Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 22, 2026 11:33 pm

Autor
PostNapisane: So lis 17, 2007 4:42 pm 

Dobranie optymalnego silnika do auta nie jest sprawą trywialną. Chodzi przecież o to, żeby uzyskać odpowiednie osiągi z zachowaniem przyzwoitego czasu jazdy, a do tego żeby jak najwięcej mocy szło na koła, a jak najmniej na efekt cieplarniany :)
Trudno jest chociażby zmierzyć jaki prąd pobiera silnik podczas jazdy i jakie wtedy jest napięcie na pakiecie. Przecież nie będziemy biec obok modelu z
przyczepionym miernikiem :(
Żeby sobie poradzić z tym problemem skonstruowałem miernik modelarski, który mierzy równocześnie prąd, napięcie, moc oraz obroty. Do tego ma możliwość zapamiętywania pomiarów. Dzisiaj uzupełniłem jego oprogramowanie o możliwość automatycznego pomiaru i napięcia pakietu oraz prądu pobieranego przez silnik.
Wygląda to tak:
http://www.bigaj.com.pl/rc/logger/logger.jpg
Miernik ma zakres do 40A prądu (przy minimalnym spadku napięcia), i potrafi zapamiętać 400 kolejnych pomiarów (robionych co 1...9sekund i uśrednianych za zadany czas).

Wsadziłem go do swojego Wild Daggera z dwoma blaszakami Mabuchi 540 i pojechałem do parku, pojeździć po górkach.

Oto wynik:
http://www.bigaj.com.pl/rc/logger/tw169sek.JPG
Jest to wykres prądu pobieranego przez dwa silniki i napięcia na pakiecie camelion 3300mAh
Pierwsza część wykresu to jazda po trawie, po płaskim terenie.
pobór prądu w granicach 4A na każdy silnik.
Potem podjazdy i zjazdy na górce o nachyleniu ok 45 stopni.
Tu już prąd sięga 7-10A na silnik (przy starcie jeszcze więcej).
Ponieważ maksymalna sprawność Mabuchi przypada w okolicach 7-8A (przy prądzie jałowym 1A), więc widać że pracują one w bardzo dobrej części swojej charakterystyki,
a nawet bez obaw można zmniejszyć przełożenie (z 18 na 20 zębów atak) do jazdy z wiekszą prędkością w lżejszym terenie.
Widać też z tego wykresu, dlaczego wsadzenie silników Speed 500 (co zrobiłem w drugim modelu) trochę szybszych ale o prądzie jałowym 3,5A i prądzie maksymalnej sprawności 17A nie miało większego sensu. Rzeczywiście model był trochę szybszy, ale radykalnie skrócił się czas jazdy na pakiecie. Po prostu sprawność silników w tym zakresie obciążeń była bardzo kiepska

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N lis 18, 2007 11:53 am 

Świetna robota!
Bardzo praktyczny taki miernik. Również myślałem nad skonstruowaniem czegoś takiego na zwykłym ICL i jakimś ATmelu, ale nie wiem czy bym podołał.
Proszę opisać swój miernik. Czy mógłby Pan również podać schemat oraz rys. płytki drukowanej?

...---===***\ TL-01b /***===---...

Tytuł:
PostNapisane: N lis 18, 2007 12:03 pm 

Miernik w pierwszej ogólnodostępnej wersji jest opisany na forum lotniczym AlexRC:
http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=4894&start=0

Jeden z forumowiczów opracował do tego miernika też płytkę smd w wersji na Atmegę 32 - to właśnie do tej wersji opracowałem logowanie danych w czasie jazdy i tylko w wersji na Atmega32 będzie to dostępne.

Tytuł:
PostNapisane: N lis 18, 2007 12:25 pm 

Dziękuję!
Czy zakres 40A to nie jest zbyt mało jak na silniki RC-Car ?

...---===***\ TL-01b /***===---...

