Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 13, 2026 12:16 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 28, 2007 10:33 am 

W zestawie z Wheely Kingiem dostalem w woreczku rozne czesci i zastanowily mnie takie male gumowe cos http://www.hpieurope.com/piw.php?lang=pl&partNo=a133
do czego to jest potrzebne ?

Za ta ladowarke chcieli 140 zl

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 28, 2007 11:11 am 

To chyba warto dopłacić trochę i kupić coś co informuje o stanie pakietu. W okolicach 250zł kupisz ładowarkę, która ładuje rozładowuje, formuje pakiet i daje ci informację ile weszło i wyszło energii z pakietu.

Niestety nigdy nie kupowałem ładowarek z tego zakresu cenowego. Ale wielu użytkowników forum takie posiada. Popytaj w dziale ładowarki co jest warte uwagi w tym zakresie cenowym i co powinieneś kupić.

Chyba, że limit finansowy nie jest najważniejszy to mam kilka własnych typów z górnej półki.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: So gru 29, 2007 8:37 am 

Limitu cenowego tak jakby nie bylo poniewaz na wszystko musze zbierac sam... ,wiec to tylko kwestia czasu a jaka bys zaproponowal i wolal bym aby koncowke miala ''normalna'' do kontaktu :P

Tytuł:
PostNapisane: So gru 29, 2007 9:10 am 

Powiem ci, że wiekszosc ladowarek ma 12V, te na 230 mają z reguły gorsze parametry i sa drozsze. Lepiej kupic ladowarke 12V za 250zł i zasilacz przerobić albo kupic przerobiony za 50-60zł.

Do głowy mi przychodzi Shark 10, ma ją wiekszosc zawodników, ale nie moge nic o niej powiedziec bo jej nie mam ;)

Tytuł:
PostNapisane: So gru 29, 2007 9:58 am 

Na stronie ,gdzie byl opisany ten Shark 2.0 jest napisane tak :
- prąd ładowania : od 0,1 do 5 A (wybierany ręcznie lub automatycznie)
Od czego zalezy jaki prad ladowania mam wybrac ??

Tytuł:
PostNapisane: So gru 29, 2007 10:01 am 

W dziale ładowarki dawałem link do ładowarki 12/220V która nie ma gorszych parametrów. Konkretnie tego modelu nie miałem w ręku. Bawiłem się jej wersją na 12V, zaś posiadam jej mocniejszą nowszą odmianę, też na 12V.

Ale jest to ładowarka dla zaawansowanego użytkownika i sporo oferująca.

http://media.hyperion.hk/dn/eos/

tu masz porównanie modeli.

Robert

Ostatnio edytowano So gru 29, 2007 10:15 am przez KiT, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: So gru 29, 2007 10:12 am 

A ile kosztowala?

Bartosz, prąd ładowania wybierasz zależnie od potrzeb. Jak masz czas to nastawiasz 0,5A, pakiet laduje sie dluzej, wchodzi w niego wicej i ogolnie to jest zdrowsze. Jak na zawodach miedzy biegami to dajesz 5A i masz pakiet w pół godziny, ale stosujac codziennie takie ladowanie to nie pozyje ci zbyt długo.

Tytuł:
PostNapisane: So gru 29, 2007 10:37 am 

Prąd ładowania zależy od:
- pojemności pakietu;
- jakości pakietu;
- czasu jakim dysponujesz;
- efektu jaki chcesz uzyskać.

Generalnie przyjęło się do większości zastosowań nie przekraczać prądu ładowania 1C dla dobrej jakości ogniw Ni-Mh. Czyli dla pakietu 4200mAh nie więcej niż 4.2A. Dla tych słabszych 0.5C

Ale pakiet pożyje dłużej jak będziesz ładował 0.5C
Nie jest zalecane ładowanie poniżej 0.3C bo część ładowarek na większości pakietów nie potrafi przy małych wartościach prądów wykryć dV sygnalizującej koniec procesu ładowania.

