Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn lip 27, 2026 2:58 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr gru 12, 2007 6:27 pm 

U mnie jest śnieg więc z jazd nici. Chciałem przetestować fure w chacie postawiłen na stojaku. Włączyłem wszystko. Dodałem stopniowo gazu (wkręcałem na obr.). Puściłem gaz gdy dojechałem do końca. Się zacięło. Silnik cały czas pracował przez jakies 10s. Odłączyłem na hama( wtyczke z bateri wyciągnołem ) kable się oderwał od regla te co biegną od silnika :( nie da się ich przylutować zpowrotem :( Cyna nie łapie w ogóle.

FOTY

http://img179.imageshack.us/my.php?imag ... 609aq5.jpg
http://img179.imageshack.us/my.php?imag ... 610ct6.jpg

P.S Prosze o szczegółową wypowiedź jak to naprawić :D

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 12, 2007 6:31 pm 

Wystarczy zwykła kalafonia czy żywica i wszystko wporzo :D

A bardziej szczegółowo to rozgrzewasz żywice i kapniesz kroplę w to miejsce gdzie będziesz lutować lub na kabel wtedy dopiero próbujesz lutować :D:) powinno pomóc

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 12, 2007 7:10 pm 

Żebyś miał łatwiej to przeczyść dokładnie lutowane miejsce (najlepiej odtłuść czymś) możesz jeszcze delikatnie drobnym papierem ściernym to przejechać żeby zedrzeć ewentualne zanieczyszczenia, ale tylko trochę i delikatnie!!!
Wtedy prawdopodobnie cyna ci załapie na to miejsce (jak polecał kolega wyżej użyj też kalafonii lub pasty do lutowania)
W sklepach są tez do zakupienia takie płyny do lutowania tzw. topniki, sam taki mam, jego działanie jest w miarę dobre jak ci na kalafonie nie pójdzie a będziesz pewien, że masz wszystko odczyszczone to możesz tym spróbować :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 12, 2007 8:07 pm 

A możesz zrobić zdjęcie od strony lutów ?? Może wyrwałeś druk z płytki i dlatego nie możesz przylutować ??

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 12, 2007 8:16 pm 

jesli cos nie che se njak przylutowac - a czyszczenie benzyna nie pomaga , ani kalafonia , kup FOSOL

jest to plyn do odrdzewiania , kupisz w kazdym skepie samochodowym lub markecie

uwazaj tylko na dymek, bo jest ciut pieczacy w nocha ( w koncu to kwas ) , ale gwarantuje,ze wszystko sie przylutuje :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 12, 2007 8:32 pm 

fosol? a potem dokładne plukanie by nie było korozji... sprawdź czy masz scieżkę

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 12, 2007 8:33 pm 

chudej napisał(a):
jesli cos nie che se njak przylutowac - a czyszczenie benzyna nie pomaga , ani kalafonia , kup FOSOL

jest to plyn do odrdzewiania , kupisz w kazdym skepie samochodowym lub markecie

uwazaj tylko na dymek, bo jest ciut pieczacy w nocha ( w koncu to kwas ) , ale gwarantuje,ze wszystko sie przylutuje :)

Super rada ... FOSOL... przecież to jest do odrdzewiania a nie do czyszczenia miedzi !! Chłopak sobie ścieżki wypali !!

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 12, 2007 8:43 pm 

dokładnie

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 12, 2007 8:56 pm 

Chyba żartujesz - z fosolem do regulatora, to jak z nożem do ryby. Nie ma najmniejszej potrzeby stosowania tu agresywnej chemii. Wystarczy topnik zawarty w tinolu lub kalafonia.

Nudziarz, nie możesz przylutować przewodów zapewne dlatego, że masz za słabą lutownicę - i nie chodzi tu o jej moc, a o pojemność cieplną grota. Przewody są dość grube i bardzo dobrze odprowadzają ciepło od punktu, który musisz rozgrzać.