Tytuł:
PostNapisane: N lis 18, 2007 2:21 pm 

To oczywiście zależy od silnika. Jak widzisz dwa blaszaki Mabuchi osiągają wspólnie do 25A w ekstremalnych warunkach. Ale np. mamba obsługuje prądy do 100A (moja spawarka ma 70A na najniższym zakresie :) )

Na szczęście zakres nie jest kwestią układu elektronicznego, tylko bocznika jaki się zastosuje. Miernik się po prostu kalibruje i po sprawie. U mnie wyszedł bocznik na 40A. Jak dolutuję równolegle kawałek drutu miedzianego, to będzie 80A :)

Tytuł:
PostNapisane: N lis 18, 2007 7:09 pm 

No gratuluje bardzo przydatna rzecz (gdybym miał taki miernik nie czeba by było eksperymentowac z przełorzeniami :roll:

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 19, 2007 11:37 am 

Super maleństwo o sporych możliwosciach, ja jeździłem z 'metexem' na aucie z funkcją 'max hold'.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 19, 2007 2:24 pm 

max hold złapie praktycznie peak prądu przy ruszaniu, i to pewnie pierwszym, gdy pakiet jest na full. Niewiele to mówi o rzeczywistym poborze prądu w czasie jazdy.

PostNapisane: Pn lis 19, 2007 2:52 pm 

zbig napisał(a):
Dobranie optymalnego silnika do auta nie jest sprawą trywialną...

Pomysł trafiony, tym bardziej, że pozwala na bezpośredni odczyt danych - przydałoby się uzupełnienie jego o zapis i odczyt dodatkowych danych - jeśli zamierzamy startować naszym modelem w którejś z wyścigowych klas elektrycznych to zawsze interesuje nas pobór prądu, prędkość i nie bez znaczenia jest również temperatura silnika.
Idea data loggera jest doskonała, jednak nie każdy dysponuje odpowiednią wiedzą i zapleczem (ew. czasem) by samemu pokusić się na zbudowanie takiego urządzenia.
Z pomocą przychodzą nam producenci.
Eagle Tree System oferuje samochodowy "data recorder" pozwajający za pomoca odpowiednich czujników zapisywać dane o prądzie, napięciu, temperaturze i predkości. Dodatkowe możliwości ma lotniczy "data recorder".
Robitronic oferuje regulator iCUBE z wbudowanym "data loggerem" - zapis danych o napięciu, prądzie, mocy i położeniu drążka "gazu". Do tego "dołożyć" telemetrię z pomiarem prędkości, wydruk z opcji "passings" programu AMBrc Sparc 2 i mamy komplet danych do analizy trafności doboru napędu w modelu.
Są też bardziej oryginalne metody rejestracji danych z modelu - np. wykorzystanie palmtopa wyposażonego w moduł GPS SIRF III, oprogramowanie do nawigacji i do pomiarów wielkości elektrycznych - ale to już temat na inny temat :) .
PS.
W wyścigach "efekt cieplarniany" ma jedynie takie znaczenie by nie przegrzać silnika - max. 70-80* - po to jest potrzebny pomiar temperatury.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 19, 2007 4:38 pm 

Cytuj:
W wyścigach "efekt cieplarniany" ma jedynie takie znaczenie by nie przegrzać silnika

Zasadniczo tak, chodzi o maksymalny wynik, nie o maksymalny czas jazdy.
Ale z drugiej strony praca w optymalnym punkcie może oznaczać mniej prądu pobieranego z pakietu (lepsza sprawność), czyli też wyższe napięcie pakietu - a o to też chodzi prawda?

GPS zastosowałem w innym swoim projekcie - komputera pokładowego do pilotowania samolotów w goglach VR :)
Do jazdy po torze problemem GPS-u jest stosunkowo mała dokładność zarówno pozycjonowania (10m), jak też prędkości (jedno wynika z drugiego), że o kierunku ruchu nie wspomnę.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 19, 2007 8:10 pm 

Można ruszać powoli i uzyskamy pobór prądu przy maksymalnej prędkości po wtedy mamy największy opór dla silnika, poza tym trochę biegałem za tym samochodzem i też obserwowałem miernik.

PostNapisane: Pn lis 19, 2007 9:47 pm 

Jan Matukin napisał(a):
przydałoby się uzupełnienie jego o zapis i odczyt dodatkowych danych...

Miernik ma pomiar prędkości obrotowej ale śmigła - z optoelektronicznym czujnikiem. Do auta trzeba by zrobić wejście do czujnika halotronowego i mierzyć prędkość obrotową koła. po zapodaniu w ustawieniach średnicy koła układ obliczałby prędkość.
Pomiar temperatury chyba nie jest krytyczny - powinien wystarczyć pomiar po zatrzymaniu auta, w końcu silnik nie stygnie natychmiast.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 19, 2007 9:53 pm 

To zależy. Jakby pomiar temperatury miałby próg po przekroczeniu którego załącza się sygnał dźwiękowy, to właściciele bezszczotkowych silników neodymowych chętnie by z tego skorzystali.h

Robert