Jeżeli chcesz uzyskać większe końcowe napięcie na pakiecie, oraz rozgrzany pakiet (ważne przy startach w zawodach, bo daje kopa na starcie i zapewnia większą wydajność prądową) wtedy ładuje się pakiet większym prądem i ustawia się ładowarkę tak by go trochę przeładowała.
Taki pakiet silnie traci swoje parametry po 20-50 cyklach, szczególnie wydajność prądową, bo rośnie jego rezystancja wew., ale za to można go tanio kupić na Allegro :) i co fajniejsze wszystko co o nim jest wtedy napisane to prawda (na 20 cykli, nie był ładowany większym prądem niż 5A i zawsze był wyrównywany :) )

Robert

Tytuł:
PostNapisane: N gru 30, 2007 10:15 pm 

Mam problem i nie wiem jak go rozwiazac. Naladowalem pakiet ,wlozylem do modelu i wlaczylem go. Wlaczylem sobie pilot ,nacisnalem przepustnice do sobie a model zaczal jechac do tylu a jak od siebie nacisnalem to zaczal jechac do przodu. W zestawie z wheely nie dostalem instrukcji po polsku wiec nie wiedzialem co zrobic aby znowu bylo normalnie. Wiec sam probowalem rozwiazac ten problem i zaczalem krecic w tym pilocie roznymi pokretami ;/ W pilocie jest tam kilka pokretel ( D/R , ST.TRIM , TH.TRIM) ale zedne nie wiem do czego sluzy. Nastepstwem niewiedzy bylo to ze model nie dosc ze naciskajac przepustnice do siebie jechal do tylu a od siebie do przodu to jeszcze zaczal skrecac w jedna strone i ma teraz bardzo maly promin skretu... :cry: Prosze Was pomozcie mi bo ja nie wiem co oznaczja te nazwy i nie wiem jak to naprawic. W pilocie jest jeszcze taki przelacznik TH.REV i jak go przelacze na ''R" to zaczyna jechac do przodu wiec obecnie jest na "N" . Prosze pomozcie

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 31, 2007 8:47 am 

Ojoj mały analfabeta... Nie znajac angielskiego to trudno Ci bedzie w modelarstwie ;) Wiec tak ST.TRIM to trymetr skrętu, mozesz nim wyregulować serwo tak, aby kola byly prosto. TH.TRIM to trymer gazu, nim regulujesz "czułość" spustu w aparaturze ;) ST.REV i TH.REV to reversy. To, że model jak dasz na gaz jedzie do tylu tomoze byc tylko spowodowane reversem TH.REV - pokombinuj tym przelacznikiem. Co do wychylu skretu... Jest to ST.D/R i takie podłuzne pokrętło powinno byc na rekojeści. Nim regulujesz wychył.

RADA:

Weź model postaw na czyms zeby wisiał kolami w powietrzu, nastaw TH.REV na R i trymerem TH.TRIM wycyrkluj, zeby kola sie nie kreciły jak bedzie apka na neutral. Promien skretu wyreguluj ST.D/R. Zrób tak i napisz czy pomogło ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 31, 2007 9:29 am 

Teraz laduje sie bateria wiec nie moge obecnie sprawdzic to oczym mowil Wiktor. Martwi mnie jedna rzecz w instrukcji jest napisane aby pakiet ladowac przez 6 godzin a jak kupowalem model w sklepie HPI spytalem sie sprzedawcy (poniewaz rozmawialismy o ladowarkach) ile ta ladowarka, ktora jest dolaczona do zestawu laduje pakiet . Sprzedawca odpowiedzial ze 12 godz. Wiec jak jest w koncu 12 godzin czy 6 godz?
Dotychczas ladowalem 12 godz.

Co znaczy ze post zostal przesuniety ?

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 31, 2007 9:51 am 

Został przesunięty do odpowiedniego działu ;) Podaj ile mah ma Twoj pakiet i wszystko co jest na ladowarce to jakos da sie powiedziec wtedy :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 31, 2007 10:04 am 

Na pakiecie jest :
7.2V
1500mAh
HPI Ni-Cd

a na ladowarce :
I/P:AC230V 50Hz
O/P:9VDC 300mA

MADE IN CHINA :P

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 31, 2007 10:06 am 

ładować 6-7 godzin i rozładowywać pakiet to momentu aż auto ledwie jeździ.

Robert

Ostatnio edytowano Pn gru 31, 2007 10:54 am przez KiT, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 31, 2007 10:08 am 

A czy cos sie stalo z pakietem jesli przez jakies 2 tyg ladowalem go przez 12 godz. a pozniej rozladowywalem??

Wiktor szczere podziekowania za wytlumaczenie wszystko nareszcie jest ok z modelem :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona