Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 6:32 pm

Autor
PostNapisane: Cz lis 22, 2007 9:59 pm 

Witam. Jakiś czas temu po wymianie zębatki chciałem sprawdzić model i przez zbyt ostrą jazdę wpadłem w wodę tak że wystawały tylko wieżyczki od budy i czubek radiatora od cylindra. Na szczęście elektronika była już porządnie uszczelniona, ale serwa jeszcze nie były pociągnięte smarem na wieloklinie. Po akcji w serwach było od cholery wody (mam przezroczyste, więc widać), więc je rozkręciłem i wysuszyłem. Przez parę jazd było wszystko ok, ale wczoraj jak się nagrzał to serwo od gazu zwariowało. Wyłączyłem. Ostygł, działa dobrze, jazda, nagrzał się i znowu d... . Dzisiaj to samo. Serwo od skrętu jest ok, choć było w nim więcej wody. Czy to może być od tego zdażenia i czy konieczna jest wymiana? :?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 23, 2007 3:40 pm 

Sprawdź elektronike bo servo samo z siebie bez prądu z odbiornika-pakietu sie nie ruszy :?

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 23, 2007 4:18 pm 

jak jeszcze mialem spalinke to przy myciu modelu pod prysznicem zalalo mi sie troche serwo.
na poczatku wszystko bylo OK, ale pod wplywem drgan podczas jazdy dnia nastepnego, serwo dziwnie sie zachowywalo. objaw byl taki jakby przestawialo sie neutrum serwa o 20-30 ("dzialek" ?) i raz bylo dobrze, a raz wychylalo sie samoistnie o 20-30 i po 5 minutach znowu wracalo do pozycji zaprogramowanej.
u mnie ten objaw minal po 3-4 dniach, moze gdzies zawilgocone styki byly, albo z wody jakis osad. aktualnie mam to serwo w elektryku na sterze i nic sie z nim nie dzieje

serwo Futaba cyfrowe.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 23, 2007 9:07 pm 

Czyli co? Może to być odbiornik?

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 23, 2007 9:33 pm 

Łatwo sprawdzić, zamień miejscami serwa.

Tytuł:
PostNapisane: So lis 24, 2007 12:41 am 

Tez mialem taki problem w spalinie. Gdy jezdzilem modelem wjechalem przez przypadek w dosyc głęboką wode. Wyjechalem z wody i sprawdzilem czy wszystko jest w porzadku, no i tego dnia w ktorym wjechalem do wody wszystko bylo ok. Dopiero nastepnego dnia gdy poszedlem pojezdzic modelem przez pierwsze pare minut bylo super! dopiero po tych paru minutach model nagle ruszył pelnym gazem wprost przed siebie, na moje szczescie model wjechal na drzewo i gdy juz mi sie udalo go wylaczyc ( na 100 % mocy nie jest łatwo zgasic silnik ) to potem serwo gazu robilo tak samo, ciagle obracalo sie o 70-100 % swojego wychylu. Gdy przyszedlem do domu wyciągnolem całą elektronikę osuszylem i zostawilem na noc w cieplym miejscu. Na nastepny dzien po zamontowaniu elektroniki poszedlem przetestowac czy wszystko ok, no i nie bylo ok :). Podczas "kąpieli" woda przedarla sie do pojemniczka z odbiornikiem i to wlasnie tam byl problem ( byl zalany odbiornik ). Po wymianie na nowy problem sie nie powtarzal

Tytuł:
PostNapisane: So lis 24, 2007 10:42 am 

Woda robi zwarcie albo w odbiorniku albo w samym servie.
Aby sprawdzić czy to odbiornik zamień serva miejsczami. Gdy ten problem sie powtórzy to odbiorni do wyrzucenia :roll:

PS: Miałem giedyś taką motorówke, zatonęła i zaczęła potem robić co
chciała. Wziąłem suszarke i wysuszyłem odbiornik w środu i wszystko
działało, tyle, że to była zabawka :?

Tytuł:
PostNapisane: So lis 24, 2007 3:57 pm 

Na szczęście mam zapasowy odbiornik... Gorzej z serwem. Sprawdzę dopiero w poniedziałek bo mam model w pracy :lol:

Tytuł:
PostNapisane: So lis 24, 2007 4:33 pm 

WD 40 bardzo skutecznie chroni elektronikę od wody(pryskam nim radiostacje), stosuje to od 10 lat i ani razy nie było zgrzytów po WD 40, niestety trzeba uważać na spryskanie gumy bo WD 40 dość często powoduje niszcznie gumy a dokładniej jej powiększenie.