Chyba, że używasz cyny do rynien, a nie do elektroniki (zawierającą nitki topnika) lub też tak, jak sugeruje Piotr urwałeś metalizację otworków lub punkty lutownicze i nie masz już do czego przylutować kabli...

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 12, 2007 10:07 pm 

Piotr Szerwiński napisał(a):
Super rada ... FOSOL... przecież to jest do odrdzewiania a nie do czyszczenia miedzi !! Chłopak sobie ścieżki wypali !!

Panowie, powaznie - fosol

to jest metoda z CA , glownie w lutowaniu kabli zasilajacy wzmacniacz ( 12 - 25 mm ) oraz przy wlutowywaniu wyrwanych kabli w plyte glowna radii ( car audio , taka zabawa dla baaaardzo bogatych ludzikow, model przy tym to naprawde zabawkowe pieniadze :D - wycofalem sie poniewaz konkurencja startujaca na sprzecie wartym paredziesiat tysiecy byla nie do przeskoczenia )

tylko nie wladowac w niego regulator jak piszesz :lol: same miejsca , gdzie sie chce lutowac ( koncowki kabli najlepiej ) , umoczyc na pol sekundy i chwile poczekac , miejsce na plytce, jesli juz - delikatnie dotkac kawalkiem szmatki, umoczonej w fosolu, tak,zeby miejce gdzie dotknie lutownica bylo przetarte fosolem - i raczej scieżki sie nie popalą
fosol czysci nieporownywalnie lepiej od benzyny , kalafonia to jest fajna, jak sie kabelek w tv odlutuje

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 12, 2007 10:20 pm 

chudej, ale do wspomagania lutowania są cywilizowane środki a nie FOSOL

Dobra pasta lutownicza to jest koszt rzędu 3-5zł za małe pudełeczko i jej użycie nie grozi odparowaniem ścieżek na płytce. Kwas się stosuje do lutowania czarnego metalu i ocynku a nie do miedzi. W jak byś powiedział profesjonalnemu eletronikowi o czyszczeniu punktów lutowniczych FOSOLEM to by Cię zabił śmiechem ;)

Nudziarz, zrób fotkę drugiej strony regla, jestem ciekaw czy nie są oderwane ścieżki od płytki w punktach lutowniczych i stąd może być problem z lutowaniem bo cyna nie ma się czego trzymać.

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 12, 2007 11:54 pm 

na zdjęciach widać że masz urwaną ścieżkę podejdź z tym do kogoś kto umie lutować by ją odbudował

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 13, 2007 2:19 pm 

lipa :( zrobiłem tak jak radził duke14 i krzysiek892 i nic :( nie wiem co zrobić :( a dokładnie to co to znaczy "a zdjęciach widać że masz urwaną ścieżkę podejdź z tym do kogoś kto umie lutować by ją odbudował' KIT??

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 13, 2007 2:25 pm 

Np. podejdz do jakiegos sklepu elektronicznego i jak ładnie poprosisz to moze ci zlutują za darmo w moim przypadku tak było ;)

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 13, 2007 3:50 pm 

Nudziarz napisał(a):
a dokładnie to co to znaczy "a zdjęciach widać że masz urwaną ścieżkę podejdź z tym do kogoś kto umie lutować by ją odbudował' KIT??

urwane ścieżki to znaczy że prąd nie przepłynie przez to miejsce gdzie ich nie ma płytka laminatowa jest tak skonstruowana że zakład który produkuje regulatory otrzymuje płytę laminatową czystą następnia drukuje się na folii albo od razu na płytce ścieżki następnie wypala się ścieżki kwasem muj brat jest elektronikiem :) a ja dysortografikiem :D:D

ja miałem ten sam problem kiedys tyle że nie w modelu poprostu urawala się ścieżka można pokombinowac cyną przedłużac ścieżki lecz tu trzeba wprawnych rąk tzn nie trzęsących się :D i dobrą stację lutowniczą :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona