną z Mamb Max :twisted:

Pozdrawiam i dziękuje za dotychczasową pomoc :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 03, 2008 10:24 pm 

Moim skromnym zdaniem, taka kombinacja troche nie tego. Pojezdzisz miesiac, dwa potem stwierdzisz że jednak przydałby Ci się lepszy model. Nie wiem jak to jest z DF akurat, ale mam jeden produkt Tamiyi i moge stwirdzić ze nie nadaje sie on pod Mambę. Według mnie DF + 17, 18T lub jak masz kase na Mambe i DF to kup coś lepszego, np. Asso B44, i załóż do niego 17 albo 15T i potem Mambe jak uzbierasz kasę, i bedziesz bardziej zadowolony niż z DF i Mamby. Taka jest moja opinia, zrobisz jak zechcesz ;)

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 03, 2008 10:29 pm 

Jak się dobrze zabezpieczy paski to model będzie ok.

Zapomnieliście powiedzieć że TFR jest najlepszy w klasie (przynajmniej w Polsce), a ma paski. Zresztą nieosłonięte.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 04, 2008 12:06 am 

Ja wzialem Dark Impact, wieksza dostepnosc czesci no i wałek... Powiem cos wiecej jak przyjdzie paczka i pojezdze 8)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona